Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-10
Wpływ dodatku kwasu askorbinowego na cechy reologiczne ciasta i jakość pieczywa pszennego
BOŻENA LEWICKA
nr katalogowy: 38780
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-8
Kwas askorbinowy (witamina C, E300)
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 78286
AURA 2008-11
Gdy nadchodzi zima zła
KRYSTYNA BONENBERG
nr katalogowy: 39356
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-11
Wpływ dodatku kwasu askorbinowego na cechy ciasta i jakość pieczywa pszennego
Bożena Lewicka
Danuta Abramczyk
nr katalogowy: 31366
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-5
Wpływ wybranych środków powierzchniowo czynnych na czas trwania reakcji otrzymywania kwasu askorbinowego
ANNA WÓJTOWICZ
JANUSZ ZAJĘCKI
WANDA KRAMARZ
nr katalogowy: 107003
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-6
Witamina C. Właściwości, rola i zastosowanie
KLAUDYNA GRZELA
MAGDALENA BAŃKOSZ
nr katalogowy: 141218
10.15199/28.2022.6.3
witamina C
kwas askorbinowy
vitamin C
ascorbic acid
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2011-14-15
Nanoemulsje w przechowalnictwie składników bioaktywnych
Krzysztof Kryża
Dominik Stencel
Sebastian Barejsza
Grzegorz Szczepanik
nr katalogowy: 61012
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-6
Witamina C. Właściwości, rola i zastosowanie
KLAUDYNA GRZELA
MAGDALENA BAŃKOSZ
nr katalogowy: 141218
10.15199/28.2022.6.3
witamina C
kwas askorbinowy
vitamin C
ascorbic acid
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-5
Badania mąki z dodatkami poprawiającymi jej jakość wypiekową
nr katalogowy: 76467
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Żywność funkcjonalna dla osób prowadzących aktywny tryb życia
Arkadiusz Szterk
Małgorzata Czerwonka
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 51875
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Wpływ dodatku oregano na właściwości chemiczne oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Marta Krajewska
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 117229
10.15199/62.2018.11.29
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2006-12
Naturalne inhibitory korozji miedzi w wodzie pitnej
I. Drela
P. Falewicz
M. Klakočar-Ciepacz
T. Lesiak
nr katalogowy: 22834
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-6
Badania jakości kryształów kwasu askorbinowego otrzymywanych z roztworów wodnych
ANDRZEJ MATYNIA
BOGUSŁAWA WIERZBOWSKA
nr katalogowy: 107877
OPAKOWANIE 2017-7
Właściwości przeciwutleniające i optyczne folii BOPP i PET modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińska
nr katalogowy: 107524
10.15199/42.2017.7.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-12
Wpływ niektórych czynników na wydajność krystalizacji kwasu askorbinowego z roztworów wodnych
ANDRZEJ MATYNIA
BOGUSŁAWA WIERZBOWSKA
nr katalogowy: 108287
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-11
Określenie wpływu dodatku kwasu askorbinowego na wybrane cechy jakościowe błyskawicznych makaronów ekstrudowanych
nr katalogowy: 72177
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-8
Substancja dodatkowa czy wzbogacająca?
Joanna Olszak
nr katalogowy: 78773
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-5
Peklowanie mięsa
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Klaudia Wołyńczuk
nr katalogowy: 114008
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-2
Obszar metastabilny w układzie kwas askorbinowy-etanol-woda
ANDRZEJ MATYNIA
BOGUSŁAWA WIERZBOWSKA
nr katalogowy: 107200
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-10
Kwas askorbinowy i związki fenolowe w produkcji świeżo tłoczonych soków jabłkowych
Joanna Kolniak-Ostek
Jan Oszmiański
Aneta Wojdyło
nr katalogowy: 72038
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
Elektrochemiczne oznaczanie kwasu askorbinowego za pomocą elektrod Au/PANI
Piotr PROKARYN
Anna BARANIECKA
Jacek MARCZEWSKI
Dorota PIJANOWSKA
Piotr GRABIEC
nr katalogowy: 71354
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Use of natural protein stabilizer in the process for production of nanostructured silver. Wykorzystanie naturalnego stabilizatora białkowego w procesie otrzymywania srebra nanostrukturalnego
Jolanta Pulita
Marcin Banacha
leszek Tymczyna
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
nr katalogowy: 76893
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Technologia wytwarzania układu mikroprzepływowego do amperometrycznego pomiaru stężenia kwasu askorbinowego
Anna BARANIECKA
Marianna GÓRSKA
Beata KAZIMIERCZAK
Dariusz SZMIGIEL
Rafał SZCZYPIŃSKI
Filip ILNICKI
Jerzy KRUK
Władysław TORBICZ
Dorota G. PIJANOWSKA
Piotr GRABIEC
nr katalogowy: 55124
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-2
Advances in Coatings Technology ACT'18
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 118581
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-10
Przegląd metod modyfikacji poliestru na drodze chemicznej. Cz. II
Stanisław Pruś
nr katalogowy: 101400
10.15199/60.2016.10.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-4
Możliwości zwiększenia konsumpcji soków owocowych poprzez wprowadzenie nowych asortymentów – mętne soki śliwkowe
Monika Fastyn
Jarosław Markowski
Monika Mieszczakowska-Frąc
Witold Płocharski
nr katalogowy: 51264
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-5
Wpływ kwasu askorbinowego na generację wolnych rodników podczas ekspozycji na promieniowanie elektromagnetyczne eksponowane przez monitory LCD
Gabriela HENRYKOWSKA
Małgorzata LEWICKA1
Maria DZIEDZICZAK-BUCZYŃSKA
Krzysztof PACHOLSKI
Artur SZCZĘSNY
Andrzej BUCZYŃSKI
nr katalogowy: 84486
10.12915/pe.2014.05.048
CHŁODNICTWO 2015-10-11
Zmiany zawartości związków bioaktywnych w owocach papai (carica papaya L.) przechowywanych w różnych warunkach
Ilona Gałązka-Czarnecka
Andrzej Czarnecki
Lucjan Krala
nr katalogowy: 94783
10.15199/8.2015.10-11.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego, nr 1 i 2 z 2015 r.)
nr katalogowy: 90660
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-12
Roczny (tematyczny) spis treści 2013 r.
nr katalogowy: 80942
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-7-8
Kwas chlebowy Kwas - na upały w sam raz
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 99753
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-2
Wpływ obecności kwasu butanotetrakarboksylowego w apreturze opartej na kwasach polikarboksylowych na jej właściwości użytkowe
nr katalogowy: 28172
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Purification of fumaric acid made by bioconversion of waste glycerol Oczyszczanie kwasu fumarowego otrzymanego w wyniku biokonwersji odpadowego glicerolu
Andrzej Olszanowski
Robert Biernacki
nr katalogowy: 102383
10.15199/62.2016.11.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Kinetic studies on the esterification of caprylic acid with 2-ethylhexanol Badania kinetyczne estryfikacji kwasu kaprylowego alkoholem 2-etyloheksylowym
Maria Kulawska
Maria Organek
Wiesław Organek
nr katalogowy: 85024
10.12916/przemchem.2014.1016
MATERIAŁY BUDOWLANE 2013-9
Badania trwałości betonu cementowego w środowisku kwasowym
Piotr Woyciechowski
Joanna Julia Sokołowska
nr katalogowy: 79368
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-4
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 119555
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Kwas chlebowy – i do picia, i do pieczenia
Bohdan Juchniewicz
nr katalogowy: 150107
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-6
Kwas chlebowy - napój na nowo odkrywany
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 20601
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-4
Piekarzu, czy wiesz, że.....dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego? Dominują w nim dwa kwasy: mlekowy i octowy.
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 104855
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-1
Poli kwas asparaginowy. Otrzymywanie, właściwości i kierunki zastosowań
Ewa Dziki
Jan Pielichowski
Jolanta Polaczek
nr katalogowy: 14208
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-1
Poli kwas asparaginowy. Otrzymywanie, właściwości i kierunki zastosowań
Ewa Dziki
Jan Pielichowski
Jolanta Polaczek
nr katalogowy: 14208
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Kinetics of the synthesis of octyl palmitates. Kinetyka syntezy palmitynianów oktylowych
Maria Kulawska
Jerzy Skrzypek
nr katalogowy: 78576
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 134220
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2008-9
Czas na kwas
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 37903
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-3
Badania nad otrzymywaniem heksabenzyloheksaazaizowurcytanu (HBIW) w układzie metanol-kwas siarkowy
JOANNA JEFIMCZYK
ANDRZEJ ANTCZAK
PAWEŁ MAKSIMOWSKI
nr katalogowy: 33539
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1996-4
Stabilizacja wodnej dyspersji proszkowej farby epoksydowej polimerami akrylowymi
EDWIN MAKAREWICZ
MAŁGORZATA PACER
nr katalogowy: 41325
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Hyaluronic acid. Structure, properties and uses Kwas hialuronowy. Budowa, właściwości i zastosowanie
Monika Dymarska
Weronika Juros
Tomasz Janeczko
Edyta Kostrzewa-Susłow
nr katalogowy: 97904
10.15199/62.2016.4.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Synthesis of racemic rosmarinic acid Synteza racemicznego kwasu rozmarynowego
Katarzyna Sidoryk
Olga Michalak
Marcin Cybulski
Piotr Cmoch
Katarzyna Mróz
Katarzyna Filip
Agnieszka Burzyńska-Prajzner
nr katalogowy: 99643
10.15199/62.2016.7.10
CHŁODNICTWO 2008-6
Aspekty praktyczne instalacji dwutlenku węgla
nr katalogowy: 36062
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Płynny nawóz wapniowy z minimalną zawartością azotu i chlorków. Informacja techniczna
MIECZYSŁAW BOROWIK
ANDRZEJ BISKUPSKI
PIOTR RUSEK
SEBASTIAN SCHAB
PAWEŁ WÓJCIK
nr katalogowy: 44469
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-11
Olej rycynowy - chemia i zastosowanie
JÓZEF KULA
THUAT BUI QUANG
nr katalogowy: 43484
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Kwas ferulowy. Właściwości, oznaczanie i zastosowanie w przemyśle kosmetycznym
Kinga Stuper-Szablewska
Anna Przybylska
Danuta Kurasiak-Popowska
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 110066
10.15199/62.2017.10.7
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Niezbędne tłuszcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 146336
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
kwas alfa-linolenowy
kwas linolowy
kwasy EPA
DHA
bogate źródła
walory zdrowotne
polyunsaturated fatty acids
alpha-linolenic acid
linoleic acid
EPA
DHA
rich sources
health benefits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-4
Cinnamic acid and its hydroxy derivatives. Synthesis and application. Kwas cynamonowy i jego hydroksypochodne. Synteza i praktyczne zastosowanie
Urszula Guzik
Katarzyna Hupert-Kocurek
Piotr Siupka
Danuta Wojcieszyńska
nr katalogowy: 75915
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-5
AUTOKATALITYCZNA SYNTEZA PROSZKU MIEDZI Z ZASTOSOWANIEM KOLOIDU SREBRA JAKO KATALIZATORA
MAREK WOJNICKI
MACIEJ POLAŃSKI
EWA RUDNIK
MAGDALENA LUTY-BŁOCHO
nr katalogowy: 113979
10.15199/67.2018.5.4
miedź
formaldehyd
proszek
morfologia
wielkość ziarna
copper
formaldehyde
powder
morphology
grain size
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2007-7
Wpływ rodzaju obróbki cieplnej wielowarstwowych powłok SiO2 otrzymanych metodą zol-żel na zachowanie korozyjne stali nierdzewnej typu 316L
JACEK GRZEGORZ CHĘCMANOWSKI
BOGDAN SZCZYGIEŁ
nr katalogowy: 27912
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Analiza przeglądowa metod i urządzeń pomiarowych oraz projekt inteligentnego systemu elektronicznego do badania stężeń szkodliwych środków chemicznych w powietrzu w przemyśle spożywczym
Zbigniew JĘDRUSIAK
Artur WYMYSŁOWSKI
nr katalogowy: 146243
10.15199/48.2023.11.57
kwas nadoctowy
kwas octowy
nadtlenek wodoru
system elektroniczny
peracetic acid
acetic acid
hydrogen peroxide
electronic system
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Kwas linolowy ze sprzężonymi wiązaniami podwójnymi w modyfikowanych olejach roślinnych i w tłuszczu mlekowym
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA
ANDRZEJ W. LIPKOWSKI
ROBERT BODKOWSKI
ZBIGNIEW DOBRZAŃSKI
HANNA GWARDIAK
KRZYSZTOF RÓŻYCKI
nr katalogowy: 49079
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 134220
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Oznaczanie zanieczyszczeń śladowych w kwasie ortofosforowym(V) jakości EG metodą ICP-MS
Anna Milde
Mariusz Stypka
nr katalogowy: 148288
10.15199/62.2024.4.11
kwas ortofosforowy(V)
ICP-MS
zanieczyszczenia śladowe
jakość elektroniczna
orthophosphoric acid
ICP-MS
trace impurities
electronic grade (EG)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Chemical treatment of Ti-6Al-7Nb elements produced by powder-bed selective laser melting Chemiczna obróbka powierzchni elementów wytwarzanych metodą selektywnej laserowej mikrometalurgii proszków ze stopu Ti-6Al-7Nb
Edyta Łyczkowska
Patrycja Szymczyk
Paweł Lochyński
Edward Chlebus
nr katalogowy: 86128
10.12916/przemchem.2014.1477
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Use of propionic acid in plasma modification of a polyamide-polyethylene film Zastosowanie kwasu propionowego do plazmowej modyfikacji folii poliamidowo-polietylenowej
Zenobia Rżanek-Boroch
Agata Bekier
Magdalena Jaskólska
nr katalogowy: 94435
10.15199/62.2015.10.5
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-9
Kwas piekarski
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 139345
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-6
Rekomendowane przez technologów... Środki chemiczne dla przemysłu skórzanego
nr katalogowy: 68721
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-10
Acylaza penicylinowa i możliwości jej zastosowania w przemyśle farmaceutycznym
PIOTR BOROWICZ
MARIA MALINOWSKA
nr katalogowy: 107986
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Pitting corrosion of pickled and electropolished Cr-Ni stainless steel Odporność na korozję wżerową trawionej i elektropolerowanej stali chromowo-niklowej
Paweł Lochyński
Edyta Łyczkowska
Krzysztof Kuczewski
Bogdan Szczygieł
nr katalogowy: 84192
10.12916/przemchem.2014.762
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Study on biodegradability of synthetic anionic polymers based on acrylamides. Badania podatności na biodegradację syntetycznych polimerów anionowych na bazie akryloamidów
Iwona Szwach
Renata Kulesza
Magdalena Tomaka
Izabela Semeniuk
Ewa Sabura
nr katalogowy: 79839
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
The study of thoracic and inhalable fractions of sulfuric acid in various technological processes Badanie zawartości frakcji torakalnej i wdychalnej kwasu siarkowego(VI) w różnych procesach technologicznych
Małgorzata Szewczyńska
Małgorzata Pośniak
nr katalogowy: 94477
10.15199/62.2015.10.47
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-12
Z prasy technicznej
nr katalogowy: 73048
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Heterogeneous catalysts for esterification of triethylene glycol with acetic acid. Katalizatory heterogeniczne do procesu estryfikacji glikolu trietylenowego kwasem octowym
Szymon Skowronek
Jan Wójcik
nr katalogowy: 79849
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Methods for production of ricinoleic acid and its esters Metody produkcji kwasu rycynolowego i jego estrów
Sylwia Pabiś
Józef Kula
nr katalogowy: 97894
10.15199/62.2016.4.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Pochodne fenazyny jako fotoinicjatory polimeryzacji rodnikowej triakrylanu trimetylolopropanu. Wpływ wydajności kwantowej tworzenia stanu trypletowego na efektywność fotoinicjowania
Ilona Pyszka
Beata Jędrzejewska
Zdzisław Kucybała
nr katalogowy: 126272
10.15199/62.2020.5.4
AURA 2019-8
Skład chemiczny morwy białej oraz wykorzystanie związków bioaktywnych na bazie tej rośliny
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 121730
10.15199/2.2019.8.1
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2010-9
Mors czy kwas chlebowy
nr katalogowy: 54046
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-5
Kwas piekarski w produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 90798
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Esterification of acetic acid with ethylene glycol. Estryfikacja kwasu octowego glikolem etylenowym
Marta Depta
nr katalogowy: 79848
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2004-7-8
Zdrowe orzeźwienie
WOJCIECH KOLANOWSKI
nr katalogowy: 4201
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-3
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 50715
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-2
Kalejdoskop ze świata napojów - styczeń 2010 r.
nr katalogowy: 50143
GOSPODARKA MIĘSNA 2009-7
Chcesz być zdrowy, szczupły - jedz mięso!
Magdalena Borek-Daruk
nr katalogowy: 45677
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-5
Umami - piąty smak
Beata Marchand
nr katalogowy: 84433
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
A direct catalytic reduction of palmitic acid to cetyl alcohol Bezpośrednia katalityczna redukcja kwasu palmitynowego do alkoholu cetylowego
Małgorzata I. Szynkowska
Aleksandra Jakubowska
Ewa Leśniewska
Jacek Góralski
nr katalogowy: 86113
10.12916/przemchem.2014.1414
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-3
Metody otrzymywania nadkwasów karboksylowych
Marian W. Sułek*
Jarosław Kamiński
nr katalogowy: 125283
10.15199/62.2020.3.14
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-7-8
Napoje na lato
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 127628
woda
pragnienie
napoje gazowane
napoje niegazowane
mrożona herbata i kawa
piwa bezalkoholowe
kwas chlebowy
kwas buraczany
water
thirst
carbonated drinks
non-carbonated drinks
iced tea and coffee
non-alcoholic beers
kvass
beetroot acid
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Problem nowo pojawiających się zanieczyszczeń na przykładzie substancji perfluoroalkilowych
Anna Bojanowicz-Bablok
Aleksandra Hajduk*
Radosław Kalinowski
Radosław Walkowiak
nr katalogowy: 116815
10.15199/62.2018.10.23
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-4
Porównanie aktywności antykorozyjnej kwasów aminometylofosfonowych przy stałym stężeniu fosforu
ANNA BROL
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
nr katalogowy: 113181
10.15199/40.2018.4.7
inhibitory korozji
stal
kwasy aminometylofosfonowe
corrosion inhibitors
steel
aminomethylphosphonic acids
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-10
Wydzielanie chlorowodoru z roztworów odpadowych metodą destylacji membranowej
Marek Gryta
nr katalogowy: 14424
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-8
Dekoracyjne pieczywo
nr katalogowy: 4993
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-4-5
Nowe przyjazne środowisku naturalnemu inhibitory korozji i osadzania się osadów w przemysłowych obiegach wody chłodzącej
AGATA MAZIEŃCZUK
WOJCIECH SKARŻYŃSKI
PIOTR FALEWICZ
nr katalogowy: 42856
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Wpływ karnozolu oraz kwasów karnozolowego i rozmarynowego na właściwości chemiczne wybranych olejów tłoczonych na zimno
Marta Krajewska
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 110064
10.15199/62.2017.10.5
CHEMIK 2024-2
Kwas mlekowy – właściwości, synteza i zastosowania
Wiktoria MOKROSZ
Agnieszka SIEWNIAK
nr katalogowy: 150046
10.15199/4.2024.2.1
Kwas mlekowy
fermentacja mikrobiologiczna
poli(kwas mlekowy)
biomasa
Lactic acid
microbial fermentation
poly(lactic acid)
biomass
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2004-1
Na wagę złota
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 3963
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-7-8
Uczta jogurtowa
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 69662
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-7-8
Kwas chlebowy - napój na nowo odkrywany (2)
P. Dziugan
nr katalogowy: 20580
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-4
Z kraju i ze świata
nr katalogowy: 14573
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Potencjalne surowce do otrzymywania bioaktywnych pochodnych tłuszczowych
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Bożena Patkowska-Sokoła
Hanna Gwardiak
Tadeusz Szulc
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 68213
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Badania rekrystalizacji dihydratu siarczanu(VI) wapnia do hemihydratu siarczanu(VI) wapnia
Bogumił Kic
Barbara Grzmil
Olga Żurek
nr katalogowy: 59869
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-12
Kwas jabłkowy (E 296) - naturalny środek spożywczy
K. Nowak
K. Mitka
nr katalogowy: 14734
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Ekstrakcyjne usuwanie kwasów karboksylowych z odpadowych roztworów wodnych
Maciej Wiśniewski
Magdalena Pierzchalska
nr katalogowy: 20179
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-5
APC. Dżemy APC kolejnym produktem biorącym udział w promocji 26 wygrywa
nr katalogowy: 4886
GOSPODARKA MIĘSNA 2006-6
Wybór metody wytwarzania dymu a ochrona środowiska i jakość wędzonego produktu
Elżbieta Klawitter
Natasza Bafia
nr katalogowy: 16717
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-10
Właściwości i zastosowanie kalafonii w przemyśle chemicznym
Anna Sygit-Bajko
Ewa Janus
Miłka Antoszczyszyn
nr katalogowy: 14421
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-2
Kwas piromeliłowy z węgla
nr katalogowy: 108046
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-7
Bhp w oczyszczalniach ścieków
Dariusz Tyrka
nr katalogowy: 69371
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-10-11
Trwałość bez konserwantów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 63444
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-7-8
Co nowego w świecie aromatów i dodatków do żywności - czerwiec 2006 r.
nr katalogowy: 20582
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-6
Biosorpcja jako metoda usuwania i odzysku metali ciężkich z wodnych ścieków przemysłowych
Dorota Filipiuk
Leon Fuks
Marek Majdan
nr katalogowy: 20413
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Kwas cykoriowy i jego właściwości lecznicze
Renata Choińska
Małgorzata Zawadzka
Aleksandra Golonko
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 127571
10.15199/62.2020.8.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-11
Badania stopnia skompleksowania jonów cynku przez kwas aminometylofosfonowy oraz kwas 2-aminoetylofosfonowy
Ewelina Klem-Marciniak
Damian Kułakowski
Bartosz Pięta
Wojciech Pruszczyński
Marta Huculak-Mączka
Anna Brol
Magdalena Klakočar-Ciepacz
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 129140
10.15199/62.2020.11.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-11
Badania stopnia skompleksowania jonów cynku przez kwas aminometylofosfonowy oraz kwas 2-aminoetylofosfonowy
Ewelina Klem-Marciniak
Damian Kułakowski
Bartosz Pięta
Wojciech Pruszczyński
Marta Huculak-Mączka
Anna Brol
Magdalena Klakočar-Ciepacz
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 129140
10.15199/62.2020.11.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Saponiny triterpenowe pochodzące z Centella asiatica L.
Monika Krzyżostan
Izabela Nowak
nr katalogowy: 148280
10.15199/62.2024.4.3
wąkrota azjatycka
saponiny triterpenowe
madekasozyd
azjatykozyd
kwas madekasowy
kwas azjatykowy
Centella asiatica
triterpene saponins
madecassoside
asiaticoside
madecassic acid
asiatic acid
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Saponiny triterpenowe pochodzące z Centella asiatica L.
Monika Krzyżostan
Izabela Nowak
nr katalogowy: 148280
10.15199/62.2024.4.3
wąkrota azjatycka
saponiny triterpenowe
madekasozyd
azjatykozyd
kwas madekasowy
kwas azjatykowy
Centella asiatica
triterpene saponins
madecassoside
asiaticoside
madecassic acid
asiatic acid
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Ochrona stali X20Cr13 za pomocą powłoki kompozytowej poli (4,3-ethylenodioksytiofen)/ kwas benzopirolowy/kwas fosforomolibdenowy
LIDIA ADAMCZYK
ANDRZEJ KRÓLIKOWSKI
PAWEŁ J. KULESZA
nr katalogowy: 60967
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Synthesis of n-octyl caprylate in the presence of various catalysts Synteza kaprylanu n-oktylu w obecności różnych katalizatorów
Maria Kulawska
Maria Organek
Wiesław Organek
Marta Michalec
nr katalogowy: 102415
10.15199/62.2016.11.35
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Mleczne napoje fermentowane właściwości prozdrowotne
Aneta Brodziak
Jolanta Król
nr katalogowy: 101717
10.15199/65.2016.10.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Some developments in polymer chemistry and technology Wybrane rozwiązania z chemii i technologii polimerów
Zygmunt Wirpsza
nr katalogowy: 100758
10.15199/62.2016.9.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Porównanie ekstrakcyjnego rozdziału jonów niklu(II) i kadmu(II) w ciągłych procesach wielostopniowych i membranowych
Bernadeta Gajda
Mariusz B. Bogacki
nr katalogowy: 20304
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Zanieczyszczenia w żywności przegląd najnowszych zmian prawnych i prac KE oraz EFSA
Iwona Kowalczyk-Andrzejewska
Grażyna Osęka
Marta Zawadka
nr katalogowy: 112316
zanieczyszczenia procesowe
toksyny roślinne
mykotoksyny
alkaloidy
process contaminants
plant toxins
mycotoxins
alkaloids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-12
Soki owocowe jako źródło składników bioaktywnych
Zuzanna Walczak
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 124146
10.15199/65.2019.12.6
soki owocowe
soki mieszane
NFC
związki bioaktywne
polifenole
fruit juices
mixed juices
NFC
bioactive compounds
polyphenols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Wpływ wysokich ciśnień na bioprzyswajalność antyoksydantów owoców i warzyw - składniki lipofilowe
Urszula Trych
Sylwia Skąpska
Magdalena Buniowska
Piotr Kaczka
Krystian Marszałek
nr katalogowy: 118815
10.15199/65.2019.2.3
bioprzyswajalność
biodostępność
antyoksydanty lipofilowe
wysokie ciśnienia
bioavailability
bioaccessibility
lipophilic antioxidants
high pressures
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-11-12
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 95669
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Sen Shen
Xiaobing Hu
Junwei Jia
Weiyu Wang
nr katalogowy: 143971
10.15199/62.2023.6.5
wysokosprawna chromatografia cieczowa
konserwanty
żywność
high-performance liquid chromatography
preservatives
food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Sen Shen
Xiaobing Hu
Junwei Jia
Weiyu Wang
nr katalogowy: 143971
10.15199/62.2023.6.5
wysokosprawna chromatografia cieczowa
konserwanty
żywność
high-performance liquid chromatography
preservatives
food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Sen Shen
Xiaobing Hu
Junwei Jia
Weiyu Wang
nr katalogowy: 143971
10.15199/62.2023.6.5
wysokosprawna chromatografia cieczowa
konserwanty
żywność
high-performance liquid chromatography
preservatives
food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Sen Shen
Xiaobing Hu
Junwei Jia
Weiyu Wang
nr katalogowy: 143971
10.15199/62.2023.6.5
wysokosprawna chromatografia cieczowa
konserwanty
żywność
high-performance liquid chromatography
preservatives
food
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2006-7
Transport jonów Zn(II) i Pb(II) przez polimerowe membrany inkluzyjne zawierające kwasy fosforoorganiczne w roli przenośników jonów
ULEWICZ M.
GAJDA B.
nr katalogowy: 16939
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-10
Nowoczesna, ekologicznie bezpieczna technologia produkcji kwasu siarkowego (TK/TA)
PIOTR GRZESIAK
nr katalogowy: 106896
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-12
Produkty wzbogacone kwasem foliowym (wit. z grupy B)
Ewa Sicińska
nr katalogowy: 64641
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-12
WPŁYW KWASU CYTRYNOWEGO, MRÓWKOWEGO, OCTOWEGO NA JAKOŚĆ I STRUKTURĘ CYNKU ELEKTROLITYCZNEGO
MAŁGORZATA PACHOLEWSKA
MARIA SOZAŃSKA
nr katalogowy: 56263
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Środki myjące w browarach i zagrożenia związane z ich stosowaniem
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 122468
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Walory prozdrowotne masła z mleka krowiego i koziego
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 148174
10.15199/65.2024.4.5
masło z mleka krowiego
masło z mleka koziego
kwasy tłuszczowe
wskaźniki oceny jakości lipidów
butter from cow’s milk
butter from goat’s milk
fatty acids
lipid quality assessment indicators
AURA 2008-12
Mięso może dodać Ci skrzydeł
WŁADYSŁAW MIGDAŁ
nr katalogowy: 39853
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2007-2
Gotowanie z namaczaniem
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 23955
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-4
Kwas trichloroizocyjanurowy - właściwości, zastosowanie i produkcja w świecie
BEATA B. KŁOPOTEK
ALOJZY KŁOPOTEK
TOMASZ PAJER
nr katalogowy: 43256
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1996-2
Technologiczne możliwości ograniczenia emisji tlenków siarki z fabryk kwasu siarkowego
PIOTR GRZESIAK
nr katalogowy: 41295
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-6
Oliwa z oliwek znaczenie, technologia, klasyfikacja
MAŁGORZATA WRONIAK
nr katalogowy: 36002
GOSPODARKA MIĘSNA 2007-3
Naturalne przedłużenie trwałości produktów mięsnych
nr katalogowy: 24915
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-11
Innowacje w przemyśle rafineryjno-petrochemicznym
WŁODZIMIERZ KOTOWSKI
BERNHARD LÜCKE
nr katalogowy: 43549
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-3
Wpływ podwójnej modyfikacji powierzchni kredy na jej aktywność w elastomerach
MAGDALENA LIPIŃSKA
MARIAN ZABORSKI
nr katalogowy: 28907
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Zastosowanie związków nadtlenowych w bieleniu mas papierniczych
EWA KOPANIA
PAWEŁ WANDELT
nr katalogowy: 28819
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-12
Kwas trifluorometanosulfonowy - efektywny inicjator kopolimeryzacji trioksanu z dioksolanem
JANUSZ STASIŃSKI
LIDIA TOKARZ
JACEK CIEŚLAK
PIOTR KRZYŻANOWSKI
nr katalogowy: 28490
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-12
Czytelnicy komentują
nr katalogowy: 72845
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-3
Analiza GC i GCMS produktów syntezy trioksanu
GRZEGORZ HERZOG
EUZEBIUSZ DZIWIŃSKI
MACIEJ KIEDIK
nr katalogowy: 107213
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-5
Badania nad możliwościami jednorodnego domieszkowania warstwy emiterowej struktury fotowoltaicznej w niskiej temperaturze procesu dyfuzji
WOJCIECH FILIPOWSKI
KRZYSZTOF WACZYŃSKI
EDYTA WRÓBEL
KAZIMIERZ DRABCZYK
nr katalogowy: 51807
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Wykorzystanie techniki mikroekstrakcji do fazy upakowanej (MEPS) do oznaczania kwasów alkilometylofosfonowych
Monika Szyposzyńska
Maksymilian Stela
Aleksandra Spławska
Danuta Mirosz
Piotr Kot
nr katalogowy: 134687
10.15199/62.2021.11.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Wykorzystanie techniki mikroekstrakcji do fazy upakowanej (MEPS) do oznaczania kwasów alkilometylofosfonowych
Monika Szyposzyńska
Maksymilian Stela
Aleksandra Spławska
Danuta Mirosz
Piotr Kot
nr katalogowy: 134687
10.15199/62.2021.11.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Wykorzystanie techniki mikroekstrakcji do fazy upakowanej (MEPS) do oznaczania kwasów alkilometylofosfonowych
Monika Szyposzyńska
Maksymilian Stela
Aleksandra Spławska
Danuta Mirosz
Piotr Kot
nr katalogowy: 134687
10.15199/62.2021.11.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Wykorzystanie techniki mikroekstrakcji do fazy upakowanej (MEPS) do oznaczania kwasów alkilometylofosfonowych
Monika Szyposzyńska
Maksymilian Stela
Aleksandra Spławska
Danuta Mirosz
Piotr Kot
nr katalogowy: 134687
10.15199/62.2021.11.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Wykorzystanie techniki mikroekstrakcji do fazy upakowanej (MEPS) do oznaczania kwasów alkilometylofosfonowych
Monika Szyposzyńska
Maksymilian Stela
Aleksandra Spławska
Danuta Mirosz
Piotr Kot
nr katalogowy: 134687
10.15199/62.2021.11.15
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-9
Kwas piekarski
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 139345
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-1
Jonowymienne otrzymywanie tlenku samaru o dużej czystości
nr katalogowy: 107787
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-5
Otrzymywanie tlenków lantanowców lekkich metodą chromatografii jonowymiennej z zastosowaniem eluentu mieszanego kwas mlekowy-EDTA
WANDA BRZYSKA
IZABELA SOŁTYSIAK
JANINA CYGAN
nr katalogowy: 106677
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of salicylic acid on growth and grain yield of winter wheat Wpływ kwasu salicylowego na wzrost i plonowanie pszenicy ozimej
Zenon Woźnica
Robert Idziak
Zuzanna Sawińska
Łukasz Sobiech
nr katalogowy: 83691
10.12916/przemchem.2014.510
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Synthesis and physicochemical properties of proton ceramic conductors containing modified BaCe0.9Y0.1O3 Synteza i właściwości fizykochemiczne ceramicznych przewodników protonowych zawierających modyfikowany BaCe0,9Y0,1O3
Bartłomiej Lis
Magdalena Dudek
Piotr Tomczyk
nr katalogowy: 88656
10.12916/przemchem.2014.2042
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Modyfikacja składu chemicznego produktów mleczarskich
Piotr Nowakowski
Bożena Patkowska-Sokoła
Robert Bodkowski
Tadeusz Szulc
Stefania Kinal
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Zygmunt Usydus
nr katalogowy: 68183
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Model procesu absorpcji tlenków azotu w obecności nadtlenku wodoru
Paulina Krawczyk
Włodzimierz Tylus
Piotr Falewicz
Renata Kędzior
Józef Głowiński
nr katalogowy: 59879
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Kwasy tłuszczowe omega-3 rola w żywieniu, występowanie, zastosowanie
Magdalena Maszewska
Iwona Gańko
nr katalogowy: 51874
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-1
Celiakia - aspekty molekularne, technologiczne, dietetyczne
Małgorzata Darewicz
Jerzy Dziuba
Leszek Jaszczak
nr katalogowy: 57028
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Studies on the use of tributyl phosphate for purification of phosphoric acid Badania nad wykorzystaniem fosforanu tributylu w procesach oczyszczania kwasu fosforowego(V)
Krystyna Hoffmann
Marta Huculak-Mączka
Maciej Kaniewski
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 102406
10.15199/62.2016.11.26
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-5
Twarde powłoki tlenkowe na duralu
Ginter Nawrat
Gabriela Lach
Łukasz Nieużyła
nr katalogowy: 98246
10.15199/40.2016.5.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Kinetic studies on the synthesis of n- and iso-octyl octanoates over ion exchange resin catalysts Badania kinetyczne syntezy oktanianów (kaprylanów) n-oktylowych i izooktylowych w obecności żywic jonowymiennych jako katalizatorów
Maria Kulawska
Maria Organek
Wiesław Organek
nr katalogowy: 93023
10.15199/62.2015.8.26
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-1
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 146978
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-9
Wpływ różnych strumieni świetlnych pochodzących z lamp halogenowych i ledowych na intensywność fotosyntezy w obecności kwasu askorbinowego
Mateusz MIKOŁAJCZYK
Anita MIKOŁAJCZYK
nr katalogowy: 133228
10.15199/48.2021.09.04
źródło światła
lampa LED
lampa halogenowa
fotosynteza
luminous flux
LED lamp
halogen lamp
photosynthesis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-11
Kinetyczne możliwości ograniczenia emisji związków siarki z fabryk kwasu siarkowego
PIOTR GRZESIAK
GRZEGORZ SCHROEDER
nr katalogowy: 43042
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-1
Usuwanie fenolu z wód ściekowych przez utlenianie
KATARZYNA BIELICKA-DASZKIEWICZ
nr katalogowy: 32448
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-6
Kwas chlebowy zdrowy i orzeźwiający
Piotr Dziugan
nr katalogowy: 35907
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-2
Kwas i chleb na kwasie w ujęciu niemieckich definicji
Elżbieta Staszewska
nr katalogowy: 23763
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2007-1
PRZEGLĄD PUBLIKACJI
nr katalogowy: 23696
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-11
Synteza kwasu metakrylowego z aldehydu izomasłowego na katalizatorach żelazowo-fosforowych
WILHELM JAN TIC
nr katalogowy: 43550
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-11
Poznań - Stary Rynek Święto Chleba
Katarzyna Mojzykiewicz
nr katalogowy: 55257
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-10
Badania nad usuwaniem katalizatora z węgla aktywnego impregnowanego solami chromu i miedzi
HELENA JANKOWSKA*)
DOROTA PALIJCZUK
STEFAN ZIĘTEK
ANDRZEJ ŚWIĄTKOWSKI
nr katalogowy: 43476
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-2
Wpływ warunków otrzymywania katalizatorów niklowych na ich aktywność w procesie uwodorniania benzenu
EWA KOŁAKOWSKA
IWONA TOMASIEWICZ-KWAS
nr katalogowy: 43389
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1994-12
Synteza, struktura i fizykochemiczne oraz biologiczne właściwości pochodnych kwasu 2(2,4,5-trichlorofenoksy)propionowego
WAWRZYNIEC PODKOŚCIELNY
BOGDAN TARASIUK
ZOFIA ZIMIŃSKA
nr katalogowy: 43207
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-11
Zastosowanie elektrodializy z membraną bipolarną w produkcji kwasu cytrynowego
ROMAN BUCZKOWSKI
BARTŁOMIEJ IGLIŃSKI
MARCIN CICHOSZ
nr katalogowy: 31459
AURA 2008-5
W słowniku przyrody - kwas szczawiowy
KRYSTYNA BONENBERG
nr katalogowy: 35392
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-7
Estry alifatycznych kwasów dikarboksylowych i kwasu cytrynowego. Nowoczesne, ekologiczne środki sieciujące dla bawełny.
ZYGMUNT HEHN
JOLANTA SAJEWICZ
ANDRZEJ GAWDZIK
nr katalogowy: 28411
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-9
Technologia wytwarzania benzoesanu sodowego - konserwantu dla rolnictwa
ZOFIA POKORSKA
RENATA FISZER
PAWEŁ SMOCZYŃSKI
FRANCISZEK BŁASZKIEWICZ
nr katalogowy: 107721
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Characteristics of polyunsaturated fatty acids ethyl esters with high alpha-linolenic acid content as a component of biologically active health-promoting supplements Charakterystyka estrów etylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego jako składnika biologicznie aktywnych preparatów prozdrowotnych
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Katarzyna Czyż
Andrzej Vogt
Bożena Patkowska-Sokoła
Kaja Sokoła
Robert Bodkowski
Anna Wyrostek
Katarzyna Roman
nr katalogowy: 87928
10.12916/przemchem.2014.1923
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Effect of linseed oil and ethyl esters of the oil-derived fatty acids on the morphology and proliferation rate of human adipose-derived stromal cells Wpływ oleju oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych z oleju lnianego na morfologię i proliferację ludzkich komórek stromalnych izolowanych z tkanki tłuszczowej
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Katarzyna Czyż
Bożena Patkowska-Sokoła
Andrzej Vogt
Robert Bodkowski
Anna Wyrostek
nr katalogowy: 87209
10.12916/przemchem.2014.1742
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Metody utleniającego rozszczepienia kwasu oleinowego o potencjalnym zastosowaniu przemysłowym
Gabriela Dobras
Kamil Peckh
Dawid Lisicki
Beata Orlińska
nr katalogowy: 126290
10.15199/62.2020.5.22
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Chemical reactions in the phosphorite-sulfuric acid-urea-water system in relation to process security and product quality. Part 1. System CO(NH2)2-H2SO4-H2O Reakcje chemiczne w układzie fosforyt-kwas siarkowy-mocznik-woda a bezpieczeństwo procesowe i jakość produktu. Cz. I. Układ CO(NH2)2-H2SO4-H2O
Andrzej Biskupski
Sebastian Schab
Mieczysław Borowik
Piotr Rusek
Przemysław Malinowski
nr katalogowy: 92494
10.15199/62.2015.7.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Technologia otrzymywania i właściwości równowagowego kwasu nadoctowego
JADWIGA SÓJKA-LEDAKOWICZ
JOANNA LEWARTOWSKA
BOGUMIŁ GAJDZICKI
nr katalogowy: 28829
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-11
Zagrożenia wynikające z narażenia na kwas octowy i jego estry alifatyczne stosowane w przemyśle
Renata Soćko
Małgorzata Kupczewska-Dobecka
nr katalogowy: 28469
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-1
Nowa metoda wytwarzania termicznego kwasu fosforowego
ANDRZEJ MUSZKO
ZYGMUNT KOWALSKI
ZBIGNIEW KOWALCZYK
EMILIA KUBIAK
nr katalogowy: 108025
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Badania procesu kondensacji ekstrakcyjnego kwasu fosforowego
Edyta Zielińska
Barbara Grzmil
Agnieszka Sienkiewicz
Paweł Regulski
Monika Zienkiewicz
nr katalogowy: 121034
10.15199/62.2019.6.20
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH