Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
OPAKOWANIE 2008-11
Wpływ struktury krystalicznej skrobi zastosowanej jako napełniacz na właściwości biorozpraszalnego kompozytu polietylenowego
Dominik Paukszta
Zbyszko Lubiewski
Katarzyna Sobocińska
Anna Kończal
Grażyna Lewandowicz
nr katalogowy: 39474
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-12
Skrobie modyfikowane - charakterystyka, zastosowanie w przetworach zbożowych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 64146
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-9
Modyfi kacja właściwości mąki przez jej dodatkowe rozdrabnianie
nr katalogowy: 54209
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-2
Stopień uszkodzenia skrobi w ocenie jakości mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 124726
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Preparation and properties of corn starch oxidation products Otrzymywanie i właściwości produktów utleniania skrobi kukurydzianej
Magdalena Roczkowska
Janusz Kapuśniak
Przemysław Siemion
nr katalogowy: 88696
10.12916/przemchem.2014.2226
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Przegląd metod chemicznej modyfikacji skrobi
JANUSZ KAPUŚNIAK
KAMILA JOCHYM
KRZYSZTOF BAJER
DAGMARA BAJER
nr katalogowy: 61513
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Właściwości reologiczne zaczynów cementowych zawierających skrobię poddaną działaniu wysokiej temperatury podczas suszenia konwekcyjnego lub mikrofalowego
Anna Smoczkiewicz-Wojciechowska
Marta Sybis
Emilia Konował
nr katalogowy: 130372
10.15199/62.2021.2.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Właściwości reologiczne zaczynów cementowych zawierających skrobię poddaną działaniu wysokiej temperatury podczas suszenia konwekcyjnego lub mikrofalowego
Anna Smoczkiewicz-Wojciechowska
Marta Sybis
Emilia Konował
nr katalogowy: 130372
10.15199/62.2021.2.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Porównawcza charakterystyka właściwości sorpcyjnych popularnych rodzajów skrobi z zastosowaniem modelu BET w rozwinięciu analitycznym i numerycznym
Aneta Ocieczek
Dominika Mesinge
nr katalogowy: 126282
10.15199/62.2020.5.14
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-6
Biodegradowalne wypraski ze skrobi termoplastycznej
Maciej Combrzyński
nr katalogowy: 68273
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-4
Wartość wypiekowa mąki żytniej i metody jej oceny
Sylwia Stępniewska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 99945
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Modyfikaty skrobi o dużej lepkości
SŁAWOMIR RUPIŃSKI
ZBIGNIEW KAZIMIERZ BRZOZOWSKI
KARINA SKWARA
WOJCIECH ZATORSKI
nr katalogowy: 28826
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Effect of jet-milling on structure and physico-chemical properties of high-amylose maize starch Wpływ mielenia strumieniowego na strukturę i fizyczno-chemiczne właściwości skrobi kukurydzianej o dużej zawartości amylozy
Lidong Wanga
Tingting Liu
Fang Cou
Zhigang Xiaoa
Longkui Cao
nr katalogowy: 105743
10.15199/62.2017.5.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Właściwości epoksydowanego kauczuku naturalnego zawierającego modyfikowaną skrobię ziemniaczaną
Małgorzata Piotrowska
Marian Zaborski
Joanna Szymońska
nr katalogowy: 20263
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Effect of poly(vinyl alcohol) and keratin on some mechanical properties of biodegradable thermoplastic starch films Wpływ poli(alkoholu winylowego) i keratyny na wybrane właściwości mechaniczne folii z biodegradowalnej termoplastycznej skrobi
Dariusz Chocyk
Grzegorz Gładyszewski
Bożena Gładyszewska
Anna Ciupak
Leszek Mościcki
Andrzej Rejak
nr katalogowy: 82932
10.12916/przemchem.2014.360
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-12
Mechaniczna modyfikacja własności użytkowych mąki pszennej
nr katalogowy: 56218
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczną mąki pszennej
Anna Szafr ańska
nr katalogowy: 109908
jakość mąki
precyzja metody
stopień uszkodzenia skrobi
wymagania jakościowe
flour quality
precision of the method
starch damage
quality requirements
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-3
Enzymatyczne upłynnianie skrobi kukurydzianej przeznaczonej do powierzchniowego zaklejania papieru
WŁODZIMIERZ BALCEREK
GRAŻYNA LEWANDOWICZ
nr katalogowy: 42452
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Preparation and properties of products of oxidation of wheat starch Otrzymywanie i właściwości produktów utleniania skrobi pszennej
Magdalena Roczkowska
Janusz Kapuśniak
Przemysław Siemion
nr katalogowy: 84182
10.12916/przemchem.2014.713
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-8
Oporna skrobia w produktach piekarskich
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 61303
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Wpływ zaklejania powierzchniowego roztworami skrobiowymi na właściwości papieru
Ewa Drzewińska
Anna Stanisławska
nr katalogowy: 20353
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-3
Wpływ lepkości klejów skrobiowych na jakość tektury falistej
Svitlana Havenko
Natalia Golovatska
Orest Hevus
nr katalogowy: 66804
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Esterification of starch with fatty acids. New opportunities and challenges Estryfikacja skrobi kwasami tłuszczowymi. Nowe możliwości i wyzwania
Sylwia Ptak
Magdalena Roczkowska
Arkadiusz Żarski
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 83683
10.12916/przemchem.2014.472
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Methods for synthesis of fatty-acid esters of starch Metody syntezy estrów skrobi i kwasów tłuszczowych
Anna Stępień
Teresa Witczak
Mariusz Witczak
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 95020
10.15199/62.2015.11.22
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-7
Wpływ kwasu piekarskiego na kształtowanie jakości ciasta i pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 92062
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-2
Masowe i mikroskopowe właściwości sypkich materiałów roślinnych i przemysłowych.Cz. I. Porównanie właściwości mechanicznych
MATEUSZ STASIAK
IRENEUSZ OPALIŃSKI
MAREK MOLENDA
nr katalogowy: 33008
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-12
Właściwości wypiekowe mąki żytniej i ich ocena na podstawie badania krzywych pęcznienia
Elżbieta Słowik
Małgorzata Mielcarz
nr katalogowy: 31678
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
The evaluation of sorption properties of thermoplastic starch pellets Ocena właściwości sorpcyjnych granulatów skrobi termoplastycznej
Tomasz Oniszczuk
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
nr katalogowy: 94450
10.15199/62.2015.10.20
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Skrobia żytnia - budowa, właściwości i metody badań
Sylwia Stępniewska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 113063
skrobia
amyloza
amylopektyna
właściwości skrobi
retrogradacja
DSC
starch
amylose
amylopectin
starch properties
retrogradation
DSC
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-8
Otrzymywanie i właściwości fizykochemiczne skrobi utlenionej nadtlenkiem wodoru
Janusz Kapuśniak
Krzysztof Bajer
Sylwia Ptak
Przemysław Siemion
nr katalogowy: 70082
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Wollastonite-filled and Arabic gum-modified starch films. Part 3**. Optical properties Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. III**. Właściwości optyczne
Marta Arczewska
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
Natalia Kowal
Mariusz Gagoś
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 104676
10.15199/62.2017.3.41
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Modification of starch with succinic acid residues Modyfikacja skrobi resztami kwasu bursztynowego
Ewa Zdybel
Ewa Tomaszewska-Ciosk
nr katalogowy: 92492
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Porównanie lepkości i procesu kleikowania wybranych skrobi naturalnych oraz skrobiowych mąk niechlebowych
Anita Demby
Iwona Konopka
nr katalogowy: 123782
skrobia
mąki niechlebowe
kleikowanie
żel
amylograf
starch
starch flours
gelatinization
gel
amylograph
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Właściwości fermentacyjne mąk, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101315
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-1
Charakterystyka dodatków technologicznych spowalniających tempo czerstwienia pieczywa
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 73903
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Chromatograficzna analiza produktów fermentacji opornych dekstryn
Katarzyna Śliżewska
Renata Barczyńska
Kamila Jochym
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 59919
GOSPODARKA MIĘSNA 2008-12
Skrobia jako dodatek funkcjonalny stosowany w przetwórstwie mięsnym
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 40310
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Aging of biodegradable thermoplastic starch film under UV-irradiation Starzenie biodegradowalnej folii ze skrobi termoplastycznej pod wpływem promieniowania UV
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
Tomasz Oniszczuk
Mariusz Szymanek
Agnieszka Tomczyk
Agnieszka Leus
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 105267
10.15199/62.2017.4.32
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2010-10-11
Struktury natury
nr katalogowy: 51762
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-10
Właściwości fermentacyjne mąki, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101134
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-4
Budowa i właściwości skrobi w świetle najnowszych badań (cz. II)
Marta Orłowska
nr katalogowy: 34429
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-2
Budowa i właściwości skrobi w świetle najnowszych badań
Marta Orłowska
nr katalogowy: 32757
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Postęp w dziedzinie produkcji skrobi w Niemczech
nr katalogowy: 80310
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Wytrzymałość skrobi termoplastycznej napełnionej węglanem wapnia
Jacek Garbarski
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 147833
10.15199/62.2024.3.12
skrobia termoplastyczna
węglan wapnia
wytrzymałość materiału
thermoplastic starch
calcium carbonate
strength of the material
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Wytrzymałość skrobi termoplastycznej napełnionej węglanem wapnia
Jacek Garbarski
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 147833
10.15199/62.2024.3.12
skrobia termoplastyczna
węglan wapnia
wytrzymałość materiału
thermoplastic starch
calcium carbonate
strength of the material
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-2
Plasticizers for production of thermoplastic starch Plastyfikatory do wytwarzania skrobi termoplastycznej
Magdalena Kozioł
Dorota Kołodyńska
Andrzej Łodyga
Zbigniew Hubicki
nr katalogowy: 96635
10.15199/62.2016.2.18
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-9
Możliwości kształtowania właściwości użytkowych mąki pszennej w młynie
ROMAN JURGA
nr katalogowy: 37683
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-12
Wartość wypiekowa mąki żytniej
Magdalena Kot
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 72898
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-5
Produkcja skrobi z ziarna sorgo, ryżu, żyta i jęczmienia Część I. Produkcja skrobi z sorga i ryżu
Wiktor Berski
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 59406
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Właściwości mechaniczne skrobi termoplastycznej napełnionej węglanem wapnia
Mariusz Fabijański
Jacek Garbarski
nr katalogowy: 144534
10.15199/62.2023.8.10
TPS
skrobia termoplastyczna
węglan wapnia
właściwości mechaniczne
thermoplastic starch
calcium carbonate
mechanical properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of static mixer on the properties of HDPE/modified starch biocomposites Wpływ zastosowania mieszadła statycznego na właściwości biokompozytów PEHD/skrobia modyfikowana
Jerzy Korol
nr katalogowy: 83680
10.12916/przemchem.2014.457
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-9
Ocena wartości wypiekowej mąki za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 127872
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-6
Przemysłowe wykorzystanie estrów skrobi
Ewa A. Żukowska
Ewa Rudnik
nr katalogowy: 20411
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-7-8
Deklaracja czystości produktu na etykiecie dzięki skrobi Novation
nr katalogowy: 53790
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-4
Modyfikowana skrobia w produkcji makaronu podgotowanego
nr katalogowy: 50879
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-5
Filmy i powłoki skrobiowe do żywności
Ewelina Basiak
Sabina Galus
Andrzej Lenart
nr katalogowy: 67950
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Wpływ sposobu wytwarzania octanu skrobiowego na jego amylolizę
Tomasz Zięba
Antoni Szumny
Małgorzata Kapelko
nr katalogowy: 58225
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of sweet water on some mechanical properties of biodegradable thermoplastic starch films. Wpływ wody słodkiej na wybrane właściwości mechaniczne folii z biodegradowalnej termoplastycznej skrobi
Bożena Gładyszewska
Tomasz Oniszczuk
Anna Ciupak
Dariusz Chocyk
Leszek Mościcki
Andrzej Rejak
Grzegorz Gładyszewski
nr katalogowy: 78595
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-12
Sorpcja Cu2+ i Fe3+ na szczepionych kopolimerach skrobi z reaktywnego wytłaczania
BEATA SCHMIDT
TADEUSZ SPYCHAJ
nr katalogowy: 56281
CHŁODNICTWO 2015-6
Właściwości bułek pszennych chłodzonych i głęboko mrożonych pakowanych w modyfikowanej atmosferze
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 92142
10.15199/8.2015.6.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Właściwości mechaniczne skrobi termoplastycznej napełnionej węglanem wapnia
Mariusz Fabijański
Jacek Garbarski
nr katalogowy: 144534
10.15199/62.2023.8.10
TPS
skrobia termoplastyczna
węglan wapnia
właściwości mechaniczne
thermoplastic starch
calcium carbonate
mechanical properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-4
Wykorzystanie wysokobłonnikowych frakcji jęczmienia do wzbogacania makaronu (część 3)
nr katalogowy: 25162
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-1
Woda w piekarstwie
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 135309
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-9
Ocena wartości wypiekowej mąki za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 127872
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Skrobia modyfikowana jako uzupełniający napełniacz mieszanek gumowych
DARIUSZ BIELIŃSKI
LUDOMIR ŚLUSARSKI
LESZEK PYSKŁO
JAN DUL
KRZYSZTOF POTOCKI
nr katalogowy: 28812
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-9
Możliwości modyfi kacji mąki żytniej wykorzystywanej w produkcji pieczywa
ROMAN JURGA
nr katalogowy: 54208
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Extrusion of thermoplastics starch with twin-screw extruders Wytłaczanie skrobi przy użyciu wytłaczarek dwuślimakowych
Krzysztof Bajer*
Andrzej Stasiek
Aneta Raszkowska-Kaczor
Dagmara Bajer
nr katalogowy: 82422
10.12916/przemchem.2014.192
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-3
"Czynniki wpływające na trwałość pieczywa"
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 75010
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Dlaczego warto jeść kukurydzę?
nr katalogowy: 146331
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-2
Skrobia termoplastyczna (TPS)
Marcin Mitrus
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 82303
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2004-11
Możliwość modyfikacji skrobi metodami inżynierii genetycznej
G. Lewandowicz
W. Grajek
nr katalogowy: 7214
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Hydroliza enzymatyczna w bioreaktorze membranowym pochodnych skrobi ziemniaczanej modyfikowanej chemicznie
Patrycja Kędziora
Grażyna Lewandowicz
Krystyna Prochaska
nr katalogowy: 20354
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-9
Prawie wszystko o uszkodzeniu skrobi w mące
Roman Jurga
nr katalogowy: 6379
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Wollastonite-filled and arabic gum-modified starch films. Part 2. Adhesion properties Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. II. Właściwości adhezyjne
Siemowit Muszyński
Anita Kwaśniewska
Stanisław Mleko
Marta Tomczyńska-Mleko
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 102399
10.15199/62.2016.11.19
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-12
Określenie korelacji między stopniem rozdrobnienia mąki pszennej a stopniem uszkodzenia skrobi
Wojciech GÓRNIAK
nr katalogowy: 23094
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-12
Zarodki pszenne (cz. 4). Zarodki handlowe. Skład chemiczny - ciąg dalszy
Henryk GĄSIOROWSKI
nr katalogowy: 6482
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-2
Węglowodany w ziarnie pszenicy (cz. 2). Cukry złożone - skrobia
Henryk GĄSIOROWSKI
nr katalogowy: 6245
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-10
Kemira KemReviveTM Innowacyjna koncepcja odzyskiwania skrobi z włókien pochodzących z recyklingu
JUHA RINTALA
nr katalogowy: 110230
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-1
O jakości makaronu - na przykładzie Włoch
nr katalogowy: 56851
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-11
Otrzymywanie i przemysłowe zastosowanie skrobi utlenionych
Przemysław Siemion
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 63707
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-11
Produkcja skrobi kukurydzianej
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 55355
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-1
Biodegradowalne materiały polimerowe
MARIA RAJKIEWICZ
AGNIESZKA MIKOŁAJSKA
nr katalogowy: 40853
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-6
Produkcja skrobi z ziarna sorgo, ryżu, żyta i jęczmienia Część II. Produkcja skrobi z ziarna żyta i jęczmienia
Wiktor Berski
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 60160
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zastosowanie granulatu skrobi termoplastycznej napełnianej wollastonitem i bentonitem do sorpcji metali ciężkich z roztworów wodnych
Hussein B. Khudhur
Siemowit Muszyński
Sylwia Szymańczyk
Agnieszka Chałabis-Mazurek
Anita Kwaśniewska
Tomasz Oniszczuk
Natalia Kowal
Marta Ejtel
Jose Luis Valverde Piedra
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 110736
10.15199/62.2017.11.8
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-9
Możliwości wykorzystania skrobi zbożowych w innych niż spożywczy przemysłach
nr katalogowy: 37698
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-8
Produkcja i wykorzystanie skrobi owsianej
Wiktor Berski
Bogdan Achremowicz
nr katalogowy: 37324
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-4
Modyfikacja właściwości użytkowych mąki pszennej
Roman Jurga
nr katalogowy: 50890
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Wpływ zaklejania kombinowanego na właściwości papieru
Jacek Czechowski
Ewa Drzewińska
nr katalogowy: 53323
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-4
Ryżowa różnorodność
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 83433
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-6
Piekarzu, czy wiesz, że...
nr katalogowy: 106081
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-10
Wpływ skrobi na właściwości optyczne i starzenie papierów białych
Agnieszka Wysocka-Robak
nr katalogowy: 63485
CHŁODNICTWO 2016-10
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na jakość pieczywa pszennego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 101681
10.15199/8.2016.10.3
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Gdy w otrębach jest jeszcze za dużo skrobi
Thomas Ziolko
nr katalogowy: 110974
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wykorzystanie wody odpadowej po produkcji skrobi pszennej jako źródła błonnika pokarmowego
nr katalogowy: 150886
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Effect of the surface structure of thermoplastic starch pellets on the kinetics of water vapor adsorption Wpływ struktury powierzchni granulatu skrobi termoplastycznej na kinetykę adsorpcji pary wodnej
Siemowit Muszyński
Michał Świetlicki
Tomasz Oniszczuk
Anita Kwaśniewska
Izabela Świetlicka
Marta Arczewska
Anna Oniszczuk
Grzegorz Bartnik
Krzysztof Kornarzyński
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 97916
10.15199/62.2016.4.31
OPAKOWANIE 2014-12
CaiLar: opakowaniowa folia ze skrobi i gliny
nr katalogowy: 88452
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-5
LYCKEBY CAREFUL więcej możliwości bez symbolu E
Anita Kowalska
nr katalogowy: 126519
OPAKOWANIE 2022-7
Biopolimerowa powłoka ze skrobi do pakowania żywności
nr katalogowy: 138430
OPAKOWANIE 2022-7
Biopolimerowa powłoka ze skrobi do pakowania żywności
nr katalogowy: 138430
OPAKOWANIE 2022-7
Biopolimerowa powłoka ze skrobi do pakowania żywności
nr katalogowy: 138430
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-10
Produkcja skrobi pszennej
Bohdan Achremowicz
Jarosław Korus
nr katalogowy: 54860
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-10
Skrobia jako dodatek funkcjonalny stosowany w przetwórstwie mięsa
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 80008
CHŁODNICTWO 2014-9-10
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na przemiany skrobi i teksturę chleba pszennego
IZABELLA KWAŚNIEWSKA-KAROLAK
LUCJAN KRALA
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
EWELINA BRZOZOWSKA
nr katalogowy: 87502
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of powdered pine bark on thermal resistance of thermoplastic starch. Wpływ dodatku mielonej kory sosnowej na wytrzymałość termiczną skrobi termoplastycznej
Tomasz Oniszczuk
Ryszard Pilawka
Anna Oniszczuk
nr katalogowy: 78602
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-8
Podręcznik o skrobi i jej Przetworach
Wacław Leszczyński
nr katalogowy: 53368
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-5
Skrobie modyfikowane nowa odsłona
Violetta Schube
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 76643
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Seminarium dla specjalistów i technologów przemysłu sokowniczego
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 120729
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Industrial cationic starch as a flocculant in technology of water clarification. Przemysłowa skrobia kationowa jako flokulant w technologii oczyszczania wody
Dorota Ziółkowska
Alexander Shyichuk
Agnieszka Organiściak
nr katalogowy: 79873
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-5
CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do Żywności
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 105849
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-10
Puffing - technologia i jakość
Agnieszka Mularczyk
nr katalogowy: 87296
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Skrobia modyfikowana typu OSA w układach emulsyjnych żywności
Ewa Świrydow
Ewa Domian
nr katalogowy: 63159
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-12
Zróżnicowanie cech reologicznych mąki pszennej w ostatnich latach
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 72900
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Evaluation of availability of extruded starch to adsorption cuprum, lead and zinc ions. Ocena przydatności ekstrudatów skrobiowych do adsorpcji jonów miedzi, ołowiu i cynku
Ewa Tomaszewska-Ciosk
Mirosław Anioł
Wioletta Drożdż
Hanna Boruczkowska
nr katalogowy: 76881
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-5
ROZROST KĘSÓW CIASTA Część 9.
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 97834
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-1
Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej typ 720 wyprodukowanej w krajowych młynach przemysłowych
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 118509
mąka żytnia
pentozany
krzywa pęcznienia
pieczywo żytnie
rye flour
pentosans
swelling curve
rye bread
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-2
Prawie wszystko o uszkodzeniu skrobi w mące pszennej
nr katalogowy: 41565
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Aktualności
nr katalogowy: 132136
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-7
Wykorzystanie skrobi zbożowych oraz mąk z żyta i pszenżyta na cele przemysłowe
nr katalogowy: 77658
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-6
Powlekanie na prasach powlekających - czego można się spodziewać po skrobiach modyfikowanych?
DETLEV Glittenberg
nr katalogowy: 52805
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Aktualności
nr katalogowy: 132136
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Blends of natural and synthetic polymers as degradable materials. Part 2. Blends with gluten and other natural polymers Mieszaniny polimerów naturalnych i syntetycznych jako materiały degradowalne. Cz. II. Mieszaniny z glutenem i innymi polimerami naturalnymi
Elżbieta Getner
Ryszard Steller
nr katalogowy: 87918
10.12916/przemchem.2014.1878
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-4
Jakie przemiany zachodzą podczas fermentacji kwasowej ciasta żytniego?
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 58705
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-7
Uszkodzenie skrobi w mące pszennej jedną z możliwości modyfi kacji i poprawy jej jakości
Roman Jurga
nr katalogowy: 44965
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-6
Kasze z obniżoną zawartością węglowodanów (m.in. dla diabetyków)
nr katalogowy: 44899
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-2
Skrobia owsiana i możliwości jej wykorzystania
Wiktor Berski
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 57342
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Ocena amylograficzna mąki pszennej i żytniej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 101316
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Wyznaczanie energii aktywacji oraz optymalnej temperatury dla reakcji hydrolizy skrobi katalizowanej przez ?-amylazę z Bacillus licheniformis
Justyna Miłek
nr katalogowy: 126672
10.15199/62.2020.6.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Studies on thermoplastic starch film properties under impact load conditions Badania właściwości folii ze skrobi termoplastycznej w warunkach obciążeń udarowych
Paweł Kołodziej
Krzysztof Gołacki
Zbigniew Stropek*
Marek Boryga
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 86105
10.12916/przemchem.2014.1375
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-12
Możliwości wykorzystania hydrokoloidów w produkcji makaronów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 81085
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-12
Chitozan i hydroxyapatyt jako dodatki modyfikujące właściwości wyrobów silikatowych
Ryszard Dachowski
Milena Nowek
nr katalogowy: 95740
10.15199/33.2015.12.09
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-5
Z kraju i ze świata
nr katalogowy: 131862
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-5
Z kraju i ze świata
nr katalogowy: 131862
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-1
Woda w piekarstwie
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 135309
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2006-5
Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym
Wacław Leszczyński
nr katalogowy: 19141
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-5
Wpływ twardości ziarna pszenicy na jakość technologiczną mąki
nr katalogowy: 20079
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-2
Niestabilność reologiczna węglanowych mieszanek powlekających zawierających skrobię modyfikowaną
Anna Stanisławska
Artur Gapiński
nr katalogowy: 142029
10.15199/54.2023.2.1
lepkość
naprężenie ścinające
czas ścinania
niestabilność reologiczna cieczy
skrobia modyfikowana
mieszanka powlekająca
powlekanie
viscosity
shear stress
shear time
rheo-instability
time-dependent rheology of liquids
modified starch
coating colors
coating
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-2
Niestabilność reologiczna węglanowych mieszanek powlekających zawierających skrobię modyfikowaną
Anna Stanisławska
Artur Gapiński
nr katalogowy: 142029
10.15199/54.2023.2.1
lepkość
naprężenie ścinające
czas ścinania
niestabilność reologiczna cieczy
skrobia modyfikowana
mieszanka powlekająca
powlekanie
viscosity
shear stress
shear time
rheo-instability
time-dependent rheology of liquids
modified starch
coating colors
coating
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-8
Kryteria doboru skrobi modyfikowanych w przetwórstwie żywności
A. Walkowski
A. Olesienkiewicz
nr katalogowy: 14885
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
NOWE PRODUKTY: Z CZYSTĄ ETYKIETĄ, BLIŻEJ NATURY
nr katalogowy: 121988
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Applicability of extruded starch for the adsorption of metal ions Ocena przydatności ekstrudatów na bazie skrobi ziemniaczanej do adsorpcji jonów metali
Ewa Tomaszewska-Ciosk*
Ewa Zdybel
Marzena Styczyńska
Wiolett a Drożdż
Hanna Boruczkowska
Tomasz Boruczkowski
nr katalogowy: 83707
10.12916/przemchem.2014.575
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2004-10
Zakres działalności Zakładów Chemicznych Bochem Sp. z o.o.- produkty kationowe
Zbigniew Wojciechowski
nr katalogowy: 4670
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-11
Możliwości wytwarzania mąki o specjalnym przeznaczeniu oraz mąki o podwyższonej wodochłonności
Roman Jurga
nr katalogowy: 14173
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-12
Superox PA - nowy preparat zagęszczający
JANUSZ BEREŚ
MAŁGORZATA KAŁĘDKOWSKA
nr katalogowy: 107552
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-1
Cyklodekstryny - otrzymywanie, właściwości i zastosowanie
BOGDAN FARJON
ZDZISŁAW TARGOŃSKI
nr katalogowy: 105868
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-9
Mieszanki mączne poszerzają ofertę młyna
Roman Jurga
nr katalogowy: 86413
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-7
Tworzenie mieszanek mącznych poszerza możliwości młyna
Roman Jurga
nr katalogowy: 60749
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2006-8
Zastosowanie technologii mikroenkapsulacji we włókiennictwie. Część IV - Cyklodekstryny i liposomy
W. Bendkowska
nr katalogowy: 19778
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2006-1
Przydatność fragmentaryzowanej skrobi jako środka wiążącego w mieszankach pigmentowych
Erich Gruber
Vinka Handarto
V. Geismann
Karl Ludwig Woll
nr katalogowy: 18959
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
O czym każdy przechowalnik ziarna zbóż wiedzieć powinien (część 2) Masa ziarnowa - skład i właściwości
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 117557
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-4
Wytrzymałość mechaniczna oraz palność polilaktydu
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 119564
10.15199/62.2019.4.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Wollastonite-filled and arabic gum-modified starch films. Part 1. Mechanical and structural properties Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. I. Właściwości mechaniczne i strukturalne
Anita Kwaśniewska
Siemowit Muszyński
Jarosław Tatarczak
Grzegorz Gładyszewski
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 102398
10.15199/62.2016.11.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-4
Wytrzymałość mechaniczna oraz palność polilaktydu
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 119564
10.15199/62.2019.4.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2006-6
Zastosowanie skrobi modyfi kowanych w przemyśle spożywczym (II). Skrobie chemicznie modyfikowane
Wacław Leszczyński
nr katalogowy: 19085
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Ocena wartości wypiekowej ziarna i mąki za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 121642
mixolab
ocena reologiczna
mąka
ziarno
wartość wypiekowa
mixolab
rheological properties
flour
grain
baking value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Ocena wartości wypiekowej ziarna i mąki za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 121641
mixolab
ocena reologiczna
mąka
ziarno
wartość wypiekowa
mixolab
rheological properties
flour
grain
baking value
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2006-5
Testy jodkowe - jedna z najprostszych metod oceny jakości tektury i prawidłowości procesu jej wytwarzania
Jarosław Kurznik
nr katalogowy: 18901
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-7-8
Jedz na zdrowie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 92438
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-11
Fermentacja alkoholowa zacierów sporządzonych z odpadowych orzeszków ziemnych
B. Czupryński
B. Sieliwanowicz
G. Ktosowski
K. Kolarska
M. Wolska
nr katalogowy: 6938
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-2
Wpływ dodatku ekspandowanych nasion szarlatu na cechy ciasta i jakość pieczywa pszennego
Grażyna Cacak-Pietrzak
Alicja Ceglińska
Tadeusz Haber
nr katalogowy: 4764
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-8
Innowacje w dziedzinie środków zwiększających wytrzymałość papieru w stanie suchym
VLADIMIR GRIGORIEV
nr katalogowy: 115651
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-8
Jakość skórki pieczywa - jak ją uzyskać i utrzymać?
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 92619
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Charakterystyka technologiczna surowców bezglutenowych
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 108633
chleb bezglutenowy
prolaminy
skrobie
mąki
pseudozboża
hydrokoloidy
gluten-free bread
prolamins
starches
flours
pseudocereals
hydrocolloids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-3
Sacharydy i polisacharydy w przetwórstwie mięsa
ANETA CEGIEŁKA
nr katalogowy: 33812
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-4
Znaczenie zbóż w żywieniu człowieka
nr katalogowy: 25152
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-7-8
Niesłodowane ziarno jęczmienia browarnego w pozyskiwaniu koncentratów spożywczych
Łukasz Szwed
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 78958
OPAKOWANIE 2016-8
Wydajność ma znaczenie
ANNA NARUSZKO
nr katalogowy: 100424
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Wykorzystanie bezglutenowego ziarna miłki abisyńskiej (teff) jako surowca w piekarstwie
Bogdan Achremowicz
Tadeusz Haber
nr katalogowy: 110956
ziarno miłki abisyńskiej
pieczywo bezglutenowe
hydrokoloidy
polepszacze enzymatyczne
teff grain
gluten free bread
hydrocolloids
enzyme improvers
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2008-3
Makaron, ale jaki?
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 33548
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-5
Nowe urządzenia o różnych zastosowaniach
nr katalogowy: 25863
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-12
Możliwości wykorzystania skrobi jako surowca chemicznego
W. KEMPF
nr katalogowy: 108017
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-4
Nowe systemy NIR mogą (prawie) wszystko
nr katalogowy: 99949
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Effect of poly(vinyl alcohol) and keratin on stress relaxation course in thermoplastic starch Wpływ poli(alkoholu winylowego) i keratyny na przebieg relaksacji naprężeń w termoplastycznej skrobi
Zbigniew Stropek
Krzysztof Gołacki
Paweł Kołodziej
Bożena Gładyszewska
Waldemar Samociuk
Andrzej Rejak
nr katalogowy: 82933
10.12916/przemchem.2014.364
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (cz. II*)
Bogusław Czupryński
Katarzyna Kotarska
Grzegorz Kłosowski
Bogdan Sieliwanowicz
nr katalogowy: 51973
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-7
Jakość mąki pszennej handlowej produkowanej w krajowych zakładach młynarskich
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 85269
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-6
Karageny w przetwórstwie mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 85159
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Mieszaniny polimerów naturalnych i syntetycznych jako materiały degradowalne. Cz. I. Mieszaniny ze skrobią
Elżbieta Getner
Ryszard Steller
nr katalogowy: 73272
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Enzymatic esterification of starch phosphate with oleic acid. Enzymatyczna estryfikacja skrobi fosforanowej kwasem oleinowym
Hanna Boruczkowska
Tomasz Boruczkowski
Ewa Tomaszewska-Ciosk
Wioletta Drożdż
Maciej Bienkiewicz
Anna Żołnierczyk
Mirosław Anioł
nr katalogowy: 77355
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Skrobia ziemniaczana jako źródło cieczy wiążącej w granulacji materiałów sypkich
Bogdan Derbiszewski
Magdalena Orczykowska
nr katalogowy: 144536
10.15199/62.2023.8.12
skrobia ziemniaczana
granulacja
materiały sypkie
lepkość
potato starch
granulation
loose materials
viscosity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Skrobia ziemniaczana jako źródło cieczy wiążącej w granulacji materiałów sypkich
Bogdan Derbiszewski
Magdalena Orczykowska
nr katalogowy: 144536
10.15199/62.2023.8.12
skrobia ziemniaczana
granulacja
materiały sypkie
lepkość
potato starch
granulation
loose materials
viscosity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Skrobia ziemniaczana jako źródło cieczy wiążącej w granulacji materiałów sypkich
Bogdan Derbiszewski
Magdalena Orczykowska
nr katalogowy: 144536
10.15199/62.2023.8.12
skrobia ziemniaczana
granulacja
materiały sypkie
lepkość
potato starch
granulation
loose materials
viscosity
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-4
Określenie wpływu dodatku kwasu askorbinowego na wybrane cechy jakościowe błyskawicznych makaronów ekstrudowanych
Agnieszka Wójtowicz
nr katalogowy: 34490
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-9
(Nie)bezpieczne warzywa i owoce
WALDEMAR DZWOLAK
nr katalogowy: 38050
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-8
Skrobie modyfikowane - cenny dodatek funkcjonalny dla przemysłu cukierniczego
Aleksander Walkowski
Marian Mączyński
nr katalogowy: 37323
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Ziemniaki źródłem zdrowia?
nr katalogowy: 137846
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Ziemniaki źródłem zdrowia?
nr katalogowy: 137846
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
OWOCNA DZIAŁALNOŚĆ Wielkopolskiego Oddziału SITSpoż. w 2022 r.
nr katalogowy: 141560
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Właściwości fizyczne mieszaniny polilaktyd/skrobia termoplastyczna
Mariusz Fabijański
Jacek Garbarski
nr katalogowy: 144981
10.15199/62.2023.9.14
PLA
TPS
mieszaniny polimerów
właściwości mechaniczne
nasiąkliwość
PLA
TPS
polymer blends
mechanical properties
water absorption
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Właściwości fizyczne mieszaniny polilaktyd/skrobia termoplastyczna
Mariusz Fabijański
Jacek Garbarski
nr katalogowy: 144981
10.15199/62.2023.9.14
PLA
TPS
mieszaniny polimerów
właściwości mechaniczne
nasiąkliwość
PLA
TPS
polymer blends
mechanical properties
water absorption
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-8
Badania krzywych pęcznienia - mało znana metoda oceny jakości mąki żytniej
ELŻBIETA SŁOWIK
MAŁGORZATA MIELCARZ
nr katalogowy: 29211
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-7
Skrobia w dawnych papierach czerpanych ręcznie – próby wyjaśnienia przyczyn jej obecności
Tomasz Kozielec
Katarzyna Zapolska
nr katalogowy: 138590
10.15199/54.2022.7.1
skrobia
krochmal
kleik skrobiowy
papiernictwo
szmaty
naprawy papieru
zanieczyszczenia
mikrobiologia
badania mikroskopowe
starch
starch paste
papermaking
rags
paper repair
impurities
microbiology
microscopic analyses
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-1
Charakterystyka i wykorzystanie kulinarne makaronów orientalnych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 81774
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH