Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 6
Biokonwersja glicerolu do kwasu cytrynowego
Bioconversion of glycerol into citric acid
10.15199/62.2020.6.22
Ewelina Książek
Małgorzata Janczar-Smuga
Jerzy J. Pietkiewicz
nr katalogowy: 126685
10.15199/62.2020.6.22
Streszczenie
Przedstawiono wyniki badań otrzymywania kwasu cytrynowego z glicerolu bezwodnego oraz odpadowego metodą fermentacji z użyciem szczepów Aspergillus niger. W pierwszej kolejności przeprowadzono badania przesiewowe 19 szczepów A. niger w okresowych hodowlach wgłębnych w kolbach, w inkubatorze z wytrząsaniem. Następnie dla szczepu charakteryzującego się największą wydajnością i efektywnością przeprowadzono okresowe hodowle wgłębne w bioreaktorze. W okresowych hodowlach wgłębnych A. niger PD-66 prowadzonych w podłożach z glicerolem bezwodnym uzyskano wyższe końcowe stężenia kwasu cytrynowego niż w hodowlach prowadzonych w podłożach zawierających glicerol odpadowy. Najwyższe końcowe stężenie kwasu cytrynowego (86,11 g/dm3), największą szybkość objętościową (0,465 g/(dm3•h)) oraz najkorzystniejszy współczynnik efektywności biosyntezy kwasu cytrynowego (40,10%•g/(dm3•h)) otrzymano w hodowlach prowadzonych w bioreaktorze w podłożu hodowlanym z glicerolem bezwodnym. W okresowych hodowlach wgłębnych prowadzonych w podłożu z glicerolem odpadowym zaobserwowano zdecydowanie niższą produktywność i wydajność kwasu cytrynowego.
Abstract
Anhydrous and crude glycerols were bioconverted to citric acid by using Aspergillus niger mould strains. After screening of 19 strains in submerged batch cultures, in flasks, in a shaking incubator the A. niger PD-66 strain with the highest yield and efficiency, was selected and used in the study. The highest final concn. of citric acid (86.11 g/dm3), the highest volumetric reaction rate (0.465 g/(dm3h)) and the most favourable citric acid biosynthesis efficiency coeff. (40.10%•g/(dm3•h)) were obtained in cultures with anhydrous glycerol. Crude glycerol showed significantly lower productivity and efficiency of citric acid prodn.
Bibliografia
[1] M. Fiume, B. Heldreth, On the safety assessment of citric acid, inorganic citrate salts, and alkyl citrate esters as used in cosmetics, Cosmetic Ingredient Review, Washington 2012; http://www.cir-safety.org/sites/ default/files/citric032012FR.pdf. [2] A. Apelblat, Citric acid, Springer International Publishing, 2014, 213. [3] A.A. Al-Nabulsi, A.N. Olaimat, T.M. Osaili, Food. Microbiol. 2014, 42, 102. [4] P.G. Seligra, C.J. Medina, L. Famá, S. Goyanes, Carbohydr. Polym. 2016, 138, 66. [5] I.F. Pérez-Ramírez, E. Castano-Tostado, J.A. Ramírez-de León, N.E. Rocha-Guzmán, R. Reynoso-Camacho, Food. Chem. 2015, 172, 885. [6] C. Chen, W. Hu, Y. He, A. Jiang, R. Zhang, Postharvest. Biol. Technol. 2016, 111, 126. [7] T. Hagiwara, S. Hagihara, A. Handa, N. Sasagawa, R. Kawashima, T. Sakiyama. Food. Control. 2015, 53, 35. [8] R. Larba, I. Boukerche, N. Alane, N. Habbache, S. Djerad, L. Tifouti, Hydrometallurgy 2013, 134-135, 117. [9] S. Majumder, B. Nath, S. Sarkar, J. Hazard. Mater. 2013, 262, 1167. [10] Citric acid market. Global industry analysis, size and forecast, 2016 to 2026, Report code: REP-GB-890, Future Market Insights, London 2016. [11] Citric acid market by application, function, region – 2020, Report code CH 3834, MarketsandMarkets Research Private Ltd., India 2017. [12] V.G. Shetty, Intern. J. Pharm. Pharm. Sci. 2015, 7, nr 5, 152. [13] B. Igliński, R. Buczkowski, Przem. Chem. 2008, 88, nr 2, 148. [14] M. Tudorache, A. Negoi, B. Tudora, V.I. Parvulescu, Appl. Catal. B. Environ. 2014, 146, 274. [15] J. Iyyappan, G. Baskar, B. Bharathiraja, R. Saravanathamizhan, Bioresour. Technol. 2018, 269, 393. [16] M. Sauer, D. Mattanovich, H. Marx, Microbial production of food ingredients. Enzymes and nutraceuticals, Woodhead Publishing, Sawston, Cambride (UK), 2013. [17] E. Betiku, O.A. Adesina, Biomass Bioenergy 2013, 55, 350. [18] M.G. Addo, A. Kusi, L.A. Andoh, K. Obiri-Danso, Int. Adv. Res. J. Sci. 2016, 3, nr 1, 95. [19] Anonim, Production of biodiesel in EU, www.ebb-en. Org/biodiesel. php, dostęp 24 marca 2020 r. [20] Anonim, Komunikat prasowy Polskiej Koalicjii Biopaliw i Pasz Białkowych, www.kib.pl, dostęp 17 kwietnia 2020 r. [21] D. Samul, K. Leja, W. Grajek, Ann. Microbiol. 2014, 64, 891 [22] A. André, P. Diamantopoulou, A. Philippoussis, D. Sarris, M. Komaitis, S. Papanikolaou, Ind. Crop. Prod. 2010, 1, nr 2, 407. [23] Pat. WO 2008107472 (2008); https://patentscope.wipo.int/search/en/ detail.jsf?docId=WO2008107472. [24] C.F.B. Witteveen, P. De Vondervoort, C. Dijkema, K. Swart, J. Visser, J. Gen. Microbiol. 1990, 136, 1299. [25] M. Salazar Pena, Systems biology of glucose sensing and repression in Aspergillus niger. Lessons from genomics and transcriptomics, Department of Chemical and Biological Engineering, Chalmers University of Technology, Göteborg 2010. [26] R.W. Nicol, K. Marchand, W.D. Lubitz, Appl. Microbiol. Biotechnol. 2012, 93, nr 5, 1865. [27] D.H.A. Hondmann, R. Busink, C.F.B. Witteveen, J. Vlsser, J. Gen. Microbiol. 1991, 137, nr 3, 629. [28] C. Li, K.L. Lesnik, H. Liu, Energies 2013, 6, nr 9, 4739. [29] M. Klein, S. Swinnen, J.M. Thevelein, E. Nevoigt, Environ. Microbiol. 2017, 19, nr 3, 878. [30] A. André, P. Diamantopoulou, A. Philippoussis, D. Sarris, M. Komaitis, S. Papanikolaou, Ind. Crop. Prod. 2010, 1, nr 2, 407. [31] S.V. Kamzolova, S.G. Anastassiadis, A.R. Fatyhkova, N.P. Golovchenko, I.G. Morgunov, [w:] Current research, technology and education topics in aplies microbiology and microbial biotechnology (red. A. Mendes- -Vilas), Formatex, 2010, 1020. [32] S.V. Kamzolova, A.R. Fatykhova, E.G. Dedyukhina, S.G. Anastassiadis, N.P. Golovchenko, I.G. Morgunov, Food. Technol. Biotechnol. 2011, 41, nr 1, 65. [33] S. Papanikolaou, L. Muniglia, I. Chevalot, G. Aggelis, I. Marc, J. Appl. Microbiol. 2002, 92, nr 4, 737. [34] A. Rywińska, I. Musiał, W. Rymowicz, B. Zarowska, T. Boruczkowski, Prep. Biochem. Biotechnol. 2012, 42, nr 3, 279. [35] S. Sadhukhan, R. Villa, U. Sarkar, Biotechnol. Rep. 2016, 10, 84. [36] A. Rywińska, W. Rymowicz, B. Żarowska, M. Wojtatowicz, Food. Technol. Biotechnol. 2009, 47, nr 1, 1. [37] S. Papanikolaou, S. Fakas, M. Fick, Biomass Bioenergy 2008, 32, nr 1, 60. [38] I. Musiał, E. Cibis, W. Rymowicz, Appl. Clay Sci. 2011, 52, nr 3, 277. [39] A.R. Hraš, M. Hadolin, Ž. Knez, D. Bauman, Food. Chem. 2000, 71, nr 2, 229. [40] E. Foryś, W. Podgórski, M. Kaczyńska, Acta. Sci. Pol. Biotechnol. 2007, 6, nr 4, 31.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-6 , nr katalogowy 126685
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH