Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-5
Koncepcja systemu telemedycznego z komunikacją głosową służącego do przypominania i zdalnej kontroli zażywania leków przez pacjentów geriatrycznych i psychiatrycznych
Łukasz MACIURA
Piotr LASEK
Anna IWANICKA –
MACIURA
nr katalogowy: 84465
10.12915/pe.2014.05.027
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2016-6
INTERNET NANORZECZY W SIECI m-ZDROWIA
Jacek Jarmakiewicz
Krzysztof Parobczak
Krzysztof Maślanka
nr katalogowy: 101841
10.15199/59.2016.6.111
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2018-4
Internet Rzeczy w ochronie zdrowia
Łukasz Kryśkiewicz
nr katalogowy: 112249
IoT
zaawansowane technologie
e-zdrowie (telemedycyna).
IoT
advanced technologies
e-health (telemedicine)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-5
An efficient biometrics-based authentication scheme for telecare medicine information systems
Zuowen Tan
nr katalogowy: 76799
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-1
Thin film electrodes as elements of telemedicine systems
Ewa KORZENIEWSKA
Agnieszka DURAJ
Cezary KONECZNY
Andrzej KRAWCZYK
nr katalogowy: 88900
10.15199/48.2015.01.35
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2017-6
OCENA EFEKTYWNOŚCI METOD WIELODOSTĘPU IEEE 802.15.6 SENSORÓW BEZPRZEWODOWYCH ELEKTRONIKI UBIERALNEJ W ZASTOSOWANIACH TELEMEDYCZNYCH
Jacek Jarmakiewicz
Krzysztof Maślanka
nr katalogowy: 106366
10.15199/59.2017.6.66
IEEE 802.15.6
Wireless Body Area Network
Human Body Communication
multiple access control
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Intelligent support system for e-Health
Larysa GLOBA
Ivan ISHCHENKO
Andrii ZAKHARCHUK
nr katalogowy: 102644
10.15199/48.2016.12.60
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-6
Enhancing Predictive Models for Assessing 5G Exposure Effects on Human Health and Cognition through Supervised Machine Learning: A Multi-Stage Feature Selection Approach
Tasneem SOFRI
Allan Melvin ANDREW
Hasliza A RAHIM
Hiromitsu NISHIZAKI
Latifah Munirah KAMARUDIN
Peng Wen WONG
Ping Jack SOH
nr katalogowy: 148984
10.15199/48.2024.06.23
antenna and propagation
bioelectromagnetic
probabilistic neural network
supervised machine learning
antena i propagacja
bioelektromagnetyczny
probabilistyczna sieć neuronowa
nadzorowane uczenie maszynowe
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-12
Electromagnetic Field and Home Monitoring in Cardiac Device Technology
Anna PŁAWIAK-MOWNA
Andrzej KRAWCZYK
Agnieszka DURAJ
nr katalogowy: 40226
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Substancje chemiczne w e-papierosach i ich wpływ na zdrowie człowieka
Jarosław Chmielewski
nr katalogowy: 126283
10.15199/62.2020.5.15
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-2
Health, safety and environmental aspects during welding and allied processes - Leonardo da Vinci project
Joanna Wyciślik
Jolanta Matusiak
nr katalogowy: 89585
10.15199/24.2015.2.5
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-2
Health, safety and environmental aspects during welding and allied processes - Leonardo da Vinci project
Joanna Wyciślik
Jolanta Matusiak
nr katalogowy: 89585
10.15199/24.2015.2.5
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-12b
Zdalne monitorowanie stymulatorów serca i wszczepialnych kardiowerterów-defibrylatorów - aspekty bezpieczeństwa i badania ekspozycji na PEM z udziałem pacjentów
Anna PŁAWIAK-MOWNA
Andrzej KRAWCZYK
nr katalogowy: 64309
PROBLEMY JAKOŚCI 2018-4
Ocena realizacji strategii na rzecz poprawy jakości zdrowia psychicznego w Polsce
Mira LISIECKABIEŁANOWICZ
nr katalogowy: 113219
ochrona zdrowia psychicznego
Narodowy Program Zdrowia (NPZ) na lata 2016-2020
Narodowy Program Ochrony Zdrowia Psychicznego (NPOZP)
mental health protection
National Health Programme (NPZ) for 2016-2020
National Mental Health Protection Programme (NPOZP)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-9
E-zdrowie: Zdalne systemy monitoringu pacjentów na przykładzie astmy
Marcin WIŚNIEWSKI
Tomasz ZIELIŃSKI
nr katalogowy: 55496
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-4
Experimental research of turbo-codes application in telemedicine systems with wireless body area sensor networks
Roman N. KVYETNYY
Yuriy Yu. IVANOV
Yaroslav A. KULYK
Bogdan P. KNYSH
Sergiy G. KRIVOGUBCHENKO
Igor Yu. IVANOV
Waldemar WÓJCIK
Azhar SAGYMBEKOVA
Nursanat ASKAROVA
nr katalogowy: 119501
10.15199/48.2019.04.30
communication technologies
error-correcting code
MAP
SOVA
technologie komunikacyjne
kod korekcji błędów
MAP
SOVA
ATEST - OCHRONA PRACY 2015-2
Angielski dla behapowców Lekcja 62
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 89537
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-2
Real Time Prototype to Measure Structural Acceleration and Tilt of High-Rise Building
M. E. HAQUE
M. F. M. ZAIN
M.A. HANNAN
M.JAMIL
MD. ASIKUZZAMAN
nr katalogowy: 89375
10.15199/48.2015.02.40
PROBLEMY JAKOŚCI 2021-6
Z Prasy Zagranicznej
nr katalogowy: 132343
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-5
Angielski dla behapowców - Lekcja 29
nr katalogowy: 67600
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-3
MOX based E- Nose for Non-Invasive Biomedical Applications
Saeed Hasan JOARDER
Lokesh KULHARI
Badrul Hisham bin AHMAD
Kanad RAY
nr katalogowy: 130671
10.15199/48.2021.03.23
LTCC
volatile organic compound
Biomarker
sensor
metal oxide MOX sensor.
sztuczny nos – E-nos
analiza wydychanego powietrza
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-4
Angielski dla behapowców Lekcja 76
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 97744
ATEST - OCHRONA PRACY 2021-1
Przyszłość sektora e-detalicznego z punktu widzenia bezpieczeństwa i higieny pracy (6) Lekcja 132
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 129952
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2016-8-9
BEZPIECZNE UWIERZYTELNIANIE Z WYKORZYSTANIEM URZĄDZEŃ MOBILNYCH SECURE AUTHENTICATION USING MOBILE DEVICES
Paweł Łąka
Dariusz Flaga
Wojciech Mazurczyk
nr katalogowy: 101863
10.15199/59.2016.8-9.10
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2019-6
BEZPRZEWODOWY SYSTEM TELEMEDYCZNY MONITORUJĄCY PARAMETRY ŻYCIOWE PACJENTA
Robert Burczyk
Piotr Rajchowski
Sławomir J. Ambroziak
nr katalogowy: 120943
10.15199/59.2019.6.75
sieć radiowa
monitorowanie osób
badania pomiarowe
radio network
people monitoring
measuring research
ATEST - OCHRONA PRACY 2013-7
Angielski dla behapowców - Lekcja 47
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 78337
PROBLEMY JAKOŚCI 2018-7
Architektura obiektów ochrony zdrowia a jakość usług medycznych – na przykładzie lecznictwa psychiatrycznego
Beata ŁABUZ-ROSZAK
Jakub S. BIL
Piotr GORCZYCA
Marek ROSZAK
nr katalogowy: 114875
10.15199/48.2018.7.1
jakość usług medycznych
architektura obiektów ochrony zdrowia
lecznictwo psychiatryczne
quality of health services
architecture of health service buildings
psychiatric services
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3b
Research on the Intercommunication of Healthy Records and Hospital Medical Records
Guang DONG
Weili SHI
Jing LIU
Yinlong HU
nr katalogowy: 66615
PROBLEMY JAKOŚCI 2018-7
Znaczenie przestrzegania praw pacjenta w szpitalu w ogólnej ocenie placówki medycznej
Sandra KRYSKA
Anna REJ-KIETLA
nr katalogowy: 114876
10.15199/48.2018.7.2
prawa pacjenta
jakość usług zdrowotnych
jakość w ochronie zdrowia
patient rights
quality of health services
quality in health care
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-6
Podstępne pałeczki. Patogeny bakteryjne w kuchni - Escherichia coli
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 106244
zatrucia pokarmowe
żywienie zbiorowe
charakterystyka zagrożenia
E. coli
środki kontroli/nadzoru.
foodborne poisonings
catering and food service
hazard characterization
E. coli
control measures
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Zawodowe narażenie pracowników zakładów powłok galwanicznych na substancje chemiczne oraz związane z tym skutki zdrowotne w aspekcie edukacji zdrowotnej i profilaktyki
Jarosław Chmielewski
Bożena Wójtowicz
Ilona Żeber-Dzikowska
Małgorzata Dziechciaż
Radosław Sierpiński
Anna Cedro
Kamil Markowski
Barbara Gworek
Monika Szpringer
nr katalogowy: 127568
10.15199/62.2020.8.16
ATEST - OCHRONA PRACY 2005-10
Bhp w sieci
nr katalogowy: 8237
ATEST - OCHRONA PRACY 2005-11
Bhp w sieci
nr katalogowy: 8279
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-3
Sympozjum produktowe Frutarom Health
Adam Bogacz
nr katalogowy: 90193
ATEST - OCHRONA PRACY 2014-6
Angielski dla behapowców - Lekcja 54.
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 84962
ATEST - OCHRONA PRACY 2018-1
Pomoc przedsiębiorstwom w poprawie stanu zdrowia pracowników: Holandia (4)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 111595
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-1
Smart wound dressings
Ewa KORZENIEWSKA
Artur SZCZĘSNY
Jakub STANIEWSKI
Andrzej KRAWCZYK
Józef MRÓZ
Małgorzata SERWACH
nr katalogowy: 147140
10.15199/48.2024.01.60
elektronika noszona
opatrunek medyczny
inteligentne tekstylia
wearable electronics
smart dressings
smart textiles
OPAKOWANIE 2006-7
Suplementy żywnościowe marki Health Essentials dla sieci Aldi - przykład dobrego opakowania
nr katalogowy: 17945
OPAKOWANIE 2009-I
Health Safety of Materials and Articles Intended to Come into Contact With Food
Zofia Pogorzelska
nr katalogowy: 42511
AURA 2018-6
Stan środowiska a zdrowie środowiskowe
Kinga BONENBERG
nr katalogowy: 114096
zdrowie środowiskowe
ryzyko zdrowotne
medycyna środowiskowa
skażenie środowiska
polityka redukcji środowiskowych zagrożeń zdrowia
environmental health
health risk
environmental medicine
environmental pollution
policy of reducing environmental hazards to health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-5
Diety roślinne – charakterystyka, zalecenia oraz postawy konsumenckie
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Katarzyna Wolnicka
nr katalogowy: 126523
10.15199/65.2020.5.7
dieta
żywienie
zdrowie
diety roślinne
konsument
diet
nutrition
health
plant-based diets
consumer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PROBLEMY JAKOŚCI 2017-6
Ocena skuteczności wdrożenia oraz funkcjonowania Systemu Zarządzania Jakością w jednostce organizacyjnej systemu opieki zdrowotnej - Dział Pomocy Doraźnej
Anita FAJCZAK-KOWALSKA
Magdalena KOWALSKA
nr katalogowy: 106567
10.15199/48.2017.6.1
norma PN-EN ISO 9001:2009
system opieki zdrowotnej
Dział Pomocy Doraźnej
PN-EN ISO 9001:2009 standards
health and care system
Department of Emergency
ATEST - OCHRONA PRACY 2010-6
Angielski dla behapowców lekcja 6
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 52368
ATEST - OCHRONA PRACY 2014-7
Angielski dla behapowców - Lekcja 55.
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 85423
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-8
Angielski dla behapowców - lekcja 80
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 100106
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-7
Angielski dla behapowców Lekcja 79 Substancje niebezpieczne - odpowiednie komunikowanie w miejscu pracy (5)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 99539
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-2
ORTOPIEZOMETR – Piezoelektryczny system sensoryczny do badań rozkładu nacisku stóp na podłoże w warunkach naturalnych
Ewa KLIMIEC
Piotr GUZDEK
Grzegorz KOŁASZCZYŃSKI
Jacek PIEKARSKI
Wojciech GRZESIAK
Krzysztof SZOŁTYSIK
Wojciech SZOŁTYSIK
Barbara JASIEWICZ
nr katalogowy: 130175
10.15199/48.2021.02.1
wady stóp
sensory piezoelektryczne
system diagnostyczno – rehabilitacyjny
telemedycyna.
foot defects
piezoelectric sensors
diagnostic and rehabilitation system
telemedicine.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Identyfikacja sensorycznych dysfunkcji organizmu poprzez monitorowanie za pomocą e-włókien
Ewa KORZENIEWSKA
Agnieszka DURAJ
Andrzej KRAWCZYK
nr katalogowy: 81575
PROBLEMY JAKOŚCI 2013-7-8
TLS - kompozycja metod na rzecz doskonalenia systemu zarządzania organizacją
Krystyna Lisiecka
nr katalogowy: 77765
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ASPEKTY ZDROWOTNE związane z grillowaniem mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137699
grillowanie
mięso
jakość zdrowotna
WWA
HCA
grilling
meat
health quality
PAH
HCA
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ASPEKTY ZDROWOTNE związane z grillowaniem mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137699
grillowanie
mięso
jakość zdrowotna
WWA
HCA
grilling
meat
health quality
PAH
HCA
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-2
Angielski dla behapowców - Lekcja 26
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 65742
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Substancje chemiczne w żywności jako zagrożenie zdrowotne
Ewa Ochwanowska
Małgorzata Czarny-Działak
Ilona Żeber-Dzikowska
Boże na Wójtowicz
Barbara Gworek
Halina Król
Małgorzata Dziechciaż
Monika Szpringer
Jarosław Chmielewski
nr katalogowy: 122844
10.15199/62.2019.10.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Wodorosty morskie źródło pobrania pierwiastków szkodliwych dla zdrowia
Monika Mania
Małgorzata Rebeniak
Tomasz Szynal
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117678
10.15199/65.2018.12.5
metale ciężkie
wodorosty
najwyższe dopuszczalne poziomy pobrania z dietą
heavy metals
seaweed
maximum levels
dietary intake
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32208
PROBLEMY JAKOŚCI 2010-4
Jakość opieki zdrowotnej
Justyna Grudziąż-Sękowska
nr katalogowy: 51039
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-11
An Analysis of 5.8 GHz Microwave Doppler radar for Heartbeat Detection
Mohd Azlishah Othman
Mohan Sinnappa
Hazwani Azman
Mohamad Zoinol Abidin Abd Aziz
Mohd Nor Hussein
Mohd Muzafar Ismail
Hamzah Asyrani Sulaiman
Mohamad Harris Misran
Maizatul Alice Meor Said
Ridza Azri Ramlee
nr katalogowy: 80875
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-1
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych stosowanych do produkcji piwa w Polsce
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32846
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-3
Angielski dla behapowców - Lekcja 27
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 66399
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-3
Concurrent data acquisition of electrocardiogram and respiration rate using predictive filtering
Tomasz RYMARCZYK
Andres VEJAR
Timur KASSYMOV
nr katalogowy: 136575
10.15199/48.2022.03.25
iltrowanie predykcyjne
biosygnały
czujniki.
predictive filtering
biosignals
sensors.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-3
Concurrent data acquisition of electrocardiogram and respiration rate using predictive filtering
Tomasz RYMARCZYK
Andres VEJAR
Timur KASSYMOV
nr katalogowy: 136575
10.15199/48.2022.03.25
iltrowanie predykcyjne
biosygnały
czujniki.
predictive filtering
biosignals
sensors.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-3
Concurrent data acquisition of electrocardiogram and respiration rate using predictive filtering
Tomasz RYMARCZYK
Andres VEJAR
Timur KASSYMOV
nr katalogowy: 136575
10.15199/48.2022.03.25
iltrowanie predykcyjne
biosygnały
czujniki.
predictive filtering
biosignals
sensors.
AURA 2021-12
Zasady oceny oddziaływania na zdrowie w kontekście ochrony środowiska
Anna TARGOSZ
nr katalogowy: 134978
zdrowie publiczne
czynniki środowiskowe chorób cywilizacyjnych
badanie skutków zdrowotnych
skutki ekologiczne projektów gospodarczych
walory krajobrazowe
tereny zielone
public health
environmental factors of civilization illnesses
testing health consequences
ecological consequences of economic projects
landscape assets
green areas
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-3
Dieta śródziemnomorska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 136717
dieta śródziemnomorska
zdrowie
właściwości prozdrowotne
Mediterranean diet
health
health-promoting properties
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-3
Dieta śródziemnomorska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 136717
dieta śródziemnomorska
zdrowie
właściwości prozdrowotne
Mediterranean diet
health
health-promoting properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-3
angielski dla behapowców Lekcja 75 Substancje niebezpieczne - odpowiednie komunikowanie w miejscu pracy (1)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 97148
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Assessment of the Electromagnetic Radiation Level of vehicles, computers, household appliances, personal care products, mobile phones and smartphones
Krzysztof PRZYSTUPA
Volodymyr POHREBENNYK
Olena MITRYASOVA
Orest KOCHAN
nr katalogowy: 124202
10.15199/48.2020.01.42
electromagnetic radiation level
computers
mobile phones and smartphones.
poziom promieniowania elektromagnetycznego
komputery
telefony komórkowe i smartfony.
AURA 2018-8
Mieszkanie jako element środowiska ludzkiego
Kinga BONENBERG
nr katalogowy: 115301
zdrowie środowiskowe
zdrowy dom
ekologia wnętrz
zagrożenie środowiskowe
environmental health
healthy house
ecological interior-design
environmental hazard
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-2
WSTĘPNE SZKOLENIA Z ZAKRESU BHP JAKO NARZĘDZIE AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ
Wioletta ŻMUDA-CZERWONKA
nr katalogowy: 138384
10.15199/180.2022.2.2
pracownik
niepełnosprawność umysłowa
bhp
aktywizacja zawodowa
employee
intellectual disabilities
OHS
employment support
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-2
WSTĘPNE SZKOLENIA Z ZAKRESU BHP JAKO NARZĘDZIE AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ
Wioletta ŻMUDA-CZERWONKA
nr katalogowy: 138384
10.15199/180.2022.2.2
pracownik
niepełnosprawność umysłowa
bhp
aktywizacja zawodowa
employee
intellectual disabilities
OHS
employment support
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-2
WSTĘPNE SZKOLENIA Z ZAKRESU BHP JAKO NARZĘDZIE AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ
Wioletta ŻMUDA-CZERWONKA
nr katalogowy: 138384
10.15199/180.2022.2.2
pracownik
niepełnosprawność umysłowa
bhp
aktywizacja zawodowa
employee
intellectual disabilities
OHS
employment support
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-12
PERSONALIA
nr katalogowy: 103118
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Konsumpcja i bezpieczeństwo zdrowotne ryb bałtyckich
Wojciech Sawicki
Jacek Okraska
nr katalogowy: 139169
10.15199/65.2022.8.7
rybołówstwo
przetwórstwo ryb
spożycie ryb
bezpieczeństwo zdrowotne
toksykologia
fishery
fish processing
fish consumption
health safety
toxicology
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Konsumpcja i bezpieczeństwo zdrowotne ryb bałtyckich
Wojciech Sawicki
Jacek Okraska
nr katalogowy: 139169
10.15199/65.2022.8.7
rybołówstwo
przetwórstwo ryb
spożycie ryb
bezpieczeństwo zdrowotne
toksykologia
fishery
fish processing
fish consumption
health safety
toxicology
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Konsumpcja i bezpieczeństwo zdrowotne ryb bałtyckich
Wojciech Sawicki
Jacek Okraska
nr katalogowy: 139169
10.15199/65.2022.8.7
rybołówstwo
przetwórstwo ryb
spożycie ryb
bezpieczeństwo zdrowotne
toksykologia
fishery
fish processing
fish consumption
health safety
toxicology
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Konsumpcja i bezpieczeństwo zdrowotne ryb bałtyckich
Wojciech Sawicki
Jacek Okraska
nr katalogowy: 139169
10.15199/65.2022.8.7
rybołówstwo
przetwórstwo ryb
spożycie ryb
bezpieczeństwo zdrowotne
toksykologia
fishery
fish processing
fish consumption
health safety
toxicology
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-7
OCENA WŁASNOŚCI TECHNOLOGICZNYCH ODLEWNICZYCH STOPÓW ALUMINIUM PRZY WYKORZYSTANIU METAL HEALTH SYSTEM
BOGUSŁAW AUGUSTYN
TOMASZ STUCZYŃSKI
nr katalogowy: 54011
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-6
Use and potential of the digital twin of Structural Health Monitoring and Non-Destructive Testing for improving durability and preventing failures of existing structures
Daria Jasińska
Maciej Dutkiewicz
Manon Ancelin
Elodie De Morais Dias
Arthur Grasselli
Nora Morise
Gabriel Laot
nr katalogowy: 149104
10.15199/33.2024.06.03
Non-Destructive Testing (NDT)
chimneys
digital twin
existing structures
Structural Health Monitoring (SHM).
badania nieniszczące (NDT)
kominy
cyfrowy bliźniak
istniejące konstrukcje
monitorowanie stanu konstrukcji (SHM).
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-12
Czy broń elektromagnetyczna zagraża zdrowiu człowieka?
Jaromir SOBIECH
Jarosław KIELISZEK
nr katalogowy: 48813
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Małe piwo nie wadzi – wpływ umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie i życie człowieka
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 134182
10.15199/64.2021.5.4
antyoksydanty
flawonoidy
choroby układu sercowo-naczyniowego
nowotwory
zdrowie
antioxidants
flavonoids
cardiovascular diseases
cancer
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PROBLEMY JAKOŚCI 2020-3
Od postawy prozdrowotnej w stoczni jachtowej do ograniczania zagrożeń na stanowisku pracy formierza-laminiarza
Anna DEMBICKA
Katarzyna Anna MOŁAS
nr katalogowy: 125624
10.15199/46.2020.3.2
zdrowie
ergonomia
kultura bezpieczeństwa
zagrożenia
jakość pracy
formierz-laminiarz
health
ergonomics
safety culture
threats
quality of work
laminator
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2004-12
Profilaktyka chorób układu krążenia
A. Cichocka
nr katalogowy: 7239
AURA 2020-6
"Jedno zdrowie" - o znaczeniu przyrody w czasach pandemii
Piotr Skubała
nr katalogowy: 126631
10.15199/2.2020.6.2
koronawirus
choroby odzwierzęce
różnorodność biologiczna
„mokre targi”
coronavirus
zoonoses
biodiversity
„wet markets”
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-16-17
Inżynieria bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia na budowie
Jerzy Obolewicz
Adam Baryłka
nr katalogowy: 127489
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-2
WSTĘPNE SZKOLENIA Z ZAKRESU BHP JAKO NARZĘDZIE AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ
Wioletta ŻMUDA-CZERWONKA
nr katalogowy: 138384
10.15199/180.2022.2.2
pracownik
niepełnosprawność umysłowa
bhp
aktywizacja zawodowa
employee
intellectual disabilities
OHS
employment support
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-1b
Partial Inverse Most Unbalanced Spanning Tree Problem
Qin WANG
nr katalogowy: 65416
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Melamina jako składnik naczyń i przyborów kuchennych. Analiza przypadków produktów niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów
Małgorzata A. Jarossová
Paulina Krnáčová
Małgorzata Krzywonos
Anna Cierniak-Emerych
Alica Lacková
Szymon T. Dziuba
nr katalogowy: 124849
10.15199/62.2020.2.14
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
XV Międzynarodowe Sympozjum gryczane „Buckwheat for health”
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 144363
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2006-5
Pech czy trucizna
nr katalogowy: 19481
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wartość dietetyczna nasion amarantusa
Natalia Żurek
nr katalogowy: 114137
amarantus
wartość zdrowotna
dietetyka
amaranth
health value
dietetics
ATEST - OCHRONA PRACY 2006-5
BHP - co to jest
Z. Niczyporuk
nr katalogowy: 15659
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2019-5
Cyfryzacja stacji elektroenergetycznych
Jakub Papiernik
nr katalogowy: 120168
10.15199/74.2019.5.6
ABB Ability
stacja cyfrowa
standard IEC 61850-9-2
szyna procesowa
światłowodowy czujnik pomiaru prądu
Asset Health Center
ABB Ability
digital substation
IEC 61850-9-2 standard
process bus
fiber optic current sensor
Asset Health Center
AURA 2019-9
Ekonomiczne i zdrowotne koszty niskiej jakości powietrza - sytuacja w Polsce
Monika Załuska
nr katalogowy: 122132
pył zawieszony
zanieczyszczenie powietrza
smog
jakość powietrza
zdrowie
ekonomia
particulate matter
air pollution
smog
air quality
health
economy
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Nowe rozwiązania inteligentnych czujników pomiarowych dla diagnostyki układów mechanicznych
T. Bojko
T. Uhl
nr katalogowy: 1133
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-12
Napoje funkcjonalne - zdrowie, żywienie, marketing. Cz. 2. Napoje funkcjonalne - trendy i czynniki rozwoju
A. Bogacz
nr katalogowy: 23137
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-4
Zastosowanie gazów w przemyśle spożywczym
Janusz Czapski
Marcin Kidoń
nr katalogowy: 43848
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-5
Oświadczenia zdrowotne dotyczące składników botanicznych
Grażyna Osęka
Iwona Kowalczyk-Andrzejewska
nr katalogowy: 113829
botanicals
oświadczenia zdrowotne
lista pending
Trybunał Sprawiedliwości
Komisja Europejska
EFSA
ocena naukowa
botanicals
health claims
pending list
Court of Justice of the European Union
European Commission
EFSA
scientific assessment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Czynniki technologiczne wpływające na proces epoksydowania (Z,E,E)-1,5,9-cyklododekatrienu do 1,2-epoksy-(Z,E)-5,9-cyklododekadienu
Grzegorz Lewandowski
Estera Rytwińska
Eugeniusz Milchert
nr katalogowy: 20377
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-9
Niebezpieczne barwniki syntetyczne w żywności
Ewa Sicińska
Anna Brzozowska
nr katalogowy: 54165
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-3
#GAMIFICATION IN OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY (OHS) TRAININGS
AGNIESZKA OKSANOWICZ-BESZTER
nr katalogowy: 128615
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-3
#GAMIFICATION IN OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY (OHS) TRAININGS
AGNIESZKA OKSANOWICZ-BESZTER
nr katalogowy: 128615
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-5
Wheezes recognition method with tonal index descriptor
Marcin Wiśniewski
Tomasz Zieliński
nr katalogowy: 67416
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-10
Angielski dla behapowców Lekcja 82 Angażowanie młodych pracowników w działania z zakresu bhp (1)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 101180
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Katarzyna Kucharek
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
nr katalogowy: 123532
10.15199/65.2019.11.4
zioła i przyprawy
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
herbs and spices
microbiological contamination
pathogens
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-9
Barwniki syntetyczne a nowe regulacje prawne
nr katalogowy: 38045
PROBLEMY JAKOŚCI 2016-4
Resilience engineering a wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy i zasad odpowiedzialności społecznej w polskich przedsiębiorstwach
Małgorzata PĘCIŁŁO
nr katalogowy: 97921
10.15199/47.2016.4.2
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Z życia SPP
nr katalogowy: 128291
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Optymalizacja procesu epoksydowania (Z,E,E)-1,5,9-cyklododekatrienu w obecności katalizatora Mo(CO)
Grzegorz Lewandowski
Estera Rytwińska
Eugeniusz Milchert
nr katalogowy: 20379
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-12
Rozszerzenie e-learningu: e-trening operatorów pojazdów i urządzeń
MAREK KACPRZAK
ANDRZEJ KACZMARCZYK
ANDRZEJ MASŁOWSKI
nr katalogowy: 48917
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-3
E-mobility: realistic vision or hype - an economic analysis
nr katalogowy: 58512
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-10
Papiernia uczestniczy w projekcie magazynowania energii wodorowej
K. Głowacki
nr katalogowy: 128765
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-12
The improved tool in the process of evaluation of electromagnetic therapy
Mira LISIECKA-BIEŁANOWICZ
Andrzej KRAWCZYK
Adam LUSAWA
nr katalogowy: 56658
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-6
Z ŻYCIA SPP
nr katalogowy: 77917
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Escherichia coli w produktach zbożowo-młynarskich
Jerzy Kuchciak
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 113062
Escherichia coli
EHE C O157:H7
źródła skażenia zboża i mąki
dopuszczalny poziom bakterii coli
Escherichia coli
EHEC O157:H7
sources of grain and flour contamination
acceptable level of coli bacteria
PROBLEMY JAKOŚCI 2017-11
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 110435
PROBLEMY JAKOŚCI 2007-11
Przedsiębiorstwa i koncepcje zarządzania
Maciej Urbaniak
nr katalogowy: 31565
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Epoksydowanie (Z,E,E)-1,5,9-cyklododekatrienu nadtlenkiem wodoru wobec katalizatorów przeniesienia międzyfazowego
Grzegorz Lewandowski
nr katalogowy: 20369
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-12
Możliwości wykorzystania hydrokoloidów w produkcji makaronów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 81085
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-7-8
Prozdrowotne efekty konsumpcji truskawek
Anna Zasowska-Nowak
Piotr Nowak
nr katalogowy: 86175
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7b
Modern distance examination as part of distance learning – the E-matura project
Dominik JESKE
Maciej KRASUSKI
Rafał STRYJEK
Sławomir WIAK
nr katalogowy: 69305
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3b
Synergy E-business-Based Control Mode of Perception Mechanism
Yuyan JIANG
Hao SUN
Ping LI
Zheng WANG
Zhuting ZHANG
nr katalogowy: 66634
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2006-12
Analiza wpływu niskiej temperatury na jakość spoin bezołowiowych w aspekcie występowania zarazy cynowej
K. Witek
A. Skwarek
M. Cież
nr katalogowy: 22663
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Czynniki determinujące potrzebę wdrożenia e-learningu przemysłowego w polskim przedsiębiorstwie sektora chemicznego
Sylwia Łukaszczykiewicz
nr katalogowy: 140035
10.15199/62.2022.10.5
przedsiębiorstwo chemiczne
e-learning
przemysł
wdrożenie
chemical company
e-learning
industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Czynniki determinujące potrzebę wdrożenia e-learningu przemysłowego w polskim przedsiębiorstwie sektora chemicznego
Sylwia Łukaszczykiewicz
nr katalogowy: 140035
10.15199/62.2022.10.5
przedsiębiorstwo chemiczne
e-learning
przemysł
wdrożenie
chemical company
e-learning
industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Czynniki determinujące potrzebę wdrożenia e-learningu przemysłowego w polskim przedsiębiorstwie sektora chemicznego
Sylwia Łukaszczykiewicz
nr katalogowy: 140035
10.15199/62.2022.10.5
przedsiębiorstwo chemiczne
e-learning
przemysł
wdrożenie
chemical company
e-learning
industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Czynniki determinujące potrzebę wdrożenia e-learningu przemysłowego w polskim przedsiębiorstwie sektora chemicznego
Sylwia Łukaszczykiewicz
nr katalogowy: 140035
10.15199/62.2022.10.5
przedsiębiorstwo chemiczne
e-learning
przemysł
wdrożenie
chemical company
e-learning
industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Czynniki determinujące potrzebę wdrożenia e-learningu przemysłowego w polskim przedsiębiorstwie sektora chemicznego
Sylwia Łukaszczykiewicz
nr katalogowy: 140035
10.15199/62.2022.10.5
przedsiębiorstwo chemiczne
e-learning
przemysł
wdrożenie
chemical company
e-learning
industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-7
E-handel sięga po zewnętrznych dostawców logistyki
nr katalogowy: 127225
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-7
E-handel sięga po zewnętrznych dostawców logistyki
nr katalogowy: 127225
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-8
Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka Cz. I. Przyswajanie, źródła oraz spożycie lipidów
Jan Kłobukowski
Joanna Ciborska
Filip Kłobukowski
nr katalogowy: 108786
10.15199/65.2017.8.7
trawienie
wchłanianie
tłuszcz
produkty spożywcze
digestion
absorption
fat
food products
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Warunki oświetleniowe w mieszkaniach - wyniki badań ankietowych
Elżbieta JANOSIK
Stanisław MARZEC
Marcin ŁACIAK
nr katalogowy: 55181
ATEST - OCHRONA PRACY 2024-3
Wspólny język komunikowania zamierzeń strategicznych w dążeniu do wizji „Zero Wypadków”
Aleksandra Wilk
nr katalogowy: 147678
GAZETA CUKROWNICZA 2008-12
Spis treści rocznika 2008 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 41214
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2019-25
Logistyka zabiegowa
nr katalogowy: 123565
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Arctic Paper z certyfikatem „Cradle to Cradle CertifiedTM”
nr katalogowy: 128232
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Arctic Paper z certyfikatem „Cradle to Cradle CertifiedTM”
nr katalogowy: 128232
ATEST - OCHRONA PRACY 2017-5
Polscy behapowcy w europejskiej sieci
nr katalogowy: 105404
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1994-10
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 43191
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2007-11
Kreator Sodexho
JERZY PASIKOWSKI
nr katalogowy: 31175
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2014-13
Medyczny szok przyszłości?
Maciej Kamyk
nr katalogowy: 85071
ATEST - OCHRONA PRACY 2010-8
Angielski dla behapowców lekcja 8
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 53581
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
ATEST - OCHRONA PRACY 2023-3
Wpływ „Long Covid” na pracowników i miejsca pracy oraz rola bhp (2)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 142269
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Konsumpcja i bezpieczeństwo zdrowotne ryb bałtyckich
Wojciech Sawicki
Jacek Okraska
nr katalogowy: 139169
10.15199/65.2022.8.7
rybołówstwo
przetwórstwo ryb
spożycie ryb
bezpieczeństwo zdrowotne
toksykologia
fishery
fish processing
fish consumption
health safety
toxicology
PROBLEMY JAKOŚCI 2017-5
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy w doskonaleniu warunków produkcji – implikacyjne aspekty wymagań normy ISO 45001
Adam GÓRNY
nr katalogowy: 105583
10.15199/48.2017.5.1
AURA 2018-11
Zmiany klimatu a zdrowie człowieka
Piotr Skubała
nr katalogowy: 117035
10.15199/2.2018.11.3
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
System automatycznej oceny stanu zdrowia krów mlecznych
Mariusz PROROK
Paweł KNAPKIEWICZ
Jędrzej JAŚKOWSKI
Jan DZIUBAN
nr katalogowy: 72333
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości
Jan Oszmiański
Paulina Nowicka
Paweł Rubiński
nr katalogowy: 61770
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-4-5
Właściwości korozyjne wybranych lutowi bezołowiowych
MARCIN GROBELNY
NATALIA SOBCZAK
KRYSTYNA PIETRZAK
KATARZYNA MAKOWSKA
nr katalogowy: 58815
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-7
Calculation in 3D of magnetic fields generated by underground cable of complex geometry
Krzysztof BUDNIK
Wojciech MACHCZYŃSKI
nr katalogowy: 92129
10.15199/48.2015.07.31
ATEST - OCHRONA PRACY 2021-5
Analiza studiów przypadku dotyczących pracy z przewlekłymi dolegliwościami układu mięśniowo- -szkieletowego (4) Lekcja 136
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 131556
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
fermented food
lactic acid bacteria
health
PROBLEMY JAKOŚCI 2020-4
Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia w zarządzaniu przedsięwzięciami budowlanymi
Jerzy OBOLEWICZ
Adam BARYŁKA
nr katalogowy: 126033
obiekty budowlane
bezpieczeństwo
ochrona zdrowia
zarządzanie
proces budowlany
construction works
safety
health protection
management
construction process
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-3
AMCOsystem E "0" oparty na naturalnych składnikach nieoznaczonych symbolem E
nr katalogowy: 66664
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-3
WIADOMOŚCI
nr katalogowy: 90198
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Mniszek lekarski – roślina lecznicza o właściwościach prozdrowotnych
Patrycja Gazda
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 150106
10.15199/65.2024.8.8
mniszek lekarski
roślina lecznicza
polifenole
działanie przeciwzapalne
dandelion
medicinal plant
polyphenols
anti-inflammatory effect
AUTO MOTO SERWIS 2022-2
Oferta świateł dla Audi e-tron GT
nr katalogowy: 136671
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-4
Aspekty zdrowotne w krótkookresowym narażeniu na ołów
Marta Boroń
Michał Dobrakowski
Jarosław Chmielewski
Barbara Gworek
Ilona Korzonek-Szlacheta
Jacek Kiełtucki
Monika Szpringer
Sławomir Kasperczyk
nr katalogowy: 113525
ATEST - OCHRONA PRACY 2018-5
Spotkanie ENSHPO
nr katalogowy: 113804
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-6
OD REDAKCJI
Maria Burska
nr katalogowy: 77100
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-7
Z PÓŁKI KSIĘGARSKIEJ
Witold Danikiewicz
nr katalogowy: 106122
AURA 2004-9
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
Adam Wieczorek
nr katalogowy: 606
OPAKOWANIE 2015-4
Opakowanie do płynu e-liquid od APPE i Bericap
nr katalogowy: 90879
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-4
Modyfikowana skrobia w produkcji makaronu podgotowanego
nr katalogowy: 50879
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH