Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 6
Rokitnik w produktach spożywczych
10.15199/65.2016.6.6
Beata Piłat
Ryszard Zadernowski
nr katalogowy: 99235
10.15199/65.2016.6.6
W artykule wykorzystano wyniki projektu badawczego, przyznanego przez NCN, pt. "Opracowanie bezodpadowej technologii przetwarzania owoców rokitnika (Hippophaë rhamnoides L.) oraz ocena właściwości bioaktywnych otrzymanych produktów", a także pracy doktorskiej autorki artykułu. Przedstawiono charakterystykę owoców rokitnika (Hippophaë rhamnoides L.) oraz możliwości i kierunki ich wykorzystania w przetwórstwie. Bogactwo składników odżywczych i bioaktywnych sprawia, że są to owoce cieszące się coraz większym zainteresowaniem przemysłu spożywczego oraz farmaceutycznego. O zaletach sensorycznych, żywieniowych i przetwórczych owoców rokitnika w dużej mierze decydują podstawowe składniki: cukry, kwasy organiczne, witaminy, związki aromatyczne, ale przede wszystkim bogactwo substancji bioaktywnych. Dodatkową zaletą owoców rokitnika jest to, że można je wykorzystać do tworzenia produktów owocowych nowej generacji, innowacyjnych z udziałem lipidów tzw. samoemulgujących, typu oleosomy.Rokitnik zwyczajny to cenna roślina lecznicza. Pierwsze zapiski mówiące o jego właściwościach leczniczych zostały opisane w VII w. n.e. w tybetańskich księgach medycznych. W starożytności w celach leczniczych wykorzystywano wszystkie części strukturalne krzewu: owoce, liście, korę, a nawet korzenie. Owoce rokitnika należą do owoców strefy umiarkowanej najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, polifenole, sole mineralne, kwasy. Roślina ta, podobnie jak oliwki czy awokado, zawiera tłuszcz rozmieszczony w komórkach miąższu. Wyjątkowość tłuszczu rokitnikowego pozyskanego z miąższu owoców polega na tym, iż przypisuje mu się cenne właściwości lecznicze. Olej ten jest stosowany do leczenia odmrożeń, trudno gojących się ran, egzem, a ponadto wspomaga leczenie wielu chorób cywilizacyjnych. Olej z rokitnika był użyty przy leczeniu poparzeń popromiennych spowodowanych wybuchem w Czarnobylu. Właściwości lecznicze owoców rokitnika, które w ostatnich lata[...]
Bibliografia
[1] Bekker N.P., A.I. Glushenkova. 2001. "Components of certain species of the Elaeagnaceae family". Chemistry of Natural Compounds 37 (2): 97-116. [2] Czaplicki Sylwester. 2005. "Nasiona żmijowca jako źródło bioolejów roślinnych stabilizowanych olejem rokitnikowym". Praca doktorska. Biblioteka Uniwersytet Warmińsko- -Mazurski w Olsztynie. [3] Christaki Efterpi. 2012. "Hippophaë Rhamnoides L. (Sea Buckthorn): a Potential Source of Nutraceuticals". Food and Public Health 2 (3): 69-72. [4] Erkkola R., B. Yang. 2003. "Sea buckthorn oils: towards healthy mucous membranes. Agro Food Ind. Hi-tech (3): 53-57. [5] Gut Magdalena, Andrzej Gasik, Marta Mitek. 2008. "Rokitnik - roślina niczym apteka". Przemysł Spożywczy 62 (6): 36-38. [6] Graversen Heidi B., Eleonora Miquel Becker, Leif H. Skibsted, Mogens L. Andersen 2008. "Antioxidant synergism between fruit juice and α-tocopherol. A comparison between high phenolic black chokeberry (Aronia melanocarpa) and high ascorbic blackcurrant (Ribesnigrum) ". European Food Research and Technology 226 (4): 737-743. [7] Raj Kumar, G. Phani Kumar, O.P. Chaurasia and Shashi Bala Singh. 2011. "Phytochemical and Pharmacological Profile of Sea Buckthorn Oil: A Review". Research Journal of Medicinal Plant (5): 491-499. [8] Lipowski Janusz, Krystian Marszałek, Sylwia Skąpska. 2012. "Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophaë rhamnoides L.) uprawianych w Polsce". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 56 (7/8): 18-22. [9] Markiewicz Emilia, Ryszard Zadernowski, Kazimierz Markiewicz, Jolanta Wiczkowska. 2003. "Zawartość mikro- i makropierwiastków w owocach rokitnika". Folia Horticulturae, Suplement (1): 282-284. [10] Marsanasco Marina, Andrés L. Márquez, Jorge R. Wagner, Silvia del V. Alonso, Nadia S. Chiaramoni. 2011. "Liposomes as vehicles for vitamins E and C: Analternative to fortify orange juice and offer vitamin C protection after heat treatment". Food Research International 44 (9): 3039-3046. [11] Marszałek Krystian, Janusz Lipowski, Sylwia Skąpska. 2014. "Wykorzystanie rokitnika pospolitego (Hippophaë rhamnoides L.) do produkcji dżemów". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny (3): 12-14. [12] Piłat Beata, Anna Bieniek, Ryszard Zadernowski. 2016. "Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) jako alternatywna roślina sadownicza". Polish Journal of Natural Sciences 30 (4): 417-430. [13] Piłat Beata, Ryszard Zadernowski. 2016. "Owoce rokitnika (Hippophaë rhamnoides L.) - bogate źródło związków bioaktywnych". Postępy w fitoterapii. (Praca przyjęta do druku). [14] Piłat Beata. 2014. "Owoce rokitnika (Hippophaë rhamnoides L.) jako źródło substancji biologicznie aktywnych". Praca doktorska. Biblioteka Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. [15] Piłat Beata, Ryszard Zadernowski, Anna Bieniek. 2012. "Charakterystyka chemiczna różnych odmian rokitnika". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLV (3): 897-901. [16] Suryakumar Geetha, Gupta Asheesh. 2011. "Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) ". Journal of Ethnopharmacology 138 (2): 268-278. [17] Teleszko Mirosław, Aneta Wojdyło, Magdalena Rudzińska, Jan Oszmiański, Tomasz Golis. 2015. "Analysis of Lipophilic and Hydrophilic Bioactive Compounds Content in Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Berries." Journal of Agricultural and Food Chemistry 63 (16): 4120-4129. [18] Wang Bin, Lin Lan, Ni. Qing, Su Cheng Lian. 2011. "Hippophaë rhamnoides Linn. For treatment of diabetes mellitus": A review. Journal of Medical Plants Research 5 (13): 2599-2607. [19] Wilkowska Agnieszka, Eugeniusz Pogorzelskie, Wojciech Ambroziak. 2009. "Kierunki przetwórstwa jagód rokitnika". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny dodatek specjalny (4): 7-8. [20] Zeb Alam. 2006. "Anticarcinogenic potential of lipids from hippophae - Evidence from the recent literature." Asian Pac. J. Cancer P. (7): 32-34.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 99235 "Rokitnik w produktach spo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH