Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
AURA 2004-4
MIKROORGANIZMY W ŻYCIU I GOSPODARCE CZŁOWIEKA
Anna Szajter
nr katalogowy: 494
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-4
Charakterystyka mikrobiologiczna ścieków komunalnych i zagrożenia związane z obecnością w nich mikroorganizmów patogennych
Marcin Kaźmierczuk
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 58835
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Zagrożenia mikrobiologiczne produktów owocowych i warzywnych
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 85103
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-9
Główne zanieczyszczenia mikrobiologiczne odcieków składowiskowych
Mirosław Szyłak-Szydłowski
Anna Grabińska-Łoniewska
nr katalogowy: 54081
AURA 2018-8
Oczyszczalnie ścieków jako źródło zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego
Iwona PAŚMIONKA
nr katalogowy: 115297
10.15199/2.2018.8.2
bioaerozol
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
oczyszczalnia ścieków
bioaerosol
microbial pollution
sewage treatment plant
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zastosowanie promieniowania UVC do dezynfekcji skorup jaj spożywczych
Przemysław Marek
nr katalogowy: 123528
10.15199/65.2019.11.2
promieniowanie UVC
dezynfekcja powierzchni skorup jaj
dawka i natężenie promieniowania
chorobotwórcze mikroorganizmy
UVC radiation
disinfection of egg shells
radiation dose and intensity
pathogenic microorganisms
ATEST - OCHRONA PRACY 2010-8
Zanieczyszczenia w urządzeniach klimatyzacyjnych
Małgorzata Majka
Maria J. Chmiel
nr katalogowy: 53565
GOSPODARKA WODNA 2014-10
Zagrożenia związane z jakością wody - zanieczyszczenia i propozycje rozwiązań
MAREK GROMIEC
nr katalogowy: 87174
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-6
Wpływ biopreparatu BIOSAN KZ 2000 na efektywność oczyszczania ścieków w przydomowej oczyszczalni ze złożem hydrofitowym
Katarzyna Ignatowicz
Monika Puchlik
nr katalogowy: 68341
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2004-3
Jakość pasteryzowanego mleka spożywczego
E. Jakubczyk
nr katalogowy: 7048
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-6
Napromieniowanie żywności
Dariusz Andrejko
Karol Ogrodniczuk
nr katalogowy: 52051
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-11
Salmonella w mięsie drobiowym
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 94950
10.15199/65.2015.11.3
ODZIEŻ 2005-4
We współczesnej medycynie coraz groźniejsze staje się ryzyko
Elżbieta Solińska
Anna Ziółek
nr katalogowy: 11030
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-1
Zagrożenia zawodowe w zakładach mięsnych - ocena ryzyka zawodowego (część I)
Ryszard Bryła
nr katalogowy: 82088
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-10
Grzyby chorobotwórcze występujące w pszenicy i ich wpływ na ilość i jakość ziarna
Marek KORBAS
nr katalogowy: 6407
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Mikroorganizmy nitkowate w poprawie biologicznego usuwania i odzysku fosforu ze ścieków
ALICJA MACHNICKA
KLAUDIUSZ GRÜBEL
JAN SUSCHKA
nr katalogowy: 35025
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-4
Informacje biznesowe
nr katalogowy: 25480
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Efficiency study of bioactive porous structures with time-dependent activity in filtering melt-blown nonwovens Badanie skuteczności porowatych struktur biobójczych z funkcją czasowej aktywacji we włókninach filtracyjnych melt-blown
Katarzyna Majchrzycka
Małgorzata Okrasa
Bogumił Brycki
Justyna Szulc
Beata Gutarowska
nr katalogowy: 104643
10.15199/62.2017.3.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Fertilizer properties of filter sludge from pig slurry Właściwości nawozowe osadu pofiltracyjnego z gnojowicy świńskiej
Ewelina Klem-Marciniak
Krystyna Hoffmann
Marta Huculak-Mączka
Józef Hoffamann
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 95892
10.15199/62.2015.12.14
GOSPODARKA MIĘSNA 2008-6
Ozon w przemyśle mięsnym
Robert Muszański
nr katalogowy: 36084
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Doniesienia RASFF Jakość mikrobiologiczna żywności w krajach Unii Europejskiej
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 110546
10.15199/65.2017.11.3
RASFF
żywność
mikroorganizmy chorobotwórcze
RASFF
foodstuffs
pathogenic microorganisms
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2021-11
Techniki oczyszczania powietrza na potrzeby instalacji wentylacji i klimatyzacji w obiektach szpitalnych
AMELIA STASZOWSKA
nr katalogowy: 134665
10.15199/9.2021.11.3
oczyszczanie powietrza
dezynfekcja powietrza
filtr elektrostatyczny
usuwanie PM
air cleaning
air disinfection
electrostatic air filter
PM removal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-10
Sery regionalne potencjalne źródło bakterii Listeria monocytogenes
ANNA SIP
MICHAŁ WIĘCKOWICZ
WŁODZIMIERZ GRAJEK
nr katalogowy: 38794
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2024-12
Możliwość powstawania biofilmów w systemach klimatyzacji i wentylacji
KATARZYNA PIEKARSKA
nr katalogowy: 151888
10.15199/9.2024.12.4
bioaerozole
adhezja
quorum sensing
antybiotykooporność
HVAC
skropliny
jakość powietrza wewnętrznego
bioaerosols
adhesion
quorum sensing
antibiotic resistance
HVAC
condensate
indoor air quality
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-1
Pasteryzacja bazy lodowej – od tego zaczyna się smak lodów
Piotr Kłosiński
nr katalogowy: 146837
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Effect of chlorine dioxide and hydrogen peroxide on elimination of Listeria monocytogenes in wastewater from fruit and vegetable industry Wpływ ditlenku chloru i nadtlenku wodoru na eliminację Listeria monocytogenes w ściekach z przemysłu owocowo-warzywnego
Katarzyna Budzińska
Natalia Pawlicka
Bożena Szejniuk
Adam Traczykowski
Magdalena Michalska
Krzysztof Berleć
Robert Kupczyński
nr katalogowy: 104031
10.15199/62.2017.2.36
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa i wyrobów mięsnych
Bożena Danyluk
Jan Pyrcz
nr katalogowy: 65231
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-7
Biofilmy bakteryjne - charakterystyka i znaczenie w produkcji żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 107970
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
MIKROORGANIZMY STOSOWANE W BIOAUGMENTACJI GLEB SKAŻONYCH ZWIĄZKAMI AROMATYCZNYMI
Żaneta Swędzioł
Agnieszka Mrozik
Daniel Wasilkowski
nr katalogowy: 70865
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-2
MADE IN POLAND
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 143159
ATEST - OCHRONA PRACY 2020-12
Teksty-preteksty
nr katalogowy: 129314
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2013-23
O zakład z babcią
nr katalogowy: 80514
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-11
Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mięsnym
Dorota Kręgiel
Ewelina Parzęcka
nr katalogowy: 72614
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Mikroorganizmy prowadzące biodegradację wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach czynnych i dennych
Jakub Paprocki
nr katalogowy: 137724
10.15199/17.2022.5.3
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
biodegradacja
mikroorganizmy
osad czynny
osad denny.
polycyclic aromatic hydrocarbons
biodegradation
microorganisms
activated sludge
bottom sediment.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Mikroorganizmy prowadzące biodegradację wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach czynnych i dennych
Jakub Paprocki
nr katalogowy: 137724
10.15199/17.2022.5.3
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
biodegradacja
mikroorganizmy
osad czynny
osad denny.
polycyclic aromatic hydrocarbons
biodegradation
microorganisms
activated sludge
bottom sediment.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-4
Problemy mikrobiologiczne w procesie wytwar zania papier u
nr katalogowy: 90978
AURA 2012-2
Mikroorganizmy zimnolubne w bioremediacji i ochronie środowiska
Anna KRASOWSKA
nr katalogowy: 65634
AURA 2009-10
Azbest uwięziony nie jest groźny
EDWARD GARŚCIA
nr katalogowy: 47611
AURA 2010-6
Alergików przybywa
nr katalogowy: 52189
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-12
Gronkowce koagulazo-ujemne w żywności czy to powód do zmartwień?
Izabela Helak
Elżbieta Grażyna Daczkowska-Kozon
Kamila Bojko
nr katalogowy: 88426
AURA 2016-5
CIEKAWOSTKI TECHNOLOGICZNE ZE ŚWIATA
Adam Wieczorek
nr katalogowy: 98268
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-9
Zmienność dobowa liczebności bakteryjnych wskaźników zanieczyszczenia wód rzeki Białki w rejonie oczyszczalni ścieków komunalnych
Anna Lenart-Boroń
Justyna Prajsnar
nr katalogowy: 93922
10.15199/17.2015.9.4
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-8
Hydrokoidy polisacharydowe jako substancje dodatkowe w przemyśle spożywczych. Część II. Karageny
Stanisław Kowalski
Marek Sikora
nr katalogowy: 4990
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-10
Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie w przemyśle fermentacyjnym i spożywczym - stan aktualny i perspektywy
Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Beata Chabowska
nr katalogowy: 63335
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-2
Metody usuwania biofilmów bakteryjnych z powierzchni stałych
KAMILA MYSZKA
KATARZYNA CZACZYK
nr katalogowy: 24315
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-2
Pożyteczne mikroorganizmy "ProBio - Emy" i ich praktyczne zastosowanie
Grzegorz Chęciński
Krzysztof Czernaś
nr katalogowy: 65617
CHŁODNICTWO 2011-4
Mikroorganizmy z naszych lodówek - gorący temat w zimnym środowisku
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
Joanna Królasik
Beata Paziak-Domańska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 59185
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2008-9
Czas na kwas
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 37903
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2008-8
NOWOCZESNE METODY PRZERÓBKI RUD MIEDZIONOŚNYCH
AGNIESZKA SZUBERT
ANDRZEJ GROTOWSKI
nr katalogowy: 37024
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-5
Lody probiotyczne - zdrowe łakocie
ANNA MARIA SZOSLAND-FAŁTYN
nr katalogowy: 25854
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-5
Usuwanie inhibitorów biodegradacyjnych ze ścieków koksowniczych w warunkach ZK "Zdzieszowice"
PIOTR BURMISTRZ
ALEKSANDER KARCZ
CZESŁAW OLCZAK
nr katalogowy: 28560
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-4
Wpływ amoniowej cieczy jonowej na pracę biologicznej oczyszczalni ścieków
ELŻBIETA GRABIŃSKA-SOTA
ADRIAN DMUCHOWSKI
nr katalogowy: 34567
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-10
Mikotoksyny w ziarnie zbóż i co dalej?
LUDWIK CZERWIECKI
nr katalogowy: 30249
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-5
Zasady monitorowania zagrożeń mikrobiologicznych w systemach technicznych
DANUT KWIATKOWSKA
nr katalogowy: 28556
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Wpływ nadtlenku wodoru i odczynnika Fentona na eliminację bakterii Listeria monocytogenes z osadów ściekowych
Katarzyna Budzińska
Bożena Szejniuk
Magdalena Michalska
nr katalogowy: 116173
10.15199/62.2018.9.42
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Modyfikacja powierzchni wybranych sorbentów naturalnych metodami chemicznymi i fizycznymi
Agnieszka Bożęcka
Piotr Bożęcki
Stanisława Sanak-Rydlewska
nr katalogowy: 108906
10.15199/62.2017.8.34
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-7-8
Pandemia COVID-19 a występowanie bakterii Legionella sp. w systemach wody ciepłej – ocena ryzyka
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 127538
10.15199/17.2020.7-8.6
Legionella
sieć wodociągowa
zastoiny
pandemia COVID-19
Legionella
water supply system
stagnation
pandemic COVID-19
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-3
Naturalne czynniki antyoksydacyjne przedłużające trwałość i poprawiające cechy organoleptyczne mięsa
Agnieszka Starek-Wójcicka
Emilia Osmólska
nr katalogowy: 130893
utlenianie mięsa
produkty mięsne
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
właściwości fizykochemiczne
naturalne przeciwutleniacze
sumak
czarnuszka
miłorząb japoński
meat oxidation
meat products
microbiological safety
physicochemical properties
natural antioxidants
sumac
nigella sativa
Japanese ginkgo
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Badania nad przygotowaniem nowego ekologicznego granulatu ceramicznego dla budownictwa
Yifei Wang
nr katalogowy: 144526
10.15199/62.2023.8.2
popiół lotny
poferment
biowęgiel
osady ściekowe
spiekanie
granulat
ceramika budowlana
fly ash
fermentation digestate
sludge
biochar
sintering
pellets
building ceramic
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Badania nad przygotowaniem nowego ekologicznego granulatu ceramicznego dla budownictwa
Yifei Wang
nr katalogowy: 144526
10.15199/62.2023.8.2
popiół lotny
poferment
biowęgiel
osady ściekowe
spiekanie
granulat
ceramika budowlana
fly ash
fermentation digestate
sludge
biochar
sintering
pellets
building ceramic
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-10
Metody i środki zmierzające do likwidacji piany i kożucha z urządzeń do biologicznego oczyszczania ścieków
nr katalogowy: 38534
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-5
Enzymatyczne bioczujniki oparte na dehydrogenazach wykorzystujących NAD+
AGNIESZKA KOSSAKOWSKA
DOROTA G. PIJANOWSKA
WŁADYSŁAW TORBICZ
nr katalogowy: 35109
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Wpływ obecności benzenu, toluenu i ksylenów na biochemiczne przemiany azotu i jego stężenie w ściekach oczyszczonych
BOŻENA MROWIEC
nr katalogowy: 35028
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-6
Zimny sposób na bakterie
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 68298
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Wpływ promieniowania mikrofalowego na stopień eliminacji mikroorganizmów w wierzchniej warstwie gleby
Paweł KIEŁBASA
Krzysztof PIKUL
Sławomir KURPASKA
Marek OSTAFIN
Mirosław ZAGÓRDA
nr katalogowy: 111037
10.15199/48.2017.12.27
promieniowanie mikrofalowe
mikroorganizmy
dezynfekcja
ekologia.
microwave radiation
microorganisms
disinfection
ecology.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Folie skrobiowe napełniane wollastonitem i modyfikowane gumą arabską. Cz. V. Oddziaływanie na mikroorganizmy i właściwości barierowe
Agata Święciło
Anita Kwaśniewska
Bożena Gładyszewska
nr katalogowy: 108314
10.15199/62.2017.7.9
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-1
Znaczenie enterokoków w przemyśle mięsnym
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 82085
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-11
Zastosowanie ozonu w przemyśle spożywczym
KRZYSZTOF KROSOWIAK
KRZYSZTOF ŚMIGIELSKI
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 31129
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-6
Aktualny stan i perspektywy rozwoju dla stosowania związków semiochemicznych w ochronie kasztanowców przed szrotówkiem kasztanowcowiaczkiem (Cameraria ohridella)
JACEK GRODNER
TOMASZ JABŁOŃSKI
nr katalogowy: 27204
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Sterylizacja napojów z zastosowaniem płyt filtracyjnych
Janusz Mazur
nr katalogowy: 70385
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2013-3
Bakterie rozkładają tłuszcze
nr katalogowy: 77041
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-2
MADE IN POLAND
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 143159
CHŁODNICTWO 2020-3
Wpływ na środowisko wadliwie wykonanych i eksploatowanych układów wentylacji w przemyśle spożywczym
Izabela Małecka
Zdzisław Jan Małecki
Marek Moga
nr katalogowy: 126898
10.15199/8.2020.3.2
wentylacja
bakterie chorobotwórcze
mikrobiologia
ergonomia
punkt rosy
dezynfekcja
cyrkulacja powietrza
ventilation
pathogenic bacteria
microbiology
ergonomics
dewpoint
disinfection
air circulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie wuprawie rzepaku ozimego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 146062
10.15199/62.2023.11.6
pożyteczne mikroorganizmy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
beneficial microorganisms
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-7-8
Suplementy? Ostrożnie!
Irena Fober
nr katalogowy: 105366
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie wuprawie rzepaku ozimego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 146062
10.15199/62.2023.11.6
pożyteczne mikroorganizmy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
beneficial microorganisms
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
AURA 2017-7-8
Zastosowanie olejków eterycznych w foliach biopolimerowych
Monika JACKOWSKA
Elżbieta PISULEWSKA
Ewelina JAMRÓZ
nr katalogowy: 108376
10.15199/2.2017.7-8.2
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-3
Ocena możliwości poprawy jakości wód powierzchniowych
Małgorzata Marciniewicz-Mykieta
nr katalogowy: 147950
wody powierzchniowe
monitorowanie
jakość wody
ocena
ochrona wód
surface waters
monitoring
water quality
assessment
water pollution control
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-7
Bezpieczeństwo pracy w aspekcie oceny właściwości użytkowych oraz septyki powierzchni materiałów przeznaczonych na pokrycia medyczne
KATARZYNA WITA
KRZYSZTOF CZAKON
nr katalogowy: 115001
10.15199/60.2018.07.2
bezpieczeństwo pracy
tapicerstwo medyczne
fotel stomatologiczny
wartość użytkowa
aseptyka powierzchni
mikrobiologia
work safety
medical upholstery
dental chair
use value
surface sepsis
microbiology
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-11
Probiotyki szansą dla garbarstwa
nr katalogowy: 80696
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Zagadnienie czystości mikrobiologicznej w młynie
nr katalogowy: 80312
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-7
Zastosowanie biotechnologii w przemyśle tłuszczowym
EWA MARCZAK
BOŻENNA BARANOWSKA
nr katalogowy: 107274
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Production of metal nanoparticles by microorganisms. Wytwarzanie nanocząstek metali przez mikroorganizmy
Monika Ostrowska
Jacek Lipok
nr katalogowy: 76896
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Metody selekcji mikroorganizmów o właściwościach probiotycznych
Marcin Schmidt
Agnieszka Olejnik-Schmidt
nr katalogowy: 55116
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-5
XVIII Szkoła Technologii Fermentacji Postępy w mikrobiologii browarniczej - nowe mikroorganizmy, nowe piwa i nowe możliwości
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 98682
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-9
Czy trzeba myć truskawki?
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 144831
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-1
Tiabendazol – bezpieczny biocyd spełniający przyszłościowe wymagania dotyczące ochrony środowiska
FRANK SAUER
nr katalogowy: 49373
MATERIAŁY BUDOWLANE 2009-6
Zastosowanie bloków MultiGips w budownictwie sportowym
Tomasz Kania
nr katalogowy: 45059
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-4
Temat na biofilm
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 43707
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-1
Żywność funkcjonalna - aspekty prawne
Iwona Wrześniewska-Wal
nr katalogowy: 41091
AURA 2015-9
Życie w węglowodorowych ekosystemach morskich
Piotr Skubała
nr katalogowy: 93383
10.15199/2.2015.9.7
AUTO MOTO SERWIS 2019-TS-1
Ekologiczna myjka Mewa BIO-CYRCLE
nr katalogowy: 133791
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-4
Czynniki warunkujące jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne mrożonych owoców
Joanna Królasik
Anna Szosland-Fałtyn
nr katalogowy: 83794
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-12
Środki zaradcze stosowane do ograniczania puchnięcia osadu czynnego
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 88408
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-10
Rola drożdży w kształtowaniu walorów organoleptycznych i zdrowotnych wina
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 72044
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOMPOZYTY POLIMEROWE O ZWIĘKSZONEJ ODPORNOŚCI NA DZIAŁANIE MIKROORGANIZMÓW
Regina Jeziórska
nr katalogowy: 70873
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
EFEKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNEGO USUWANIA ODOROWYCH ZWIĄZKÓW LOTNYCH Z POMIOTU KURZEGO
Katarzyna Durka
Beata Gutarowska
Sebastian Borowski
Bogumił Brycki
Daria Rembisz1
Marta Kleczyk
nr katalogowy: 70866
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOMPOZYT NATURALNY - WPŁYW TESTU GLEBOWEGO NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-MECHANICZNE
Judyta Walentowska
Joanna Foksowicz-Flaczyk
Krzysztof Bujnowicz
Jerzy Korol
nr katalogowy: 70849
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-2
Higiena i bezpieczeństwo w procesie wytwarzania żywności
Anna Koziróg
nr katalogowy: 66170
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Evaluation of utilitarian properties of a new phosphorus biofertilizer. Ocena właściwości użytkowych nowego bionawozu fosforowego
Agnieszka Saeid
Małgorzata Labuda
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 77820
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Trwałość tworzyw cementowych modyfi kowanych polimerami, poddanych działaniu osadu czynnego w oczyszczalni ścieków
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 75754
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-3
Wpływ wilgotności względnej powietrza na przeżywalność bakterii w poliestrowych włókninach filtracyjnych
PRZEMYSŁAW KRAKOWIAK
ZOFIA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 75567
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-1
Wynik obserwacji mikroskopowych osadu czynnego a zmiany parametrów fizyko-chemicznych oznaczanych w oczyszczalni ścieków
Dagna Sołtysik
Daria Błaszczyk
Ilona Bednarek
nr katalogowy: 56865
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Wpływ żywienia na mikroflorę jelit i zdrowie człowieka
Marcelina Olszak
Ewa Solarska
nr katalogowy: 101002
10.15199/65.2016.8.9
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-2
Zabytki na podłożu papierowym jako środowisko życia owadów
JOANNA KARBOWSKA - BERENT
nr katalogowy: 96884
10.15199/54.2016.2.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-3
Bakterie probiotyczne w żywności nowe kierunki stosowania
Kamil Toczek
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 90150
AURA 2012-10
Grzyby pleśniowe w pomieszczeniach inwentarskich
Agnieszka GALUS-BARCHAN
nr katalogowy: 71246
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-3
Aspekty mikrobiologiczne produkcji mrożonek owoców
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 67220
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-5
Mobilność metali ciężkich w osadzie ściekowym na przykładzie wybranej oczyszczalni
Jarosław Gawdzik
nr katalogowy: 44244
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-4
Biuletyn instytutu metali nieżelaznych
nr katalogowy: 43870
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-4
MOŻLIWOŚCI ODZYSKU METALI Z RUD NIESIARCZKOWYCH Z WYKORZYSTANIEM BIOŁUGOWANIA
AGNIESZKA SZUBERT
ANDRZEJ GROTOWSKI
nr katalogowy: 43863
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Mikroorganizmy w winiarstwie gronowym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 41723
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-10
OTRZYMYWANIE NANOCZĄSTEK METALI METODAMI BIOTECHNOLOGII
ZYGMUNT SADOWSKI
IRENA HELENA MALISZEWSKA
nr katalogowy: 47395
MATERIAŁY BUDOWLANE 2019-10
Technologia renowacyjna DEEP PROTECTION
nr katalogowy: 122912
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-8-9
Definitywne rozwiązanie problemu ACB Filtracja soków i koncentratów za pomocą filtrów wgłębnych - metodologia zwalczania Alicyclobacillus spp.
nr katalogowy: 116208
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Paulina WRONA
nr katalogowy: 81586
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2011-11-12
Przeżywalność bakterii Staphylococcus aureus na tkaninach użytkowych
KATARZYNA JEKIEL
JADWIGA SZOSTAK-KOT
JUSTYNA SYGUŁA-CHOLEWIŃSKA
nr katalogowy: 64842
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-11
Wpływ kationów Ca2+, Mg2+ i Fe3+ na formowanie tlenowej granulowanej biomasy
Beata Kończak
Korneliusz Miksch
nr katalogowy: 63702
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-2
Mikroorganizmy błony biologicznej w złożach zraszanych
Łukasz Kopeć
nr katalogowy: 74518
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-3
Risks caused by microbiologically influenced corrosion in diesel fuel storage tanks
MICHAŁ KUNA
ANDRZEJ MISZCZYK
nr katalogowy: 147713
10.15199/40.2024.3.1
microbiologically influenced corrosion
MIC
fuel storage tanks
biofilm
microorganisms
korozja wzbudzona przez mikroorganizmy
MIC
zbiorniki magazynowe paliw
biofilm
mikroorganizmy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
ABC wykorzystania biotechnologii w produkcji dodatków do żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 148664
10.15199/65.2024.5.5
biotechnologia
mikroorganizmy
pleśnie
bakterie
kwasy organiczne
aminokwasy
witaminy
barwniki spożywcze
biotechnology
microorganisms
molds
bacteria
organic acids
amino acids
vitamins
food dyes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Analiza sytuacji epidemiologicznej na podstawie raportów EFSA
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 132264
10.15199/65.2021.6.2
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
zakażenia odżywnościowe
zbiorowe zakażenia pokarmowe
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
foodborne infections
food-borne outbreaks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Analiza sytuacji epidemiologicznej na podstawie raportów EFSA
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 132264
10.15199/65.2021.6.2
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
zakażenia odżywnościowe
zbiorowe zakażenia pokarmowe
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
foodborne infections
food-borne outbreaks
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-2
Ośmiokanałowy system do pomiarów matryc bioczujników
PAWEŁ ZAWIERUCHA
KAROL WASZCZUK
WIKTOR HERWICH
ŁUKASZ ROZMUS
MIROSŁAW WOSZCZYNA
AGATA MASALSKA
TEODOR GOTSZALK
ANNA MAGDZIAREK
nr katalogowy: 50183
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-6
Chłodna ekspozycja
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 84672
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Biogazownie rolnicze. Bariery rozwoju
MARTA GABRYSZEWSKA
MAGDALENA ROGULSKA
nr katalogowy: 42353
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-2
Genetyczne metody identyfikowania, klasyfikacji i różnicowania mikroorganizmów
Agnieszka Olejnik-Schmidt
Justyna Broniarczyk
Marcin Schmidt
nr katalogowy: 41827
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-2
Bezstykowy analizator wilgotności - nowe narzędzie w nauce i praktyce konserwacji papieru
TOMASZ SAWOSZCZUK
TOMASZ ŁOJEWSKI
JANUSZ M. ŁAGAN
JACEK BAGNIUK
nr katalogowy: 41821
OPAKOWANIE 2009-11
Wpływ obecności bezwodnika maleinowego i kredy w foliach polietylenowych na ich biodegradację
Jolanta Pająk
Bożena Nowak
Sylwia Łabużek
nr katalogowy: 47751
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
The impact of seawater on the barrier properties and biodegradability of polylactide films with polyhexamethylene guanidine derivatives Wpływ wody morskiej na właściwości barierowe i podatność na biodegradację polilaktydowych folii z pochodnymi poliheksametylenoguanidyny
Agnieszka Richert
Maciej Walczak
nr katalogowy: 105750
10.15199/62.2017.5.38
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Wpływ masła kakaowego na przeżywalność bakterii probiotycznych po inkubacji w warunkach niskiego pH
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Katarzyna Sobecka
nr katalogowy: 101010
10.15199/65.2016.9.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Filamentous microorganisms in the bulked activated sludges Mikroorganizmy nitkowate występujące w spuchniętych osadach czynnych
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 97247
10.15199/62.2016.3.20
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
AURA 2010-5
Inicjatory i promotory chorobotwórcze
Krystyna BONENBERG
nr katalogowy: 51906
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-2
Połączone metody czyszczenia, jako nowoczesne rozwiązanie dla obniżenia poziomu mikotoksyn w ziarnie zbóż
Matthias Gräber
nr katalogowy: 97767
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-7
Badania nad wykorzystaniem ozonu zamiast chloru jako środka bakteriobójczego w przemyśle zbożowo-młynarskim
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 45161
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
BIOFILMY - wymagający przeciwnik
Wojciech Sienkiewicz
nr katalogowy: 65234
AURA 2022-5
Bioróżnorodność niejedno ma imię
Halina PODSIADŁO
nr katalogowy: 137567
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-3
Risks caused by microbiologically influenced corrosion in diesel fuel storage tanks
MICHAŁ KUNA
ANDRZEJ MISZCZYK
nr katalogowy: 147713
10.15199/40.2024.3.1
microbiologically influenced corrosion
MIC
fuel storage tanks
biofilm
microorganisms
korozja wzbudzona przez mikroorganizmy
MIC
zbiorniki magazynowe paliw
biofilm
mikroorganizmy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Disinfection with vaporized hydrogen peroxide. Dezynfekcja za pomocą par nadtlenku wodoru
WładysłaW Harmata
Stanisław Kłosowicz
Małgorzata Chałupczak
Marzena Pępczyńska
Władysław Fediuk
nr katalogowy: 76866
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-7
Projekt Wyszehradzki dotyczący ochrony dziedzictwa kulturowego przed biodeterioracją
nr katalogowy: 99441
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-2
Bakteriocyny - charakterystyka i potencjał w utrwalaniu żywności
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 125038
10.15199/65.2020.2.7
bakteriocyny
biokonserwanty
środki antymikrobiologiczne
opakowania aktywne
powłoki jadalne
bacteriocins
bio-preservatives
antimicrobials
active packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Wpływ procesu detoksykacji na efektywność butanolowej fermentacji słomy pszennej
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 117913
10.15199/62.2018.12.37
OPAKOWANIE 2018-2
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ MAP na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 12-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 2.
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 112379
10.15199/42.2018.2.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Metody oceny metanogennego potencjału biomasy
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 122255
10.15199/62.2019.9.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-7-8
Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności - czerwiec i lipiec 2010 r.
Katarzyna Oleksy
nr katalogowy: 53835
AURA 2016-4
Mikrobiom ludzkiej skóry
Piotr Skubała
nr katalogowy: 97570
10.15199/2.2016.4.5
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-6
Nietoksyczny środek zapobiegający powstawaniu śluzu bakteryjnego w maszynach papierniczych
nr katalogowy: 126944
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-6
Influence of alloying elements on adhesion of corrosion relevant microorganisms
Judit Telegdi
nr katalogowy: 114414
10.15199/40.2018.6.2
corrosion relevant microorganisms
iron alloys
influence of metal ions on microbial adhesion
microbiologically influenced corrosion
fluorescence microscopy
and atomic force microscopy.
mikroorganizmy związane z korozją
stopy żelaza
wpływ jonów metalu na adhezję miokroorganizmów
korozja biologiczna
mikroskopia fluorescencyjna
mikroskopia sił atomowych
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-12
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 108295
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-2
Wykrywanie Pseudomonas aeruginosa.Bezpieczeństwo zdrowotne wód butelkowanych
Anna Rygała
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 82579
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WYTWARZANIE SIDEROFORÓW PRZEZ BAKTERIE BACILLUS CEREUS I BACILLUS MYCOIDES
Patrycja Pietraszek
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Piotr Walczak
nr katalogowy: 70869
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-2
Skuteczność usuwania wybranych grup drobnoustrojów w systemie biologicznych stawów ściekowych
Krzysztof Jóźwiakowski
Helena Iglik
Teresa Korniłłowicz-Kowalska
nr katalogowy: 65624
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Escherichia coli w żywności, w tym E. coli O104
Halina Ścieżyńska
Łukasz Mąka
Anna Grochowska
Kamila Pawłowska
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 63157
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-10
Enterotoksyny gronkowcowe w żywności
Halina Ścieżyńska
Elżbieta Maćkiw
Łukasz Mąka
Kamila Pawłowska
Magdalena Modzelewska
nr katalogowy: 80061
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-3
Dezynfekcja ścieków bytowo-gospodarczych
Michał Michałkiewicz
Joanna Jeż-Walkowiak
Marek M. Sozański
nr katalogowy: 58176
SZKŁO I CERAMIKA 2010-5
Badania działania bakteriobójczego in vitro w funkcji czasu bioszkieł z układu SiO2 – Al2O3 dotowanych srebrem
LIDIA CIOŁEK
JOANNA KARAŚ
ANDRZEJ OLSZYNA
EWA ZACZYŃSKA
ANNA CZARNY
BOGUSŁAWA ŻYWICKA
nr katalogowy: 54947
ATEST - OCHRONA PRACY 2015-8
Mechanik samochodowy, konserwator Część 7- Czynniki biologiczne - wstęp teoretyczny
Piotr Leśniewski
nr katalogowy: 92902
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-1
MADE IN POLAND
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 142178
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-7
Abstrakty konferencji ANTYKOROZJA 2024
nr katalogowy: 149436
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-11
Ocena możliwości zastosowania plazmy niskotemperaturowej w celu higienizacji zmieszanych odpadów komunalnych służących do produkcji paliwa alternatywnego
Katarzyna WOLNY-KOŁADKA
Joanna PAWŁAT
Piotr TEREBUN
Michał KWIATKOWSKI
Jarosław DIATCZYK
nr katalogowy: 110418
10.15199/48.2017.11.43
mikroorganizmy
plazma niskotemperaturowa
paliwo alternatywne.
microorganisms
non thermal plasma
alternative fuel.
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-10
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA W WALCE Z MIKROORGANIZMAMI
ALICJA HRYNISZYN-KULA
ADRIANA WRONA
KINGA CZECHOWSKA
MARCIN LIS
KATARZYNA BILEWSKA
PIOTR TOMCZYK
MARIAN STENCEL
nr katalogowy: 110139
10.15199/67.2017.10.20
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Nowe możliwości obniżenia kosztów gospodarki osadowej w oczyszczalniach ścieków
Andrzej Mróz
nr katalogowy: 61793
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2016-1
Czujniki elektryczne badają wpływ klimatu na ekosystem lasu
nr katalogowy: 96060
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-5
Kultury starterowe w przemyśle mięsnym
Iwona Węderska
nr katalogowy: 91535
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-11
Drobnoustroje chorobotwórcze i zatrucia pokarmowe w krajach UE
Anna Zadernowska
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
Marek Zadernowski
nr katalogowy: 72612
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-4
Niebezpieczne wirusy w żywności
Halina Ścieżyńska
Elżbieta Maćkiw
Łukasz Mąka
Kamila Pawłowska
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 76492
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-3
System Colilert postęp w analizie jakości mikrobiologicznej wody
Anna Otlewska
Katarzyna Dybka
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 75462
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-11
Woda w przemyśle spożywczym
Zygmunt Zander
Fabian Dajnowiec
Lidia Zander
nr katalogowy: 56029
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-2
Żywność minimalnie przetworzona o przedłużonej trwałości
Elżbieta Grażyna Daczkowska-Kozon
Alicja Dłubała
nr katalogowy: 89577
10.15199/65.2015.2.8
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-7
Poubojowe chłodzenie mięsa
JERZY WAJDZIK
nr katalogowy: 149625
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-8
Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza atmosferycznego na terenie oczyszczalni ścieków w Trutem
Iwona Paśmionka
Anna Skotnicka
nr katalogowy: 115584
10.15199/17.2018.8.8
oczyszczalnia ścieków
bioaerozol
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
sewage treatment plant
bioaerosol
microbial pollution
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Zastosowanie homogenizacji wysokociśnieniowej do utrwalania soków owocowych i warzywnych
Marta Duda
Barbara Sokołowska
nr katalogowy: 108774
10.15199/64.2017.8.3
homogenizacja wysokociśnieniowa (HPH)
soki owocowe i warzywne
jakość mikrobiologiczna
uszkodzenia subletalne
high pressure homogenization (HPH)
fruit and vegetable juices
microbiological quality
sublethal injuries
CHŁODNICTWO 2019-6
Czynniki kształtujące jakość mikrobiologiczną powietrza ze szczególnym uwzględnieniem klimatyzacji
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 124153
10.15199/8.2019.6.2
bioaerozole
jakość mikrobiologiczna powietrza
Legionella pneumophila
klimatyzacja
bioaerosols
microbiological air quality
Legionella pneumophila
air conditioning
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-10
Czynniki szkodliwe na stanowisku pracy związanym z walcowaniem wyrobów
Jarosław PIĄTKOWSKI
Robert WIESZAŁA
nr katalogowy: 87710
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-10
Tradycyjne produkty mięsne Azji
Tomasz Krzywiński
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 63177
AURA 2013-12
PRZEMYŚLEĆ PRZYRODĘ NA NOWO Życie jest wszędzie
Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 80803
GAZETA CUKROWNICZA 2012-5
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 72023
AURA 2012-10
Epidemie wczoraj, dziś i jutro
Mirosław TWARDOWSKI
nr katalogowy: 71252
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-6
Uwaga na skrzyżowaniach!
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 98894
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Biofiltracja jako proekologiczna metoda usuwania odorów z procesów kompostowania
Monika Gałwa-Widera
January Bień
Magdalena Wrońska
Anna Kwarciak-Kozłowska
nr katalogowy: 116137
10.15199/62.2018.9.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Magdalena Jastrzębska*, Marta K. Kostrzewska, Przemysław Makowski, Kinga Treder, Wiesław P. Jastrzębski
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Kinga Treder
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110090
10.15199/62.2017.10.31
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH