Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 6
Cynamon właściwości prozdrowotne
10.15199/65.2016.6.7
nr katalogowy: 99236
10.15199/65.2016.6.7
Cynamon to powszechnie stosowana przyprawa otrzymywana z kory cynamonowca. Od tysięcy lat jest wykorzystywany w indyjskiej ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu wielu dolegliwości, np. impotencji, trądziku, bólów menstruacyjnych, bólu zębów, duszności, reumatyzmu i infekcji dróg moczowych. Cynamon jest dodawany do wielu produktów: czekolad, alkoholi, napo-jów, deserów, cukierków, kompotów, wyrobów piekarskich. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nadała temu surowcowi status GRAS, czyli żywności powszechnie uznanej za bezpieczną. Wyniki wielu badań potwierdzają jego działanie hipoglikemiczne, hipolipemiczne, hipotensyjne, przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto cynamon charakteryzuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym.Rodzaj cynamonowiec (Cinnamomum) należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae) obejmuje ponad 300 gatunków aromatycznych, wiecznie zielonych drzew i krzewów. Nazwa Cinnamomum pochodzi od greckiego słowa kinnamomon, co bezpośrednio oznacza słodkie drewno [21]. Do zastosowań kulinarnych najczęściej wykorzystuje się takie gatunki, jak Cinnamon verum (poprzednia nazwa botaniczna Cinnamon zeylanicum), Cinnamon loureiroi, Cinnamon burmanni i Cinnamon aromaticum. Powszechnie stosowana nazwa cynamon odnosi się do popularnej przyprawy, będącej wysuszoną korą cynamonowca [18]. Cynamon to przyprawa od wielu tysięcy lat szeroko stosowana w różnych kuchniach świata w produkcji m.in. czekolad, napojów, alkoholi, cukierków lub jako dodatek do potraw. Dodawany jest również do marmolad, deserów i kompotów. W kuchni zachodniej przy produkcji np. pierników cynamon często jest łączony z innymi przyprawami, m.in. z gałką muszkatołową, goździkami czy anyżem, na Bliskim Wschodzie zaś jest dodawany do potraw pikantnych [18, 26]. W systemie medycyny indyjskiej, nazywanym ajurwedą, oraz w tradycyjnej medycynie chińskiej, cynamon jest traktowany jako ważny element w łagodzeniu objawów i terapii wie[...]
Bibliografia
[1] Abeysekera Kaushalya, Premakumara Sirimal, Ratnasooriya Wanigasekara. 2013. "In vitro antioxidant properties of leaf and bark extracts of Ceylon cinnamon (Cinnamomum zeylanicum Blume)". Tropical Agricultural Research 24 (2) : 128-138. [2] Akilen Rajadurai, Tsiami Amali, Davendra Devasenan, Robinson Nicola. 2012. "Cinnamon in glycaemic control: Systematic review and meta analysis". Clinical Nutrition 31 (5) : 609-615. [3] Akilen Rajadurai, Tsiami Amali, Devendra Devasenan, Robinson Nicola. 2010. "Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: a randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial". Diabetic Medicine 17 (10) : 1159-1167. [4] Al Jamal Abdul Rahim. 2009. "Effects of cinnamon on blood glucose and lipids levels in diabetic patients (Type1)". African Journal of Biochemistry Research 3 (5) : 181-184. [5] Allen Robert, Emmanuelle Schwartzman, William Baker, Craig Coleman, Olivia Phung. 2013. "Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis". Annals of Family Medicine 11 (5) : 452-459. [6] Altshuler Justin, Samuel Casella, Todd MacKenzie, Kevin Curtis. 2007. "The effect of cinnamon on A1C among adolescents with type 1 diabetes". Diabetes Care 30 (4) : 813-816. [7] Amin Kamal, El-Twab Thanaa. 2009. "Oxidative markers, nitric oxide and homocysteine alteration in hypercholesterolimic rats: role of atorvastatine and cinnamon". International Journal of Clinical Experimental Medicine 2 (3) : 254-265. [8] Babu Jagadeesh, Sundari Rupa, J. Indumathi, R.V.N. Srujan, M. Sravanthi. 2011. "Study on the antimicrobial activity and minimum inhibitory concentration of essential oil of spices". Veterinary World 4 (7) : 311-316. [9] Chao Sue, Gary Young, Craig Oberg. 2000. "Screening for inhibitory activity of essential oils on selected bacteria, fungi and viruses". Journal of Essential Oil Research 12 (5) : 639-649. [10] Davis Paul, Wallace Yokoyama. 2011. "Cinnamon intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis". Journal of Medicinal Food 14 (0) : 1-6. [11] Evdokimova Olga, Elena Neneleva, Ismail Tarrab, Irina Glazkova. 2013. "Comparison of lipophilic substances of the bark of Chinese (Cinnamomum cassia L. C. Presl) and Ceylon cinnamon (Cinnamomum zeylanicum Blume)". World Applied Sciences Journal 27 (1) : 70-73. [12] Fraňková Adela, Milan Marounek, Vera Mozrová, Jaroslav Weber, Pavel Klouček, Daniela Lukešová. 2014. "Antibacterial activities of plant-derived compounds and essential oils toward Cronobacter sakazakii and Cronobacter malonaticus". Foodborne Pathogens and Disease 11 (10) : 795-797. [13] Gul Shumaila, Safdar Mahpara. 2009. "Proximate composition and mineral analysis of cinnamon". Pakistan Journal of Nutrition 8 (9) : 1456-1460.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 99236 "Cynamon właściwości prozd..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH