Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 2
Teff jako dodatek do pieczywa – ocena składu chemicznego
Teff as a supplement to bread – chemical composition assessment
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 131274
Streszczenie
Teff należy do zbóż bezglutenowych, które mogą stosować w diecie osoby chore na celiakię, z alergią i nietolerancją glutenu. Stanowi też cenne źródło składników mineralnych. Celem pracy była ocena składu chemicznego ziarna oraz mąki całoziarnowej dwóch odmian miłki abisyńskiej (białej i brązowej). Uzyskaną śrutę poddano analizie chemicznej określając ilość: bezazotowych związków wyciągowych, białka ogólnego, tłuszczu surowego, włókna surowego i popiołu surowego w suchej masie zgodnie z normą AOAC (2012) oraz składniki mineralne (N, P, K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Zn). Spośród badanych odmian ta o brązowym ziarnie cechowała się lepszymi wartościami pod względem składu chemicznego niż odmiana białoziarnista. Ze względu na zawartość białka wynoszącą 14,9% w s.m. ziarno miłki może być z powodzeniem wykorzystane w przemyśle młynarsko-piekarskim. Może również pełnić rolę tzw. dodatku w mieszankach przemiałowych z ziarnem pszenicy o średniej bądź niskiej wartości technologicznej.
Abstract
Teff is one of the gluten-free cereals that can be used in the diet of people suffering from celiac disease, allergies and gluten intolerance. It is therefore a valuable source of minerals. The aim of the study was to evaluate the chemical composition of grain and whole grain flour of two varieties of Abyssinian sweet (white and brown). The obtained meal was subjected to chemical analysis determining the amount of: nitrogen-free extract, total protein, crude fat, crude fiber and crude ash in dry matter according to the AOAC standard (2012) and minerals (N, P, K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Zn). Among the examined cultivars, the brown-grain variety had better values than the white-grain variety in terms of chemical composition. Due to the protein content of 14,9% in DM grain can be successfully used in the milling and baking industry. It can also be as the so-called addition in milling mixtures with wheat grain of medium or low technological value.
Słowa kluczowe
teff
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
Keywords
teff
chemical composition
nutrients
ash
Bibliografia
[1] Achremowicz B., A. Ceglińska, L. Dardziński, T. Haber, A. Obiedzińska, E. Szabłowska, B. Waszkiewicz-Robak. 2018. Charakterystyka miłki abisyńskiej i możliwości jej wykorzystania w przetwórstwie zbóż. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 65-76. [2] Achremowicz B., T. Haber. 2017. Wykorzystanie bezglutenowego ziarna miłki abisyńskiej (teff) jako surowca w piekarstwie. Przegląd Zbożowo-Młynarski 61(6), 14-18. [3] Alaunyte I., V. Stojceska, A. Plunkett, P. Ainsworth, E. Derbyshire. 2012. Improving the quality of nutrient – rich Teff (Eragrostis tef) breads by combination of enzymes in straight dought and sourdough bredmaking. Journal of Cereal Science 55, 22-30. [4] Araya A., L. Stroosnijder, G. Girmay, S. Keesstra. 2011. Crop coefficient, yield response to water stress and water productivity of teff (Eragrostis tef (Zucc.)). Agric. Water Manag. 98, 775-783. [5] Bekabil F., B. Befekadu, R. Simons, B. Tareke. 2011. Strengthening the tef value chain in ethiopia. Ethiopian ATA, Ethiopian Agricultural Transformation Agency. Table off arm level profitability analysis. [6] Bultosa G. (2016). Teff: Overview. [In:] Wrigley Colin W., Corke harold, Seetharaman Koushik, Faubion Jonathan (eds.). Encyclopedia of Food Grains (2nd ed.). Kidlington, Oxford, UK: Academic Press. 204-220. [7] Costanza S.h., J.M.J. Dewet, J.R. harlan. 1979. Literature-Review and Numerical Taxonomy of Eragrostis tef (Tef). Econ. Bot. 33, 413-424. [8] Demeke M., F. Di Marcantonio. 2013. Analysis of incentives and disincentives for teff in ethiopia. Technical notes series, MAFAP, FAO, Rome, 1-35. [9] Mohammed M. I.O., A.I. Mustafa, G.A.M. Osman. 2009. evaluation of wheat breads supplemented with Teff (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter). Australian Journal of Crop Science 3(4), 207-212. [10] Nascimento K., S. Paes, I. Oliveira, I.R. Reis, I.M. Augusta. 2018. Teff: Suitability for Different Food Applications and as a Raw Material of Gluten-free, a Literature Review. Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 6, No. 2, 74-81. [11] Pieczyńska J., A. Sowa, H. Grajeta, J. Biernat. 2012. Wpływ warunków agrotechnicznych na zawartość wybranych składników pokarmowych w płatkach i otrębach nowych odmian pszenicy ozimej. Bromat. Chem. Toksykol. – 45 (1), 83-87. [12] Segit Z., K. Szwed-Urbaś. 2006. Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 240/241, 75-82. [13] Spaenij-Dekking L., y. Kooy-Winkelaar, F. Koning. 2005. The ethiopian cereal tef in celiac disease. N. Engl. J. Med. 353, 1748-1749. [14] Švec I., M. hrušková. 2017. Effect of chia and teff supplement on dietary fibre content, non-fermented dough and bread characteristics from wheat and wheat-barley flours. Acta Universitatis Agriculturae Et Silviculturae Mendelianae Brunensis 2/65, 727-736. [15] Wiśniewska M., D. Boros. 2019. Ziarno zbóż jako źródło składników odżywczych i prozdrowotnych. Książka abstraktów. Konferencja przetwórstwa zbóż i piekarstwa w Krynicy Morskiej, 22-25.05.2019, 37-38. [16] Vohwinkel F., h.P. Piepho, B. heiligtag, C. Richter. 2002. Comparative yield and Nutrient Concentration of Six Cultivars of Tef (Eragrostis Tef (Zucc.) trotter). Ethiop. J. Nat. Resour. 4, 21-36.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-2 , nr katalogowy 131274
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH