Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2024-9
Właściwości cieplne innowacyjnych komórkowych kompozytów polimerowych z naturalnymi napełniaczami wytworzonych metodą przyrostową (druk 3D) – badania eksperymentalne
BEATA ANWAJLER
MICHAŁ OLICHWIRUK
nr katalogowy: 150493
10.15199/9.2024.9.3
druk 3D
wytwarzanie przyrostowe
dia gram Voronoja
kompozyty komórkowe
naturalne wypełniacze
współczynnik przenikania ciepła
izolacja termiczna
3D printing
additive manufacturing
Voronoi dia gram
cellular composites
natural fillers
heat transfer coeffi cient
thermal insulation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-2
Efekt krótkotrwałej ekspozycji bakterii Gram-dodatnich i Gramujemnych na działanie zmiennego pola elektromagnetycznego
Ernest POPARDOWSKI
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
Sylwester TABOR
Paweł KIEŁBASA
nr katalogowy: 124704
10.15199/48.2020.02.31
pole elektromagnetyczne
zmienne pole
bakterie
gęstość optyczna
electromagnetic field
alternating field
bacterial
optical density
OPAKOWANIE 2016-5
Aktywność antymikrobiologiczna powłok na foliach opakowaniowych PLA względem wybranych bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych
MAŁGORZATA MIZIELIŃSKA
nr katalogowy: 98747
10.15199/42.2016.5.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-10
URSCHEL przede wszystkim satysfakcja i bezpieczeństwo klienta
nr katalogowy: 14919
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-12
Nanodiagnostyka - perspektywa dla drożdży piwowarskich. Cz. II. Praktyczne wykorzystanie nanobiotechnologii
A. Sałek
nr katalogowy: 14719
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2004-8
27. Kongres IPH - Papier jako nośnik kultury
Bożena Schweizer-Makowska
nr katalogowy: 4640
PROBLEMY JAKOŚCI 2005-9
Rekrutacja pracowników jako element systemu zarządzania jakością. Urząd Skarbowy w Płońsku
Piotr Rogala
nr katalogowy: 11554
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Effect of cinnamon oil on the film properties of polylactide (PLA) and low density polyethylene (PE-LD) Wpływ olejku cynamonowego na właściwości folii z polilaktydu oraz z polietylenu o małej gęstości
Wioletta Krawczyńska
Filip Jędra
Katarzyna Sobecka
Michał Jarosz
nr katalogowy: 98969
10.15199/62.2016.6.26
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
The antimicrobial properties of polylactide films covered with ZnO nanoparticles-containing layers Właściwości antybakteryjne folii polilaktydowych pokrytych powłokami z nanocząstkami ZnO
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
Marek Jotko
Iga Chodzyńska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 92505
10.15199/62.2015.7.26
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-10
SecureCheck: innowacja JohnsonDiversey w zakresie bezpieczeństwa żywności
nr katalogowy: 30745
AUTO MOTO SERWIS 2021-5
Praktyka warsztatowa z Hella Polska
nr katalogowy: 134478
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2008-7
Biostabilizacja podszewek tkaninowych do obuwia Część I
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 36922
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2021-3
Kierunek – leśnictwo (II stopnia), kierunek inżynieria i gospodarka wodna (I stopnia) oraz specjalność geoinformacja (II stopnia) na kierunku gospodarka przestrzenna wyróżnione zostały certyfikatami i znakiem jakości „studia z przyszłością”.
nr katalogowy: 130694
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Preparation of nanostructured silver by chemical reduction. Otrzymywanie srebra nanostrukturalnego metodą redukcji chemicznej
Marcin Banach
Jolanta Pulit
leszek Tymczyna
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
nr katalogowy: 77325
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-1
Technika i medycyna
nr katalogowy: 129881
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Comparison of antimicrobial activity of aqueous and organic extracts from Baltic algae Porównanie mikrobiologicznych właściwości wodnych i organicznych ekstraktów z alg bałtyckich
Izabela Michalak
Monika Marędziak
Katarzyna Basińska
nr katalogowy: 93034
10.15199/62.2015.8.37
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-7
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 149449
GOSPODARKA MIĘSNA 2004-1
Pokonać zagrożenie
nr katalogowy: 1542
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137798
10.15199/48.2022.06.14
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137798
10.15199/48.2022.06.14
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137360
10.15199/48.2022.05.30
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137360
10.15199/48.2022.05.30
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
AURA 2006-7
ZAKWITY SINICOWE
Andrzej K. M. Kabziński
nr katalogowy: 15905
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-6
Global Best Practices Awards 22 ,,Przedsiębiorcy PTC sprawiają, że to działa”
nr katalogowy: 141037
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2006-11
Kolejne odznaki KOLAGEN
W. Myjak
nr katalogowy: 22291
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2004-9
Sprzątam i... znikam
Irena Fober
nr katalogowy: 5320
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Disinfection with vaporized hydrogen peroxide. Dezynfekcja za pomocą par nadtlenku wodoru
WładysłaW Harmata
Stanisław Kłosowicz
Małgorzata Chałupczak
Marzena Pępczyńska
Władysław Fediuk
nr katalogowy: 76866
AUTO MOTO SERWIS 2022-4
Miernik ciśnienia sprężania w diagnostyce warsztatowej
Rafał Dmowski
nr katalogowy: 137524
AUTO MOTO SERWIS 2019-2
Diagnostyka DKZ (cz. 1)
Jerzy Kaparuk
nr katalogowy: 135683
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Personalia
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 132134
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Bakterie kwasu octowego istotne zagrożenie w przemyśle spożywczym
Hubert Antolak
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 85097
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
CHARAKTERYSTYKA ZJAWISKA QUORUM SENSING I JEGO ZNACZENIE W PROCESACH MIKROBIOLOGICZNYCH
Katarzyna Czaczyk
Kamila Myszka
nr katalogowy: 70834
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Use of calcium ions in the thermal-chemical modification of lysozyme. Zastosowanie jonów wapnia w termiczno-chemicznej modyfikacji lizozymu
Grzegorz Leśnierowski
Robert Borowiak
Renata Cegielska-Radziejewska
Jerzy Stangierski
nr katalogowy: 78574
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-11
Detekcja i lokalizacja uszkodzeń układów analogowych z uwzględnieniem tolerancji elementów
Marek OSSOWSKI
Andrzej KUCZYŃSKI
nr katalogowy: 48165
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-10
Powstawanie biofilmu w warunkach przemysłowych Cz. 3. Zagrożenia bakteriami Legionella pneumophila
Anna Sałek
nr katalogowy: 38916
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-5
Nie wystarczy "gram handlu"
Jan Klimek
nr katalogowy: 25610
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-II
Generalized robust parameters distribution model
Yuriy BOBALO
Leonid NEDOSTUP
Oxana LAZKO
nr katalogowy: 30392
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Eaton Filtration Poland, Bucher Unipektin, Kersia Polska, Mikor Inżyniering organizatorami seminarium dla producentów soków
Maria Joanna Przegalińska
nr katalogowy: 143874
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2021-7
Studenci Wydziału Geologii AGH na praktyce geodezyjnej w Goszycach
Andrzej Skowroński
nr katalogowy: 132481
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-9
Nowe warianty pieczywa ProBody odpowiedzią na potrzeby różnych grup konsumentów
nr katalogowy: 133286
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-10
Spotkajmy się w Krakowie!
nr katalogowy: 128549
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-2
Z PRASY TECHNICZNEJ
nr katalogowy: 125008
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-10
Retencja jak termomodernizacja?
nr katalogowy: 133728
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2021-1
Mgr inż. Maria Jackiewicz [1942–2020]
Stanisław Grodzicki
Barbara Różycka
nr katalogowy: 129930
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-16-17
Pada dżdż
Zygmunt Jazukiewicz
nr katalogowy: 108566
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-12
Poleko 2012
nr katalogowy: 73547
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-4
Parlament 434 milionów
nr katalogowy: 131151
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-9
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 106161
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Antimicrobial activity of 1-alkoxymethyl-X-dimetylaminopyridinium ionic liquids. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa 1-alkoksymetylo-X-dimetyloaminopirydyniowych cieczy jonowych
Monika Stasiewicz
nr katalogowy: 79430
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-2
Znaczenie quorum sensing w tworzeniu biofilmów bakteryjnych
Joanna Królasik
Anna Szosland-Fałtyn
nr katalogowy: 89573
10.15199/65.2015.2.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-11
Badania antybakteryjnych właściwości komercyjnych fotokalizatorów TiO2
Oliwia Paszkiewicz
Agata Markowska-Szczupak
nr katalogowy: 123321
10.15199/62.2019.11.27
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2023-7
Odpowiadamy na potrzeby klientów
Lidia Sosnowska
nr katalogowy: 144076
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
EFEKTYWNOŚĆ DEZYNFEKCJI METODĄ JONIZACJI FOTOKATALITYCZNEJ
Katarzyna Zduniak
Beata Gutarowska
Justyna Skóra
Daria Rembisz
nr katalogowy: 70894
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne surowców ziołowych
Alina Kunicka-Styczyńska
Krzysztof Śmigielski
nr katalogowy: 60534
SZKŁO I CERAMIKA 2010-5
Badania działania bakteriobójczego in vitro w funkcji czasu bioszkieł z układu SiO2 – Al2O3 dotowanych srebrem
LIDIA CIOŁEK
JOANNA KARAŚ
ANDRZEJ OLSZYNA
EWA ZACZYŃSKA
ANNA CZARNY
BOGUSŁAWA ŻYWICKA
nr katalogowy: 54947
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-2
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Gronkowce koagulazododatnie w żywności
Elżbieta Maćkiw
Łukasz Mąka
Monika Stasiak
Joanna Długokęcka
nr katalogowy: 103967
10.15199/65.2017.2.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Przydatność pomiaru ATP w badaniach mikrobiologicznych
Anna Rygała
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 94283
10.15199/65.2015.10.3
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-1
MADE IN POLAND
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 142178
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-2
Legionella - zagrożenie dla pracowników przemysłu spożywczego
Danuta Majczyna
nr katalogowy: 41641
ATEST - OCHRONA PRACY 2009-10
teksty‑preteksty
nr katalogowy: 47550
ELEKTROINSTALATOR 2022-1
Z PIĘCIU KOMPUTERÓW MOŻNA POZYSKAĆ NAWET GRAM ZŁOTA
nr katalogowy: 135957
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Eaton Filtration Poland, Bucher Unipektin, Kersia Polska, Mikor Inżyniering organizatorami seminarium dla producentów soków
Maria Joanna Przegalińska
nr katalogowy: 143874
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Influence of metallic spectacle frame on SAR in the head of a mobile phone user
Paweł BIEŃKOWSKI
Paweł CAŁA
nr katalogowy: 81622
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mleczarskim
Dorota Kręgiel
Ewelina Parzęcka
nr katalogowy: 63164
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Coating of polylactide films to generate their antimicrobial properties Powlekanie folii polilaktydowej w celu nadania jej właściwości antymikrobowych
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 91319
10.15199/62.2015.5.18
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-2
Bakteriocyny - charakterystyka i potencjał w utrwalaniu żywności
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 125038
10.15199/65.2020.2.7
bakteriocyny
biokonserwanty
środki antymikrobiologiczne
opakowania aktywne
powłoki jadalne
bacteriocins
bio-preservatives
antimicrobials
active packaging
edible coatings
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-4
Wizytówki
Wojciech S. Wocław
nr katalogowy: 97941
AURA 2021-3
Wibracje natury
Olgierd WIECZOREK
nr katalogowy: 131058
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Listeria monocytogenes jako kryterium bezpieczeństwa żywności
nr katalogowy: 142071
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BIOMASA JAKO ŹRÓDŁO ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNEGO W SEKTORZE ENERGETYCZNYM
Anna Ławniczek-Wałczyk
Małgorzata Gołofit-Szymczak
Marcin Cyprowski
Rafał Górny
nr katalogowy: 70845
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-8
Design and FPGA implementation of module for space multiplexing in multi-user MIMO system
Rade DABETIC
Lazar SARANOVAC
nr katalogowy: 78465
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-2
Właściwości biologiczne kompleksów żelaza(II) z 1,10-fenantroliną i 4,7-difenylo-1,10-fenantroliną
Urszula Dawid
Florian P. Pruchnik
Adam Wilczok
Alicja Zajdel
Joanna Paździor-Makowska
Stanisław Ułaszewski
nr katalogowy: 57599
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-1-2
Podatek cukrowy od napojów i alkoholi do 300 ml - protesty branż
Maria J. Przegalińska
nr katalogowy: 125129
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Optimization of the preparation of neomycin- -containing polylactide spheres by mathematical methods of design of experiments Optymalizacja otrzymywania sfer polilaktydowych zawierających neomycynę, z wykorzystaniem matematycznych metod planowania doświadczeń
Aleksandra Kruk
Agnieszka Gadomska-Gajadhur
Paweł Ruśkowski
Agnieszka Przybysz
Vanessa Bijak
Ludwik Synoradzki
nr katalogowy: 97895
10.15199/62.2016.4.10
AURA 2014-10
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
Adam Wieczorek
nr katalogowy: 87025
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Study of the properties of Al2O3-Ag nanopowders produced by thermal decomposition-reduction method and colloidal nanosilver impregnation
AGNIESZKA JASTRZ ĘBSKA
ANDRZE J OLSZYNA
ANTONI KUNICKI
nr katalogowy: 52725
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
The barrier and the antimicrobial properties of polylactide films covered with exopolysaccharide layers synthesized by Arthrobacter viscosus Właściwości barierowe i antymikrobowe folii polilaktydowej pokrytej egzopolisacharydem syntetyzowanym przez Arthrobacter viscosus
Małgorzata Mizielińsk
Sławomir Lisiecki
Filip Jędra
Urszula Kowalska
Anna Tomczak
nr katalogowy: 91318
10.15199/62.2015.5.17
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna i mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 114136
bakterie
pleśnie
przemiał ziarna
oczyszczanie ziarna
bacteria
molds
grain milling
grain cleaning
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Kongres europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy eFMA
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 149816
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2024-4
ANALIZA OBIEKTYWNA ALGORYTMÓW NISKIEJ LATENCJI W DASH.JS OPARTA NA QOE
Syed Uddin
Waqas ur Rahman
MichaI Grega
MikoIaj Leszczuk
nr katalogowy: 150592
10.15199/59.2024.4.53
adaptacyjne strumieniowanie przez HTTP
dynamiczne adaptacyjne strumieniowanie przez HTTP
jakość doświadczenia
niska Iatencja
Adaptive streaming over HTTP
dynamic adaptive streaming over HTTP
Iow Iatency
quaIity of experience
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-7
Listeria - współczesne wyzwanie
Wojciech Sienkiewicz
nr katalogowy: 61126
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Z życia Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego
nr katalogowy: 137676
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
WIADOMOŚCI
nr katalogowy: 148314
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-1
Automatyczna kompensacja błędów obrabiarek wielozadaniowych w produkcji kadłubów silnika lotniczego w warunkach produkcyjnych
Grzegorz Szyszka
Daniel Kwiatanowski
Jarosław Sęp
Katarzyna Antosz
nr katalogowy: 131100
10.15199/160.2021.1.5
NC
sondowanie detali
obróbka 5-osiowa
dokładność maszyn
przemysł lotniczy
CNC
part probing
5-axis machining
machine accuracy
aviation industry
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-1
Automatyczna kompensacja błędów obrabiarek wielozadaniowych w produkcji kadłubów silnika lotniczego w warunkach produkcyjnych
Grzegorz Szyszka
Daniel Kwiatanowski
Jarosław Sęp
Katarzyna Antosz
nr katalogowy: 131100
10.15199/160.2021.1.5
NC
sondowanie detali
obróbka 5-osiowa
dokładność maszyn
przemysł lotniczy
CNC
part probing
5-axis machining
machine accuracy
aviation industry
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-1
Automatyczna kompensacja błędów obrabiarek wielozadaniowych w produkcji kadłubów silnika lotniczego w warunkach produkcyjnych
Grzegorz Szyszka
Daniel Kwiatanowski
Jarosław Sęp
Katarzyna Antosz
nr katalogowy: 131100
10.15199/160.2021.1.5
NC
sondowanie detali
obróbka 5-osiowa
dokładność maszyn
przemysł lotniczy
CNC
part probing
5-axis machining
machine accuracy
aviation industry
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Badania śladu węglowego produkcji pieczywa
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 147245
10.15199/61.2024.1.5
ślad węglowy pieczywa
GHG
emisja gazów cieplarnianych
przemysł piekarski
bread carbon footprint
GHG
greenhouse gas emissions
bakery industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Separacja kationowych substancji powierzchniowo czynnych w ciśnieniowych procesach membranowych
Aleksandra Klimonda
Izabela Kowalska
nr katalogowy: 116143
10.15199/62.2018.9.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ ozonowania wody na zawartość bioaktywnych związków fenolowych i okres przydatności do spożycia świeżej kolendry (Coriandrum sativum L.)
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Halina Buczkowska
Sebastian Balant
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
nr katalogowy: 122834
10.15199/62.2019.10.7
AUTO MOTO SERWIS 2020-4
PassThru krok po kroku (cz. 20), Grupa Volkswagen (cz. 3)
Ryszard Polit
nr katalogowy: 135483
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Wpływ cienkich warstw srebrnych naniesionych metodą fizycznego osadzania próżniowego na energię i zdolność kiełkowania nasion roślin z rodziny Fabaceae
Ewa KORZENIEWSKA
Ilona GAŁAZKA-CZARNECKA
Andrzej CZARNECKI
nr katalogowy: 124217
10.15199/48.2020.01.57
sprouting energy
PVD
thin films
physical vacuum deposition
silver particles.
energia kiełkowania
PVD
cienkie warstwy
fizyczne osadzanie próżniowe
cząsteczki srebra.
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-4
Zastosowania systemów uwalniania wankomycyny do regeneracji tkanki kostnej
DOMINIKA TRÄGER
KARINA NIZIOŁEK
nr katalogowy: 144710
10.15199/28.2023.4.2
wankomycyna
systemy dostarczania leku
polimery
hydroksyapatyt
vancomycin
drug delivery systems
polymers
hydroxyapatite
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-3
Nondestructive diagnostics of electrical systems and equipments
Milan ŠEBÖK
Miroslav GUTTEN
Matej KUČERA
Daniel KORENČIAK
Tomasz N. KOŁTUNOWICZ
nr katalogowy: 83064
10.12915/pe.2014.03.041
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-2
Charakterystyka mikroflory najczęściej występującej w surowcach i przetworach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 65707
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-7
"Nowe patogeny" w surowcach oraz produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 69409
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-2
Z kraju i ze świata
nr katalogowy: 130565
AUTO MOTO SERWIS 2020-3
PassThru krok po kroku (cz. 19), Grupa Volkswagen (cz. 2)
Ryszard Polit
nr katalogowy: 135459
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-2
Zakładamy dalszy, stabilny rozwój
Barbara Mikusińska
nr katalogowy: 147299
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-11
ANALIZA WYTRZYMAŁOŚCI ZMĘCZENIOWEJ DRUTÓW ZE STALI WYSOKOWĘGLOWEJ PO PROCESIE CIĄGNIENIA HYDRODYNAMICZNEGO Z DUŻYMI PRĘDKOŚCIAMI
MACIEJ SULIGA
nr katalogowy: 94865
10.15199/67.2015.11.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Aktualności
nr katalogowy: 99629
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2021-1
Polski rynek płytek ceramicznych w 2020 r. w ocenie producentów, importerów i dystrybutorów
nr katalogowy: 131034
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2021-4
Wzmocnienie pozycji Ceramiki Paradyż na krajowym i zagranicznych rynkach
nr katalogowy: 135292
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2023-6
Tadeusz Zagajewski (1912-2010)
nr katalogowy: 143595
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-10
Wywiad z Panią prof. dr hab. inż. Anną Chrobok z Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej
nr katalogowy: 145723
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-10
Biodacyna - polska amikacyna
HALINA BOJARSKA-DAHLIG
TADEUSZ GŁĄBSKI
nr katalogowy: 107143
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-10
Nowe zastosowanie acylazy penicylinowej do wytwarzania antybiotyków Beta-laktamowych
PIOTR BOROWICZ
nr katalogowy: 107142
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-4
Nowe formy lizozymu możliwości produkcji i wykorzystania
Grzegorz Leśnierowski
Renata Cegielska-Radziejewska
nr katalogowy: 97870
10.15199/65.2016.4.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-6
Strategia prognozowania problemów mikrobiologicznych w przemysłowych wodach chłodniczych. Część 2
Anna Sałek
nr katalogowy: 99252
10.15199/64.2016.6.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-5
Strategia prognozowania problemów mikrobiologicznych w przemysłowych wodach chłodniczych. Część 1
Anna Sałek
nr katalogowy: 98690
10.15199/64.2016.5.1
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2023-4
ANALIZA WSKAŹNIKA φ POD KĄTEM PRZYDATNOŚCI JAKO MIARY W OCENIE ZŁOŻONOŚCI SZYFROWANIA I JAKOŚCI SZYFROGRAMU W METODZIE S-TECH
Przemysław Bezeg
dr hab. inż. Piotr Pacyna
nr katalogowy: 144752
10.15199/59.2023.4.24
NLP
n-Gram
Łańcuchy Markova
Szyfrowanie
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-2
Wykrywanie Pseudomonas aeruginosa.Bezpieczeństwo zdrowotne wód butelkowanych
Anna Rygała
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 82579
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-5
Urządzenia do ważenia
Ryszard Pleskot
nr katalogowy: 84415
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-11
Techniki prognozowania wzrostu Listeria monocytogenes w wybranych matrycach spożywczych
Klaudia Szewczuk
Filip Zdziennicki
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 87960
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-11
Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mięsnym
Dorota Kręgiel
Ewelina Parzęcka
nr katalogowy: 72614
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-6
Bakterie Salmonella i Escherichia coli w surowcach oraz produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 68844
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-11
Oporność szczepów Escherichia coli
Krzysztof Barbusiński
Teresa Nalewajek
nr katalogowy: 63666
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Escherichia coli w żywności, w tym E. coli O104
Halina Ścieżyńska
Łukasz Mąka
Anna Grochowska
Kamila Pawłowska
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 63157
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Jakość wód butelkowanych i napojów problemy mikrobiologiczne
Dorota Kręgiel
Anna Rygała
nr katalogowy: 60524
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2010-8-9
Sieci sensoryczne w układach monitorowania zagrożeń środowiskowych
Bogdan Miedziński
Kamil Staniec
Krzysztof Rutecki
Grzegorz Debita
Jacek Majewski
nr katalogowy: 53887
ATEST - OCHRONA PRACY 2010-8
Zanieczyszczenia w urządzeniach klimatyzacyjnych
Małgorzata Majka
Maria J. Chmiel
nr katalogowy: 53565
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Analiza i symulacja wpływu pola elektromagnetycznego na funkcje życiowe drobnoustrojów
Dominika OLSZEWSKA
Tomasz PRAUZNER
Paweł PTAK
Henryk NOGA
nr katalogowy: 102633
10.15199/48.2016.12.49
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-4
Problemy na polskim rynku budownictwa infrastrukturalnego
Tomasz Orłowski
nr katalogowy: 142930
ELEKTROINSTALATOR 2024-1
WYDARZENIA
nr katalogowy: 147028
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA 2024-2
POLIG w Warszawie
PIOTR TOFIŁO
nr katalogowy: 150083
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-7
The influence of surface treatment with triethoxymethylsilane and triethoxyethylsilane sols on the permeability of powder coatings
Piotr Warszyński
Krzysztof Szczepanowicz
Grzegorz Mordarski
Marta Szczęch
Paweł Nowak
Magdalena Lipka
Daria Nowak
Tomasz Sałek
Rafał Stańczyk
nr katalogowy: 144007
10.15199/40.2023.7.1
powder coatings
powder painting
triethoxymethylsilane
triethoxyethylsilane
powłoka proszkowa
malowanie proszkowe
trietoksymetylosilan
trietoksyetylosilan
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-7
The influence of surface treatment with triethoxymethylsilane and triethoxyethylsilane sols on the permeability of powder coatings
Piotr Warszyński
Krzysztof Szczepanowicz
Grzegorz Mordarski
Marta Szczęch
Paweł Nowak
Magdalena Lipka
Daria Nowak
Tomasz Sałek
Rafał Stańczyk
nr katalogowy: 144007
10.15199/40.2023.7.1
powder coatings
powder painting
triethoxymethylsilane
triethoxyethylsilane
powłoka proszkowa
malowanie proszkowe
trietoksymetylosilan
trietoksyetylosilan
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-7
The influence of surface treatment with triethoxymethylsilane and triethoxyethylsilane sols on the permeability of powder coatings
Piotr Warszyński
Krzysztof Szczepanowicz
Grzegorz Mordarski
Marta Szczęch
Paweł Nowak
Magdalena Lipka
Daria Nowak
Tomasz Sałek
Rafał Stańczyk
nr katalogowy: 144007
10.15199/40.2023.7.1
powder coatings
powder painting
triethoxymethylsilane
triethoxyethylsilane
powłoka proszkowa
malowanie proszkowe
trietoksymetylosilan
trietoksyetylosilan
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-7
The influence of surface treatment with triethoxymethylsilane and triethoxyethylsilane sols on the permeability of powder coatings
Piotr Warszyński
Krzysztof Szczepanowicz
Grzegorz Mordarski
Marta Szczęch
Paweł Nowak
Magdalena Lipka
Daria Nowak
Tomasz Sałek
Rafał Stańczyk
nr katalogowy: 144007
10.15199/40.2023.7.1
powder coatings
powder painting
triethoxymethylsilane
triethoxyethylsilane
powłoka proszkowa
malowanie proszkowe
trietoksymetylosilan
trietoksyetylosilan
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-8
Listeria monocytogenes - badanie na liczbę czy obecność?
Robert Palka
nr katalogowy: 86271
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-12
Gronkowce koagulazo-ujemne w żywności czy to powód do zmartwień?
Izabela Helak
Elżbieta Grażyna Daczkowska-Kozon
Kamila Bojko
nr katalogowy: 88426
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ZNACZENIE PROMIENIOWCÓW W BIODETERIORACJI ZABYTKÓW
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 70851
ATEST - OCHRONA PRACY 2011-5
Praca dopinguje do kolejnych wyzwań
Robert Kozela
nr katalogowy: 59437
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2011-2-3
Rozwój szerokopasmowego dostępu do Internetu w Polsce
Michał Duszak
Barbara Bartoszewska
Magdalena Olender-Skorek
Robert Czarnecki
nr katalogowy: 58481
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-3
Nanowłókna celulozowe o właściwościach antybakteryjnych
ANNA PINAR
ROMUALDA KOŹMIŃSKA
nr katalogowy: 90254
10.15199/60.2015.3.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-2
Cronobacter sakazakii w żywności metody wykrywania
Agnieszka Nowak
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
nr katalogowy: 89576
10.15199/65.2015.2.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Ze świata nauki i techniki
Andrzej Jan Szyprowski
nr katalogowy: 134198
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-12
Z kraju i ze świata
nr katalogowy: 135088
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-12
Comparative study of bacteria sterilization by cold plasma produced by DC generator with positive and negative polarity using atmospheric pressure
Benzerga DJEMAA
Youcef BENMIMOUN
Mohammed Fethi BEKKARA
Sid-Ahmed KELLAL
Benzerga FELLAH
nr katalogowy: 129267
10.15199/48.2020.12.10
Sterilization – bacteria
corona discharge
cold plasma
atmospheric air
sterylizacja
plazma
wyładowanie koronowe
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AEROZOL BAKTERYJNY W MGLE OLEJOWEJ JAKO EFEKT KOROZJI MIKROBIOLOGICZNEJ CIECZY OBRÓBKOWYCH
Marcin Cyprowski
Anna Ławniczek-Wałczyk
Rafał L. Górny
nr katalogowy: 70841
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-4
Nanocząsteczkowy tlenek cynku w wykończeniach higienicznych tkanin
JUSTYNA SYGUŁA-CHOLEWIŃSKA
nr katalogowy: 67933
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Separation of capsaicin from fruits of Capsicum chinense sp. peppers by using a fluidized bed techniques. Wydzielanie kapsaicyny z owoców papryki Capsicum chinense z wykorzystaniem technik fluidyzacyjnych
Agnieszka Jagoda
Witold Żukowski
nr katalogowy: 78584
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-6
Nowy system miar SI - przygotowania i perspektywy
Waldemar NAWROCKI
nr katalogowy: 77247
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-2
Charakterystyka i biologiczna aktywność chlorkowych kompleksów polipirydylowych kobaltu(II)
Urszula Dawid
Florian P. Pruchnik
Joanna Paździor-Makowska
Stanisław Ułaszewski
nr katalogowy: 57597
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-11
Wzrost Listeria monocytogenes a warunki środowiskowe
Klaudia Szewczuk
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94951
10.15199/65.2015.11.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Filamentous microorganisms in the bulked activated sludges Mikroorganizmy nitkowate występujące w spuchniętych osadach czynnych
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 97247
10.15199/62.2016.3.20
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-10
Sprawność przeponowych wymienników ciepła
MARIAN RUBIK
nr katalogowy: 128620
10.15199/9.2020.10.2
sprawność przeponowych wymienników ciepła: cieplna
entropowa
egzergetyczna
liczba jednostek przenikania ciepła (NTU)
efficiency of diaphragm heat exchangers: thermal
entropic
exergetig
numer of heay transfer units (NTU)
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-10
Sprawność przeponowych wymienników ciepła
MARIAN RUBIK
nr katalogowy: 128620
10.15199/9.2020.10.2
sprawność przeponowych wymienników ciepła: cieplna
entropowa
egzergetyczna
liczba jednostek przenikania ciepła (NTU)
efficiency of diaphragm heat exchangers: thermal
entropic
exergetig
numer of heay transfer units (NTU)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Zastosowanie zmodyfikowanych polimerów do ochrony przeciwbakteryjnej biomateriałów
Dorota Kowalczuk
Ewa Załuska
Patrycja Głaz
Katarzyna Sidor
nr katalogowy: 121315
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Analiza możliwości wykorzystania w Polsce popiołów ze spalania komunalnych osadów ściekowych na cele nawozowe
Marzena Smol
Christian Adam
Stefan Kugler
nr katalogowy: 127566
10.15199/62.2020.8.14
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-12
Selection of operating parameters in technical equipment diagnostics using vehicle testing as an illustrative example
Stanisław Mikołaj SŁUPSKI
Ryszard GOLEMAN
nr katalogowy: 146766
10.15199/48.2023.12.67
automotive problem solving
technical device diagnostics
diagnostic methods
rozwiązywanie problemów motoryzacyjnych
diagnostyka urządzeń technicznych
metody diagnostyczne
AURA 2021-5
Proekologiczne działania na rzecz ograniczenia odpadów
Aleksandra SIWEK
nr katalogowy: 131812
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2023-4
ZARZĄDZANIE POLITYKĄ W MOBILNEJ SIECI RADIA KOGNITYWNEGO Z DYNAMICZNYM DOSTĘPEM DO WIDMA
Piotr Gajewski
Jerzy Łopatka
Radosław Chęciński
Anna Kaszuba-Chęcińska
nr katalogowy: 144774
10.15199/59.2023.4.46
Radio Kognitywne
Dynamiczne Zarządzanie Widmem
Polityki Radiowe
Zarządzanie Polityką w MANET.
Cognitive Radio
Dynamic Spectrum Management
Radio Policies
Policy Management in MANET
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2023-4
SENSOR MONITORINGU WIDMA ZINTEGROWANY Z BEZZAŁOGOWYM STATKIEM POWIETRZNYM
Maciej Mazuro
nr katalogowy: 144813
10.15199/59.2023.4.85
bezzałogowy system powietrzny
GNU Radio Companion
monitoring widma
radio definiowane programowo
rozpoznanie radioelektroniczne.
GNU Radio Companion
signal intelligence
software-defined radio
spectrum sensing
unmanned aerial system
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Wpływ zastosowania kolagenu rybiego i chlorowodorku poliheksametylenobiguanidyny na zawartość mikro- i makroelementów w roślinach kukurydzy
Monika Skwarek
Paulina Pipiak
Katarzyna Sieczyńska
nr katalogowy: 128503
10.15199/62.2020.10.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Wpływ zastosowania kolagenu rybiego i chlorowodorku poliheksametylenobiguanidyny na zawartość mikro- i makroelementów w roślinach kukurydzy
Monika Skwarek
Paulina Pipiak
Katarzyna Sieczyńska
nr katalogowy: 128503
10.15199/62.2020.10.19
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-11
Wpływ wybranych czynników na dokładność oceny zbrojenia płyt żelbetowych metodą elektromagnetyczną
Beata Ordon-Beska
Jacek Selejdak
nr katalogowy: 146105
10.15199/33.2023.11.01
konstrukcje żelbetowe
badania elektromagnetyczne
dokładność
wpływy zewnętrzne
reinforced concrete structures
electromagnetic research
accuracy
external influences
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2023-4
MAPY ŚRODOWISKA RADIOWEGO BAZUJĄCE NA PEM W SIECIACH FANET
Michał Kryk
Krzysztof Malon
Jan M. Kelner
nr katalogowy: 144792
10.15199/59.2023.4.64
sieć FANET
mapa środowiska radiowego (REM)
metoda równania parabolicznego (PEM)
propagacja fal
tłumienie propagacyjne.
flying ad-hoc network (FANET)
parabolic equation method (PEM)
path loss
radio environment map (REM)
wave propagation.
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2024-1
Pierwszy Prezydent II Rzeczypospolitej Polski Gabriel Narutowicz – pionier konstrukcji hydroelektrowni i wybitny budowniczy zapór wodnych
Henryk BRYŚ
Kazimierz ĆMIELEWSKI
nr katalogowy: 146775
10.15199/50.2024.1.1
Prezydent
polityk
Profesor
hydrotechnik
zapory wodne
siłownie wodne
President
politician
Professor
hydrotechnician
dams
water gyms
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Wpływ wybranych preparatów dezynfekcyjnych na hamowanie wzrostu bakterii środowiskowych z rodzaju Enterococcus
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Ewa Zastempowska
Kata rzyna Budzińska
Radomir Graczyk
nr katalogowy: 115533
10.15199/62.2018.8.33
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-8
Comparison of simulated and experimental weld line movement of deep drawn parts made of BH220 and DP600 steel sheets
Alexander SCHREK
Pavol ŠVEC
Alena BRUSILOVÁ
nr katalogowy: 109130
10.15199/24.2017.8.26
tailor welded blank
simulation
weld line displacement
weld line declination
earing
spawanie metodą tailor blank
symulacja
przesunięcie linii spawania
odchylenie linii spawania
łuk
OPAKOWANIE 2016-8
Badania wpływu warunków środowiska na proces degradacji opakowań z tworzyw sztucznych - analiza zmian barwy i jakości powierzchni
KONRAD NOWAKOWSKI
MAŁGORZATA GROCHOCKA
GRZEGORZ GANCZEWSKI
KRZYSZTOF WÓJCIK
nr katalogowy: 100431
10.15199/42.2016.8.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Pałeczki Salmonella aktualne zagrożenia żywności
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 110167
10.15199/65.2017.10.6
Salmonella spp.
żywność
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
kryteria bezpieczeństwa
RASFF
Salmonella spp.
food
microbiological contamination
safety criteria
RASFF
AURA 2023-8
Rewitalizacja terenów zurbanizowanych szansą zwiększenia bioróżnorodności
Marek KOPACKI
nr katalogowy: 144506
10.15199/2.2023.8.1
tereny zurbanizowane
bioróżnorodność
rewitalizacja
urban areas
biodiversity
revitalization
AURA 2017-6
Miedź - wpływ na rośliny, zwierzęta, zdrowie człowieka i rola mikroorganizmów
Agnieszka MATŁOKA
Sławomir BINKOWSKI
Beata DUDZIŃSKA-BAJOREK
Jerzy SIEPAK
Szymon NOWACZYK
Iwona BINKOWSKA
nr katalogowy: 106262
10.15199/2.2017.6.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Powlekanie folii polietylenowej w celu nadania jej właściwości przeciwbakteryjnych
Małgorzata Mizielińska
Urszula Kowalska
Jerzy Pankowski
Grzegorz Bienkiewicz
Michał Malka
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 107065
10.15199/62.2017.6.19
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne - bakterie z grupy Bacillus cereus
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 118821
10.15199/65.2019.2.6
bacillus cereus
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
zagrożenia mikrobiologiczne
bacillus cereus group
safety criteria
microbiological contamination
microbiological hazard
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-7
Jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne mięsa drobiowego oraz przetworów
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 132615
mięso drobiowe
Campylobacter
Salmonella
jakość
bezpieczeństwo
poultry meat
Campylobacter
Salmonella
quality
safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Skażenie mikrobiologiczne warzyw oraz metody ich ograniczania
Beata Kowalska
nr katalogowy: 146036
10.15199/65.2023.11.4
bakterie
grzyby pleśniowe
Salmonella
Listeria
praktyki rolnicze
zmiany klimatu
bacteria
mould
Salmonella
Listeria
good agricultural practice
climate change
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-6
Podstępne pałeczki. Patogeny bakteryjne w kuchni - Escherichia coli
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 106244
zatrucia pokarmowe
żywienie zbiorowe
charakterystyka zagrożenia
E. coli
środki kontroli/nadzoru.
foodborne poisonings
catering and food service
hazard characterization
E. coli
control measures
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Challenge tests - przewidywanie i eliminacja potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych
Anna Zadernowska
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
Marek Zadernowski
Arkadiusz Zakrzewski
Urszula Zarzecka
nr katalogowy: 114460
10.15199/66.2018.6.3
challenge tests
Listeria monocytogenes
potencjalny wzrost
bezpieczeństwo żywności
challenge tests
Listeria monocytogenes
potential growth
food safety
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-8
Wykorzystanie koncepcji cyfrowej reprezentacji materiału w modelowaniu zachowania mikrostruktury materiału porowatego pod obciążeniem
Łukasz MADEJ
Adam LEGWAND
Konrad PERZYŃSKI
Stanisław ROSKOSZ
Jacek CHRAPOŃSKI
Jan CWAJNA
nr katalogowy: 109105
10.15199/24.2017.8.1
spiekane materiały porowate
tomografia komputero􀀐
wa
cyfrowa reprezentacja materiału
sintered porous materials
computed tomography
digital material representation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-2
Badania procesu przyśpieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem olejków eterycznych z goździków (Syzygium aromaticum)
Marcin Cichy
nr katalogowy: 147407
10.15199/62.2024.2.9
ekstrakcja
przyśpieszona ekstrakcja rozpuszczalnikiem
olejki eteryczne
olejek goździkowy
spektroskopia FTIR/ATR
extraction
accelerated solvent extraction
essential oils
clove oil
FTIR/ATR
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Badanie antymikrobiologicznych właściwości folii otrzymanych w próbach przemysłowych
Małgorzata Mizielińska
Magdalena Ordona
Jerzy Pankowski
Grzegorz Bienkiewicz
Michał Malka
Sławomir Lisiecki
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 107066
10.15199/62.2017.6.20
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Mash hopping (chmielenie zacieru) - parametry procesu chmielenia a jakość brzeczki
Katarzyna Fulara
Aneta Pater
Aneta Ciosek
Olga Szczepanik
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 120733
10.15199/64.2019.5-6.2
chmiel
bakterie kwasu mlekowego
mash hopping
goryczka
hops
lactic acid bacteria
mash hopping
bitterness
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 123068
10.15199/65.2019.10.5
Listeria monocytogenes
żywność
kryteria mikrobiologiczne
Listeria monocytogenes
food
microbiological criteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Utrwalanie mięsa i przetworów mięsnych poprzez zastosowanie technologii wysokich ciśnień – możliwości, jakość, bezpieczeństwo
Halina Makała
nr katalogowy: 119838
10.15199/65.2019.4.7
wysokie ciśnienie
mięso i przetwory mięsne
bezpieczeństwo żywnościowe
high pressure
meat and meat products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 123068
10.15199/65.2019.10.5
Listeria monocytogenes
żywność
kryteria mikrobiologiczne
Listeria monocytogenes
food
microbiological criteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Bakterie Salmonella w żywności ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 128165
10.15199/65.2020.9.5
Salmonella
mięso
wyroby mięsne
zatrucie pokarmowe
Salmonella
meat
meat products
food poisoning
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Bakterie Salmonella w żywności ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 128165
10.15199/65.2020.9.5
Salmonella
mięso
wyroby mięsne
zatrucie pokarmowe
Salmonella
meat
meat products
food poisoning
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2024-2
Polskie owczarstwo w 2022 roku
Zdzisław Czaplicki
nr katalogowy: 148262
10.15199/60.2024.2.3
owce
stan pogłowia owiec
stan ilościowy i rasowy owiec
sheep
state of sheep breeding
quantity and breed state of sheep
PROBLEMY JAKOŚCI 2024-3
Poprawa komunikacji z pacjentem poprzez chatboty oparte na sztucznej inteligencji (AI): spostrzeżenia empiryczne i zalecenia menedżerskie
Tomasz DRYL
nr katalogowy: 149871
10.15199/46.2024.3.4
AI w ochronie zdrowia
chatboty w komunikacji z pacjentami
jakość obsługi pacjenta
AI in healthcare
chatbots in patient communication
patient service quality
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-6
Ozonowany olej roślinny w procesie bioremediacji środowisk zanieczyszczonych olejem napędowym
Marta Radzimierska
Arkadiusz Polewczyk
Krzysztof Śmigielski
nr katalogowy: 106412
10.15199/17.2017.6.9
bioremediacja
ozonowany olej
ropopochodne
bioremediation
ozonized oil
petroleum substances
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2018-12
Theoretical and experimental analysis of the evolution of the pearlitic structure of wires drawn with a change in deformation direction
Zbigniew MUSKALSKI
Sylwia WIEWIÓROWSKA
nr katalogowy: 117596
10.15199/24.2018.12.7
wires
drawing process
FEM analysis
druty
proces ciągnienia
analiza FEM.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-2
Wyznaczanie terminu przydatności do spożycia dla żywności RTE w odniesieniu do Listeria monocytogenes
Anna Niepsuj-Wójkowska
nr katalogowy: 147265
10.15199/65.2024.2.2
bezpieczeństwo żywności
żywność gotowa dospożycia
termin przydatności dospożycia
Listeria monocytogenes
food safety
ready-to-eat
‘use by’ date
Listeria monocytogenes
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-2
Modelowanie hydrodynamiczne dużego systemu kanalizacji deszczowej – na przykładzie Lotniska Chopina w Warszawie
Mariusz Paweł Barszcz
nr katalogowy: 147444
10.15199/17.2024.2.3
model SWMM
kanalizacja deszczowa
zbiorniki retencyjne
modelowanie hydrodynamiczne
SWMM model
stormwater sewer
retention tanks
hydrodynamic modelling
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Escherichia coli w produktach zbożowo-młynarskich
Jerzy Kuchciak
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 113062
Escherichia coli
EHE C O157:H7
źródła skażenia zboża i mąki
dopuszczalny poziom bakterii coli
Escherichia coli
EHEC O157:H7
sources of grain and flour contamination
acceptable level of coli bacteria
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH