Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 1
Tworzenie biofilmu przez Campylobacter
10.15199/65.2016.1.3
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 96218
10.15199/65.2016.1.3
Dla bezpieczeństwa zdrowotnego ludzi bardzo istotne staje się monitorowanie obecności takich patogenów, jak Campylobacter spp. Jeszcze niedawno przełamanie bariery międzygatunkowej zwierzęta-ludzie przez ten patogen było nieznane. Obecnie, co potwierdzają raporty służb epidemiologicznych Unii Europejskiej, kampylobakterioza zajmuje główne miejsce w wykazie najważniejszych zoonoz (chorób odzwierzęcych) w świecie. Dlatego też w artykule omówiono obecny stan wiedzy na temat tego patogenu i zdolności tworzenia przez niego biofilmu.Kampylobakterioza, ostra choroba zakaźna, zajmuje obecnie czołowe miejsce w wykazie najważniejszych zoonoz w świecie. Wywołana jest przez bakterie z rodzaju Campylobacter spp. Patogeny te są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe objawiające się głównie ostrym zapaleniem jelita powiązanym z biegunką, złym samopoczuciem, gorączką, nudnościami, bólem brzucha. Zakażenie przechodzi zazwyczaj samoistnie, jednakże może się utrzymywać nawet powyżej tygodnia. W skrajnych przypadkach, zwłaszcza u osób z grupy podwyższonego ryzyka, bakterie Campylobacter spp. mogą doprowadzić do bakteremii, a nawet sepsy. Dotychczas nie opracowano skutecznej szczepionki dla ludzi chroniącej przed kampylobakteriozą. Poważne przypadki zapalenia żołądka i jelit oraz sepsy wymagają leczenia erytromycyną lub azytromycyną. Głównym źródłem zakażeń kampylobakteriozą są ptaki i ssaki żyjące na wolności oraz domowe (bydło, świnie, psy, koty, króliki, drób), u których bakterie te bytują w przewodzie pokarmowym, zazwyczaj nie dając żadnych objawów. Człowiek zaraża się przez kontakt ze zwierzętami chorymi lub bezobjawowymi nosicielami, a także przez spożycie zakażonych produktów pochodzenia zwierzęcego, wody oraz niepasteryzowanego mleka. Zapobieganie zakażeniom polega na prawidłowej obróbce cieplnej przygotowywanych posiłków oraz pasteryzacji mleka, niedopuszczeniu do zanieczyszczenia ujęć wody oraz kontroli częstości zakażeń [1, 2, 18][...]
Bibliografia
[1] Bartodziejska, B., Paziak-Domańska, B. 2014. "Rodzaj Campylobacter, nowy czynnik zatruć pokarmowych u ludzi żywnością przechowywaną w warunkach chłodniczych". Chłodnictwo, 1, 42-43. [2] Bolton, D.J. 2015. "Campylobacter virulence and survival factors". Food Microbiology, 48 (6), 99-108. [3] Brown, H.L., Reuter, M., Hanman, K., Betts, R.P., van Vliet, A.H.M. 2015. "Prevention of biofilm formation and removal of existing biofilms by extracellular DNases of Campylobacter jejuni“. PLOS ONE , 24, 1-21. [4] Debruyne, L., On, S.L.W., De Brandt, E., Vandamme, P. 2009. "Novel Campylobacter larilike bacteria from humans and molluscs: description of Campylobacter peloridis sp. nov., Campylobacter lari subsp. concheus subsp. nov. and Campylobacter lari subsp. lari subsp. nov.". International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 59, 1126-1132. [5] EFSA. 2013. "The European Union Summary Report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2011". EFSA Journal,11(4), 3129, 250. [6] EFSA. 2014. "The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2012". EFSA Journal, 12(2), 3547. [7] EFSA (2015). “The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2013". EFSA Journal, 13(1), 3991. [8] Euzéby, J.P. 1997. "List of bacterial names with standing in nomenclature: a folder available on the internet". International Journal of Systematic Bacteriology, 47: 590-592 (http://www.bacterio.net). [9] Gölz, G., Rosner, B., Hofreuter, D., Josenhans, C., Kreienbrock, L., Löwenstein, A., Schielke, A., Stark, K., Sauerbaum, S., Wieler, L., Alter, T. 2014. "Relevance of Campylobacter to public health - the need for a one health approach". International Journal of Medical Microbiology, 304, 817-823. [10] Gunther, IV N.W., Chenm C.-Y. 2009. "The biofilm forming potential of bacterial species in the genus Campylobacter". Food Microbiology, 26, 44-51. [11] Josefsen, M.H., Bhunia, A., Engvall, E.O., Fachmann, M.S.R., Hoorfar, J. 2015. "Monitoring Campylobacter in the poultry production chain - From culture to genes and beyond". Journal of Microbiological Methods, 112, 118-125. [12] Khalifa, N.O., Afify, J.S.A., Rabie, N.S. 2013. "Zoonotic and molecular characterizations of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from beef cattle and children". Global Veterinaria, 11(5), 585-591. [13] Królasik, J., Szosland-Fałtyn, A. 2012. "Higienizacja urządzeń oraz instalacji chłodniczych w aspekcie usuwania i zapobiegania rozwojowi biofilmów". Chłodnictwo, 47(11), 28-32. [14] Lavrencic, P., Kaakoush, N.O., Huinao, K.D., Kain, N., Mitchell, H.M. 2012. "Investigation of motility and biofilm formation by intestinal Campylobacter concisus strains". Gut Pathogens, 4, 22. [15] Li, L., Mendis, N., Trigui, H., Oliver, J.D., , Faucher, S.P. 2014. "The importance of the viable but non-culturable state in human bacterial pathogens". Frontiers in Microbiology, 5, 258, 1-20. [16] Magajna, B.A., Schraft, H. 2015. "Campylobacter jejuni biofilm cells become viable but non-culturable (VBNC) in low nutrient conditions at 4°C more quickly than their planktonic counterparts". Food Control, 50, 45-50. [17] Reuter, M., Mallett, A., Pearson, B.M., van Vliet, A.H.M. 2010. "Biofilm formation by Campylobacter jejuni is increased under aerobic conditions". Applied and Environmental Microbiology, 76(7), 2122-2128. [18] Silva, J., Leite, D., Fernandes, M., Mena, C., Gibbs, P.A., Teixeira, P. 2011. "Campylobacter spp. as a foodborne pathogen: a review". Frontiers in Microbiology, 2, 1-12. [19] Sulaeman, S., Le Bihan, G., Rossero, A., Federighi, M., De, E., Tresse, O. 2010. "Comparison between the biofilm initiation of campylobacter jejuni and Campylobacter coli strains to an inert surface using BioFilm Ring Test®". Journal of Applied Microbiology, 108, 1303-1312. [20] The, K.H., Flint, S., French, N. 2010. "Biofilm formation by Campylobacter jejuni in controlled mixed-microbial populations". International Journal of Food Microbiology, 143, 118-124. [21] Vondrakova, L., Pazlarova, J., Demnerova, K. 2014. "Detection, identification and quantification of Campylobacter jejuni, coli and lari in food matrices all at once using multiplex qPCR". Gut Pathogens, 6, 1-12.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 96218 "Tworzenie biofilmu przez ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH