Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 3
Wpływ odmiany truskawek, sposobu oraz temperatury suszenia na aktywność wody w przechowywanych suszach
Effect of strawberries variety, method and drying temperature on water activity in stored dried fruits
10.15199/64.2019.3.2
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 119344
10.15199/64.2019.3.2
Streszczenie
Przechowalnictwo jest dziedziną nauki zajmującą się szeroką problematyką dotyczącą procesów życiowych, w tym zmian fizjologicznych zachodzących podczas przechowywania owoców i warzyw. W wyniku suszenia tych produktów aktywność wody zostaje obniżona do poziomu, który zapewnia bezpieczeństwo przechowywania ich przez długi czas, bez zagrożenia zepsuciem. W artykule zaprezentowano wpływ odmiany truskawek Albion i Honeoye, sposobu suszenia konwekcyjnego, próżniowego i liofilizacyjnego oraz temperatury suszenia 34, 45, 55°C na aktywność wody suszy przechowywanych przez okres 2, 4 i 6 miesięcy w temp. 4, 25 i 40°C.
Abstract
Storage is a branch of science involve wide range of problems concerning a life processes including physiological changes occurring during storage of fruit and vegetables. As a result of drying, water activity is reduced to a level that ensures storage safety for a long time, without the risk of deterioration. This article presents the influence of strawberries of the Albion and Honeoye variety, the method of convection, vacuum and lyophilization drying and the drying temperature of 34, 45, 55°C on the water activity of dried fruits stored for 2, 4 and 6 months at 4, 25 and 40°C.
Słowa kluczowe
przechowywanie
aktywność wody
truskawki
metody suszenia
Keywords
storage
water activity
strawberries
methods of drying
Bibliografia
[1] Adak Nafiye, Nursel Heybeli, Can Ertekin. 2017. “Infrared Drying of Strawberry." Food Chemistry 219 : 109-16. [2] Concha-Meyer Anibal, D’Ignoti Alekssandro, Barbara Saez, Ricardo Diaz, Carolina Torres. 2016. “Effect of storage on the physico-chemical and antioxidant properties of strawberry and kiwi leathers." Journal of Food Science 81, 3 : C569-C77. [3] de Bruijn Johannes, Fernando Rivas, Yeaninna Rodriguez, Cristina Loyola, Adan Flores, Pedro Melin, Rodrigo Borquez. 2016. “Effect of vacuum microwave drying on the quality and storage stability of strawberries." Journal of Food Processing and Preservation 40, 5 : 1104-15. [4] Fijoł-Adach Elżbieta Beata, Beata Feledyn-Szewczyk, Renata Kazimierczak, Jarosław Stalenga. 2016: "Wpływ systemu produkcji rolnej na występowanie substancji bioaktywnych w owocach truskawki". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 26 (1), 78-86. [5] Grzegory Piotr, Dariusz Piotrowski, Karol Bargieł. 2013. Influence of freezing treatment, osmotic dehydration and storage time on the rehydration of vacuum dried strawberries. Agricultural Engineering / Inżynieria Rolnicza 17, 4 (148) T.2 : 39-47. [6] Kowalska Jolanta, Hanna Kowalska, Agata Marzec, Tomasz Brzezinski, Kinga Samborska, Andrzej Lenart. 2018. “Dried strawberries as a high nutritional value fruit snack." Food Science and Biotechnology 27, 3 : 799-807. [7] Krejtz Krzysztof, Izabela Krejtz, Rafał Albiński. 2012. Jednoczynnikowa analiza wariancji w planie międzygrupowym. Statystyczny drogowskaz 2 (red. S. Bedyńska i A. Brzezicka). Wydawnictwo Akademickie Sedno: Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej, Warszawa, 29-60. [8] Masny Agnieszka, Kris Pruski, Edward Zurawicz, Wiesław Mądry. 2016. “Breeding value of selected dessert strawberry (Fragaria X Ananassa Duch.) cultivars for ripening time, fruit yield and quality." Euphytica 207, 2 : 225-43. [9] Nowak Dorota. 2017. Innowacyjny system pomiaru kinetyki procesu liofilizacji oraz właściwości sorpcyjne suszu jako narzędzia oceny prawidłowości jego przebiegu. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa. [10] Paszko Dariusz, Joanna Pawlak, Wioletta Wróblewska. 2014: “Yield of two strawberry cultivars depending on the cropping method on the example of a commercial plantation in a specialized horticultural farm." Acta Scientarium Polonorium, Hortorum Cultus 13 (6) : 149-159 [11] Raponi Flavio, Roberto Moscetti, Danilo Monarca, Andrea Colantoni, Riccardo Massantini. 2017. “Monitoring and optimization of the process of drying fruits and vegetables using computer vision: a review." Sustainability 9 (11) : 1-27. [12] Rząca Małgorzata. 2009. Studia nad wykorzystaniem promieniowania podczerwonego i mikrofalowego do suszenia jabłek. Praca doktorska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa. [13] Samec Dunja, Marina Maretic, Ivana Lugaric, Aleksandar Mesic, Branka Salopek-Sondi, Boris Duralija. 2016. “Assessment of the differences in the physical, chemical and phytochemical properties of four strawberry cultivars using principal component analysis." Food Chemistry 194 : 828-34. [14] Sieczko Leszek, Agnieszka Masny, Kris Pruski, Edward Zurawicz, Wiesław Mądry. 2015. “Multivariate assessment of cultivars’ biodiversity among the polish strawberry core collection." Horticultural Science 42, 2 : 83-93. [15] Szewczuk Adam, Tomasz Szuk, Ewelina Gudarowska, Ireneusz Sosna. 2014: "Wpływ ceny sprzedaży i poziomu plonowania wybranych odmian truskawek na uzyskane przychody w warunkach Dolnego Śląska". Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 101 (3) : 188-196.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119344 "Wpływ odmiany truskawek, ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH