Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 12
Analiza barwy suszonej cebuli
Analysis of the Colour of Dried Onion
10.15199/64.2018.12.1
Ewa Golisz
Weronika Gas
Małgorzata Jaros
nr katalogowy: 117613
10.15199/64.2018.12.1
Streszczenie
The paper presents various methods of fruit and vegetable processing with special regard to the drying method. RGB and CIE Lab color systems are discussed. An analysis of the color change of convection dried onion at 60oC is presented. The values of the RGB and Lab distinguishing marks have changed, confirming the slight browning of the material after drying.
Abstract
Przedstawiono różne metody przetwórstwa warzyw i owoców ze szczególnym uwzględnieniem metody suszenia. Omówiono systemy barwy RGB i CIE Lab. Przedstawiono analizę zmiany barwy konwekcyjnie suszonej cebuli w temp. 60°C. Wartości wyróżników RGB oraz Lab zmieniły się, potwierdzając lekkie brązowienie materiału po suszeniu.
Słowa kluczowe
cebula
suszenie
barwa
Keywords
onion
drying
colour
Bibliografia
[1] Biller E. 2005. Technologia żywności - wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa. [2] Biller E., A. Wierzbicka. 2003. Wybrane procesy w technologii żywności, SGGW, Warszawa. [3] Biller E., A. Wierzbicka, A. Półtorak. 2005. "Wpływ obróbki termicznej na zmiany parametrów barwy na przykładzie marchwi". Inżynieria Rolnicza 69 (9) : 7-12. [4] Ganczarski J. 2004. CIE XYZ, Politechnika Poznańska, Instytut Elektrotechniki i Elektroniki Przemysłowej, http://lumen.iee.put.poznan.pl/do_pobrania/Wsp_chromat/CIE_XYZ.pdf, [11.01.2018]. [5] Hewitt Paul G. 2008. Fizyka wokół nas, PWN, Warszawa. [6] Kazimierska M. 2014. Obiektywna ocena barwy wyrobów użytkowych, Technologia i Jakość Wyrobów, 59, 44-47. [7] Krokida M. K. 2003. “Drying kinetics of some vegetables". Journal of Food Engineering 59 (4) : 391-403. [8] Lewicki P. P. 2006.“Design of hot air drying for better foods". Trends in Food Science & Technology 17 (4) :153-163. [9] Marzec A., Pasik S. 2008. "Wpływ metody suszenia na właściwości mechaniczne i akustyczne suszy marchwiowych". Inżynieria Rolnicza 99 (1) : 291-296. [10] Michalski M. 2015. Modele i przestrzenie kolorów, Instytut Fizyki UMK w Toruniu, http:// www.fizyka.umk.pl/~milosz/PSPiZK/graf/kolor.html, [05.04.2018]. [11] Pastuszak W. 2000. Barwa w grafice komputerowej, PWN, Warszawa. [12] Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2017 r. Główny Urząd Statystyczny. [13] Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 r. 28.09.2018. GUS. [14] Sharma G. P., S. Prasad. 2001.“Drying of garlic (Allium sativum) cloves by microwavehot air combination". Journal of Food Engineering 50 (2) : 99-105. [15] Sienkiewicz E. 2013. Utrwalanie żywności poprzez suszenie, http://dietto.pl/artykuły- -edukacyjne/utrwalanie-żywności-poprzez-suszenie, [22.01.2018]. [16] Skorupska E. 2005."Badanie procesu suszenia konwekcyjnego pietruszki korzeniowej". Inżynieria Rolnicza 69 (9) : 313-320. [17] Strojewska I. 2015. Spożycie owoców, warzyw i ich przetworów w Polsce, Rynek owoców i warzyw 3, 2-9. [18] Sumnu G., E. Turabi, M. Oztop. 2005.“Drying of carrots in microwave and halogen lamp-microwave combination ovens". LWT- Food Science and Technology 38 (5) : 549-553. [19] Szarycz M., K. Lech, K. Jałoszyński. 2011."Zależność współczynnika dyfuzji wody w kostkach marchwi od temperatury powietrza suszącego". Inżynieria Rolnicza 130 (5) : 275-282. [20] Tarasiuk J. 2008. Wprowadzenie do grafiki komputerowej: podstawy teorii koloru, http:// home.agh.edu.pl/~tarasiuk/dydaktyka/ doc/GFk/s/03. pdf, [15.01.2018]. [21] Zin M. 2014. Technologia żywności i żywienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117613 "Analiza barwy suszonej ce..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH