Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 10
Identyfikacja drożdży modyfikacje metod klasycznych
10.15199/65.2016.10.6
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 101720
10.15199/65.2016.10.6
SŁOWA KLUCZOWE: drożdże, identyfikacja, modyfikacje metod klasycznych KEY WORDS: yeast, identification, modification of classical methods Drożdże są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym (w winiarstwie, piwowarstwie, gorzelnictwie, piekarnictwie, produkcji fermentowanej żywności), jednak ich rola nie zawsze jest pozytywna. Mikroorganizmy te są odpowiedzialne za psucie się żywności, co jest przyczyną bardzo dużych strat ekonomicznych [2]. Drożdże mogą również stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Notuje się ciągły wzrost częstości występowania infekcji wywołanych przez drożdże, głównym czynnikiem etiologicznym grzybic są drożdże z rodzaju Candida, Cryptococcus [3]. Dlatego szczególnie istotna jest znajomość metod identyfikacji drożdży stanowiących zagrożenie dla zdrowia człowieka oraz odpowiedzialnych za psucie się żywności, a także wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych i badaniach naukowych. Identyfikacja drożdży polega na ustaleniu ich przynależności do określonej jednostki taksonomicznej. W identyfikacji drożdży stosuje się metody klasyczne i ich modyfikacje oraz metody nowoczesne, w tym metody biologii molekularnej. Klasyczne techniki identyfikacji polegają na ocenie cech morfologicznych, hodowlanych i fizjologicznych drożdży. W procedurze identyfikacyjnej uwzględnia się morfologię komórek, tworzenie grzybni, pseudogrzybni, wegetatywnych endospor, zdolność do zarodnikowania. Ocenia się również zdolność drożdży do asymilacji związków węgla i azotu, fermentacji sacharydów, wymagania w stosunku do witamin, produkcję zewnątrzkomórkowych polisacharydów, estrów i karotenoidów, wzrost przy wysokim ciśnieniu osmotycznym, oporność na cykloheksamid, wytwarzanie ureazy [1, 5]. Metody klasyczne są powszechnie stosowane w wielu laboratoriach mikrobiologicznych, jednak opracowuje się techniki alternatywne pozwalające na szybszą i precyzyjniejszą identyfikację drożdży, w tym zminiaturyzowa[...]
Bibliografia
[1] Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. 2000. Yeasts: Characteristics and identification, Cambridge University Press, 23-38. [2] Kowal K. 2013. "Biochemiczne metody identyfikacji mikroorganizmów zanieczyszczających żywność". Przemysł Spożywczy 67 (2) : 16-18. [3] Kuba K. 2008. "Metody molekularne i immunologiczne stosowane w diagnostyce grzybic". Wiadomości Parazytologiczne 54 (3) : 187-197. [4] Kunicka-Styczyńska A., H. Stobińska. 2007. "Identyfikacja mikroorganizmów" W Mikrobiologia techniczna - mikroorganizmy i środowiska ich występowania, Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska (red.), 128-145, PWN Warszawa. [5] Kurtzman C.P., J.W. Fell, T. Boekhout, V. Robert. 2011. Methods for isolation, phenotypic characterization and maintenance of yeasts In: The yeasts, a taxonomic study, Kurtzman C.P. J.W. Fell, T. Boekhout (eds), Elsevier B.V., vol. 1, 87-100. [6] Pincus D.H., S. Orenga, S. Chatellier. 2007. "Yeast identification-past, present, and future methods". Medical Mycology 45 (2) : 97-121. [7] http://www.biolog.com/pdf/milit/00A%20005rC%20Biolog%20Database%20Book. pdf [8] http://www.biolog.com/pdf/milit/00A%20009%20YT_sell%20sheet.pdf [9] http://www.biologiemarine.com/___fiches/APIpdf/API%2020C%20aux-_07628_ -_G_-_20210.pdf [10] http://www.biologiemarine.com/___fiches/APIpdf/API%20candida-_08159_ -_H_-_10500.pdf [11] http://www.biomerieux.co.kr/upload/Package%20Insert_43631_chromID%20candida- 1.pdf [12] http://www.biomerieux-diagnostics.com/sites/clinic/files/9308960-002-gb-b-apiweb- booklet.pdf [13] http://www.biomerieux-diagnostics.com/vitek-2-yst-id-card [14] https://store.pda.org/TableOfContents/ERMM_V2_Ch01.pdf
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 101720 "Identyfikacja drożdży mod..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH