Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Nowe formy lizozymu możliwości produkcji i wykorzystania
10.15199/65.2016.4.5
Grzegorz Leśnierowski
Renata Cegielska-Radziejewska
nr katalogowy: 97870
10.15199/65.2016.4.5
Lizozym to białko enzymatyczne, powszechnie występujące w przyrodzie, charakteryzujące się wieloma użytecznymi właściwościami, które umożliwiają wszechstronne jego wykorzystanie. Obecnie praktyczne zastosowanie enzymu dotyczy monomeru, a już wkrótce zapewne także jego zmodyfikowanej postaci. W porównaniu z monomerem zmodyfikowany lizozym wykazuje bowiem zdecydowanie większe możliwości przeciwdrobnoustrojowego działania. Dzieje się tak dzięki pojawieniu się w nim nowej, specyficznej, antybakteryjnej aktywności wobec drobnoustrojów Gram-ujemnych. Wykazuje wiele nowych właściwości, istotnych z punktu widzenia medycznego, farmaceutycznego i weterynaryjnego. Można się zatem spodziewać, że zmodyfikowany enzym będzie praktycznie wykorzystywany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w medycynie, weterynarii i farmakologii. Obecnie prowadzone badania pozwoliły na opracowanie oryginalnych sposobów modyfikacji lizozymu, umożliwiających wytworzenie produktu wysokiej jakości. Niektóre z tych metod, np. metodę termiczną, termiczno-chemiczną, chemiczną czy membranową, w prosty sposób można przenieść z warunków laboratoryjnych do skali półtechnicznej czy nawet przemysłowej.Lizozym (N-acetylo-muramylohydrolaza, E.C.3.2.1.17) to niskocząsteczkowy enzym (14,4 kDa) wykazujący działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Jego aktywność przeciwbakteryjna jest związana z niszczeniem ścian komórkowych drobnoustrojów przez rozerwanie wiązań β (1-4) między kwasem N-acetylomuraminowym a N-acetyloglukozoaminą kopolimeru polisacharydu występującego w ścianie komórkowej wielu bakterii. Takie działanie dotyczy monomerycznej postaci enzymu, która jest podstawową formą występowania lizozymu w przyrodzie i która jest coraz szerzej wykorzystywana w przemyśle spożywczym, medycynie i weterynarii. Lizozym, jako składnik białka jaj, wykazuje tendencje do asocjacji, tracąc przy tym część swej aktywności hydrolitycznej i podobnie zachowuje si[...]
Bibliografia
[1] Akashi A., K. Oono. 1972. "The preservative effect of egg white lysozyme to non-packaged Kamaboko". J. Agr. Chem. Society of Japan 46: 177-181. [2] Alderton G. ,W.H. Ward, H.L. Fevold. 1945. "Isolation of lysozyme from egg white". J. Biol. Chem., 157, 43. [3] Borowiak R., G. Leśnierowski. 2012. "Próba zwiększenia funkcjonalności preparatów otrzymanych metodą wysokotemperaturowej modyfikacji lizozymu". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5 (84), 124-134. [4] Carini S., G. Mucchetti, E. Neviani. 1985. "Lysozyme: activity against clostridia and use in cheese production- a review". Microbiol. Alimen. Nutr. 3: 299-306.[5] Cegielska-Radziejewska R., G. Leśnierowski, J. Kijowski, T. Szablewski, J. Zabielski. 2009. "Effects of treatment with lysozyme and its polymers on the microflora and sensory properties of chilled chicken breast muscles". Bull. Vet. J. Pulawy 53: 455-461. [6] Cegielska-Radziejewska R., G. Leśnierowski, T. Szablewski, J. Kijowski. 2010. "Physicochemical properties and antibacterial activity of modified egg white-lysozyme". Eur. Food Res. Technol. 231: 959-964. [7] Chiang B.H., C.K. Su, G.J. Tsai, G.T Tsao. 1993. "Egg white lysozyme purification by ultrafiltration and affinity chromatography". J. Food Sci. 58 (2) : 303-309. [8] Danyluk B., J. Kijowski. 2001. "Wpływ monomeru lizozymu na rozwój bakterii Clostridium tyrobutyricum". Przem. Spoż. 55 (12): 16-19. [9] Fong Y., L. Bender, W. Wang, S. Strome. 2002. "Regulation of the different chromatin states of autosomes and X chromosomes in the germ line of C. elegans. Science 296 : 2235-2238. [10] Francis D. 1980. "Immune factors in human milk". W: Infant nutrition. Ed. Birch G.G., Parker K.J., Appl. Sci. Publishers, London, 465-469. [11] Ibrahim H.R. 2003. "Hen egg white lysozyme and ovotransferrin: mystery, structural role and antimicrobial function". Proceedings of Xth European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, ed. Nys. Y., Saint-Brieuc, France, 350-365. [12] Ibrahim H.R., S. Higashiguchi, L.R. Juneja, M. Kim, T. Yamamoto. 1996a. "A structural phase of heat-denatured lysozyme with novel antimicrobial action". J. Agric. Food Chem. 44: 1416-1420. [13] Ibrahim H.R., S. Higashiguchi, M. Koketsu, L.R. Juneja, M. Kim, T. Yamamoto, Y. Sugimoto, T. Aoki. 1996b. "Partialy unfolded lysozyme at neutral pH agglutinates and kill gramnegative and gram-positive bacteria through membrane damage mechanism". J. Agric. Food Chem. 44: 3799-3806. [14] Johnson E.A. 1994. "Egg Uses and Processing Technologies and New Developments". W: Egg-white lysozyme as a preservative for use in foods. Ed. Sim J.S. and Nakai S. International CAB, Wallingford, 177-191. [15] Jolles P., J. Jolles.1984. "What is new in lysozyme research?" Mol. Cell. Biochem. 63: 165-188. [16] Kiczka W. 1994. "Od monomeru do dimeru lizozymu". Życie Weteryn. 4: 131-136. [17] Kijowski J., C. Marciszewska, R. Cegielska-Radziejewska. 2002. "Quality and microbiological stability of chilled chicken breast muscles treated with a lysozyme solution". Pol. J. Food Nutr. Sci., 11/52, 2, 47-54. [18] Leśnierowski G. 2015. "Lysozyme and its modified forms: properties, potential for its production and application. W: Handbook of eggs in human function". Ed.: Ronald Ross Watson, Fabien de Meester. Wyd.: Wageningen: Wageningen Academic Publisher, 483-495 [19] Leśnierowski G., R. Cegielska-Radziejewska. 2012. "Potential possibilities of production, modification and practical application of lysozyme". Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 11 (3): 223-230. [20] Leśnierowski G., R. Cegielska-Radziejewska. 2012. "Potential possibilities of production, modification and practical application of lysozyme". Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 11 (3): 223-230 [21] Leśnierowski G., J. Kijowski. 2001. "Isolation of lysozyme from hen egg white by ionexchange techniques and its spray drying dehydratation". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2: 43-47. [22] Leśnierowski G., J. Kijowski. 2007. "Lysozyme". W: Bioactive Egg Compounds. Ed.: R. Huopalathi, R. Lopez, M. Anton, R. Schade. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 33-42. [23] Leśnierowski G., J. Kijowski, R. Cegielska-Radziejewska. 2009. "Ultrafiltration-modified chicken egg white lysozyme and its antibacterial action". International Journal of Food Science and Technology, 44: 305-311. [24] Leśnierowski G., R. Borowiak, R. Cegielska-Radziejewska, J. Stangierski. 2013. "Protective Effect of Resorcinol on Lysozyme". Food Technol. Biotechnol. 51 (3) : 410-413. [25] Leśnierowski G., R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski. 2004. "Thermally and chemical thermally modified lysozyme and its bacteriostatic activity". World’s Poult. Sci. J. 60, 303-309. [26] Leśnierowski G., J. Kijowski, R. Cegielska-Radziejewska. 2009. "Ultrafiltration-modified chicken egg white lysozyme and its antibacterial action". Int. J. Food Sci. Technol. 44 : 305-311. [27] Malinowski E. 2001. "Lysozyme dimer in therapy and prophylaxis of animal diseases", Poznań. [28] Proctor V.A., F.E. Cunnigham. 1988. "The chemistry of lysozyme and its use as a food preservative and a pharmaceutical". CRC Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 26 (4): 359-395. [29] Sophianopoulos A.J. 1969. "Association sites of lysozyme in solution". J. Biol. Chem., 244: 3188-3193. [30] Tomizawa H., H. Yamada, T. Imoto. 1994. "The mechanism of irreversible inactivation of lysozyme at pH 4 and 100°C". Biochemistry 33: 1332-1336.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 97870 "Nowe formy lizozymu możli..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH