Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 2
Charakterystyka przypraw Przyprawy roślinne klasyfikacja i zastosowanie kulinarne
10.15199/65.2017.2.7
Marek Kardas
Katarzyna Toczyńska
Elżbieta Grochowska-Niedworok
nr katalogowy: 103971
10.15199/65.2017.2.7
W artykule przedstawiono podział przypraw roślinnych dostępnych na polskim rynku ze względu na pochodzenie, zawarte w nich substancje czynne oraz klasyfikację przyjętą w technologii gastronomicznej i towaroznawstwie. Omówiono również znaczenie i skład poszcze-gólnych mieszanek przypraw. Ze względu na różnorodne zastosowanie przypraw w przemyśle spożywczym i gastronomii oraz ich niezwykłe zalety sensoryczne. Opisano także zastosowanie kulinarne wybranych przypraw, uwzględniając ich cechy organoleptyczne, barwiące i konserwujące.Przyprawy są nieodłącznym składnikiem dań i posiłków każdego konsumenta. Nadają one bowiem odpowiedni smak i aromat potrawom, poprawiają także kolor i estetykę podawanych posiłków. Niektóre z nich są naturalnymi konserwantami i przedłużają trwałość produktów spożywczych. Co ważne, przyprawy roślinne, zwłaszcza ziołowe, mogą być zamiennikami soli, pozwalającymi ograniczyć jej nadmierne spożycie. Przyprawy są swoistym znakiem rozpoznawczym różnych kuchni świata i doskonale komponują się z innymi produktami spożywczymi. Aby jednak w pełni wykorzystać właściwości przypraw, należy znać zasady ich łączenia z konkretnymi produktami. PODZIAŁ PRZYPRAW Przyprawy znane są już od wieków. Uprawiane są na całym świecie i istnieją różne sposoby ich pozyskiwania [10]. Tak duża różnorodność i bogactwo ich gatunków oraz rodzajów sprawia, iż pogrupowanie ich jest niezwykle trudne. Dlatego przyprawy są różnie klasyfikowane, m.in. pod względem ich pochodzenia - wyróżnia się tu przyprawy krajowe i zagraniczne (importowane) [9, 12, 14]. Przyprawy można podzielić również ze względu na zawarte w nich substancje czynne (olejkowe, goryczkowe, olejkowo-goryczkowe i barwiące) oraz części roślin, z których je otrzymano. Przyprawy mogą być pozyskane z liści (np. rozmaryn, bazylia, liście laurowe, mięta), nasion (gorczyca, koper włoski, gałka muszkatołowa, kminek, czarnuszka, kardamon), korzeni (chrzan), kory (cynamon, kasja)[...]
Bibliografia
[1] Brzozowska Elżbieta. 2003. Przyprawy i ich rola w technologii gastronomicznej. W Podstawy technologii gastronomicznej, 74-95. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo Techniczne. [2] Czerwińska Dorota. 2005. "Korzenne aromaty". Przegląd Gastronomiczny 9 (59) : 8-9. [3] Czosnowska Elżbieta, Aneta Mścisz. 2008. "Oregano - fascynująca przyprawa, ale czy tylko? Możliwe zastosowania, substancje aktywne, właściwości terapeutyczne". Postępy Fitoterapii 9 (4) : 233-239. [4] Gantner Magdalena, Anna Stokowska. 2015. "Nie tylko przyprawy przedłużają trwałość mięsa". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 25 (1) : 86-90. [5] Grabowski Łukasz. 2015. "Przyprawy naturalne w przemyśle mięsnym". Gospodarka Mięsna (1) : 10-12. [6] Hać-Szymańczuk Elżbieta, Edyta Lipińska, Olga Grzegrzółka. 2012. "Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano (Origanum vulgare L.)". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (3) : 308-314. [7] Hać-Szymańczuk Elżbieta, Edyta Lipińska, Anna Chlebowska-Śmigiel. 2014. "Porównanie działania przeciwdrobnoustrojowego olejków eterycznych z szałwii (Salvia officinalis L.) i oregano (Origanum vulgare L.)". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 577 : 53-62. [8] Hozyasz Kamil, Magdalena Chełchowska. 2005. "Efekty wprowadzenia przypraw orientalnych do polskiej diety". Postępy Fitoterapii 6 (3/4) : 68-70. [9] Konarzewska Małgorzata. 2012. Przyprawy. W Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem cz.1, 107-114. Warszawa: Wydawnictwo REA. [10] Korczak Józef. 2007. Przyprawy i ich rola w kształtowaniu jakości sensorycznej produktów spożywczych i potraw. W Zmysły a jakość żywności i żywienia, 111-128. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. [11] Kozlowska-Lewecka Marta, Joanna Borowiecka. 2011. "Zawartość olejku eterycznego w surowcach przyprawowych wykorzystywanych w kulinariach". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 (2) : 217-220. [12] Kudełka Wanda, Agata Kosowska. 2008. "Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie (781) : 83-111. [13] Lis Hanna, Paweł Lis. 2015. Kuchnia Słowian. Czyli o poszukiwaniu dawnych smaków. Warszawa: Wydawnictwo Nasza Księgarnia. [14] Makała Halina. 2010. "Przyprawy do żywności- charakterystyka i właściwości". Przemysł Spożywczy 64 (11) : 32-35. [15] Neweril-Guz Joanna. 2012. "Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego Origanum majorana L.". Problemy Higieny i Epidemiologii 93 (4) : 834-837. [16] Newerli-Guz Joanna, Maria Śmiechowska. 2009. "Ocena zawartości piperyny w czarnym pieprzu ziarnistym Piper nigrum L.". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 42 (3) : 827- 830. [17] Newerli-Guz Joanna, Maja Pych. 2012. "Właściwości przeciwutleniające imbiru (zingiber officinale Roscoe)". Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 73 (9) : 28-33. [18] Przybylska Sylwia. 2015. "Kurkumina -prozdrowotny barwnik kurkumy". Problemy Higieny i Epidemiologii 96 (2) : 414-420. [19] Wieczorek-Chełmińska Zofia. 2006. Żywienie w osteoporozie. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [20] Żwirska Jaśmina, Kinga Żyła, Ewa Błaszczyk, Małgorzata Schlegiel-Zawadzka. 2015. "Źródła wiedzy i zastosowanie przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 48 (3) : 594-589.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103971 "Charakterystyka przypraw ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH