Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
OPAKOWANIE 2010-I
Antimicrobial Substances in Packaging Materials
Anna Sip
nr katalogowy: 50917
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-1
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne w garbarniach - zagrożenie dla przetwarzanego surowca, wyrobów skórzanych oraz zdrowia pracowników zakładów garbarskich
Justyna Skóra
Beata Gutarowska
Anita Śnioszek
nr katalogowy: 82171
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-3
Skuteczność działania preparatu biobójczego do obuwia
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 112600
10.15199/60.2018.03.3
preparat biobójczy do obuwia
profilaktyka grzybicy stóp
higiena obuwia
biocidal footwear preparation
prevention of athlete’
s foot
hygiene of footwear
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-7
Mycie i dezynfekcja – efektywność i skuteczność działania środków myjących wobec drobnoustrojów
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 127262
środki myjące
surfaktanty
mycie
dezynfekcja
przetrwalniki
cleaning agents
surfactants
washing
disinfection
spores
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-2
Dezynfekcja, dezynsekcja i dezodoryzacja środków transportu produktów żywnościowych
Stanisław
nr katalogowy: 112222
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Naturalne konserwanty pochodzenia drobnoustrojowego
Ewelina Pawlikowska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 115041
10.15199/65.2018.7.6
biokontrola
metabolity
bakterie kwasu mlekowego
drożdże
biocontrol
metabolites
lactic acid bacteria
yeasts
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Antyutleniacze jako dodatki do karmy zwierząt mięsożernych
Hanna Bis-Wencel
Agnieszka Z. Rowicka
nr katalogowy: 59845
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Photocatalytic degradation of the organic compounds enhanced by chemical oxidants
Jus tyna Dziedzic
Paweł Nowak
Piotr Warszyński
Jerzy Haber
nr katalogowy: 68611
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-3
Kryteria oceny mikrobiologicznej materiałów na obuwie specjalne
Michalina Falkiewicz-Dulik
nr katalogowy: 66798
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-7
On-site ozone treatment for agricultural soil and related applications
Kenji EBIHARA
Henryka STRYCZEWSKA
Tomoaki IKEGAMI
Fumiaki MITSUGI
Joanna PAWLAT
nr katalogowy: 60813
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Potencjał wykorzystania niekonwencjonalnych mikroorganizmów w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 139100
10.15199/64.2022.4.1
piwowarstwo
niekonwencjonalne mikroorganizmy
technologia fermentacji
brewing
unconventional microorganisms
fermentation technology
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-12
Ciepłooporność przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris
Barbara Sokołowska
Jolanta Niezgoda
Marta Bytońska
Łucja Łaniewska-Trokenheim
nr katalogowy: 40143
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 112858
10.15199/65.2018.3.5
mięso i produkty mięsne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
meat and meat products
safety criteria
microbiological contamination
AURA 2018-8
Oczyszczalnie ścieków jako źródło zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego
Iwona PAŚMIONKA
nr katalogowy: 115297
10.15199/2.2018.8.2
bioaerozol
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
oczyszczalnia ścieków
bioaerosol
microbial pollution
sewage treatment plant
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zastosowanie promieniowania UVC do dezynfekcji skorup jaj spożywczych
Przemysław Marek
nr katalogowy: 123528
10.15199/65.2019.11.2
promieniowanie UVC
dezynfekcja powierzchni skorup jaj
dawka i natężenie promieniowania
chorobotwórcze mikroorganizmy
UVC radiation
disinfection of egg shells
radiation dose and intensity
pathogenic microorganisms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne w mrożonych produktach spożywczych
Aleksandra Antoszewska
Joanna Kowalska
Maja Ławrynowicz-Paciorek
Dorota Korsak Elżbieta Maćkiw
nr katalogowy: 126051
10.15199/65.2020.4.6
żywność
produkty mrożone
zagrożenia mikrobiologiczne
patogeny
food
frozen products
microbiological hazard
pathogens
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Potencjał wykorzystania niekonwencjonalnych mikroorganizmów w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 139100
10.15199/64.2022.4.1
piwowarstwo
niekonwencjonalne mikroorganizmy
technologia fermentacji
brewing
unconventional microorganisms
fermentation technology
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-3
Aspekty zdrowotne stosowania domowych filtrów powietrza
Wojciech Dąbrowski
Michał Zielina
Jolanta Pulit-Prociak
Anita Staroń
Marcin Banach
nr katalogowy: 119167
10.15199/17.2019.3.5
nanocząstki srebra
domowe filtry powietrza
jakość powietrza
nanoparticles of silver
indoor air filters
air quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Skażenie mikrobiologiczne warzyw oraz metody ich ograniczania
Beata Kowalska
nr katalogowy: 146036
10.15199/65.2023.11.4
bakterie
grzyby pleśniowe
Salmonella
Listeria
praktyki rolnicze
zmiany klimatu
bacteria
mould
Salmonella
Listeria
good agricultural practice
climate change
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
MIKROORGANIZMY STOSOWANE W BIOAUGMENTACJI GLEB SKAŻONYCH ZWIĄZKAMI AROMATYCZNYMI
Żaneta Swędzioł
Agnieszka Mrozik
Daniel Wasilkowski
nr katalogowy: 70865
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Mikroorganizmy w winiarstwie gronowym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 41723
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-3
Ręcznik papierowy czy suszarka?
nr katalogowy: 125559
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2016-10
Lab-on-a-chip jako uniwersalne narzędzie do hodowli i badań potencjału biologicznego mikroorganizmów
Agnieszka PODWIN
Wojciech KUBICKI
Jan A. DZIUBAN
nr katalogowy: 101674
10.15199/13.2016.10.21
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
nr katalogowy: 137357
10.15199/48.2022.05.27
pole elektryczne
mikroorganizmy
wielkość komórek
inżynieria produkcji
electric field
microorganisms
cell size
production engineering
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
nr katalogowy: 137357
10.15199/48.2022.05.27
pole elektryczne
mikroorganizmy
wielkość komórek
inżynieria produkcji
electric field
microorganisms
cell size
production engineering
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Wysokie ciśnienia hydrostatyczne jako alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 131437
10.15199/65.2021.4.5
HHP
inaktywacja patogenów
kryteria mikrobiologiczne
okres przydatności do spożycia
cechy organoleptyczne
HHP
pathogen inactivation
microbiological criteria
shelf life
organoleptic characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Wysokie ciśnienia hydrostatyczne jako alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 131437
10.15199/65.2021.4.5
HHP
inaktywacja patogenów
kryteria mikrobiologiczne
okres przydatności do spożycia
cechy organoleptyczne
HHP
pathogen inactivation
microbiological criteria
shelf life
organoleptic characteristics
OPAKOWANIE 2010-I
Polyolefine Composite Film Containing Mineral Raw Materials - Biologically Active
Bohdan Czerniawski
Wojciech Kalinowski
Anna Sip
nr katalogowy: 50913
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Wpływ promieniowania mikrofalowego na stopień eliminacji mikroorganizmów w wierzchniej warstwie gleby
Paweł KIEŁBASA
Krzysztof PIKUL
Sławomir KURPASKA
Marek OSTAFIN
Mirosław ZAGÓRDA
nr katalogowy: 111037
10.15199/48.2017.12.27
promieniowanie mikrofalowe
mikroorganizmy
dezynfekcja
ekologia.
microwave radiation
microorganisms
disinfection
ecology.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Production of metal nanoparticles by microorganisms. Wytwarzanie nanocząstek metali przez mikroorganizmy
Monika Ostrowska
Jacek Lipok
nr katalogowy: 76896
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-8
Metody molekularne w detekcji i identyfikacji mikroorganizmów w zakładach przemysłu celulozowo-papierniczego
Katarzyna Dybka-Stępień
Anna Otlew ska
nr katalogowy: 121929
10.15199/54.2019.8.2
mikroorganizmy
metody molekularne
celulozownie i papiernie
microorganisms
molecular methods
pulp and paper mills
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Study on effectiveness of chemical and biological preparations used for disinfection against pathogenic fungi Badanie skuteczności preparatów chemicznych i biologicznych wykorzystywanych do celów dezynfekcyjnych przeciwko patogenicznym grzybom
Barbara Breza-Boruta
Zbigniew Paluszak
Beata Szala
nr katalogowy: 94457
10.15199/62.2015.10.27
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOMPOZYTY POLIMEROWE O ZWIĘKSZONEJ ODPORNOŚCI NA DZIAŁANIE MIKROORGANIZMÓW
Regina Jeziórska
nr katalogowy: 70873
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ZASTOSOWANIE METOD KLASYCZNYCH I MOLEKULARNYCH DO IDENTYFIKACJI MIKROORGANIZMÓW ŚRODOWISKA NATURALNEGO
Katarzyna Rajkowska
nr katalogowy: 70870
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
EFEKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNEGO USUWANIA ODOROWYCH ZWIĄZKÓW LOTNYCH Z POMIOTU KURZEGO
Katarzyna Durka
Beata Gutarowska
Sebastian Borowski
Bogumił Brycki
Daria Rembisz1
Marta Kleczyk
nr katalogowy: 70866
GAZETA CUKROWNICZA 2013-4
Badania mikrobiologiczne cukru w kontekście jego wykorzystania w różnych branżach przemysłu spożywczego
Małgorzata Kowalska
Ewelina Małczak
nr katalogowy: 78747
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2018-25-26
Bioremediacja "in-situ" zestarzałego odpadu wiertniczego zanieczyszczonego substancjami ropopochodnymi
Teresa Steliga
Piotr Jakubowicz
nr katalogowy: 117470
zanieczyszczenia ropopochodne
biodegradacja
bioremediacja
mikroorganizmy autotochtoniczne
odpad wiertniczy
petroleum hydrocarbons
biodegradation
bioremediation
indigenous microorganisms
drilling waste
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Paulina WRONA
nr katalogowy: 81586
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Spark discharge in water for bacteria inactivation
Tomasz IZDEBSKI
Mirosław DORS
Jerzy MIZERACZYK
nr katalogowy: 75318
CHŁODNICTWO 2011-4
Mikroorganizmy z naszych lodówek - gorący temat w zimnym środowisku
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
Joanna Królasik
Beata Paziak-Domańska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 59185
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-11
Rozkład materii organicznej w warunkach beztlenowych przy zastosowaniu immobilizacji mikroorganizmów metanogennych dla produkcji biogazu rolniczego
Grzegorz Wałowski
nr katalogowy: 129224
10.15199/17.2020.11.1
immobilizacja
mikroorganizmy
biogaz rolniczy
złoże porowate
immobilization
microorganisms
agricultural biogas
porous bed
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Zanieczyszczenia pyłowe jako nośnik mikroorganizmów w aspekcie bezpieczeństwa stosowania półmasek filtrujących
Katarzyna Majchrzycka
Małgorzata Okrasa
Anita Jachowicz
Justyna Szulc
Paweł Kozikowski
Beata Gutarowska
nr katalogowy: 146066
10.15199/62.2023.11.10
pył organiczny/nieorganiczny
mikroorganizmy
półmaski filtrujące
bezpieczeństwo stosowania
kompostownia
cementowania
organic/inorganic dust
microorganisms
filtering facepiece respirators
cement plant
composting facility
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
DEZYNFEKCJA METODĄ ZAMGŁAWIANIA Z UŻYCIEM NANOCZĄSTEK SREBRA – DOBÓR WARUNKÓW
Daria Rembisz
Katarzyna Zduniak
Beata Gutarowska
Justyna Skóra
nr katalogowy: 70893
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Durability of polymer-modifi ed cement materials exposed to activated sludge in sewage treatment plants
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 75755
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-7
Rola mikroorganizmów zawartych w oleju napędowym w korozji mikrobiologicznej stali pokrytej powłoką niklową
TOMASZ SŁOMCZYŃSKI
MARIA ŁEBKOWSKA
nr katalogowy: 52909
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137798
10.15199/48.2022.06.14
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137798
10.15199/48.2022.06.14
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137360
10.15199/48.2022.05.30
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137360
10.15199/48.2022.05.30
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-6
Influence of alloying elements on adhesion of corrosion relevant microorganisms
Judit Telegdi
nr katalogowy: 114414
10.15199/40.2018.6.2
corrosion relevant microorganisms
iron alloys
influence of metal ions on microbial adhesion
microbiologically influenced corrosion
fluorescence microscopy
and atomic force microscopy.
mikroorganizmy związane z korozją
stopy żelaza
wpływ jonów metalu na adhezję miokroorganizmów
korozja biologiczna
mikroskopia fluorescencyjna
mikroskopia sił atomowych
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-3
Naturalne czynniki antyoksydacyjne przedłużające trwałość i poprawiające cechy organoleptyczne mięsa
Agnieszka Starek-Wójcicka
Emilia Osmólska
nr katalogowy: 130893
utlenianie mięsa
produkty mięsne
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
właściwości fizykochemiczne
naturalne przeciwutleniacze
sumak
czarnuszka
miłorząb japoński
meat oxidation
meat products
microbiological safety
physicochemical properties
natural antioxidants
sumac
nigella sativa
Japanese ginkgo
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Psychobiotyki – rola w kształtowaniu zdrowia człowieka
Dorota Zielińska
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 130595
10.15199/65.2021.2.5
mikrobiota
probiotyki
oś jelitowo-mózgowa
psychobiotyki
zaburzenia psychiczne
microbiota
probiotics
gut-brain axis
psychobiotics
mental disorders
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Psychobiotyki – rola w kształtowaniu zdrowia człowieka
Dorota Zielińska
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 130595
10.15199/65.2021.2.5
mikrobiota
probiotyki
oś jelitowo-mózgowa
psychobiotyki
zaburzenia psychiczne
microbiota
probiotics
gut-brain axis
psychobiotics
mental disorders
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Psychobiotyki – rola w kształtowaniu zdrowia człowieka
Dorota Zielińska
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 130595
10.15199/65.2021.2.5
mikrobiota
probiotyki
oś jelitowo-mózgowa
psychobiotyki
zaburzenia psychiczne
microbiota
probiotics
gut-brain axis
psychobiotics
mental disorders
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
MIKROFLORA POWIETRZA W POMIESZCZENIACH produkcyjnych zakładów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Edyta Lipińska
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
nr katalogowy: 136297
jakość mikrobiologiczna powietrza
bioaerozole
wentylacja
metody oczyszczania powietrza
microbiological quality of air
bioaerosols
ventilation
methods of air purification
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
MIKROFLORA POWIETRZA W POMIESZCZENIACH produkcyjnych zakładów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Edyta Lipińska
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
nr katalogowy: 136297
jakość mikrobiologiczna powietrza
bioaerozole
wentylacja
metody oczyszczania powietrza
microbiological quality of air
bioaerosols
ventilation
methods of air purification
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Charakterystyka wybranych metod izolacji i identyfikacji drobnoustrojów w żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 146034
10.15199/65.2023.11.3
identyfikacja mikroorganizmów
PCR
MALDI-TOF MS
cytometria przepływowa
podłoża chromogenne
identification of microorganisms
PCR
MALDI-TOF MS
flow cytometry
chromogenic microbial substrates
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Produkty mleczne - najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
Monika Stasiak
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117182
10.15199/65.2018.11.6
produkty mleczne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
milk and milk products
safety criteria
microbiological contamination
pathogens
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Doniesienia RASFF Jakość mikrobiologiczna żywności w krajach Unii Europejskiej
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 110546
10.15199/65.2017.11.3
RASFF
żywność
mikroorganizmy chorobotwórcze
RASFF
foodstuffs
pathogenic microorganisms
CHŁODNICTWO 2020-3
Wpływ na środowisko wadliwie wykonanych i eksploatowanych układów wentylacji w przemyśle spożywczym
Izabela Małecka
Zdzisław Jan Małecki
Marek Moga
nr katalogowy: 126898
10.15199/8.2020.3.2
wentylacja
bakterie chorobotwórcze
mikrobiologia
ergonomia
punkt rosy
dezynfekcja
cyrkulacja powietrza
ventilation
pathogenic bacteria
microbiology
ergonomics
dewpoint
disinfection
air circulation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Computer program for quantitative identification of microscope images of cells in biological suspension of selected strains of microorganisms
Paweł Kiełbasa
Anna Miernik
Michał Rad
nr katalogowy: 141858
10.15199/48.2023.02.36
computer program
quantitative identification
pathogens
microorganisms
program komputerowy
ilościowa identyfikacja
patogeny
mikroorganizmy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Computer program for quantitative identification of microscope images of cells in biological suspension of selected strains of microorganisms
Paweł Kiełbasa
Anna Miernik
Michał Rad
nr katalogowy: 141858
10.15199/48.2023.02.36
computer program
quantitative identification
pathogens
microorganisms
program komputerowy
ilościowa identyfikacja
patogeny
mikroorganizmy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-6
Trwałość tworzyw cementowych modyfi kowanych polimerami poddanych działaniu mikroorganizmów
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 68366
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Environmental safety assessment of waste products-based detergents used for lubricants. Ocena bezpieczeństwa dla środowiska preparatów myjących do smarów na bazie surowców odpadowych
Iwona Szwach
Renata Kulesza
Ewa Sabura
nr katalogowy: 79852
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Efektywność usuwania związków organicznych ze ścieków produkcyjnych
Anna Kasprzak
nr katalogowy: 44000
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Mikroorganizmy prowadzące biodegradację wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach czynnych i dennych
Jakub Paprocki
nr katalogowy: 137724
10.15199/17.2022.5.3
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
biodegradacja
mikroorganizmy
osad czynny
osad denny.
polycyclic aromatic hydrocarbons
biodegradation
microorganisms
activated sludge
bottom sediment.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Mikroorganizmy prowadzące biodegradację wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach czynnych i dennych
Jakub Paprocki
nr katalogowy: 137724
10.15199/17.2022.5.3
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
biodegradacja
mikroorganizmy
osad czynny
osad denny.
polycyclic aromatic hydrocarbons
biodegradation
microorganisms
activated sludge
bottom sediment.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
Wpływ niskotemperaturowej plazmy na biologiczne właściwości ziarna
Tomasz CZAPKA
Ryszard KACPRZYK
Leszek KORDAS
Wojciech PUSZ
nr katalogowy: 72316
GAZETA CUKROWNICZA 2012-5
Mikrobiologiczne bezpieczeństwo wysłodków
Małgorzata Kowalska
Ewelina Kacprzak
nr katalogowy: 72015
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH KWASU P-KUMAROWEGO I JEGO SOLI
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70887
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOROZJA BIOLOGICZNA BETONU JAK SZCZEGÓLNY PRZYPADEK KOROZJI. NEGATYWNY WPŁYW MIKROORGANIZMÓW NA BETON
Justyna Zapała
nr katalogowy: 70850
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Obróbka termiczna surowców i produktów mięsnych gwarantem ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120394
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Mikrobiologiczne zagrożenia występujące w ziarnie zbóż i produktach zbożowych
Anna Czubaszek
Jerzy Kuchciak
nr katalogowy: 116499
zboża i produkty zbożowe
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
mikotoksyny
cereals and cereal products
microbial contamination
mycotoxins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-7
Bazy danych w prognozowaniu mikrobiologicznym żywności
Elżbieta Rosiak
Danuta Kołożyn-Krajewska
Joanna Gredka
Szymon Ośko
nr katalogowy: 121436
10.15199/65.2019.7.2
żywność
prognozowanie mikrobiologiczne
bazy on-line
biofood
predictive microbiology
on-line database
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Utrwalanie mięsa i przetworów mięsnych poprzez zastosowanie technologii wysokich ciśnień – możliwości, jakość, bezpieczeństwo
Halina Makała
nr katalogowy: 119838
10.15199/65.2019.4.7
wysokie ciśnienie
mięso i przetwory mięsne
bezpieczeństwo żywnościowe
high pressure
meat and meat products
food safety
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2020-6
Water management phenomenon for selected materials, which can be applied as footwear insoles
Wioleta SERWETA
Justyna WÓJCIK
nr katalogowy: 129732
10.15199/28.2020.6.2
footbed
material packages
hygienic conditions
spacer fabric structures
łoże obuwia
pakiety materiałowe
higieniczność obuwia
przestrzenne struktury dzianinowe
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-4
Zmiany aktywności heterotrofi cznych i nitryfi kacyjnych bakterii tlenowych w osadzie zdezintegrowanym
Agnieszka Garlicka
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 113378
10.15199/17.2018.4.5
dezintegracja hydrodynamiczna
aktywność mikroorganizmów tlenowych
test szybkości poboru tlenu
hydrodynamic disintegration
activity of aerobic microorganisms
oxygen uptake rate test
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 1. Warunki powstawania korozji
Anna Sałek
nr katalogowy: 47541
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZWÓJ MIKROORGANIZMÓW NA TEKSTYLIACH Z WŁÓKIEN NATURALNYCH PO DEZYNFEKCJI METODĄ RADIACYJNĄ
Beata Gutarowska
Waldemar Machnowski
Jan Perkowski
Henryk Wrzosek
nr katalogowy: 70854
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZKŁAD FOLII Z POLI (KWASU MLEKOWEGO) PRZEZ MIKROFLORĘ GLEBOWĄ
Joanna Szumigaj-Tarnowska
Zofia Żakowska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70847
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-9
Wpływ stężenia anionowego związku powierzchniowo czynnego na skład mikroorganizmów osadu czynnego
Bogdan Wyrwas
Izabela Kruszelnicka
Dobrochna Ginter-Kramarczyk
nr katalogowy: 62284
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-12
Zabytki na podłożu papierowym jako środowisko życia mikroorganizmów
JOANNA KARBOWSKA - BERENT
nr katalogowy: 95822
10.15199/54.2015.12.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Filamentous microorganisms in the bulked activated sludges Mikroorganizmy nitkowate występujące w spuchniętych osadach czynnych
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 97247
10.15199/62.2016.3.20
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-3
Effectiveness of selected ionic liquids affecting microorganisms causing "in can" degradation of emulsion paints
ALICJA MICHALCZYK
ANNA CIENIECKA-ROSŁONKIEWICZ
nr katalogowy: 97186
10.15199/40.2016.3.1
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-5
The structure of the porosity of the cement mortar CEM I exposed to microorganisms
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 91115
10.15199/40.2015.5.3
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Oddziaływanie wysokich ciśnień na jakość i trwałość dań gotowych i produktów mięsnych
Barbara Krzysztofik
nr katalogowy: 116672
10.151.99/65.2018.10.6
utrwalanie żywności
wysokie ciśnienie (HPP)
żywność minimalnie przetworzona
food preservation
high pressure (HPP)
minimally processed food
AURA 2017-6
Miedź - wpływ na rośliny, zwierzęta, zdrowie człowieka i rola mikroorganizmów
Agnieszka MATŁOKA
Sławomir BINKOWSKI
Beata DUDZIŃSKA-BAJOREK
Jerzy SIEPAK
Szymon NOWACZYK
Iwona BINKOWSKA
nr katalogowy: 106262
10.15199/2.2017.6.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Wpływ wielkości komórek na dezintegrację drożdży piekarniczych w młynie perełkowym
Agnieszka Trawińska
Anna Kacprowicz
Marek Solecki
nr katalogowy: 109322
10.15199/62.2017.9.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Disinfection with vaporized hydrogen peroxide. Dezynfekcja za pomocą par nadtlenku wodoru
WładysłaW Harmata
Stanisław Kłosowicz
Małgorzata Chałupczak
Marzena Pępczyńska
Władysław Fediuk
nr katalogowy: 76866
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
OPAKOWANIE 2018-2
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ MAP na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 12-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 2.
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 112379
10.15199/42.2018.2.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-1
The influence of low-temperature plasma on the electromagnetic spectrum structure of the selected liquid
Paweł Kiełbasa
Tomasz Dróżdż
Anna Miernik
Sławomir Kurpaska
nr katalogowy: 141409
10.15199/48.2023.01.63
cold plasma
electromagnetic spectrum structure
microorganisms
zimna plazma
struktura widma elektromagnetycznego
mikroorganizmy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-1
The influence of low-temperature plasma on the electromagnetic spectrum structure of the selected liquid
Paweł Kiełbasa
Tomasz Dróżdż
Anna Miernik
Sławomir Kurpaska
nr katalogowy: 141409
10.15199/48.2023.01.63
cold plasma
electromagnetic spectrum structure
microorganisms
zimna plazma
struktura widma elektromagnetycznego
mikroorganizmy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-1
The influence of low-temperature plasma on the electromagnetic spectrum structure of the selected liquid
Paweł Kiełbasa
Tomasz Dróżdż
Anna Miernik
Sławomir Kurpaska
nr katalogowy: 141409
10.15199/48.2023.01.63
cold plasma
electromagnetic spectrum structure
microorganisms
zimna plazma
struktura widma elektromagnetycznego
mikroorganizmy
AURA 2022-8
Właściwości biologiczne gleby jako czuły parametr jej żyzności i urodzajności
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Patrycja M. KRASOWSKA
nr katalogowy: 138767
10.15199/2.2022.8.2
gleba
żyzność
właściwości biologiczne
płodozmian
uprawa gleby
nawożenie
soil
fertility
biological properties
crop rotation
soil cultivation
fertilization
AURA 2022-8
Właściwości biologiczne gleby jako czuły parametr jej żyzności i urodzajności
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Patrycja M. KRASOWSKA
nr katalogowy: 138767
10.15199/2.2022.8.2
gleba
żyzność
właściwości biologiczne
płodozmian
uprawa gleby
nawożenie
soil
fertility
biological properties
crop rotation
soil cultivation
fertilization
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Piwa kwaśne i problemy z ich warzeniem
Katarzyna Modrzejewska
nr katalogowy: 116656
10.15199/64.2018.11.2
piwo
sour
kwas
browarnictwo
drożdże
beer
sour
acid
brewery
yeasts
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Zagrożenia mikrobiologiczne w owocach i warzywach o małym stopniu przetworzenia
Katarzyna Czaczyk
Anna Dobrowolska
nr katalogowy: 114461
10.15199/65.2018.6.4
warzywa i owoce o małym stopniu przetworzenia
jakość mikrobiologiczna
minimally processed fruits and vegetables
microbiological quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Porównanie oddziaływania nanocząstek i jonów srebra na aktywność mikroorganizmów epifitycznych nasion i wczesne etapy rozwoju kukurydzy cukrowej
Sławomir Michałek
Agata Święciło
Jolanta Molas
nr katalogowy: 116797
10.15199/62.2018.10.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Metody wykrywania biofilmu na linii produkcyjnej
Sylwia Mierzejewska
Joanna Piepiórka-Stepuk
Mariusz Wlazło
nr katalogowy: 112320
10.15199/65.2018.2.2
biofilm
higiena
metody oceny
biofilm
hygiene
evaluation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Study Actuality of Immune Optimization Algorithm
Weili SHI
Huamin YANG
Yu MIAO
Yinlong HU
nr katalogowy: 75275
CHŁODNICTWO 2015-4-5
Koktajl bakteriofagowy - skuteczne narzędzie w zapewnianiu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności chłodzonej
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
nr katalogowy: 91392
10.15199/8.2015.4-5.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Stabilność mikrobiologiczna i energetyczna biomasy przeznaczonej do termochemicznej konwersji w procesie zgazowania
Małgorzata Hawrot-Paw
Adam Koniuszy
Damian Pizoń
Andrzej Karbowy
nr katalogowy: 113854
10.15199/62.2018.5.9
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-11
Biofilmy i osady w systemach dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 129226
10.15199/17.2020.11.3
biofilmy
osady
mikroorganizmy
fosforany chlorowanie
korozja
biofilms
microorganisms
phosphates
chlorination
corrosion
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-8
Application of diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy for the detection of bacterial biomarkers in dry corrosion deposits
JOLANTA TUREK-SZYTOW
ALICJA HRYNISZYN
BEATA CWALINA
nr katalogowy: 138970
10.15199/40.2022.8.2
dry deposits
bacterial biofilm residues
DRIFT spectroscopy
osady suche
pozostałości biofilmu bakteryjnego
spektroskopia DRIFT
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-8
Application of diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy for the detection of bacterial biomarkers in dry corrosion deposits
JOLANTA TUREK-SZYTOW
ALICJA HRYNISZYN
BEATA CWALINA
nr katalogowy: 138970
10.15199/40.2022.8.2
dry deposits
bacterial biofilm residues
DRIFT spectroscopy
osady suche
pozostałości biofilmu bakteryjnego
spektroskopia DRIFT
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-8
Application of diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy for the detection of bacterial biomarkers in dry corrosion deposits
JOLANTA TUREK-SZYTOW
ALICJA HRYNISZYN
BEATA CWALINA
nr katalogowy: 138970
10.15199/40.2022.8.2
dry deposits
bacterial biofilm residues
DRIFT spectroscopy
osady suche
pozostałości biofilmu bakteryjnego
spektroskopia DRIFT
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-3
Risks caused by microbiologically influenced corrosion in diesel fuel storage tanks
MICHAŁ KUNA
ANDRZEJ MISZCZYK
nr katalogowy: 147713
10.15199/40.2024.3.1
microbiologically influenced corrosion
MIC
fuel storage tanks
biofilm
microorganisms
korozja wzbudzona przez mikroorganizmy
MIC
zbiorniki magazynowe paliw
biofilm
mikroorganizmy
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-12
Angielski dla behapowców - Lekcja 36
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 72992
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Wykorzystanie matrycy kamertonów piezoelektrycznych do wysokorozdzielczych pomiarów masy biomolekuł
Karol WASZCZUK
Jarosław OLSZEWSKI
Michał ŚWIĄTKOWSKI
Wiktor HERWICH
Teodor GOTSZALK
Jacek RYBKA
nr katalogowy: 55158
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-7
Bioaktywne wkładki do obuwia
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 92703
10.15199/60.2015.7.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
CHŁODNICTWO 2018-4
Niska temperatura - sposób na przedłużenie trwałości żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 115885
10.15199/8.2018.4.3
psychrotrofy
psychrofile
chłodzenie
zamrażanie
białka CSP
psychrotrophic
psychrophilic
cooling
freezing
CSP proteins
CHŁODNICTWO 2021-1
Zagrożenie mikrobiologiczne w środowisku pomieszczeń
Magdalena Korta-Pepłowska
Maria Jolanta Chmiel
Krzysztof Frączek
nr katalogowy: 130459
jakość powietrza
mikroorganizmy
środowisko pomieszczeń.
air quality
microorganisms
indoor environment
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-4
Bioremediacja wód gruntowych – usuwanie żelaza i manganu
Anna Rygała
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 131444
10.15199/17.2021.4.2
bioremediacja
żelazo
mangan
woda
mikroorganizmy
bioremediation
iron
manganese
water
microorganisms
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Can microorganisms play a beneficial role in oil spill clean-up?
Oliwia Zegrocka-Stendel
nr katalogowy: 141948
10.15199/17.2023.2.3
oil spill
hydrocarbons
metabolism
enzymes
bacteria
consortium
bioremediation
wycieki ropne
węglowodory
metabolizm
enzymy
bakterie
konsorcja bakteryjne
bioremediacja
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Can microorganisms play a beneficial role in oil spill clean-up?
Oliwia Zegrocka-Stendel
nr katalogowy: 141948
10.15199/17.2023.2.3
oil spill
hydrocarbons
metabolism
enzymes
bacteria
consortium
bioremediation
wycieki ropne
węglowodory
metabolizm
enzymy
bakterie
konsorcja bakteryjne
bioremediacja
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-10
Czynniki szkodliwe na stanowisku pracy związanym z walcowaniem wyrobów
Jarosław PIĄTKOWSKI
Robert WIESZAŁA
nr katalogowy: 87710
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Nanoemulsions on the basis of cinnamic aldehyde as a modern fungicide formulation Nanoemulsje na bazie aldehydu cynamonowego jako nowoczesne środki o działaniu grzybobójczym
Małgorzata Miastkowska
Alicja Michalczyk
Diana Belechowicz
Elżbieta Sikora
Elwira Lasoń
Katarzyna Matras-Postołek
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 101509
10.15199/62.2016.10.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Evaluation of availability of extruded starch to adsorption cuprum, lead and zinc ions. Ocena przydatności ekstrudatów skrobiowych do adsorpcji jonów miedzi, ołowiu i cynku
Ewa Tomaszewska-Ciosk
Mirosław Anioł
Wioletta Drożdż
Hanna Boruczkowska
nr katalogowy: 76881
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-14-15
Organizmy ekstremofilne w biotechnologii
Agnieszka Stradecka
nr katalogowy: 99498
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Niekonwencjonalne norweskie drożdże typu Kveik – wykorzystanie w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Kinga Adamenko
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 137297
10.15199/64.2022.2.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
drożdże Kveik
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
Kveik yeast
unconventional microorganisms
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2022-7-8
Mikroklimat w hali basenowej
Katarzyna Lisik
Robert Cichowicz
nr katalogowy: 139090
10.15199/9.2022.7-8.6
mikroklimat
mikroorganizmy
zanieczyszczenia powietrza
microclimate
microorganisms
air pollution
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2022-7-8
Mikroklimat w hali basenowej
Katarzyna Lisik
Robert Cichowicz
nr katalogowy: 139090
10.15199/9.2022.7-8.6
mikroklimat
mikroorganizmy
zanieczyszczenia powietrza
microclimate
microorganisms
air pollution
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2022-7-8
Mikroklimat w hali basenowej
Katarzyna Lisik
Robert Cichowicz
nr katalogowy: 139090
10.15199/9.2022.7-8.6
mikroklimat
mikroorganizmy
zanieczyszczenia powietrza
microclimate
microorganisms
air pollution
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-3
Risks caused by microbiologically influenced corrosion in diesel fuel storage tanks
MICHAŁ KUNA
ANDRZEJ MISZCZYK
nr katalogowy: 147713
10.15199/40.2024.3.1
microbiologically influenced corrosion
MIC
fuel storage tanks
biofilm
microorganisms
korozja wzbudzona przez mikroorganizmy
MIC
zbiorniki magazynowe paliw
biofilm
mikroorganizmy
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-12
Effect of coagulation conditions on size and morphology of phytoplanktonic organism aggregates
Ewelina Kapuścińska
nr katalogowy: 146495
10.15199/17.2023.12.6
coagulation
particle morphology
fractal geometry
image analysis
koagulacja/flokulacja
morfologia cząstek
geometria fraktalna
analiza obrazu
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-12
Effect of coagulation conditions on size and morphology of phytoplanktonic organism aggregates
Ewelina Kapuścińska
nr katalogowy: 146495
10.15199/17.2023.12.6
coagulation
particle morphology
fractal geometry
image analysis
koagulacja/flokulacja
morfologia cząstek
geometria fraktalna
analiza obrazu
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-11-12
Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC
Justyna Szczepańska
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 111191
10.15199/64.2017.11-12.3
wysokie ciśnienie hydrostatyczne
soki owocowe i warzywne
drobnoustroje
enzymy
5-HMF
bezpieczeństwo
jakość
high hydrostatic pressure
fruit and vegetable juices
microorganisms
enzymes
5-HMF
safety
quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Jakość mikrobiologiczna mieszanek sałat w czasie przechowywania chłodniczego
Monika Trząskowska
Małgorzata Rosikiewicz
nr katalogowy: 118715
10.15199/64.2019.1-2.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
ABC wykorzystania biotechnologii w produkcji dodatków do żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 148664
10.15199/65.2024.5.5
biotechnologia
mikroorganizmy
pleśnie
bakterie
kwasy organiczne
aminokwasy
witaminy
barwniki spożywcze
biotechnology
microorganisms
molds
bacteria
organic acids
amino acids
vitamins
food dyes
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
Atmospheric Pressure Plasma Jet for Sterilization of Heat Sensitive Surfaces
Joanna PAWŁAT
nr katalogowy: 71406
ATEST - OCHRONA PRACY 2019-8
Narażenie na substancje niebezpieczne w sektorze gospodarki odpadami (1)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 121669
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-1
Study of IDE as a sensor head for interfacing with handheld electrochemical analyzer system
Vijayalakshmi Velusamy
Khalil Arshak
Olga Korostynska
Catherine Adley
nr katalogowy: 65190
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-1-2
Mikrobiologia a inżynieria sanitarna i inżynieria środowiska w kontekście pandemii COVID-19
Marek Gromiec
nr katalogowy: 130528
10.15199/17.2021.1-2.2
mikrobiologia sanitarna
wirusologia
ludzkie patogenne koronawirusy
sanitary microbiology
virology
pathogenic human coronaviruses
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH