Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-7
Przeżywalność bakterii probiotycznych suszonych rozpyłowo w skali ćwierćtechnicznej
Wioletta Krawczyńska
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 108065
10.15199/65.2017.7.5
L. rhamnosus
suszenie rozpyłowe w skali ćwierćtechnicznej
masło kakaowe
L. rhamnosus
spray drying in ¼
-technical scale
cocoa butter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Technologie mikrokapsułkowania - nowe trendy
Damian Kawka
Elżbieta Dłużewska
Magdalena Maszewska
nr katalogowy: 113393
10.15199/65.2018.4.3
metody mikrokapsułkowania
suszenie rozpyłowe
cyklodekstryny
gaz w stanie nadkrytycznym
microencapsulation methods
spray drying
cyclodextrins
supercritical gas
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-12
Optymalizacja i powiększenie skali syntez substancji farmaceutycznych
ANDRZEJ LEŚ
WIESŁAW SZELEJEWSKI
nr katalogowy: 31920
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-7
Otrzymywanie i właściwości powierzchniowo czynne alkiloeterokarboksylatów
BARBARA STRZYŻ
RYSZARDA DUDYCZ
MARIA NOWICKA
KAZIMIERA DŁUGOSZ
nr katalogowy: 43443
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-8
Usprawnienia w syntezie inhibitorów ACE na przykładzie trandolaprylu, ramiprylu i chinaprylu
KRZYSZTOF BAŃKOWSKI
nr katalogowy: 29225
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-2
Synteza mydeł bazowych z estrów metylowych kwasów tłuszczowych
WILHELM JAN TIC
nr katalogowy: 42712
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-10
Otrzymywanie tetrasiarczku dipentametylenotiuramu - przyspieszacza procesu wulkanizacji z grupy tiuramów
MARIUSZ DĄBEK
IRENA BŁASIAK
MARIAN DOJKA
JAN KRAJEWSKI
nr katalogowy: 43032
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Wpływ masła kakaowego na przeżywalność bakterii probiotycznych po inkubacji w warunkach niskiego pH
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Katarzyna Sobecka
nr katalogowy: 101010
10.15199/65.2016.9.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-3
Nowoczesna minimleczarnia na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim
nr katalogowy: 66720
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-2
Doświadczalna produkcja silikonów w Nowej Sarzynie
ANDRZEJ MAKOSIK
JÓZEF PĄCZKA
EMILIA WALAWSKA
nr katalogowy: 107202
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-2
Bezkontaktowa technika pomiaru PIV
Marek Jakubowski
Monika Sterczyńska
Józef Dresner
nr katalogowy: 74716
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-12
Mikrokapsułkowanie jako metoda stabilizowania olejów jadalnych
Dorota Ogrodowska
Sylwester Czaplicki
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 102845
10.15199/65.2016.12.5
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-12
Farby proszkowe modyfi kowane nanocząstkami polimerowymi
HELENA KUCZYŃSKA
JANUSZ KOZAKIEWICZ
nr katalogowy: 39970
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Obróbka termiczna nieorganicznych układów tlenkowych i jej wpływ na ich właściwości fizykochemiczne i potencjalne kierunki zastosowań
Filip Ciesielczyk
Teofil Jesionowski
nr katalogowy: 59850
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-3
Miód w proszku - sposoby otrzymywania i najnowsze osiągnięcia
Katarzyna Samborska
Alicja Barańska
nr katalogowy: 125597
10.15199/65.2020.3.4
suszenie rozpyłowe
nośnik
przemiana szklista
spray drying
carrier
glass transition
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Zagospodarowanie tkanki mięsno-kostnej do produkcji protein
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
Katarzyna Fela
nr katalogowy: 110062
10.15199/62.2017.10.3
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-5
Technologia złoża fluidalnego pyrofluidTM jako najlepsza metoda termicznej utylizacji osadów ściekowych
Małgorzata Chodur
nr katalogowy: 25811
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-2
Produkcja małotonażowa i doświadczalna w ICSO "Blachownia" w Kędzierzynie-Koźlu
MIECZYSŁAW ZAWADZKI
nr katalogowy: 107800
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-10
Analiza dwuetapowego suszenia kukurydzy
Marzena GAWRYSIAK-WITULSKA
Antoni RYNIECKI
Jolanta WAWRZYNIAK
nr katalogowy: 14150
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-2
Poprawa jakości krajowego chloralu
nr katalogowy: 106620
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-8
Oczyszczanie naftalenu metodą krystalizacji (część II)
BOLESŁAW NOWICKI
JERZY BIAŁEK
ZBIGNIEW WOLNIEWICZ
MAREK PLESNAR
nr katalogowy: 108229
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-12
Desorpcja pęcherzykowa w procesach oczyszczania gazów
EUGENIUSZ KUCHARSKI
CEZARY MOŻEŃSKI
nr katalogowy: 107367
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-12
Krajowy dyspergator osadów do uzdatniania chłodzącej wody obiegowej w przemyśle chemicznym
JÓZEFA OLSZEWSKA
ZOFIA SIKORA
KAZIMIERZ FRĄCZEK
nr katalogowy: 107358
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-4
Podstawowe wiadomości o tworzeniu ciasta i suszeniu makaronu
nr katalogowy: 20100
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Suszenie pianowe nowe kierunki w suszeniu żywności
Ewa Jakubczyk
nr katalogowy: 60531
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-13
Współczesne przechowalnictwo ziarna cz. II
Lesław Janowicz
Adam Kupczyk
Monika Janowicz
nr katalogowy: 106475
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-3
Oczyszczanie naftalenu metodą krystalizacji (część !)
JERZY BIAŁEK
MAREK PLESNAR
JANINA WERLE
BOLESŁAW NOWICKI
nr katalogowy: 108096
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-4
Suszarki sublimacyjne do żywności
DOROTA WITROWA-RAJCHERT
nr katalogowy: 34572
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-4
Suszenie żywności w niskiej temperaturze
MAŁGORZATA RZĄCA
DOROTA WITROWA-RAJCHERT
nr katalogowy: 25470
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-4
Energooszczędne rozwiązania w suszarniach powlekanych papierów i tektur. Część 1.
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 131499
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Experimental and numerical analysis of coal drying in new type of impact dryer Analiza doświadczalna i numeryczna procesu suszenia węgla w nowym typie suszarki uderzeniowo-wirowej
Joanna Bigda
Karina Ignasiak
Krzysztof Słowik
nr katalogowy: 90652
10.15199/62.2015.4.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-10
Stabilność katalizatorów Pd-Pb/nośnik w atmosferze wodoru i tlenu
STANISŁAW KARSKI
nr katalogowy: 106167
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Research of the process of vibroozone drying of grain
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Yurii Polievoda
nr katalogowy: 140875
10.15199/48.2022.12.76
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibration-ozonating complex
quality indicators
grain moisture.
suszenie I segregacja ziarna
separator wibracyjny.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Research of the process of vibroozone drying of grain
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Yurii Polievoda
nr katalogowy: 140875
10.15199/48.2022.12.76
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibration-ozonating complex
quality indicators
grain moisture.
suszenie I segregacja ziarna
separator wibracyjny.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Technology for preparation of algae extract. Part 1. Raw material Technologia przygotowania ekstraktów glonowych. Cz. I. Surowiec
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
Edward Rój
Henryk Górecki
nr katalogowy: 85701
10.12916/przemchem.2014.1215
OPAKOWANIE 2009-2
Suszenie granulatu PET
nr katalogowy: 41631
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-12
Zużycie energii w łączonych technikach suszenia mięsa indyka
Jolanta Gawałek
Antoni Ryniecki
nr katalogowy: 102847
10.15199/65.2016.12.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-1
Suszenie mikrofalowe żywności
Małgorzata Nowacka
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 65293
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-11
Rozwój koncepcji ochrony środowiska w przemyśle papierniczym
Kazimierz Przybysz
Piotr Przybysz
nr katalogowy: 55387
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Effective fluidized bed drying materials from the Geldart D group Efektywne suszenie fluidalne materiałów z grupy D wg Geldarta
Anita Kamińska-Pękala
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 105266
10.15199/62.2017.4.31
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-4
Energooszczędne rozwiązania w suszarniach powlekanych papierów i tektur. Część 1.
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 131499
GAZETA CUKROWNICZA 2004-1
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 1414
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-7-8
Dobre, bo suszone
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 85460
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-3
Uwarunkowania słonecznego suszenia osadów ściekowych
JACEK SZCZYGIEŁ
PIOTR KRAWCZYK
nr katalogowy: 16541
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2005-12
Suszenie na życzenie
jaz
nr katalogowy: 13168
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-11
XV Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa (IDS 2006)
D. Piotrowski
nr katalogowy: 22405
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-7
Reologiczne podstawy kształtowania cech ciasta makaronowego
Wiktor OBUCHOWSKI
nr katalogowy: 20050
OPAKOWANIE 2005-1
Wybrane urządzenia do recyklingu materiałowego odpadów opakowaniowych z tworzyw polimerowych
Jan Gołębiewski
nr katalogowy: 11055
OPAKOWANIE 2005-1
Wybrane urządzenia do recyklingu materiałowego odpadów opakowaniowych z tworzyw polimerowych
Jan Gołębiewski
nr katalogowy: 11055
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2016-7
Suszenie słońcem - przegląd stosowanych technologii
BEATA GRABOWSKA
JACEK KASPERSKI
nr katalogowy: 99856
10.15199/9.2016.7.5
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-10
Jakość nasion rozpuszczalnych w silosie metalowym
Tomasz KRIEGER
Magdalena RUDZIŃSKA
Antoni RYNIECKI
Marzena GAWRYSIAK-WITULSKA
nr katalogowy: 6430
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2004-2
Prasowanie impulsowe - równoczesne prasowanie i suszenie wstęgi papieru
Mariusz Reczulski
Włodzimierz Kawka
nr katalogowy: 4548
CHŁODNICTWO 2018-6
Substancje biologicznie aktywne w Colostrum oraz metody pozyskania i konserwacji
Jacek Kondratowicz
Ewa Burczyk
Marta Macelewicz
nr katalogowy: 117863
10.15199/8.2018.6.4
colostrum
substancje biologicznie aktywne
pozyskiwanie
konserwacja
colostrum
biologically active substances
harvesting
preservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Właściwości sproszkowanej żywności dla dzieci
Anna Kot
Karolina Szulc
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 121981
10.15199/65.2019.8.4
żywność dla dzieci
proszki spożywcze
mikrokapsułkowanie
czas przechowywania
baby food
food powders
microencapsulation
storage time
CHŁODNICTWO 2017-12
Rozwiązania instalacji chłodniczych zwiększające efektywność energetyczną w mleczarniach
Stefan Reszewski
nr katalogowy: 111392
10.15199/8.2017.12.2
audyt energetyczny
oszczędności energii pierwotnej
uniknięta emisja CO2
odzysk ciepła
system free-cooling
energy audit
original energy savings
avoided emission of CO2
heat recovery
free-cooling
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-5
Wpływ suszenia próżniowo-mikrofalowego na wydajność i jakość utrwalonych owoców i warzyw
D. Piotrowski
A. Figiel
nr katalogowy: 14584
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2006-8-9
Produkcja elektrod otulonych ze stali i materiałów specjalnych - dobór i nakładanie masy otulinowej
SKOŁYSZEWSKI A.
ŁUKSZA J.
SZAJDING K.
nr katalogowy: 16925
PRZEGLĄD MECHANICZNY 2020-5
Niezawodne gratowanie, mycie i suszenie części w 15-sekundowym cyklu
nr katalogowy: 126451
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-6
Jakość ziarna zbóż i kukurydzy w okresie przechowywania
nr katalogowy: 60166
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-9
Zmywarka wózkowa Multi Washer kontra zmywarka tunelowa
nr katalogowy: 139351
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-11-12
Zielona herbata - najstarszy (po wodzie) napój świata
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 64619
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-3
Sterowanie procesem mikrofalowego suszenia wybranych owoców i warzyw
Bogusława ŁAPCZYŃSKA-KORDON
Stanisław LIS
Marcin TOMASIK
nr katalogowy: 118963
10.15199/48.2019.03.18
suszenie mikrofalowe
modelowanie
sterowanie automatyczne.
microwave drying
modeling
automatic control.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2007-6
Targi, konferencje
nr katalogowy: 27014
GOSPODARKA WODNA 2008-4
Wpływ czynników atmosferycznych na beton w świetle badań jego gazoszczelności
BARBARA MATLAK
nr katalogowy: 34330
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-10
Ręcznik bardziej higieniczny
nr katalogowy: 101388
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-4
Warunki i procesy zachodzące w trakcie suszenia makaronu
nr katalogowy: 66834
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
XXII Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa (IDS 2022) w Worcester
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 139112
10.15199/64.2022.4.6
suszenie owoców i warzyw
wykłady przewodnie
sesje
główne tematy
fruit and vegetable drying
keynote lectures
sessions
main topics
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
XXII Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa (IDS 2022) w Worcester
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 139112
10.15199/64.2022.4.6
suszenie owoców i warzyw
wykłady przewodnie
sesje
główne tematy
fruit and vegetable drying
keynote lectures
sessions
main topics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-3
Susze ziołowe i przyprawy jako źródło mikotoksyn
KATARZYNA JANDA-ULFIG
KRZYSZTOF ULFIG
nr katalogowy: 33817
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-9
Nowoczesny system suszenia firmy PAVAN S.r.l. - nowatorskie rozwiązania
nr katalogowy: 29986
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-5
Zachowawcze suszenie i rozdrabnianie suszonego materiału w poziomej, rotacyjnej suszarce cienkowarstewkowej
ADAM SKOCZYLAS
LEOKADIA LESZCZYŃSKA
JANUSZ DZIAK
nr katalogowy: 42972
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2007-2
Tissue bez cylindra Yankee? Alternatywa dla TAD technologia ADT
nr katalogowy: 24401
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-4
Substancje konserwujące w procesie peklowania
Adam Kostecki
nr katalogowy: 125972
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Suszenie biomasy parą przegrzaną do celów produkcji brykietowanego paliwa odnawialnego
ZDZISŁAW PAKOWSKI
BEATA KRUPIŃSKA
ROBERT ADAMSKI
nr katalogowy: 28821
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne i ekonomiczne aspekty ekstrakcyjnej fermentacji etanolowej
KRZYSZTOF WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
REMIGIUS ZAUTSEN
nr katalogowy: 28810
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Zagospodarowanie serwatki kwasowej
Justyna Tarapata
Krzysztof Tomalik
Adriana Łobacz
Justyna Żulewska
nr katalogowy: 119413
10.15199/65.2019.3.4
serwatka kwasowa
zagospodarowanie serwatki
serwatka w proszku
procesy membranowe
acid whey
whey management
whey powder
membrane processes
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI Cz. II
Halina Makała
nr katalogowy: 145095
przyprawy
zioła przyprawowe
metody fałszowania
niezgodności autentyczności
kontrole
spices
spice herbs
counterfeiting methods
authenticity discrepancies
controls
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-9
Preparatyka katalizatorów hydroodsiarczania CoMo/AI20 3 z surowców odzyskanych w procesie przeróbki zużytych katalizatorów
JERZY WALENDZIEWSKI
JERZY GRZECHOWIAK
BOHDAN RADOMYSKI
nr katalogowy: 108240
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Suszenie materiałów ziarnistych w aparacie silosowym
Dominika Boroń
Anita Kamińska-Pękala
nr katalogowy: 123956
10.15199/62.2019.12.6
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-2
Materiały - Urzadzenia - Technologie
nr katalogowy: 65794
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Zamrażanie kriogeniczne – zastosowanie w przemyśle spożywczym
Beata Grabowska
nr katalogowy: 128163
10.15199/65.2020.9.4
technologie mrożenia
mrożenie kriogeniczne
przemysł spożywczy
urządzenia kriogeniczne
freezing technologies
cryogenic freezing
food industry
cryogenic devices
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Zamrażanie kriogeniczne – zastosowanie w przemyśle spożywczym
Beata Grabowska
nr katalogowy: 128163
10.15199/65.2020.9.4
technologie mrożenia
mrożenie kriogeniczne
przemysł spożywczy
urządzenia kriogeniczne
freezing technologies
cryogenic freezing
food industry
cryogenic devices
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-7
Porady praktyczne dla powodzian na przykładzie Wilkowa
Robert Wójcik
nr katalogowy: 53085
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-1
Procesy suszenia w przemyśle owocowo-warzywnym i wykorzystanie wytłoków
Olgierd Lossman
nr katalogowy: 65499
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-7
Pulsacyjne pole elektryczne (PEF) - zastosowanie w produkcji żywności projektowanej
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 69905
CHŁODNICTWO 2009-4
Kinetyka suszenia sublimacyjnego piekarskiej kultury starterowej
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 44073
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-8
Wpływ promieniowania mikrofalowego na składniki bioaktywne i strukturę żywności Cz. II. Cieplne utrwalanie i suszenie żywności
Marcin Kidoń
Tomasz Pawlak
Antoni Ryniecki
nr katalogowy: 86357
CHŁODNICTWO 2013-8
Możliwości zastosowania pomp ciepła w procesach suszenia
ANDRZEJ GRZEBIELEC
nr katalogowy: 78732
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-10
Puffing - technologia i jakość
Agnieszka Mularczyk
nr katalogowy: 87296
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-6
Otrzymywanie chloroizocyjanuranów w pilotowej skali półtechnicznej (chlorowanie periodyczne) oraz w skali wielkolaboratoryjnej (chlorowanie ciągłe)
JERZY ZAKRZEWSKI
TOMASZ ZABOROWSKI
nr katalogowy: 27202
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-2
Walory żywieniowe płatków owsianych i ich zastosowanie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 89324
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2009-4
Wykończenia fluorowęglowe z efektem LAD
HEIKO WÜNSCHE
nr katalogowy: 44487
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-11
Czy cena kawy zawsze idzie w parze z jakością? Przypadek Kopi Luwak
Małgorzata Bartelak
nr katalogowy: 87339
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-1
Roczny spis treści miesięcznika "Przegląd Zbożowo-Młynarski" Rocznik LVII - 2013 r.
nr katalogowy: 81776
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-12
Roczny spis treści miesięcznika "Przegląd Zbożowo-Młynarski" Rocznik LVII - 2013 r.
nr katalogowy: 81097
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2009-4
Wpływ obróbki cieplnej na odkształcalność włókien PAN w aspekcie zmian ich mikrostruktury
PIOTR MARCZAK
EWA MARCZAK
nr katalogowy: 44496
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Sugar Industry
nr katalogowy: 48680
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Koncepcja technologiczna otrzymywania tripolifosforanu sodu o kontrolowanej gęstości nasypowej
Marcin Banach
Zygmunt Kowalski
Katarzyna Gorazda
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 59841
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2009-1
Zielone paliwo - owoc TIA
Michael Gilluck
nr katalogowy: 41800
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-9
Wykorzystanie ultradźwięków jako techniki wspomagania procesu suszenia owoców i warzyw
Dorota Konopacka
Witold Płocharski
Karolina Siucińska
Stefan J. Kowalski
Dominik Mierzwa
nr katalogowy: 93613
10.15199/64.2015.9.3
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-5
Energooszczędne suszar nie konwekcyjne masy celulozowej
nr katalogowy: 84547
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-1
Próżniomierz ultradźwiękowy
ALEKSANDER ZAWADA
PIOTR KONARSKI
nr katalogowy: 40890
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2009-1
Wykorzystanie wiedzy eksperckiej do tworzenia binarnej macierzy diagnostycznej w zadaniu detekcji uszkodzeń suszarki granulatu
Irena Osiak
nr katalogowy: 40869
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Wpływ sposobu suszenia na wybrane właściwości suszy z owoców i warzyw
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 77522
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2010-1
Sterownik S7-200 i modem MD720-3
Rafał Lipowski
nr katalogowy: 50064
CHŁODNICTWO 2009-1-2
Liofilizacja jako sposób utrwalania żywności
JACEK KONDRATOWICZ
EWA BURCZYK
MAŁGORZATA JANIAK
nr katalogowy: 41437
CHŁODNICTWO 2009-1-2
Przeżywalność suszenia sublimacyjnego przez bakterie fermentacji mlekowej i drożdże
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 41436
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-1
Najnowsze rozwiązania techniczne w tekturnicach
PAWEŁ CIECHANOWSKI
ALEKSANDER KLEPACZKA
nr katalogowy: 41058
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 1)
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 127380
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Extraction of paprika carotenoids with supercritical carbon dioxide. Ekstrakcja barwników karotenoidowych z papryki ditlenkiem węgla o parametrach nadkrytycznych
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
nr katalogowy: 77331
OPAKOWANIE 2021-3
Barwy druku. Offset arkuszowy. Lakiery część 3.
Ewa Rajnsz
nr katalogowy: 130914
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-10
Suszenie płatków zbożowych
nr katalogowy: 79516
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-6
Nowoczesne linie do odwadniania i suszenia mas włóknistych Cz. 2. Instalacje do suszenia mas włóknistych w płatkach
nr katalogowy: 126942
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-3
Przetwarzanie i utrwalanie mięsa w dziejach świata (część II )
nr katalogowy: 75375
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-11
Modelowanie mielenia w celu zmniejszenia zużycia energii oraz określenia wpływu zmiennych procesu na drukowność papieru metodą inkjet Część 1. Model przewidujący smarność oraz właściwości mielonych mas
Jerzy W. Skowroński
nr katalogowy: 55398
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
System aktywnego zintegrowanego czujnika siatkowego do pomiaru mikropól odkształceń i naprężeń
JERZY KRĘŻEL
MAŁGORZATA KUJAWIŃSKA
nr katalogowy: 35640
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
System aktywnego zintegrowanego czujnika siatkowego do pomiaru mikropól odkształceń i naprężeń
JERZY KRĘŻEL
MAŁGORZATA KUJAWIŃSKA
nr katalogowy: 35639
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-5
Osłony konwekcyjne maszyn z cylindrem Yankee – nowe rozwiązania
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 137712
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Wpływ procesu suszenia hydroksyapatytu na jego właściwości powierzchniowe
Agnieszka Sobczak-Kupiec
Zbigniew Wzorek
Alicja Michalik-Zym
Piotr Radomski
nr katalogowy: 61058
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-5
Zwiększenie wydajności maszyn do produkcji bibułki tissue za pomocą pokrycia technologicznego walca tisQ.X
Torsten Bellaire
nr katalogowy: 143430
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-2
Jeszcze o papierach higienicznych
K. Głowacki
nr katalogowy: 96872
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Studies on carbon dioxide absorption rate into solutions of K2CO3/KHCO3 activated with amines. Industrial application of research results Badania szybkości absorpcji ditlenku węgla w roztworach K2CO3/KHCO3 aktywowanych aminami. Przemysłowa aplikacja wyników badań
Grzegorz Bińczak
Ryszard Pohorecki
Władysław Moniuk
Zofia Jakubowska-Mordecka
nr katalogowy: 104672
10.15199/62.2017.3.37
AURA 2016-10
Błękitny węgiel alternatywą dla tradycyjnego paliwa kopalnego
Aleksander SOBOLEWSKI
nr katalogowy: 101258
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-1
Modelowanie efektów skali występujących w procesach mikroformowania
Zbigniew ZIMNIAK
Anna GAJEK
nr katalogowy: 88755
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2015-25
Mikroreplikacja
Zygmunt Jazukiewicz
nr katalogowy: 95410
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Zastosowanie polialkoholi cukrowych do obróbki osmotycznej owoców z pigwy w technologii wytwarzania chipsów
Natalia Kita
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 120367
10.15199/65.2019.5.6
susze owocowe
liofilizacja
suszenie konwekcyjno-mikrofalowo- próżniowe
dried fruit
freeze-drying
convective-microwave- vacuum drying
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2006-4
Nanotechnologia w powłokach
P.L. Bonora
M. Lekka
L. Creazzi
nr katalogowy: 17793
MATERIAŁY BUDOWLANE 2016-3
Building Information Modelling w Polsce - szanse i wyzwania
Michał Skorupski
Marcin Mikulewicz
nr katalogowy: 97494
10.15199/33.2016.03.19
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-10
Nowa metoda na kwaśną serwatkę
nr katalogowy: 87250
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-1
Doświadczenia z pracy solarnych suszarni osadów ściekowych w Polsce
Krzysztof Iskra
Łukasz Krawczyk
Jan M. Miodoński
nr katalogowy: 111820
10.15199/17.2018.1.7
osady ściekowe
słoneczne suszenie
termiczne metody
promieniowanie słoneczne
sewage sludge
solar drying
thermal methods
solar energy radiation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Badania technologii zgazowania biomasy w złożu stałym w skali 3,5 MW
Tomasz Chmielniak
Marek Ściążko
Jacek Zawistowski
Marek Dudyński
nr katalogowy: 20344
GOSPODARKA WODNA 2016-5
Projekt ISS EWATUS a zrównoważone zużycie wody
JOANNA PIASECKA
KATARZYNA SAMBORSKA
RAFAŁ ULAŃCZYK
EWA MAGIERA
WOJCIECH FROELICH
nr katalogowy: 98528
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Zawartość wybranych metabolitów wtórnych i zdolność przeciwutleniająca ziela Mentha × piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus suszonego próżniowo
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 124474
10.15199/62.2020.1.18
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2005-6
Pomiar według szarej skali zgodny z normą DIN 54001
nr katalogowy: 13726
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Jakość prognozowania skali czasu nadzorowanej przez pierwotny wzorzec częstotliwości z zastosowaniem sieci neuronowej typu GMDH na przykładzie skali czasu UTC(NPL)
Łukasz Sobolewski
nr katalogowy: 140355
10.15199/48.2022.11.25
prognozowanie różnic UTC – UTC(k)
Skala Czasu UTC(NPL)
skala UTC i UTC Rapid
korekcja skali czasu
sieci neuronowe.
predicting UTC – UTC(k) differences
UTC(NPL) timescale
UTC & UTC Rapid scales
timescale correction
neural networks.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Jakość prognozowania skali czasu nadzorowanej przez pierwotny wzorzec częstotliwości z zastosowaniem sieci neuronowej typu GMDH na przykładzie skali czasu UTC(NPL)
Łukasz Sobolewski
nr katalogowy: 140355
10.15199/48.2022.11.25
prognozowanie różnic UTC – UTC(k)
Skala Czasu UTC(NPL)
skala UTC i UTC Rapid
korekcja skali czasu
sieci neuronowe.
predicting UTC – UTC(k) differences
UTC(NPL) timescale
UTC & UTC Rapid scales
timescale correction
neural networks.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Jakość prognozowania skali czasu nadzorowanej przez pierwotny wzorzec częstotliwości z zastosowaniem sieci neuronowej typu GMDH na przykładzie skali czasu UTC(NPL)
Łukasz Sobolewski
nr katalogowy: 140355
10.15199/48.2022.11.25
prognozowanie różnic UTC – UTC(k)
Skala Czasu UTC(NPL)
skala UTC i UTC Rapid
korekcja skali czasu
sieci neuronowe.
predicting UTC – UTC(k) differences
UTC(NPL) timescale
UTC & UTC Rapid scales
timescale correction
neural networks.
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2009-3
Czucie w skali nano
nr katalogowy: 41551
OPAKOWANIE 2021-1
Pakowanie przekąsek z suszonych owoców z Ishida
nr katalogowy: 130152
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-1
Beznapięciowe suszenie dzianin w rozcięciu i w worku
nr katalogowy: 111860
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-5
POLSKA - UNIA - ŚWIAT
nr katalogowy: 35505
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2017-2
Przyczyny reklamacji posadzek w ciągach komunikacyjnych centrów handlowych
Henryk Pieczarowski
nr katalogowy: 106738
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2010-3
Ocena jakości włókien, półproduktów przędzenia oraz przędz za pośrednictwem nomogramów jakościowych USTER STATISTICS oraz narzędzia USTER® QUALIPROFILE™
Stanisław Lewandowski
Robert Drobina
nr katalogowy: 50682
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Wpływ sposobów suszenia w produkcji i przechowywaniu żywności na wybrane właściwości fizykochemiczne truskawek
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
Emilia Janiszewska-Turak
nr katalogowy: 121989
10.15199/65.2019.8.8
truskawki
suszenie
zawartość wody
aktywność wody
właściwości mechaniczne
struktura
barwa
strawberries
drying
water content
water activity
mechanical properties
structure
colour
SZKŁO I CERAMIKA 2012-4
Otrzymywanie i właściwości nanoproszków tlenku cynku Część I: Przegląd metod syntezy
Tomasz Strachowski
nr katalogowy: 70064
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2008-4
Modyfikacja powierzchni mikro- i nanoproszków - napełniaczy mikronanokompozytów polimerowych
Tadeusz Habdank-Wojewódzki
Lech Subocz
nr katalogowy: 34185
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-1
Zastosowanie zmiennej skali czasu w układach regulacji
MAREK DURNAŚ
BOGDAN GRZYWACZ
nr katalogowy: 23409
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2017-9
Wpływ temperatury suszenia na sorpcję wilgoci w zależności od rodzaju biomasy drzewnej
WERONIKA TULEJ
SZYMON GŁOWACKI
MARIUSZ SOJAK ANDRZEJ BRYŚ
ROBERT MURAKOWSKI
nr katalogowy: 109605
10.15199/9.2017.9.4
biomasa
sorpcja
suszenie
konwekcja
robinia akacjowa
wierzba biała
biomass
sorption
drying
convection
accacia
white willow
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-5
Określanie poziomu domieszkowania w absorberach ogniw słonecznych Cu(In,Ga)Se2
MICHAŁ ĆWIL
nr katalogowy: 35096
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Research of the energy parameters of the vibro-ozonation complex
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Serhii Hrushetskyi
nr katalogowy: 143739
10.15199/48.2023.06.08
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibro-ozonating complex
ozone concentration
vibration acceleration
ziarno
wibro-ozonowanie.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Research of the energy parameters of the vibro-ozonation complex
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Serhii Hrushetskyi
nr katalogowy: 143739
10.15199/48.2023.06.08
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibro-ozonating complex
ozone concentration
vibration acceleration
ziarno
wibro-ozonowanie.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-3
Techniczno-ekonomiczne aspekty stosowania układów pomiarowych na wysokim ciśnieniu
Jacek Blicharski
Stanisław Nagy
Czesław Rybicki
nr katalogowy: 33496
GOSPODARKA MIĘSNA 2008-1
Produkcja surowców paszowych i pasz przemysłowych na świecie
Tomasz Rokicki
nr katalogowy: 32568
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Emulsje wodne inicjatorów w polimeryzacji chlorku winylu - skala wielkolaboratoryjna i przemysłowa
MARIA OBŁÓJ-MUZAJ
MARCIN KUMOSIŃSKI
AGNIESZKA ABRAMOWICZ
ROMAN POTURALSKI
nr katalogowy: 28755
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-3
Kontrola procesu krystalizacji mocznika za pomocą mierników izotopowych
JAN MARCINIAK
STANISŁAW IWAŃCZUK
ROMAN POSŁUSZNY
JAN NAWROT
nr katalogowy: 105895
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-9
Tani i efektywny sposób zapewnienia jakości wilgotnego ziarna zbóż paszowych
nr katalogowy: 62040
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-3
Iberyjska obróbka w naturze
Marcin Zatyka
nr katalogowy: 119304
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-2
Drukarz sitodrukowy
Iwona Romanowska-Słomka
nr katalogowy: 65748
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-7-8
Trudna droga polskich win na wyższe półki
nr katalogowy: 37615
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-9
Zastosowanie włóknistego bemitu do wytwarzania powłok w platynowych katalizatorach do dopalania zanieczyszczeń w gazach
ZOFIA JAWQRSKA-GALAS
STANISŁAW JANIAK
JÓZEF WRZYSZCZ
nr katalogowy: 107311
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-5
Zwiększenie wydajności maszyn do produkcji bibułki tissue za pomocą pokrycia technologicznego walca tisQ.X
Torsten Bellaire
nr katalogowy: 143430
MATERIAŁY BUDOWLANE 2020-9
Ocena jakości i trwałości powłok farb fasadowych
Artur Pałasz
nr katalogowy: 128047
CHŁODNICTWO 2008-1-2
Rozwój zasad realizacji transportu chłodniczego oraz badań i certyfikacji samochodów chłodni do przewozu szybko psującej się żywności
JACEK SCHNOTALE
MAREK STEINDEL
nr katalogowy: 33177
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2007-2
Eksperymentalne opracowanie komponentu danych wektorowych TOPO dla Bazy Danych Topograficznych (TBD) na podstawie wysokorozdzielczych obrazów satelitarnych
ZDZISŁAW KURCZYŃSKI
WIESŁAW WOLNIEWICZ
nr katalogowy: 23976
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2024-11
Rozdzielczość Pojęciowa 2.0
Bartłomiej BIELAWSKI
nr katalogowy: 151294
10.15199/50.2024.11.2
schemat pojęciowy
XML
GML
XSD
rozdzielczość geoinformacyjna
rozdzielczość pojęciowa
relacyjna baza danych
Conceptual schema
XML
GML
XSD
geoinformational resolution
conceptual resolution
relational database
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
Słody ciemne – wpływ na jakość brzeczki i przebieg procesu fermentacji
Justyna Paszkot
Adam Głowacki
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 148466
10.15199/64.2024.2.2
słody ciemne
piwa ciemne
związki Maillarda
dark malts
dark beers
Maillard reaction compounds
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-7
KTZ
Zygmunt Jazukiewicz
nr katalogowy: 132540
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-7
KTZ
Zygmunt Jazukiewicz
nr katalogowy: 132540
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2023-7
Prowizoryczny plan portu i Redy Gdyńskiej – pierwsze współczesne opracowanie polskiej kartografii morskiej z 1923 roku
Jacek Kijakowski
nr katalogowy: 144021
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-12
Analiza barwy suszonej cebuli
Ewa Golisz
Weronika Gas
Małgorzata Jaros
nr katalogowy: 117613
10.15199/64.2018.12.1
cebula
suszenie
barwa
onion
drying
colour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-10
Suszenie izolacji transformatorów rozdzielczych z wykorzystaniem medium ciekłego
Piotr PRZYBYŁEK
Hubert MORAŃDA
Hanna MOŚCICKA-GRZESIAK
Ireneusz KOWNACKI
Rafał ZAWISZ
nr katalogowy: 116288
10.15199/48.2018.10.04
transformator
suszenie
ester syntetyczny
izolacja celulozowa.
transformer
drying
synthetic ester
cellulose insulation.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-6
Zmiana skali
nr katalogowy: 114526
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-3
Porady prawne
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 142161
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2010-12
Pytania egzaminacyjne na egzamin pisemny z zakresów pierwszego, drugiego, czwartego i piątego w dniu 22 października 2010 r.
nr katalogowy: 56187
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-1
Przemysł papierniczy w Polsce w III kwartale 2017 roku
MICHAŁ JASTRZĘBSKI
nr katalogowy: 111886
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-5
Osłony konwekcyjne maszyn z cylindrem Yankee – nowe rozwiązania
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 137712
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-3
Znaczenie badań polimorfizmu substancji farmaceutycznych
Marta Łaszcz
Kinga Trzcińska
Magdalena Bodziachowska-Panfil
Wioleta Maruszak
nr katalogowy: 66455
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-10
Leraclen® ATR i Lerabilt® 268 – niskotemperaturowe, alkaliczne produkty do odtłuszczania przed cynkowaniem ogniowym i galwanicznym
Tomasz Świerczyński
nr katalogowy: 139913
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-1
Aparaty do klasyfikacji tusz wieprzowych w skali EUROP
Fabian Magda
nr katalogowy: 73862
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2011-11
Pytania egzaminacyjne na egzamin pisemny z zakresów pierwszego, drugiego, czwartego i piątego w dniu 9 września 2011 r.
nr katalogowy: 63653
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH