Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 1-2
Wykorzystanie kulinarne mrożonek warzywnych Warzywa na talerze!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 103519
Warzywa, to produkty o dużej wartości odżywczej, dostarczające błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin. Regularne spożywanie warzyw w ilości co najmniej 4-5 porcji dziennie może chronić człowieka przed otyłością, chorobami układu krążenia, cukrzycą oraz nowotworami. Mrożone warzywa zawierają podobne ilości składników odżywczych, jak warzywa świeże. Mrożenie warzyw jest efektywnym i zdrowym sposobem przedłużenia ich trwałości. W porównaniu z innymi przetworami warzywnymi mrożone warzywa mają większą wartość odżywczą i dłużej pozostają świeże. Produkowane są mrożonki warzywne w postaci pojedynczych warzyw, mieszanek warzywnych oraz dań gotowych. Do najczęściej zamrażanych warzyw należą: marchew, fasolka szparagowa i brokuły. Dzięki produkcji mrożonek warzywnych możliwe jest wykorzystywanie tych sezonowych surowców do sporządzania różnych potraw o każdej porze roku. Mrożonki warzywne zalicza się do żywności wygodnej, czyli produktów szybkich i prostych w przygotowaniu. Jednym z powodów ich popularności jest zmiana stylu życia konsumentów. Niestety, w Polsce wciąż spożywa się zbyt mało warzyw. Popularyzowanie spożywania mrożonek warzywnych może być prostą drogą zwiększenia ilości warzyw w codziennym jadłospisie.Warzywa stanowią niezbędny składnik zbilansowanej diety. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (potas, magnez, żelazo, miedź) i witamin (karotenoidy, witamina C, kwas foliowy) oraz związków biologicznie aktywnych (m.in. przeciwutleniaczy) o korzystnym działaniu dla naszego zdrowia. Co więcej, warzywa należą do produktów niskokalorycznych [5, 15]. Piramida Żywieniowa, czyli Piramida Zdrowego Żywienia wskazuje, jak można ułożyć zdrową dietę i przyswoić sobie prawidłowe nawyki żywieniowe. Według Piramidy podstawę całodziennej diety powinny stanowić właśnie warzywa oraz owoce. Warzywa surowe, gotowane, ewentualnie duszone oraz przetwory warzywne powinny wchodzić w skład każdego posiłku. N[...]
Bibliografia
[1] Adamczyk Grażyna. 2010. "Popularność żywności wygodnej". Journal of Agribusiness and Rural Development 4 (18): 5-13. [2] Biller Elżbieta. 2005. "Technologia żywności wybrane zagadnienia". Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [3] Bouzari Ali, Dirk Holstege, Diane M. Barrett. 2015. "Mineral, fiber, and total phenolic retention in eight fruits and vegetables: A comparison of refrigerated and frozen storage". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 63 (3): 951-956.[4] Cichoń Zofia, Karolina Kursa. 2012. "Charakterystyka rynku mrożonych przetworów warzywnych". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 881: 79-91. [5] Czerwińska Dorota. 2015. Zasady żywienia. Cz. II. Warszawa: Wydawnictwo WSiP Rea. [6] Delchier Nicolas, Christiane Ringling, Julie Le Grandois, Dalal Aoudé-Werner, Rachel Galland, Stéphane Georgé, Michael Rychlik, Catherine M.G.C. Renard. 2013. "Effects of industrial processing on folate content in green vegetables". Food Chemistry 139 (1-4): 815-824. [7] Fabbri Adriana D.T., Guy A. Crosby. 2016. "A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes" International Journal of Gastronomy and Food Science 3: 2-11. [8] Florkiewicz Adam, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Kinga Topolska, Ewa Cieślik, Renata B. Kostogrys. 2014. "The effect of technological processing on the chemical composition of cauliflower". Italian Journal of Food Science 26.3: 275-281. [9] Gębczyński Piotr, Waldemar Kmiecik, Zofia Lisiewska. 2007. "Effects of the methods of pretreatment before freezing on the retention of chlorophylls in frozen leaf vegetables prepared for consumption". European Food Research and Technology 226 (1): 25-31. [10] Hung Hsin-Chia, Kaumudi J. Joshipura, Rui Jiang, Frank B. Hu, David Hunter, Stephanie A. Smith-Warner, Graham A. Colditz, Bernard Rosner, Donna Spiegelman, Walter C. Willett. 2004. "Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease". Journal of the National Cancer Institute 96 (21): 1577-1584. [11] Jąder Karolina, Julian Wawrzyniak. 2015. "Zmiany w spożyciu owoców i warzyw oraz ich przetworów w Polsce w latach 1999-2013 a zjawisko zrównoważonej konsumpcji". Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (37): 427-435. [12] Jesołowska Izabela. 2014. "Kuchnia polska - Potrawy z warzyw". Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa. [13] Kelley Jeanne. 2014. "Kulinarny Ogród". Warszawa: Wydawnictwo Grupa Wydawnicza Foksal. [14] "Kuchnia roślinna. Wszystko z warzyw, owoców, ziół i kwiatów". Praca zbiorowa. 2016. Warszawa: Wydawnictwo Prószyński i S-ka. [15] Liu Rui Hai. 2013. "Health-promoting components of fruits and vegetables in the diet". Advances in Nutrition 4 (3): 384-392. [16] Mazzeo Teresa, Maria Paciulli, Emma Chiavaro, Attilio Visconti, Vincenzo Fogliano, Tommaso Ganino, Nicoletta Pellegrini. 2015. "Impact of the industrial freezing process on selected vegetables - Part II. Colour and bioactive compounds". Food Research International 75: 89-97. 17] Paciulli Maria, Tommaso Ganino, Nicoletta Pellegrini, Massimiliano Rinaldi, Maria Zaupa, Andrea Fabbri, Emma Chiavaro. 2015. "Impact of the industrial freezing process on selected vegetables - Part I. Structure, texture and antioxidant capacity" Food Research International 74: 329-337. [18] "Potrawy z warzyw. Szybko i smacznie". Opracowanie zbiorowe. 2012. Warszawa: Wydawnictwo: Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. [19] Strojewska Irena. 2016. "Warzywa. Ceny detaliczne i spożycie". Analizy rynkowe. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. 48: 43-46. [20] Villarreal-García Daniel, Pedro A. Alanís-Garza, María del Rosario Cuéllar-Villarreal, Mónica Redondo-Gil, José Luis Mora-Nieves, Daniel A. Jacobo-Velázquez. 2015. “Effects of different defrosting methods on the stability of bioactive compounds and consumer acceptability of frozen broccoli." CyTA-Journal of Food 13.2: 312-320.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103519 "Wykorzystanie kulinarne m..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH