Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Wyznaczanie terminu przydatności do spożycia dla żywności RTE w odniesieniu do Listeria monocytogenes
Determination of ‘use by’ date for RTE foods in relation to Listeria monocytogenes
10.15199/65.2024.2.2
Anna Niepsuj-Wójkowska
nr katalogowy: 147265
10.15199/65.2024.2.2
Streszczenie
Obowiązek znakowania środków spożywczych terminem przydatności do spożycia (aletakże datą minimalnej trwałości) wynika zart.24 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego iRady (UE) nr 1169/2011 zdnia 25października 2011r. [16]. Decyzje o wyznaczaniu terminu przydatności do spożycia powinny być podejmowane indywidualnie dla każdego środka spożywczego, zuwzględnieniem specyficznych zagrożeń, właściwości produktu, atakże warunków przetwarzania iprzechowywania. Prawidłowe wyznaczenie terminu przydatności do spożycia wymaga nie tylko znajomości środka spożywczego i zachodzących w nim procesów, ale również użycia właściwych narzędzi metodycznych. Mikrobiologiczny okres trwałości żywności jest środkiem kontroli bezpieczeństwa żywności, który musi zostać zatwierdzony przez badania określone w załączniku II do Rozporządzenia Komisji (WE) nr2073/2005 zdnia 15 listopada 2005r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 338/1 zdnia 22grudnia 2005r. zpóźn. zm.) [15]. Poprawne zaplanowanie iprzeprowadzenie badań oraz zinterpretowanie uzyskanych wyników są gwarancją nadania optymalnego terminu przydatności do spożycia.
Abstract
The obligation to label food with the expiry date results (including the date of minimum durability) from Article 24 of Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2011 [16]. Decisions on determining the shelf life should be made individually for each food, taking into account specific risks, product properties, as well as processing and storage conditions. Correct determination of 'use by' date requires not only knowledge of the food and the processes occurring in it, but also the use of appropriate methodological tools. The microbiological shelf life of food is afood safety control measure that must be validated by the tests set out in Annex II to Commission Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs (OJ EC) L 338/1 of22 December 2005, as amended) [15]. Correct planning and conduct of tests and interpretation of the obtained results guarantee an optimal shelf life
Słowa kluczowe
bezpieczeństwo żywności
żywność gotowa dospożycia
termin przydatności dospożycia
Listeria monocytogenes
Keywords
food safety
ready-to-eat
‘use by’ date
Listeria monocytogenes
Bibliografia
[1] Codex Standard CAC/RCP 52-2003, 2009, Codex Alimentarius, Code of Practice for Fish and Fishery Products. [2] Commission Staff Working Document Guidance Document on Listeria monocytogenes shelf-life studies for ready-to-eat foods, under Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs, SANCO/11510/2013, (POOL/G4/2013/11510/11510-EN.doc). [3] EURL Lm TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT on challenge tests and durability studies for assessing shelf-life of ready-to-eat foods related to Listeria monocytogenes, Version 4 of 1 July 2021. [4] FAO and WHO. 2022. Listeria monocytogenes in ready-to-eat (RTE) foods: attribution, characterization and monitoring – Meeting report. Microbiological Risk Assessment Series No. 38. Rome. https://doi.org/10.4060/cc2400en [5] Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking), EFSA Journal 2020; 18(12) : 6306. DOI: 10.2903/j.efsa.2020.6306 [6] http://europa.eu.int/comm/dg24/health /sc/scv/out25en.html European Commission. 1999, Opinion of the Scientific Committee on Veterinary Measures Relating to Public Health on Listeria monocytogenes, expressed on 23 September 1999, European Commission, Health & Consumer Protection Directorate-General, Brussels, Belgium. [7] https://food.ec.europa.eu/system/files/2020-12/sci-com_scf_out63_en.pdf European Commission. 2000, Opinion of the Scientific Committee on Food in respect of Listeria monocytogenes, expressed on 22 June 2000 (SCF/CS/CNTM/MYC/22 Rev 3 Final), European Commission, Health & Consumer Protection Directorate-General, Brussels, Belgium. [8] https://www.bacterio.net/ [dostęp: 12-01-2024] [9] Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska. 2008. Mikrobiologia techniczna Tom 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska iprodukcji żywności. Warszawa: Wydawnictwo PWN. [10] Liu D., M.L. Lawrence, A. J. Ainsworth, F. W. Austin. 2005. „Comparative assessment of acid, alkali, and salt tolerance in Listeria monocytogenes virulent and avirulent strains”. FEMS Microbiology Letters 243: 373-378. DOI:10.1016/j.femsle.2004.12.025 [11] Molenda J. 2010. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [12] PN-EN ISO 20976-1:2019-05 „Mikrobiologia łańcucha żywności –Wymagania iwytyczne do prowadzenia testów obciążeniowych dla produktów żywnościowych ipaszowych – Część1: Testy obciążeniowe do badania potencjału wzrostu, czasu lag fazy i maksymalnego tempa wzrostu”. [13] Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 365/2010 zdnia 28 kwietnia 2010r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych odnośnie do pałeczek jelitowych w mleku pasteryzowanym i innych pasteryzowanych płynnych produktach mlecznych oraz Listeria monocytogenes w soli spożywczej (Dz.U. L 107 z29.4.2010, s.9). [14] Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego iRady zdnia 28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury bezpieczeństwa żywności (Dz. U. WE L 31/1 1.2.2002) zpóźniejszymi zmianami. [15] Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. U. UE L 338/1 z 22.12.2005) z późniejszymi zmianami. [16] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. UE L 304/18 z22.11.2011). [17] The European Union One Health 2022 Zoonoses Report. EFSA Journal. 2023;21:e8442. DOI: 10.2903/j.efsa.2023.8442 [18] Guidance Note 18 Validation of product shelf-life (Revision 5). Food Safety Authority of Ireland 2022. [19] Zachorowania na wybrane choroby zakaźne w Polsce od 1 stycznia do 31 grudnia 2022r. oraz w porównywalnym okresie 2021r. Liczba zachorowań I zapadalność na 100 tys. Ludności. Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych I Nadzoru NIZP PZH-PIB Departament Przeciwepidemiczny i Ochrony Sanitarnej Granic GIS
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 147265
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH