Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Soki owocowe jako źródło witaminy C w diecie człowieka
Fruit Juices as a Source of Vitamin C in the Human Diet
10.15199/64.2018.4.3
Izabella Kwaś
niewska-Karolak
Radosław Mostowski
nr katalogowy: 113416
10.15199/64.2018.4.3
Streszczenie
Oceniono wpływ sposobu otrzymywania soku pomarańczowego i jabłkowego na zawartość witaminy C, cukrów ogółem, kwasowości, pH oraz ekstraktu. W tym celu wykorzystano różne urządzenia (wyciskarkę wolnoobrotową, sokowirówkę), a także wzięto pod uwagę soki dostępne w handlu detalicznym o zbliżonych parametrach, czyli przeznaczone do szybkiej konsumpcji (soki jednodniowe). Wykazano, że sposób otrzymywania soków pomarańczowych w warunkach laboratoryjnych nie miał istotnego wpływu na ich skład chemiczny, natomiast wyraźnie mniejszą zawartością witaminy C charakteryzował się sok jednodniowy (o 21%). W przypadku soku jabłkowego sytuacja była odmienna, sok kupny charakteryzował się ok. 10-krotnie większą zawartością kwasu askorbinowego. Wartości pozostałych badanych parametrów różniły się w niewielkim stopniu. Najmniejszą zawartością cukrów ogółem charakteryzowały się soki otrzymywane w sokowirówce. Wyniki kwasowości miareczkowej, pH oraz ekstraktu były zgodne z Polską Normą [16]. Uzyskane wyniki wskazują, że soki otrzymywane w warunkach laboratoryjnych z wykorzystaniem sokowirówki i wyciskarki charakteryzują się prawidłowymi parametrami fizykochemicznymi i mogą być spożywane każdego dnia jako jedno ze źródeł witaminy C w codziennym jadłospisie
Abstract
The influence of the extraction method to obtain orange and apple juice on the vitamin C content, total sugars, acidity, pH and extract was evaluated. For this purpose, the various devices-low-speed juicer, juicer were used to obtain material for the analysis. We also examined juices available in retail trade with similar parameters (one day juice for quick consumption). It has been shown that the method of the orange juices preparation had no significant effect on their chemical composition, and a clearly lower vitamin C content, were found in one day juice (21% lower). In case of the apple juice, the situation was different, one day juice was characterized by about 10 times higher content of ascorbic acid. The values of the other examined parameters only slightly differ. The lowest content of sugars in total was found in juices obtained in fast juicer. The results of titratable acidity, pH and extract were in accordance with the Polish Norm [16]. The obtained results indicate that the juices obtained in laboratory conditions using a slow and fast juicer are characterized by correct physicochemical parameters and can be consumed every day as one of the sources of vitamin C in a daily menu.
Słowa kluczowe
soki owocowe
witamina C
metody otrzymywania
Keywords
fruit juices
vitamin C
extraction methods
Bibliografia
[1] Biernat Jadwiga. 2001. "Żywienie, żywność a zdrowie.", Wrocław: Astum. [2] Człapka-Matyasik Magdalena, Małgorzata Fejfer, Anna Gramza-Michałowska, Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Jan Jeszka. 2011. “Właściwości antyrodnikowe wybranych soków owocowych dostępnych na rynku polskim". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4) : 991-993. [3] Gerson Charlotte, Beata Bishop. 2007. "Metoda Doktora Gersona". Pewel Mała : Wydawnictwo Vichara. [4] Gheribi Edyta. 2011. "Związki polifenolowe w owocach i warzywach“. Medycyna Rodzinna 4 : 111-115. [5] Janda Katarzyna, Magdalena Kasprzak, Jolanta Wolska. 2015. "Witamina C - budowa, właściwości, funkcje i występowanie“. Pomeranian Journal of Life Sciences 61 (4) : 419-425. [6] Jarczyk Andrzej, Janusz B. Berdowski. 1999. "Przetwórstwo owoców i warzyw" część 2. Warszawa: WSP. [7] Kalinowska Monika. 2012. "Prozdrowotne właściwości jabłek oraz metody izolacji i identyfikacji związków biologicznie czynnych z jabłek". Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 17 (3) : 37-44. [8] Kowalczyk R. 2004. "Wydajność tłoczenia i wskaźnik zużycia jabłek w procesie wytwarzania zagęszczonego soku jabłkowego". Problemy Inżynierii Spożywczej 12 (20) : 20-30.[9] Kułagowska Anna. 1995. Cukry. Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian, 52–55. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej w Łodzi. [10] Kułagowska Anna. 1995. Witamina C. Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian, 198–201.Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej w Łodzi. [11] Mokrosińska Katarzyna. 1995. Stężenie jonów wodorowych (pH) i kwasowość miareczkowa. W Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian, 110–119. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej w Łodzi. [12] Nadulski Rafał, Zbigniew Kobus, Tomasz Guz, Karolina Strzałkowska, Dariusz Kosik. 2014. „Przydatność wybranych odmian jabłek do tłoczenia w warunkach gospodarskich”. Inżynieria Rolnicza 1(149) : 147–154. [13] Neuhoff-Murawska Joanna, Piotr Socha, Jerzy Socha. 2007. „Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży”. Standardy Medyczne 1 (4) : 91–99. [14] Nosecka Bożena. 2016. „Zapotrzebowanie na jabłka zakładów przetwórczych w Polsce” Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4 (60) : 10–13. [15] Nowak K. Żmudzińska-Żurek B. 2009. „Pomidory – najlepsze źródło likopenu”. Przemysł Spożywczy 6 (63) : 26–29. [16] PN-90/A-75101/02: Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego. [17] Pyryt Beata, Dorota Wilkowska. 2012. „Ocena jakości wybranych soków pomarańczowych“. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 23 (XLV) : 248–253. [18] Raport Rynkowy AJIN. 2016. „Market report”. European Fruit Juice Association. [19] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z 20 grudnia 2006 r. [20] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z 16 grudnia 2008 r. [21] Sałata Barbara. 2015. „Wymogi w zakresie znakowania produktów spożywczych“. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Oddział w Radomiu. [22] Top Production of Oranges. 2013. Choose „Production, Crops, World” in the left margin and picklist.” United Nations, Food and Agricultural Organization, FAO Statistics
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113416 "Soki owocowe jako źródło ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH