Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 6
Podstępne pałeczki. Patogeny bakteryjne w kuchni - Escherichia coli
Bacterial pathogens in the kitchen - Escherichia coli
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 106244
Streszczenie
Bakterie E. coli są jedną z przyczyn bakteryjnych zatruć pokarmowych, które stanowią nie tylko zagrożenie dla zdrowia konsumenta, ale także dla jego życia. W artykule przedstawiono charakterystykę tych bakterii, opisano podstawowe informacje dotyczące źródeł pochodzenia i właściwości tych pałeczek oraz objawów infekcji pokarmowej spowodowanej przez E. coli. Opracowanie zawiera opis środków kontroli z zastosowaniem technologii płotków, a także podstawowe elementy nadzoru tego zagrożenia w ramach klasycznych elementów GMP/GHP związanych głównie z nadzorowanym zakupem surowców i materiałów oraz higieną osobistą i higieną produkcji żywności.
Abstract
E. coli bacteria present one of the most important causes of bacterial food poisonings which affect consumer`s health and life. In article some characterization of the bacteria is presented and some fundamental information related to sources and properties of that pathogen are described as well as the symptoms of foodborne infection caused by E. coli are shown. The paper contains description of many control measures with application of hurdle technology examples as well as some basic controls in terms of classical GMP/GHP elements are described including a controlled purchasing of raw materials, personal hygiene and hygiene of food production.
Słowa kluczowe
zatrucia pokarmowe
żywienie zbiorowe
charakterystyka zagrożenia
E. coli
środki kontroli/nadzoru.
Keywords
foodborne poisonings
catering and food service
hazard characterization
E. coli
control measures
Bibliografia
[1] Adams M.R., M.O. Moss. 2008. "Food Microbiology. Third Edition". The Royal Society of Chemistry, Cambridge [2] Bacon R.T., J.N. Sofos. 2003. "Characteristics of Biological Hazards in Foods". W: Food Safety Handbook (Ed. RH. Schmidt, G.E. Rodrick). John Willey & Sons, Inc., Hoboken. [3] Bell C. 2002. "Approach to the control of entero-haemorrhagic Escherichia coli (EHEC) ". International Journal of Food Microbiology, 78, 197-216. [4] Bhunia A.K. 2008. "Foodborne Microbial Pathogens. Mechanisms and Pathogenesis". Springer Science + Business Media LLC, New York. [5] Bialka K.L., A. Demirci. 2007. "Decontamination of Escherichia coli O157:H7 and Salmonella enterica on Blueberries Using Ozone and Pulsed UV-Light". Journal of Food Science, 72 (9), M391-M396. [6] Black E.P., A.L. Kelly, G.F. Fitzgerald. 2005. "The combined effect of high pressure and nisin on inactivation of microorganisms in milk". Innovative Food Science and Emerging Technologies, 6, 286-292. [7] Chawla S.P., R. Chander, A. Sharma. 2006. "Safe and shelf-stable natural casing using hurdle technology". Food Control, 17, 127-131 [8] EFSA 2011. EFSA publishes report from its Task Force on the E. coli O104:H4 outbreaks in Germany and France in 2011 and makes further recommendations to protect consumers. European Food Safety Authority. http://www. efsa.europa.eu/en/press/news/110705 (dostęp: 12.04.2017). [9] Farkas J. 2006. "Irradiation for better foods". Trends in Food Science and Technology, 17, 148-152. [10] FDA 2012. "Bad Bug Book. Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook". U.S. Food and Drug Administration, Center for Food Safety & Applied Nutrition. http://www.seafoodhaccp.com/SeafoodData/BadBugBook (dostęp: 11.04.2017). [11] Huffman R.D. 2002. "Current and future technologies for the decontamination of carcasses and fresh meat". Meat Science, 62, 285-294. [12] Jay J.M., M.J. Loessner, D.A. Gulden. 2005. "Modern Food Microbiology. Seventh Edition". Springer Science + Business Media, Inc., New York. [13] Jo S.C., A.R. Rim, H.J. Park, H.G. Yuk, S.C. Lee. 2007. "Combined treatment with silver ions and organic acid enhances growth-inhibition of Escherichia coli O157:H7". Food Control, 18, 1235-1240. [14] Kim D., D.F. Day. 2007. "A biocidal combination capable of sanitizing raw chicken skin". Food Control, 18, 1272-1276. [15] Masschalck B., C. García-Graells, E. Van Haver, C.W. Michiels. 2000. "Inactivation of high pressure resistant Escherichia coli by lysozyme and nisin under high pressure. Innovative" Food Science and Emerging Technologies, 1, 39-47. [16] Meldunki o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach w Polsce (2015, 2016). Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, Departament Zapobiegania oraz Zwalczania Zakażeń i Chorób Zakaźnych u Ludzi. GIS. [17] Mortimore S., C. Wallace. 2013. "HACCP. A Practical Approach. Third Edition". Springer, New York Heidelberg Dordrecht London. [18] Nastasijevic I., R. Mitrovic, S. Buncic. 2009. "The occurrence of Escherichia coli O157 in/on faeces, carcasses and fresh meats from cattle". Meat Science, 82, 101-105. [19] Ray B. 2004. "Fundamental Food Microbiology". CRC Press LLC, Boca Raton, London. [20] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Dz.U. UE L322, 7.12.2007, s. 12. [21] Williams R.C., S.S. Sumner, D.A. Golden. 2005. "Inactivation of Escherichia coli O157:H7 and Salmonella in Apple Cider and Orange Juice Treated with Combinations of Ozone, Dimethyl Dicarbonate, and Hydrogen Peroxide". Journal of Food Science, 4 (70), M197-M201.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 106244 "Podstępne pałeczki. Patog..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH