Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Mikroorganizmy nitkowate w poprawie biologicznego usuwania i odzysku fosforu ze ścieków
ALICJA MACHNICKA
KLAUDIUSZ GRÜBEL
JAN SUSCHKA
nr katalogowy: 35025
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-7
Biofilmy bakteryjne - charakterystyka i znaczenie w produkcji żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 107970
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
MIKROORGANIZMY STOSOWANE W BIOAUGMENTACJI GLEB SKAŻONYCH ZWIĄZKAMI AROMATYCZNYMI
Żaneta Swędzioł
Agnieszka Mrozik
Daniel Wasilkowski
nr katalogowy: 70865
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-2
MADE IN POLAND
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 143159
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2013-23
O zakład z babcią
nr katalogowy: 80514
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Zagrożenia mikrobiologiczne produktów owocowych i warzywnych
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 85103
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Mikroorganizmy prowadzące biodegradację wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach czynnych i dennych
Jakub Paprocki
nr katalogowy: 137724
10.15199/17.2022.5.3
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
biodegradacja
mikroorganizmy
osad czynny
osad denny.
polycyclic aromatic hydrocarbons
biodegradation
microorganisms
activated sludge
bottom sediment.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Mikroorganizmy prowadzące biodegradację wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach czynnych i dennych
Jakub Paprocki
nr katalogowy: 137724
10.15199/17.2022.5.3
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
biodegradacja
mikroorganizmy
osad czynny
osad denny.
polycyclic aromatic hydrocarbons
biodegradation
microorganisms
activated sludge
bottom sediment.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-4
Problemy mikrobiologiczne w procesie wytwar zania papier u
nr katalogowy: 90978
AURA 2004-4
MIKROORGANIZMY W ŻYCIU I GOSPODARCE CZŁOWIEKA
Anna Szajter
nr katalogowy: 494
AURA 2012-2
Mikroorganizmy zimnolubne w bioremediacji i ochronie środowiska
Anna KRASOWSKA
nr katalogowy: 65634
AURA 2016-5
CIEKAWOSTKI TECHNOLOGICZNE ZE ŚWIATA
Adam Wieczorek
nr katalogowy: 98268
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-8
Hydrokoidy polisacharydowe jako substancje dodatkowe w przemyśle spożywczych. Część II. Karageny
Stanisław Kowalski
Marek Sikora
nr katalogowy: 4990
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-10
Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie w przemyśle fermentacyjnym i spożywczym - stan aktualny i perspektywy
Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Beata Chabowska
nr katalogowy: 63335
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-2
Metody usuwania biofilmów bakteryjnych z powierzchni stałych
KAMILA MYSZKA
KATARZYNA CZACZYK
nr katalogowy: 24315
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-2
Pożyteczne mikroorganizmy "ProBio - Emy" i ich praktyczne zastosowanie
Grzegorz Chęciński
Krzysztof Czernaś
nr katalogowy: 65617
CHŁODNICTWO 2011-4
Mikroorganizmy z naszych lodówek - gorący temat w zimnym środowisku
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
Joanna Królasik
Beata Paziak-Domańska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 59185
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2008-9
Czas na kwas
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 37903
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2008-8
NOWOCZESNE METODY PRZERÓBKI RUD MIEDZIONOŚNYCH
AGNIESZKA SZUBERT
ANDRZEJ GROTOWSKI
nr katalogowy: 37024
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-5
Lody probiotyczne - zdrowe łakocie
ANNA MARIA SZOSLAND-FAŁTYN
nr katalogowy: 25854
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-5
Usuwanie inhibitorów biodegradacyjnych ze ścieków koksowniczych w warunkach ZK "Zdzieszowice"
PIOTR BURMISTRZ
ALEKSANDER KARCZ
CZESŁAW OLCZAK
nr katalogowy: 28560
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-4
Wpływ amoniowej cieczy jonowej na pracę biologicznej oczyszczalni ścieków
ELŻBIETA GRABIŃSKA-SOTA
ADRIAN DMUCHOWSKI
nr katalogowy: 34567
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-10
Mikotoksyny w ziarnie zbóż i co dalej?
LUDWIK CZERWIECKI
nr katalogowy: 30249
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-5
Zasady monitorowania zagrożeń mikrobiologicznych w systemach technicznych
DANUT KWIATKOWSKA
nr katalogowy: 28556
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-10
Metody i środki zmierzające do likwidacji piany i kożucha z urządzeń do biologicznego oczyszczania ścieków
nr katalogowy: 38534
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-5
Enzymatyczne bioczujniki oparte na dehydrogenazach wykorzystujących NAD+
AGNIESZKA KOSSAKOWSKA
DOROTA G. PIJANOWSKA
WŁADYSŁAW TORBICZ
nr katalogowy: 35109
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Wpływ obecności benzenu, toluenu i ksylenów na biochemiczne przemiany azotu i jego stężenie w ściekach oczyszczonych
BOŻENA MROWIEC
nr katalogowy: 35028
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Wpływ promieniowania mikrofalowego na stopień eliminacji mikroorganizmów w wierzchniej warstwie gleby
Paweł KIEŁBASA
Krzysztof PIKUL
Sławomir KURPASKA
Marek OSTAFIN
Mirosław ZAGÓRDA
nr katalogowy: 111037
10.15199/48.2017.12.27
promieniowanie mikrofalowe
mikroorganizmy
dezynfekcja
ekologia.
microwave radiation
microorganisms
disinfection
ecology.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. V. Oddziaływanie na mikroorganizmy i właściwości barierowe
Agata Święciło
Anita Kwaśniewska
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 108314
10.15199/62.2017.7.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-11
Zastosowanie ozonu w przemyśle spożywczym
KRZYSZTOF KROSOWIAK
KRZYSZTOF ŚMIGIELSKI
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 31129
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-6
Aktualny stan i perspektywy rozwoju dla stosowania związków semiochemicznych w ochronie kasztanowców przed szrotówkiem kasztanowcowiaczkiem (Cameraria ohridella)
JACEK GRODNER
TOMASZ JABŁOŃSKI
nr katalogowy: 27204
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Sterylizacja napojów z zastosowaniem płyt filtracyjnych
Janusz Mazur
nr katalogowy: 70385
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2013-3
Bakterie rozkładają tłuszcze
nr katalogowy: 77041
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-2
MADE IN POLAND
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 143159
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie wuprawie rzepaku ozimego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 146062
10.15199/62.2023.11.6
pożyteczne mikroorganizmy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
beneficial microorganisms
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie wuprawie rzepaku ozimego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 146062
10.15199/62.2023.11.6
pożyteczne mikroorganizmy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
beneficial microorganisms
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-11
Probiotyki szansą dla garbarstwa
nr katalogowy: 80696
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Zagadnienie czystości mikrobiologicznej w młynie
nr katalogowy: 80312
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-7
Zastosowanie biotechnologii w przemyśle tłuszczowym
EWA MARCZAK
BOŻENNA BARANOWSKA
nr katalogowy: 107274
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Production of metal nanoparticles by microorganisms. Wytwarzanie nanocząstek metali przez mikroorganizmy
Monika Ostrowska
Jacek Lipok
nr katalogowy: 76896
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Metody selekcji mikroorganizmów o właściwościach probiotycznych
Marcin Schmidt
Agnieszka Olejnik-Schmidt
nr katalogowy: 55116
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-5
XVIII Szkoła Technologii Fermentacji Postępy w mikrobiologii browarniczej - nowe mikroorganizmy, nowe piwa i nowe możliwości
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 98682
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-1
Tiabendazol – bezpieczny biocyd spełniający przyszłościowe wymagania dotyczące ochrony środowiska
FRANK SAUER
nr katalogowy: 49373
MATERIAŁY BUDOWLANE 2009-6
Zastosowanie bloków MultiGips w budownictwie sportowym
Tomasz Kania
nr katalogowy: 45059
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-4
Temat na biofilm
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 43707
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-1
Żywność funkcjonalna - aspekty prawne
Iwona Wrześniewska-Wal
nr katalogowy: 41091
AURA 2015-9
Życie w węglowodorowych ekosystemach morskich
Piotr Skubała
nr katalogowy: 93383
10.15199/2.2015.9.7
AUTO MOTO SERWIS 2019-TS-1
Ekologiczna myjka Mewa BIO-CYRCLE
nr katalogowy: 133791
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-4
Czynniki warunkujące jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne mrożonych owoców
Joanna Królasik
Anna Szosland-Fałtyn
nr katalogowy: 83794
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-12
Środki zaradcze stosowane do ograniczania puchnięcia osadu czynnego
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 88408
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-10
Rola drożdży w kształtowaniu walorów organoleptycznych i zdrowotnych wina
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 72044
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOMPOZYTY POLIMEROWE O ZWIĘKSZONEJ ODPORNOŚCI NA DZIAŁANIE MIKROORGANIZMÓW
Regina Jeziórska
nr katalogowy: 70873
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
EFEKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNEGO USUWANIA ODOROWYCH ZWIĄZKÓW LOTNYCH Z POMIOTU KURZEGO
Katarzyna Durka
Beata Gutarowska
Sebastian Borowski
Bogumił Brycki
Daria Rembisz1
Marta Kleczyk
nr katalogowy: 70866
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOMPOZYT NATURALNY - WPŁYW TESTU GLEBOWEGO NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-MECHANICZNE
Judyta Walentowska
Joanna Foksowicz-Flaczyk
Krzysztof Bujnowicz
Jerzy Korol
nr katalogowy: 70849
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-2
Higiena i bezpieczeństwo w procesie wytwarzania żywności
Anna Koziróg
nr katalogowy: 66170
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Evaluation of utilitarian properties of a new phosphorus biofertilizer. Ocena właściwości użytkowych nowego bionawozu fosforowego
Agnieszka Saeid
Małgorzata Labuda
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 77820
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Trwałość tworzyw cementowych modyfi kowanych polimerami, poddanych działaniu osadu czynnego w oczyszczalni ścieków
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 75754
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-3
Wpływ wilgotności względnej powietrza na przeżywalność bakterii w poliestrowych włókninach filtracyjnych
PRZEMYSŁAW KRAKOWIAK
ZOFIA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 75567
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-1
Wynik obserwacji mikroskopowych osadu czynnego a zmiany parametrów fizyko-chemicznych oznaczanych w oczyszczalni ścieków
Dagna Sołtysik
Daria Błaszczyk
Ilona Bednarek
nr katalogowy: 56865
ATEST - OCHRONA PRACY 2010-8
Zanieczyszczenia w urządzeniach klimatyzacyjnych
Małgorzata Majka
Maria J. Chmiel
nr katalogowy: 53565
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Wpływ żywienia na mikroflorę jelit i zdrowie człowieka
Marcelina Olszak
Ewa Solarska
nr katalogowy: 101002
10.15199/65.2016.8.9
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-2
Zabytki na podłożu papierowym jako środowisko życia owadów
JOANNA KARBOWSKA - BERENT
nr katalogowy: 96884
10.15199/54.2016.2.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-3
Bakterie probiotyczne w żywności nowe kierunki stosowania
Kamil Toczek
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 90150
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-5
Mobilność metali ciężkich w osadzie ściekowym na przykładzie wybranej oczyszczalni
Jarosław Gawdzik
nr katalogowy: 44244
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-4
Biuletyn instytutu metali nieżelaznych
nr katalogowy: 43870
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-4
MOŻLIWOŚCI ODZYSKU METALI Z RUD NIESIARCZKOWYCH Z WYKORZYSTANIEM BIOŁUGOWANIA
AGNIESZKA SZUBERT
ANDRZEJ GROTOWSKI
nr katalogowy: 43863
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Mikroorganizmy w winiarstwie gronowym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 41723
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-10
OTRZYMYWANIE NANOCZĄSTEK METALI METODAMI BIOTECHNOLOGII
ZYGMUNT SADOWSKI
IRENA HELENA MALISZEWSKA
nr katalogowy: 47395
MATERIAŁY BUDOWLANE 2019-10
Technologia renowacyjna DEEP PROTECTION
nr katalogowy: 122912
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-8-9
Definitywne rozwiązanie problemu ACB Filtracja soków i koncentratów za pomocą filtrów wgłębnych - metodologia zwalczania Alicyclobacillus spp.
nr katalogowy: 116208
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Paulina WRONA
nr katalogowy: 81586
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2011-11-12
Przeżywalność bakterii Staphylococcus aureus na tkaninach użytkowych
KATARZYNA JEKIEL
JADWIGA SZOSTAK-KOT
JUSTYNA SYGUŁA-CHOLEWIŃSKA
nr katalogowy: 64842
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-11
Wpływ kationów Ca2+, Mg2+ i Fe3+ na formowanie tlenowej granulowanej biomasy
Beata Kończak
Korneliusz Miksch
nr katalogowy: 63702
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-2
Mikroorganizmy błony biologicznej w złożach zraszanych
Łukasz Kopeć
nr katalogowy: 74518
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-3
Risks caused by microbiologically influenced corrosion in diesel fuel storage tanks
MICHAŁ KUNA
ANDRZEJ MISZCZYK
nr katalogowy: 147713
10.15199/40.2024.3.1
microbiologically influenced corrosion
MIC
fuel storage tanks
biofilm
microorganisms
korozja wzbudzona przez mikroorganizmy
MIC
zbiorniki magazynowe paliw
biofilm
mikroorganizmy
AURA 2018-8
Oczyszczalnie ścieków jako źródło zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego
Iwona PAŚMIONKA
nr katalogowy: 115297
10.15199/2.2018.8.2
bioaerozol
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
oczyszczalnia ścieków
bioaerosol
microbial pollution
sewage treatment plant
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zastosowanie promieniowania UVC do dezynfekcji skorup jaj spożywczych
Przemysław Marek
nr katalogowy: 123528
10.15199/65.2019.11.2
promieniowanie UVC
dezynfekcja powierzchni skorup jaj
dawka i natężenie promieniowania
chorobotwórcze mikroorganizmy
UVC radiation
disinfection of egg shells
radiation dose and intensity
pathogenic microorganisms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
ABC wykorzystania biotechnologii w produkcji dodatków do żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 148664
10.15199/65.2024.5.5
biotechnologia
mikroorganizmy
pleśnie
bakterie
kwasy organiczne
aminokwasy
witaminy
barwniki spożywcze
biotechnology
microorganisms
molds
bacteria
organic acids
amino acids
vitamins
food dyes
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-2
Ośmiokanałowy system do pomiarów matryc bioczujników
PAWEŁ ZAWIERUCHA
KAROL WASZCZUK
WIKTOR HERWICH
ŁUKASZ ROZMUS
MIROSŁAW WOSZCZYNA
AGATA MASALSKA
TEODOR GOTSZALK
ANNA MAGDZIAREK
nr katalogowy: 50183
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-6
Chłodna ekspozycja
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 84672
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Biogazownie rolnicze. Bariery rozwoju
MARTA GABRYSZEWSKA
MAGDALENA ROGULSKA
nr katalogowy: 42353
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-2
Genetyczne metody identyfikowania, klasyfikacji i różnicowania mikroorganizmów
Agnieszka Olejnik-Schmidt
Justyna Broniarczyk
Marcin Schmidt
nr katalogowy: 41827
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-2
Bezstykowy analizator wilgotności - nowe narzędzie w nauce i praktyce konserwacji papieru
TOMASZ SAWOSZCZUK
TOMASZ ŁOJEWSKI
JANUSZ M. ŁAGAN
JACEK BAGNIUK
nr katalogowy: 41821
OPAKOWANIE 2009-11
Wpływ obecności bezwodnika maleinowego i kredy w foliach polietylenowych na ich biodegradację
Jolanta Pająk
Bożena Nowak
Sylwia Łabużek
nr katalogowy: 47751
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
The impact of seawater on the barrier properties and biodegradability of polylactide films with polyhexamethylene guanidine derivatives Wpływ wody morskiej na właściwości barierowe i podatność na biodegradację polilaktydowych folii z pochodnymi poliheksametylenoguanidyny
Agnieszka Richert
Maciej Walczak
nr katalogowy: 105750
10.15199/62.2017.5.38
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Wpływ masła kakaowego na przeżywalność bakterii probiotycznych po inkubacji w warunkach niskiego pH
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Katarzyna Sobecka
nr katalogowy: 101010
10.15199/65.2016.9.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Filamentous microorganisms in the bulked activated sludges Mikroorganizmy nitkowate występujące w spuchniętych osadach czynnych
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 97247
10.15199/62.2016.3.20
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-7
Badania nad wykorzystaniem ozonu zamiast chloru jako środka bakteriobójczego w przemyśle zbożowo-młynarskim
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 45161
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
BIOFILMY - wymagający przeciwnik
Wojciech Sienkiewicz
nr katalogowy: 65234
AURA 2022-5
Bioróżnorodność niejedno ma imię
Halina PODSIADŁO
nr katalogowy: 137567
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-3
Risks caused by microbiologically influenced corrosion in diesel fuel storage tanks
MICHAŁ KUNA
ANDRZEJ MISZCZYK
nr katalogowy: 147713
10.15199/40.2024.3.1
microbiologically influenced corrosion
MIC
fuel storage tanks
biofilm
microorganisms
korozja wzbudzona przez mikroorganizmy
MIC
zbiorniki magazynowe paliw
biofilm
mikroorganizmy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Disinfection with vaporized hydrogen peroxide. Dezynfekcja za pomocą par nadtlenku wodoru
WładysłaW Harmata
Stanisław Kłosowicz
Małgorzata Chałupczak
Marzena Pępczyńska
Władysław Fediuk
nr katalogowy: 76866
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-7
Projekt Wyszehradzki dotyczący ochrony dziedzictwa kulturowego przed biodeterioracją
nr katalogowy: 99441
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Wpływ procesu detoksykacji na efektywność butanolowej fermentacji słomy pszennej
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 117913
10.15199/62.2018.12.37
OPAKOWANIE 2018-2
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ MAP na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 12-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 2.
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 112379
10.15199/42.2018.2.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Metody oceny metanogennego potencjału biomasy
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 122255
10.15199/62.2019.9.5
AURA 2016-4
Mikrobiom ludzkiej skóry
Piotr Skubała
nr katalogowy: 97570
10.15199/2.2016.4.5
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-6
Nietoksyczny środek zapobiegający powstawaniu śluzu bakteryjnego w maszynach papierniczych
nr katalogowy: 126944
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-6
Influence of alloying elements on adhesion of corrosion relevant microorganisms
Judit Telegdi
nr katalogowy: 114414
10.15199/40.2018.6.2
corrosion relevant microorganisms
iron alloys
influence of metal ions on microbial adhesion
microbiologically influenced corrosion
fluorescence microscopy
and atomic force microscopy.
mikroorganizmy związane z korozją
stopy żelaza
wpływ jonów metalu na adhezję miokroorganizmów
korozja biologiczna
mikroskopia fluorescencyjna
mikroskopia sił atomowych
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-7
Abstrakty konferencji ANTYKOROZJA 2024
nr katalogowy: 149436
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-11
Ocena możliwości zastosowania plazmy niskotemperaturowej w celu higienizacji zmieszanych odpadów komunalnych służących do produkcji paliwa alternatywnego
Katarzyna WOLNY-KOŁADKA
Joanna PAWŁAT
Piotr TEREBUN
Michał KWIATKOWSKI
Jarosław DIATCZYK
nr katalogowy: 110418
10.15199/48.2017.11.43
mikroorganizmy
plazma niskotemperaturowa
paliwo alternatywne.
microorganisms
non thermal plasma
alternative fuel.
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-10
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA W WALCE Z MIKROORGANIZMAMI
ALICJA HRYNISZYN-KULA
ADRIANA WRONA
KINGA CZECHOWSKA
MARCIN LIS
KATARZYNA BILEWSKA
PIOTR TOMCZYK
MARIAN STENCEL
nr katalogowy: 110139
10.15199/67.2017.10.20
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Nowe możliwości obniżenia kosztów gospodarki osadowej w oczyszczalniach ścieków
Andrzej Mróz
nr katalogowy: 61793
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2016-1
Czujniki elektryczne badają wpływ klimatu na ekosystem lasu
nr katalogowy: 96060
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-5
Kultury starterowe w przemyśle mięsnym
Iwona Węderska
nr katalogowy: 91535
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Zastosowanie homogenizacji wysokociśnieniowej do utrwalania soków owocowych i warzywnych
Marta Duda
Barbara Sokołowska
nr katalogowy: 108774
10.15199/64.2017.8.3
homogenizacja wysokociśnieniowa (HPH)
soki owocowe i warzywne
jakość mikrobiologiczna
uszkodzenia subletalne
high pressure homogenization (HPH)
fruit and vegetable juices
microbiological quality
sublethal injuries
CHŁODNICTWO 2019-6
Czynniki kształtujące jakość mikrobiologiczną powietrza ze szczególnym uwzględnieniem klimatyzacji
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 124153
10.15199/8.2019.6.2
bioaerozole
jakość mikrobiologiczna powietrza
Legionella pneumophila
klimatyzacja
bioaerosols
microbiological air quality
Legionella pneumophila
air conditioning
AURA 2013-12
PRZEMYŚLEĆ PRZYRODĘ NA NOWO Życie jest wszędzie
Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 80803
GAZETA CUKROWNICZA 2012-5
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 72023
AURA 2012-10
Epidemie wczoraj, dziś i jutro
Mirosław TWARDOWSKI
nr katalogowy: 71252
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-6
Uwaga na skrzyżowaniach!
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 98894
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Biofiltracja jako proekologiczna metoda usuwania odorów z procesów kompostowania
Monika Gałwa-Widera
January Bień
Magdalena Wrońska
Anna Kwarciak-Kozłowska
nr katalogowy: 116137
10.15199/62.2018.9.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Magdalena Jastrzębska*, Marta K. Kostrzewska, Przemysław Makowski, Kinga Treder, Wiesław P. Jastrzębski
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Kinga Treder
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110090
10.15199/62.2017.10.31
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-10
Mikroorganizmy jako czynnik zmniejszający zanieczyszczenie środowiska mikroplastikami
Katarzyna Janczak
Alicja Mazuryk
Daria Lisewska
Natalia Puszczykowska
Kacper Fiedurek
nr katalogowy: 145745
10.15199/62.2023.10.14
polilaktyd
biodegradacja
fitotoksyczność
polylactide
biodegradation
phytotoxicity
AURA 2014-5
Roztocze i ludzkie ciało
Piotr Skubała
nr katalogowy: 84527
MATERIAŁY BUDOWLANE 2012-9
Trwałość warstw wykończeniowych na systemach ociepleń
Małgorzata Niziurska
Michał Wieczorek
nr katalogowy: 71095
AURA 2016-7-8
Nasze ciało i przyroda
Piotr Skubała
nr katalogowy: 99835
10.15199/2.2016.7-8.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzedu Patentowego nr 31–36 z 2021 r.)
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 137278
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Niekonwencjonalne norweskie drożdże typu Kveik – wykorzystanie w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Kinga Adamenko
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 137297
10.15199/64.2022.2.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
drożdże Kveik
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
Kveik yeast
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Potencjał wykorzystania niekonwencjonalnych mikroorganizmów w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 139100
10.15199/64.2022.4.1
piwowarstwo
niekonwencjonalne mikroorganizmy
technologia fermentacji
brewing
unconventional microorganisms
fermentation technology
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Niekonwencjonalne drożdże w produkcji piwowarskiej
Paweł Satora
nr katalogowy: 116653
10.15199/64.2018.11.1
Słowa kluczowe: drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
unconventional yeasts
wort fermentation
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-8
Metody molekularne w detekcji i identyfikacji mikroorganizmów w zakładach przemysłu celulozowo-papierniczego
Katarzyna Dybka-Stępień
Anna Otlew ska
nr katalogowy: 121929
10.15199/54.2019.8.2
mikroorganizmy
metody molekularne
celulozownie i papiernie
microorganisms
molecular methods
pulp and paper mills
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-10
Mikroorganizmy jako czynnik zmniejszający zanieczyszczenie środowiska mikroplastikami
Katarzyna Janczak
Alicja Mazuryk
Daria Lisewska
Natalia Puszczykowska
Kacper Fiedurek
nr katalogowy: 145745
10.15199/62.2023.10.14
polilaktyd
biodegradacja
fitotoksyczność
polylactide
biodegradation
phytotoxicity
OPAKOWANIE 2017-3
Opakowania na żywność: bezpieczne, wydajne, inteligentne i ekologiczne
nr katalogowy: 104786
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-12
Bakterie fermentacji mlekowej w technologii mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 73015
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Otrzymywanie nanocząstkowego srebra w procesie fotoredukcji i stosowanie go jako biocydu dla farb wodorozcieńczalnych
Marian Głuszko
nr katalogowy: 68515
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-5
Mikroflora próżniowo pakowanych produktów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 68044
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-6
Co zagraża ziarnu zbóż w okresie przechowywania
Alicja Sułek
nr katalogowy: 60165
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-3
Wpływ genetyki na żywność - szansa czy zagrożenie?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 58073
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Bez zatykania Dwustopniowy system filtracji wkładów zapewnia długi okres eksploatacji i łatwą obsługę, gwarantując sterylną filtrację klarownego soku NFC
Amos von Brüning
nr katalogowy: 122480
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-2
Międzynarodowa Konferencja Polisacharydowa
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 96615
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2020-4
Kleje cementowe do wykonywania okładzin z płytek ceramicznych
Tomasz Dzierwa
nr katalogowy: 129682
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2020-4
Kleje cementowe do wykonywania okładzin z płytek ceramicznych
Tomasz Dzierwa
nr katalogowy: 129682
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Czy zabraknie nam fosforu?
Łukasz Byczyński
nr katalogowy: 139834
AURA 2024-12
Przyczyny zanieczyszczeń
nr katalogowy: 151897
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Kefir pod lupą
Katarzyna Turek
Monika Wszołek
Jacek Domagała
nr katalogowy: 118824
10.15199/65.2019.2.8
kefir
ziarna kefirowe
mikroorganizmy
drożdże
kefir
kefir grains
microorganisms
yeast
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Skażenie mikrobiologiczne warzyw oraz metody ich ograniczania
Beata Kowalska
nr katalogowy: 146036
10.15199/65.2023.11.4
bakterie
grzyby pleśniowe
Salmonella
Listeria
praktyki rolnicze
zmiany klimatu
bacteria
mould
Salmonella
Listeria
good agricultural practice
climate change
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-2
Co wiemy o żywności genetycznie modyfikowanej?
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Anna Stój
nr katalogowy: 82584
OPAKOWANIE 2014-2
Rozporządzenia unijne dla opakowań aktywnych i inteligentnych
RENATA DOBRUCKA
nr katalogowy: 82547
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-1
Monitoring i usuwanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych w pomieszczeniach archiwalnych i bibliotecznych
JUSTYNA SKÓRA
KATARZYNA PIETRZAK
BEATA GUTAROWSKA
PIOTR PIETROWSKI
nr katalogowy: 74007
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-10
Metan w osadnikach przydomowych oczyszczalni ścieków bytowych
Zbigniew Dąbek
nr katalogowy: 79971
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-7-8
Zimno - ciepło
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 99747
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-7
Wpływ kwasu piekarskiego na kształtowanie jakości ciasta i pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 92062
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Piwa kwaśne i problemy z ich warzeniem
Katarzyna Modrzejewska
nr katalogowy: 116656
10.15199/64.2018.11.2
piwo
sour
kwas
browarnictwo
drożdże
beer
sour
acid
brewery
yeasts
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2024-12
Możliwość powstawania biofilmów w systemach klimatyzacji i wentylacji
KATARZYNA PIEKARSKA
nr katalogowy: 151888
10.15199/9.2024.12.4
bioaerozole
adhezja
quorum sensing
antybiotykooporność
HVAC
skropliny
jakość powietrza wewnętrznego
bioaerosols
adhesion
quorum sensing
antibiotic resistance
HVAC
condensate
indoor air quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-3
Grzyby pleśniowe w pomieszczeniach zakładów mięsnych
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Paweł Sobczak
nr katalogowy: 104728
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-9
Ekspedycyjne urządzenia chłodnicze Chłodna ekspozycja
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 109178
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-4
Oznaczanie pozostałości oksamylu oraz jego metabofiłu w warzywach
JANUSZ CZAPSKI
MARCIN HORBOWICZ
MICHAŁ BRZESKI
nr katalogowy: 108113
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-10
Biotransformacja związków steroidowych
TERESA USZYCKA-HORAWA
nr katalogowy: 107990
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-2
Zastosowanie bakteriofagów jako środków ochrony żywności. Cz. 1
Dorota Starostka
Agnieszka Olejnik-Schmidt
Marcin Schmidt
nr katalogowy: 82582
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-9
Piwo musi być dobrze uwarzone Wizyta w browarze "Outstanding Beers" w Bury, Lancashire Urządzenie pomiarowe: CarboQC At-line
nr katalogowy: 86641
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-11
Psucie żywności przy udziale drożdży
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 87961
GOSPODARKA WODNA 2014-10
Zagrożenia związane z jakością wody - zanieczyszczenia i propozycje rozwiązań
MAREK GROMIEC
nr katalogowy: 87174
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-10
Wpływ materiałów kontaktujących się z wodą wodociągową na rozwój mikroorganizmów w systemie zaopatrzenia w wodę
Joanna Bąk
Wojciech Dąbrowski
nr katalogowy: 71553
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-6
Wpływ biopreparatu BIOSAN KZ 2000 na efektywność oczyszczania ścieków w przydomowej oczyszczalni ze złożem hydrofitowym
Katarzyna Ignatowicz
Monika Puchlik
nr katalogowy: 68341
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Przegląd metod chemicznej modyfikacji skrobi
JANUSZ KAPUŚNIAK
KAMILA JOCHYM
KRZYSZTOF BAJER
DAGMARA BAJER
nr katalogowy: 61513
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-6
Oczyszczanie ścieków poprodukcyjnych w układzie chemiczno-biologicznym: Fenton-SBR
Krzysztof Piaskowski
Renata Świderska-Dąbrowska
nr katalogowy: 60344
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-10
Badanie przydatności wywaru gorzelniczego do uprawy owocników boczniaka
Leonard Kopiński
Sylwia Kwiatkowska-Marks
nr katalogowy: 80285
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-10
Zagrożenia zdrowia i życia przy gospodarowaniu odpadami komunalnymi
Renata Przywarska
nr katalogowy: 79973
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Imidazolium azolates. Antifungal activity and the ability to use in papermaking. Azolany imidazoliowe. Właściwości przeciwgrzybowe i możliwość wykorzystania w papiernictwie
Anna Koziróg
Agnieszka Wysocka -Robak
Kazimierz Przybysz
Alicja Michalczyk
Filip Walkiewicz
nr katalogowy: 79415
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-5
Wykorzystanie substancji przeciwdrobnoustrojowych w opakowaniach do produktów mięsnych
Joanna Lewancka
nr katalogowy: 76751
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-8
Nowe trendy w produkcji konserw
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 53484
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-5
Ocena możliwości optymalizacji procesu koagulacji - doświadczenia z eksploatacji układów technologicznych z sedymentacją i flotacją ciśnieniową
Jolanta Gumińska
Marcin Kłos
nr katalogowy: 59529
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-9
Główne zanieczyszczenia mikrobiologiczne odcieków składowiskowych
Mirosław Szyłak-Szydłowski
Anna Grabińska-Łoniewska
nr katalogowy: 54081
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-11
Alternatywne zastosowanie autotermicznej termofi lnej stabilizacji osadów ściekowych
Izabela Bartkowska
nr katalogowy: 102469
10.15199/17.2016.11.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Identyfikacja drożdży modyfikacje metod klasycznych
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 101720
10.15199/65.2016.10.6
AURA 2016-2
Biodegradacja związków ropopochodnych w glebie
Ewelina Jamróz
nr katalogowy: 96489
10.15199/2.2016.2.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Kultury starterowe w przemyśle mięsnym Bakteriocyny - związki peptydowe produkowane przez kultury starterowe stosowane w celu zwiększania bezpieczeństwa żywności
nr katalogowy: 91369
OPAKOWANIE 2015-5
Jakość zdrowotna opakowań i materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych dostępnych na polskim rynku
KATARZYNA SAMSONOWSKA
MONIKA KACZMARCZYK
nr katalogowy: 91363
10.15199/42.2015.5.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-9
Substancje pochodzenia naturalnego w konserwacji żywności
Alina Kunicka-Styczyńska
Agnieszka Tyfa
nr katalogowy: 93650
10.15199/65.2015.9.6
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-7
Opakowania biodegradowalne do żywności
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 92520
10.15199/65.2015.7.4
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-1
Naturalne dodatki i ich działanie przeciwdrobnoustrojowe
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 89081
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Computer program for quantitative identification of microscope images of cells in biological suspension of selected strains of microorganisms
Paweł Kiełbasa
Anna Miernik
Michał Rad
nr katalogowy: 141858
10.15199/48.2023.02.36
computer program
quantitative identification
pathogens
microorganisms
program komputerowy
ilościowa identyfikacja
patogeny
mikroorganizmy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Computer program for quantitative identification of microscope images of cells in biological suspension of selected strains of microorganisms
Paweł Kiełbasa
Anna Miernik
Michał Rad
nr katalogowy: 141858
10.15199/48.2023.02.36
computer program
quantitative identification
pathogens
microorganisms
program komputerowy
ilościowa identyfikacja
patogeny
mikroorganizmy
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH