Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1
Proso - charakterystyka, uprawa, wykorzystanie
Millet - characteristics, cultivation, industry application
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
Agnieszka Miszczykowska
nr katalogowy: 111946
Streszczenie
Proso jest rośliną trawiastą, popularną głównie w krajach azjatyckich i afrykańskich, gdzie stanowi podstawę wyżywienia miejscowej ludności. W Polsce uprawa prosa wynosi ok. 50 tys. t/rok. Zboże to wykorzystywane jest głównie do otrzymywania kaszy jaglanej i paszy dla zwierząt oraz jako pokarm dla ptaków. W ostatnim czasie sporo mówi się o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych prosa i kaszy jaglanej, jednak wciąż mało jest dowodów naukowych, które potwierdzają tę hipotezę. Do tej pory ustalono, że białka niektórych odmian prosa mogą wykazywać działanie hamujące względem bakterii z rodzajów Escherichia, Salmonella, Pseudomonas czy Bacillus.
Abstract
Millet is a grassy plant, popular mainly in Asian and African countries, where it is a basic food for local people. In Poland, the cultivation of millet is about 50 thousent of tones. This cereal is mainly used in Poland to obtain millet groats, for production of animal feed, as well as food for birds. Recently there were many informations about the antimicrobial properties of millet and millet groat, but there is still lack of scientific evidence that confirms this hypothesis. To this date, it has been established that proteins of some millet cultivars may show antimicrobial properties against bacteria from the genera Escherichia, Salmonella, Pseudomonas or Bacillus.
Słowa kluczowe
proso
kasza jaglana
peptydy
aktywność przeciwdrobnoustrojowa
Keywords
millet
millet groat
antimicrobial peptides
antimicrobial properties
Bibliografia
[1] Adekunle A.A., J. Ellis-Jones, I. Ajibefun, R.A. Nyikal, S. Bangali, O. Fatunbi, A. Ange. 2012. "Agricultural Innovation in Sub-Saharan Africa: experiences from Multiple Stakeholder Approaches". Forum for Agricultural Research in Africa, Accra, Ghana. [2] Baltensperger D.D. 2002. Foxtail and proso millet. W: Progress in New Crop (red. Janick J., Whipkey A.). ASHS Press, Alexandria. [3] Bartosz G. 2008. Druga twarz tlenu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. [4] Bisht A., M. Thapliyal, A. Singh. 2016. "Screening and isolation of antibacterial proteins/peptides from seeds of millets". International Journal of Current Pharmaceutical Research 8 (3): 96-99. [5] Borowy T., M.S. Kubiak. 2014. "Kasza - produkt wartościowy sam w sobie". Przegląd Zbożowo-Młynarski 58 (4): 8-10. [6] Brogden K.A. 2005. "Antimicrobial peptides: Pore formers or metabolic inhibitors in bacteria?". Nature Reviews Microbiology 3 (3): 238-250. [7] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2011. "Determination of antioxidant activity in free and hydrolyzed fractions of millet grains and characterization of their phenolic profiles by HPLC-DAD-ESI-MSn". Journal of Functional Foods 3 (3): 144-158. [8] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. "Antioxidant Phenolics of Millet Control Lipid Peroxidation in Human LDL Cholesterol and Food Systems". Journal of the American Oil Chemists’ Society 89 (2): 275-285. [9] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. "Bioaccessibility and antioxidant potential of millet grain phenolics as affected by simulated in vitro digestion and microbial fermentation". Journal of Functional Foods 4 (1): 226-237. [10] Cudic M., L. Otvos 2002. "Intracellular targets of antibacterial peptides". Current Drug Targets 3 (2): 101-106. [11] Devi P.B., R. Vijayabharathi, S. Sathyabama, N. G. Malleshi., V. B. Priyadarisini. 2011. "Health benefits of finger millet (Eleusine coracana L.) polyphenols and dietary fiber: a review". International Journal of Food Science and Technology 51 (6): 1021-1040. [12] F AO, 2014. FAOSTAT database http://faostat. fao.org/beta/en/#data/Q [13] GUS, 2014. Wyniki produkcji roślinnej w 2014 r. Dostępne na http://www. stat.gov.pl/ [14] H ale J.D., R.E. Hancock. 2007. "Alternative mechanisms of action of cationic antimicrobial peptides on bacteria". Expert Review of Anti-infective Therapy 5 (6): 951-959. [15] H ancock R.E.W., H.G. Sahl. 2006. "Antimicrobial and host-defense peptides as new anti-infective therapeutic strategies". Nature Biotechnology 24 (12): 1551-1557. [16] H offmann-Bahnsen R., J. Plessow 2003. Alte Kulturpflanzen neu entdeckt, Rispenhirse (Panicum miliaceum) eineideale Sommerung für den ökologischen Landbau. Mitteilungen der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 15: 31-33. [17] H unt H.V., M.G. Campana, M.C. Lawes, Y.J. Park, M.A. Bower, C.J. Howe, M.K. Jones. 2011. "Genetic diversity and phylogeography of broomcorn millet (Panicum miliaceum L.) across Eurasia". Molecular Ecology 20 (22): 4756-4771. [18] H unt H.V., M. Vander Linden, X. Liu, G. Motuzaite-Matuzeviciute, S. Colledge, M.K. Jones. 2008. "Millets across Eurasia: chronology and context of early records of the genera Panicum and Setaria from archaeological sites in the Old World". Vegetation History and Archaeobotany 17 (1): 5-18. [19] Janiszewska J. 2014. "Naturalne peptydy przeciwdrobnoustrojowe w zastosowaniach biomedycznych". Polimery 59 (10): 699-707. [20] Jurga R. 2014. "Prawie wszystko o kaszach". Przegląd Zbożowo-Młynarski 48 (6): 25-27. [21] Léder I. 2004. SORGHU M AND MILLETS. W: Cultivated Plants, Primarily as Food Sources. Encyclopedia of Life Support Systems (red. György Füleky), developed under the Auspices of the UNESCO. Eolss Publishers, Oxford. [22] Liu L., X. Chen 2012: The Archaeology of China: From the Late Paleolithic to the Early Bronze Age. Cambridge University Press, New York. [23] Lopez A.D., C.D. Mathers, M. Ezzati, D.T. Jamison, C.J. Murray. 2006. "Global and regional burden of disease and risk factors, 2001: systematic analysis of population health data". Lancet 367 (9524): 1747-1757. [24] Lu H., J. Zhang, K. Liu, N. Wu, Y. Li, K. Zhou, M. Ye, T. Zhang, H . Zhang, X. Yang, L. Shen, D. Xu, Q. Li. 2009. "Earliest domestication of common millet (Panicum miliaceum) in East Asia extended to 10,000 years ago". Proceedings of the National Academy of Sciences 106 (18): 7367-7372 [25] Mirski T., R. Gryko, M. Bartoszcze, A. Bielawska- Drózd, W. Tyszkiewicz. 2011. "Peptydy przeciwdrobnoustrojowe - nowe możliwości zwalczania infekcji u ludzi i zwierząt". Medycyna Weterynaryjna 67 (8): 517-521. [26] Montesinos E. 2007. "Antimicrobial peptides and plant disease control". FEMS Microbiol Letters 270 (1): 1-11. [27] Peters B.M., M.E. Shirtliff, M.A. Jabra-Rizk. 2010. "Antimicrobial Peptides: Primeval Molecules or Future Drugs?" PLOS Pathogens 6 (10): 1-4 [28] Porter E.A., X. Wang, H.S. Lee, B. Weisblum, S.H. Gellman. 2000. "Non-haemolytic beta- amino-acid oligomers". Nature 404 (6778): 565 [29] Rose D.J., D.K. Santra. 2013. "Proso millet (Panicum miliaceum L.) fermentation for fuel etanol production". Industrial Crops and Products 43: 602-605. [30] Roshevits R. 1980: Grasses: an introduction to the study of fodder and cereal grasses. Indian National Scientific Documentation Center, Delhi. [31] Shai Y. 2002. "Mode of action of membrane active antimicrobial peptides". Biopolymers 66 (4): 236-248. [32] Skarnes R.C., D.W. Watson. 1956. "Characterization of leukin: an antibacterial factor from leucocytes active against gram-positive pathogens". The Journal of Experimental Medicine 104 (6): 829-845. [33] Taylor J.R.N., M.N. Emmambux 2008. Gluten- free foods and beverages from millets. W: Gluten-Free Cereal Products and Beverages (red. Elke K. Arendt i F abio Dal Bello). Academic Press, Elsevier, USA. [34] U padhyaya H.D., M. Vetriventhan, S.L. Dwivedi, S.K. Pattanashetti, S.K. Singh. 2016. "Proso, barnyard, little, and kodo millets". W: Genetic and Genomic Resources for Grain Cereals Improvement (red. Singh, M., Upadhyaya H.D.). Academic Press, Elsevier, USA. [35] Wiechula B.E., J.P. Tustanowski, G. Martirosian. 2006. "Peptydy antydrobnoustrojowe". Wiadomości Lekarskie 59 (7-8): 542-547 [36] Wimley W.C. 2010. "Describing the mechanism of antimicrobial peptide action with the interfacial activity model". ACS Chemical Biology 5 (10): 905- 917. [37] Zhang L., A. Rozek, R.E. Hancock. 2001. "Interaction of cationic antimicrobial peptides with model membranes". The Journal of Biological Chemistry 276 (38): 35714-35722. [38] Zohary D., M. Hopf. E. Weiss. 2000. Domestication of Plants in the Old World, third ed. Oxford University Press, Oxford.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111946 "Proso - charakterystyka, ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2018-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH