Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 3
Ocena zawartości azotanów w mięsie drobiowym poddanym obróbce termicznej
Evaluation of nitrate content in heat-treated poultry meat
10.15199/62.2022.3.4
Sylwia Bagińska
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Małgorzata Krasowska
Sławomir Obidziński
Gabriela Woroniecka
nr katalogowy: 136788
10.15199/62.2022.3.4
Streszczenie
W 10 próbkach mięsa drobiowego (świeżego, pieczonego, gotowanego lub liofilizowanego), pochodzących ze sklepów spożywczych oznaczono zawartość azotanów(III) i azotanów(V). Próbą referencyjną było mięso drobiowe z hodowli domowej. Najmniejszą zawartość azotanów(III) i azotanów(V) stwierdzono w mięsie pochodzącym z wiejskiej (własnej) hodowli drobiu. Suszenie sublimacyjne mięsa drobiowego powodowało utlenianie azotanów(III) do azotanów(V), a gotowanie i pieczenie redukcję azotanów(V) do azotanów(III). Ponadto w mięsie gotowanym stwierdzono istotnie mniejszą zawartość azotanów(III) niż w mięsie pieczonym. W próbkach mięsa gotowanego i pieczonego wykryto jedynie azotany(III), a w próbkach mięsa liofilizowanego wykryto tylko azotany(V).
Abstract
Nitrate(III) and nitrate(V) were detd. by ion chromatog. in 10 samples of com. poultry meat (fresh, roasted, cooked or freeze-dried). The reference sample was poultry meat from rural (own) breeding. The lowest content of nitrates(III) and nitrates(V) was found in meat from rural (own) poultry farming. Freeze-drying of meat caused the oxidn. of nitrates(III) to nitrates(V), whereas cooking and baking caused the redn. of nitrates(V) to nitrates(III). Moreover, the content of nitrates(III) in the cooked meat was significantly lower than in the roasted meat. Only nitrates(III) were detected in the cooked and roasted meat samples, and only nitrates(V) in the freeze-dried meat samples.
Bibliografia
[1] M. Dżugan, A. Pasternakiewicz, Proceedings of ECOpole 2007, 1, nr 1/2, 129. [2] M. Karwowska, A. Kononiuk, Antioxidants 2020, 9, nr 3, 241. [3] M. Flores, F. Toldrá, Meat Sci. 2021, 171, 108272. [4] M. Govari, A. Pexara, J. Hell. Vet. Med. Soc. 2015, 66, nr 3, 127. [5] F. Gassara, A.P. Kouassi, S.K. Brar, K. Belkacemi, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2016, 56, nr 13, 2133. [6] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności, Dz. Urz. UE L 295/1. [7] M. Iammarino, A. Di Taranto, M. Cristino, Food Chem. 2013, 140, nr 4, 763. [8] J. Lu, M. Li, Y. Huang, J. Xie, M. Shen, M. Xie, Food Control 2021, 108449. [9] A. Boink, G. Speijers, Acta Hortic. 2001, 563, nr 2, 29. [10] B. Campanella, M. Onor, E. Pagliano, Anal. Chim. Acta 2017, 980, 33. [11] K. Straif, S.K. Weiland, M. Bungers, D. Holthenrich, D. Taeger, S. Yi, U. Keil, Occup. Environ. Med. 2000, 57, nr 3, 180. [12] R.H. Adamson, B.A. Chabner, Oncologist 2020, 25, nr 6, 460. [13] L. Vittozzi, Food Addit. Contam.1992, 9, nr 5, 579. [14] L. Fewtrell, Environ. Health Perspect. 2004, 112, nr 14, 1371. [15] N.G. Hord, Y. Tang, N.S. Bryan, Am. J. Clin. Nnutr. 2009, 90, nr 1, 1. [16] L. Ma, L. Hu, X. Feng, S. Wang, Aging Dis. 2018, 9, nr 5, 938. [17] G.R. Nireesha, L. Divya, C. Sowmya, N.N.B.M. Venkateshan, V. Lavakumar, Int. J. Novel Trends Pharm. Sci. 2013, 3, nr 4, 87. [18] K.O. Honikel, Meat Sci. 2008, 78, nr 1–2, 68. [19] J. Kondratowicz, E. Burczyk, M. Janiak, Chłodnictwo: Organ Naczelnej Organizacji Technicznej 2009, 44, nr 1–2, 58. [20] L. Merino, P.O. Darnerud, F. Toldrá, N.G. Ilbäck, Food Addit. Contam. Part A 2016, 33, nr 2, 186. [21] Z. Bahadoran, P. Mirmiran, S. Jeddi, F. Azizi, A. Ghasemi, F. Hadaegh, J. Food Compost. Anal. 2016, 51, 93. [22] E. Pośpiech, A. Frankowska, Med. Weter. 2009, 65, nr 12, 803.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2022-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH