Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Wpływ wielkości komórek na dezintegrację drożdży piekarniczych w młynie perełkowym
Agnieszka Trawińska
Anna Kacprowicz
Marek Solecki
nr katalogowy: 109322
10.15199/62.2017.9.16
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Wpływ żywienia na mikroflorę jelit i zdrowie człowieka
Marcelina Olszak
Ewa Solarska
nr katalogowy: 101002
10.15199/65.2016.8.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-3
Miniaturyzacja cytometru przepływowego
RAFAŁ SZCZYPIŃSKI
ELŻBIETA JABŁOŃSKA-KUGLER
ANNA BARANIECKA
DOROTA G. PIJANOWSKA
nr katalogowy: 50817
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Uwalnianie związków zawartych we wnętrzu komórek mikroorganizmów
Marek Solecki
nr katalogowy: 20363
CHŁODNICTWO 2006-11
Adaptacja niskotemperaturowa mikroorganizmów
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 21432
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
nr katalogowy: 137357
10.15199/48.2022.05.27
pole elektryczne
mikroorganizmy
wielkość komórek
inżynieria produkcji
electric field
microorganisms
cell size
production engineering
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
nr katalogowy: 137357
10.15199/48.2022.05.27
pole elektryczne
mikroorganizmy
wielkość komórek
inżynieria produkcji
electric field
microorganisms
cell size
production engineering
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-2
Cytometria przepływowa w nowoczesnej analizie żywności
Wojciech Juzwa
nr katalogowy: 57749
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-4
System for automatic recognition of cells in the bone marrow using Support Vector Machine
Tomasz MARKIEWICZ
Stanisław OSOWSKI
nr katalogowy: 43909
AURA 2014-4
Człowiek jako superorganizm
Piotr Skubała
nr katalogowy: 83368
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-4
Mikroflora przewodu pokarmowego
Małgorzata Drywień
nr katalogowy: 12655
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-3
Mikroflora przewodu pokarmowego
Małgorzata Drywień
nr katalogowy: 12632
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-9
Analiza kinetyki procesu dezintegracji mikroorganizmów
Marek Solecki
nr katalogowy: 62267
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Zastosowanie perfluorowanego nośnika tlenu w hodowlach mikroorganizmów
Maciej Pilarek
Krzysztof W. Szewczyk
Jacek Stępniewski
Agnieszka Anderszewska
nr katalogowy: 20311
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-5
Ekstrakty drożdżowe - substancje aromatyzujące
Elżbieta Dłużewska
Anna Florowska
nr katalogowy: 59554
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-7-8
Wpływ dezintegracji chemiczno-termicznej na produkcję lotnych kwasów tłuszczowych z osadów nadmiernych
Sylwia Myszograj
nr katalogowy: 45667
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-1
Techniki immobilizacji stosowane w biotechnologiach ochrony środowiska. Część I. Immobilizacja osadu czynnego
Krzysztof Wojciechowski
Tomasz Czaiński
nr katalogowy: 81849
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-2-3
Białka na zamówienie
Irena Fober
nr katalogowy: 103854
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-3
Innowacyjne rozwiązania w masowaniu
Marek Szeląg
nr katalogowy: 90203
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-5
Zależność efektywności usuwania azotu w sekwencyjnym reaktorze ze złożem ruchomym od wzrostu bakterii nitryfikacyjnych w błonie biologicznej
Jolanta Podedworna
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 44241
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-12
Wpływ stężenia zawiesiny na przebieg uwalniania związków z komórek mikroorganizmów podczas dezintegracji ultradźwiękowej
Anna Kacprowicz
Agnieszka Trawińska
Milena Urbaniak
Marek Solecki
nr katalogowy: 111433
10.15199/62.2017.12.24
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Metody wykrywania biofilmu na linii produkcyjnej
Sylwia Mierzejewska
Joanna Piepiórka-Stepuk
Mariusz Wlazło
nr katalogowy: 112320
10.15199/65.2018.2.2
biofilm
higiena
metody oceny
biofilm
hygiene
evaluation methods
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-3
Możliwość wykorzystania drożdży pofermentacyjnych w produkcji autolizatów drożdżowych
Bartłomiej Podpora
Franciszek Świderski
nr katalogowy: 50728
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-9
Bakterie Listeria monocytogenes Cz. I. Występowanie i źródła zanieczyszczeń żywności
Anna Sip
nr katalogowy: 54154
AURA 2015-5
Mikroflora ustroju człowieka
Małgorzata Natywa
Marta Drozdowska
Kamila Kaźmierczak
nr katalogowy: 90852
10.15199/2.2015.5.7
GAZETA CUKROWNICZA 2011-6
Zmiany zawartości białka w sokach podczas procesu oczyszczania
Bożena Wnuk
nr katalogowy: 64435
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-2
Najnowsze metody analityczne w mikrobiologii browarniczej i ich zastosowanie
Magdalena Tomaszewicz
nr katalogowy: 104086
10.15199/64.2017.2.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Metody selekcji mikroorganizmów o właściwościach probiotycznych
Marcin Schmidt
Agnieszka Olejnik-Schmidt
nr katalogowy: 55116
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-3
Rośliny strączkowe mogą wspomóc bilans zbożowy
Franciszek Kapusta
nr katalogowy: 66134
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-2
Listeria monocytogenes Metody eliminowania z żywności - fizyczne i fizykochemiczne
Anna Sip
Anna Gardo
nr katalogowy: 57746
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-2
Metody biologii molekularnej w mikrobiologii żywności
Magdalena Olszewska
nr katalogowy: 74713
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-7
Czy mięso zostanie wyparte z naszej diety przez jego substytuty?
Martyna Batorska
nr katalogowy: 132617
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2009-10
OTRZYMYWANIE NANOCZĄSTEK METALI METODAMI BIOTECHNOLOGII
ZYGMUNT SADOWSKI
IRENA HELENA MALISZEWSKA
nr katalogowy: 47395
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ZASTOSOWANIE METOD BIO-IMPEDANCYJNYCH DO BADAŃ MIKROORGANIZMÓW – NAJNOWSZE OSIĄGNIĘCIA
Przemysław Łoś
Martin Brischwein
Aneta Łukomska
nr katalogowy: 70896
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-6
Badania nad zdrożdżowaniem wywaru gorzelniczego przy udziale drożdży Candida utilis i Candida tropicalis. Cz. 1
Katarzyna Kotarska
Anna Świerczyńska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 106770
10.15199/64.2017.6.3
wywar gorzelniczy
drożdże paszowe
białko w biomasie drożdży
stillage
fodder yeast
protein in yeast biomass
GAZETA CUKROWNICZA 2011-2
Określenie stopnia usunięcia białka z soku surowego podczas progresywnego nawapniania
Bożena Wnuk
nr katalogowy: 59057
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-4
Charakterystyka mikrobiologiczna ścieków komunalnych i zagrożenia związane z obecnością w nich mikroorganizmów patogennych
Marcin Kaźmierczuk
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 58835
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Wykorzystanie hodowli komórkowych do alternatywnej produkcji mięsa
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 141291
10.15199/65.2022.12.3
mięso in vitro
alternatywna produkcja
komórki macierzyste
bezpieczeństwo żywności
meat in vitro
alternative production
stem cells
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-3
Biofilmy bakteryjne powstawanie, właściwości i usuwanie
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 75464
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-11
Biofilmy i osady w systemach dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 129226
10.15199/17.2020.11.3
biofilmy
osady
mikroorganizmy
fosforany chlorowanie
korozja
biofilms
microorganisms
phosphates
chlorination
corrosion
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-1
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 103372
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-3
Wpływ wilgotności względnej powietrza na przeżywalność bakterii w poliestrowych włókninach filtracyjnych
PRZEMYSŁAW KRAKOWIAK
ZOFIA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 75567
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2009-13
Kosmos w kropli wody
Irena Fober
nr katalogowy: 45214
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Metody oceny metanogennego potencjału biomasy
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 122255
10.15199/62.2019.9.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
CHŁODNICTWO 2018-4
Niska temperatura - sposób na przedłużenie trwałości żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 115885
10.15199/8.2018.4.3
psychrotrofy
psychrofile
chłodzenie
zamrażanie
białka CSP
psychrotrophic
psychrophilic
cooling
freezing
CSP proteins
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2016-10
Lab-on-a-chip jako uniwersalne narzędzie do hodowli i badań potencjału biologicznego mikroorganizmów
Agnieszka PODWIN
Wojciech KUBICKI
Jan A. DZIUBAN
nr katalogowy: 101674
10.15199/13.2016.10.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-10
Chemiczna synteza fragmentów DNA i konstrukcja sztucznych genów
ADAM KRASZEWSKI
nr katalogowy: 107988
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Computer program for quantitative identification of microscope images of cells in biological suspension of selected strains of microorganisms
Paweł Kiełbasa
Anna Miernik
Michał Rad
nr katalogowy: 141858
10.15199/48.2023.02.36
computer program
quantitative identification
pathogens
microorganisms
program komputerowy
ilościowa identyfikacja
patogeny
mikroorganizmy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Computer program for quantitative identification of microscope images of cells in biological suspension of selected strains of microorganisms
Paweł Kiełbasa
Anna Miernik
Michał Rad
nr katalogowy: 141858
10.15199/48.2023.02.36
computer program
quantitative identification
pathogens
microorganisms
program komputerowy
ilościowa identyfikacja
patogeny
mikroorganizmy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Przegląd technologii zwiększenia wydajności biogazu i biometanu
Izabela Samson-Bręk
Michał Sikora
Anna Bączyk
Joanna Mączyńska
Karol Tucki
nr katalogowy: 108337
10.15199/62.2017.7.32
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-4
Dezynfekcja w zakładach produkujących żywność
Anna Koziróg
nr katalogowy: 67524
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Asymmetric reduction of ketones in the culture of Alternaria alternata. Asymetryczna redukcja ketonów w kulturze Alternaria alternata
Rafał Ogórek
Bogdan Jarosz
nr katalogowy: 79447
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-4
Microbiological reduction of xanthohumol and 4-methoxychalcone. Mikrobiologiczna redukcja ksantohumolu i 4-metoksychalkonu
Monika Stompor
Bartłomiej Potaniec
Antoni Szumny
Paweł Zieliński
Anna Żołnierczyk
Mirosław Anioł
nr katalogowy: 75939
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-3
Hydrodynamika cieczy w mieszalniku z ekscentrycznie umieszczonym mieszadłem w dyfuzorze
Jacek Stelmach
František Rieger
Tomáš Jirout
nr katalogowy: 119097
10.15199/62.2019.3.23
AURA 2015-7
Zwierzęta i ich niewidoczni sojusznicy
Piotr Skubała
nr katalogowy: 92231
10.15199/2.2015.7.8
AURA 2014-9
Co wiemy o życiu w glebie?
Piotr Skubała
nr katalogowy: 86983
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Przygotowanie ekstraktów polisacharydowych pyłku chryzantemy i ich wpływ na komórki in vitro raka jelita grubego
Zhongping Fang
Rui Luo
Ming Jiang
Guangfu Jiang
Maosong Fu
Shangwu Chen
Xianghong Lai
nr katalogowy: 116812
10.15199/62.2018.10.20
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-8
WYKORZYSTANIE ANALIZY KOMPUTEROWEJ w badaniu sekwencji miozyn wybranych gatunków zwierząt jako potencjalnego źródła biologicznie aktywnych peptydów
Justyna Bucholska
nr katalogowy: 144572
białka
miozyny
biologicznie aktywne peptydy
proteoliza
analiza komputerowa
proteins
myosins
biologically active peptides
proteolysis
computer analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-2
Use of functional protein-mineral preparations in the food and feed industry Zastosowanie funkcjonalnych preparatów białkowo-mineralnych w przemyśle żywnościowym i paszowym
Marek Szołtysik
Robert Kupczyński
Anna Dąbrowska
Józefa Chrzanowska
Danuta Figurska-Ciura
Aleksandra Zambrowicz
Barbara Buda
nr katalogowy: 96633
10.15199/62.2016.2.16
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-9
Dlaczego warto w technologii ścieków wykorzystywać bioreaktory ze złożem ruchomym?
Jolanta Podedworna
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 62495
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-3
Masowanie mięsa z wykorzystaniem ultradźwięków
Marian K. Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 104730
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-8
Zmiany charakterystyki osadów nadmiernych w procesie dezintegracji ultradźwiękowej
Malwina Tytła
Anna Gnida
Ewa Zielewicz
nr katalogowy: 78404
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-6
Badanie wpływu dezintegracji E. coli na impedancję czujnika o strukturze palczastej
MATEUSZ WROŃSKI
KAROL NITSCH
JACEK RYBKA
ANNA PAWLIK-JAKUBOWSKA
TEODOR GOTSZALK
nr katalogowy: 52290
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-2
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Gronkowce koagulazododatnie w żywności
Elżbieta Maćkiw
Łukasz Mąka
Monika Stasiak
Joanna Długokęcka
nr katalogowy: 103967
10.15199/65.2017.2.3
AURA 2016-6
Mikrobiota jelitowa i stan naszego umysłu
Piotr Skubała
nr katalogowy: 98884
10.15199/2.2016.6.6
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-6
Mikrocytometr przepływowy wykonany z PDMS z układem detekcji optycznej
RAFAŁ SZCZYPIŃSKI
JACEK GRZELKA
ELŻBIETA JABŁOŃSKA-KUGLER
ANNA BARANIECKA
JAN LESIŃSKI
JAN ŁYSKO
REMIGIUSZ GRODECKI
DOROTA G. PIJANOWSKA
PIOTR GRABIEC
nr katalogowy: 52251
CHEMIK 2024-1
Białko KRAS– struktura, aktywność i rola w terapiach przeciwnowotworowych
Dagmara ŁOPATKO
Michał JEWGIŃSKI
nr katalogowy: 148527
10.15199/5.2024.1.4
mutacja
nowotwór
inhibitor
przełącznik I i II
mutation
cancer
inhibitor
switch I and II
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Znaczenie białka ziarna zbóż i jego wartość biologiczna w diecie ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 146325
białko
wartość biologiczna białka
białko roślinne
białko zbóż
produkty wysokobiałkowe
protein
biological value of protein
vegetable protein
cereal protein
high-protein products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-11
Psucie żywności przy udziale drożdży
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 87961
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-3
Nastrzykiwanie i uplastycznianie mięsa do produkcji wędzonek parzonych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 90200
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Właściwości bakteriostatyczne kompozytów polietylenowych
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 108322
10.15199/62.2017.7.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-4
Prozdrowotne właściwości mikroorganizmów probiotycznych
Marcin Schmidt
Agnieszka Olejnik-Schmidt
nr katalogowy: 58956
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Ultrafiltracyjne oczyszczanie brzeczki hodowlanej z Pseudomonas aeruginosa
Anna Witek-Krowiak
Joanna Witek
Roman Szafran
Szymon Modelski
nr katalogowy: 58220
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-1
Właściwości optyczne systemu dekoracyjno-ochronnego wykorzystującego biobójcze właściwości srebra, przeznaczonego do ochrony przegród budowlanych
ANNA ŚLUSARCZYK
WOJCIECH SPISAK
CZESŁAW LATOCHA
nr katalogowy: 89290
10.15199/40.2015.1.2
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-7
Biofilmy bakteryjne - charakterystyka i znaczenie w produkcji żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 107970
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-7
Wykorzystanie surowców kolagenowych w przemyśle mięsnym (część I)
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 85729
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-4
Biopolimery zewnątrzkomórkowe w osadzie czynnym
Monika Solecka
Ewa Liwarska-Bizukojć
nr katalogowy: 66954
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Enzymatic removing of hydrogen peroxide Enzymatyczne usuwanie nadtlenku wodoru
Anna Trusek-Hołownia
nr katalogowy: 86566
10.12916/przemchem.2014.1574
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Wpływ przeciwutleniaczy i atmosfery pakowania na przeżywalność immobilizowanych probiotyków
Małgorzata Mizielińska
Katarzyna Sobecka
Michał Jarosz
Dawid Urbański
Magdalena Stobińska
nr katalogowy: 101001
10.15199/65.2016.8.8
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe owsianego pieczywa z transglutaminazą
Joanna Markowska
nr katalogowy: 148053
10.15199/61.2024.2.6
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
mrożenie
tekstura
jakość
gluten-free oat bread
transglutaminase
freezing
texture
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Z prasy zagranicznej
Marian Paszkowski
nr katalogowy: 82921
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym Cz. 11. Roślinne koncentraty i teksturaty białkowe
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 80315
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-6
Ocena jakościowa komórek rozrodczych zwierząt hodowlanych z wykorzystaniem mikrocytometru typu lab-chip
PATRYCJA SZCZEPAŃSKA
RAFAŁ WALCZAK
JAN A. DZIUBAN
BARTOSZ KEMPISTY
MARTA JACKOWSKA
PAWEŁ ANTOSIK
JĘDRZEJ JAŚKOWSKI
SYLWESTER BARGIEL
nr katalogowy: 52273
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-2
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 107817
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-4
Środki transportu w przemyśle mięsnym
Joanna Kulikowska
nr katalogowy: 131405
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Suitability of colostrum for the production of probiotics Możliwości wykorzystania siary krów do produkcji naturalnych probiotyków
Ewa Pecka
Andrzej Zachwieja
Jowita Kaszuba
Marta Ćwiertniewska
nr katalogowy: 86564
10.12916/przemchem.2014.1565
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Z prasy zagranicznej
Marian Paszkowski
nr katalogowy: 73253
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Technological parameters of milk depending on the cow housing system, nutrition system, age and number of somatic cells. Parametry technologiczne mleka w zależności od systemu utrzymania i żywienia, wieku krów oraz liczby komórek somatycznych
Ewa Pecka
Andrzej Zachwieja
Joanna Tumanowicz
nr katalogowy: 77357
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 23 i 24 z 2016 r.)
nr katalogowy: 103997
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Otrzymywanie nanocząstkowego srebra w procesie fotoredukcji i stosowanie go jako biocydu dla farb wodorozcieńczalnych
Marian Głuszko
nr katalogowy: 68515
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-11
Wyznaczanie terminu trwałości wyrobów ciastkarskich (cz.II)
Elżbieta Staszewska
nr katalogowy: 71833
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Chemical composition of Pinus sylvestris wood at various stages of natural degradation Skład chemiczny drewna sosny pospolitej (Pinus sylvestris L.) na różnych etapach naturalnej degradacji
Adrian Witczak
Małgorzata Sławs ka
Andrzej Radomski
Anna Lewandowska
nr katalogowy: 100766
10.15199/62.2016.9.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Powlekanie folii polietylenowej w celu nadania jej właściwości przeciwbakteryjnych
Małgorzata Mizielińska
Urszula Kowalska
Jerzy Pankowski
Grzegorz Bienkiewicz
Michał Malka
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 107065
10.15199/62.2017.6.19
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-10
Analiza obrazu termowizyjnego uzyskanego w wyniku strumieniowania
Karol Onoszko
Marcin Lis
nr katalogowy: 79992
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2009-5
Nanostrukturalne powłoki na bazie tytanu do kontaktu z krwią; diagnostyka strukturalna, adhezja komórek w warunkach hydrodynamicznych
ROMAN MAJOR
FRANZ BRUCKERT
JÜRGEN M. LACKNER
ROMAN KUSTOSZ
PIOTR LACKI
BOGUSŁAW MAJOR
nr katalogowy: 47801
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-2
Biochemiczne metody identyfikacji mikroorganizmów zanieczyszczających żywność
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 74714
AURA 2011-4
Dieta bogata w ryby - korzyści i zagrożenia
Klaudia OLEKSIUK
Marta KUBASIAK
Edyta LETKA
nr katalogowy: 58776
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-3
Białkowe nośniki leków cytostatycznych w terapii antynowotworowej
Katarzyna Sala
Magdalena Bańkosz
nr katalogowy: 144062
10.15199/28.2023.3.3
nośniki leków
białka
albumina
fibroina
kolagen
drug carriers
proteins
albumin
fibroin
collagen
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-3
Białkowe nośniki leków cytostatycznych w terapii antynowotworowej
Katarzyna Sala
Magdalena Bańkosz
nr katalogowy: 144062
10.15199/28.2023.3.3
nośniki leków
białka
albumina
fibroina
kolagen
drug carriers
proteins
albumin
fibroin
collagen
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-3
Białkowe nośniki leków cytostatycznych w terapii antynowotworowej
Katarzyna Sala
Magdalena Bańkosz
nr katalogowy: 144062
10.15199/28.2023.3.3
nośniki leków
białka
albumina
fibroina
kolagen
drug carriers
proteins
albumin
fibroin
collagen
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-3
Białkowe nośniki leków cytostatycznych w terapii antynowotworowej
Katarzyna Sala
Magdalena Bańkosz
nr katalogowy: 144062
10.15199/28.2023.3.3
nośniki leków
białka
albumina
fibroina
kolagen
drug carriers
proteins
albumin
fibroin
collagen
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Wpływ geometrii homogenizatora ultradźwiękowego na dezintegrację drożdży piekarniczych
Anna Kacprowicz
Agnieszka Trawińska
Marek Solecki
nr katalogowy: 124839
10.15199/62.2020.2.4
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2013-23
O zakład z babcią
nr katalogowy: 80514
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-1
Zapobieganie powstawaniu śluzu w procesach produkcji papieru bez użycia biocydów i środków toksycznych
Bartek Stawicki
nr katalogowy: 103714
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2017-2
Mikrocytometria odkształceniowa wykorzystująca technikę mikrosystemów
Rafał WALCZAK
Aleksandra POKRZYWNICKA
nr katalogowy: 104240
10.15199/13.2017.2.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-6
Postbiotyki – co o nich wiemy?
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 146657
10.15199/64.2023.6.4
postbiotyki
probiotyki
żywność funkcjonalna
mikrobiom
postbiotics
probiotics
functional food
microbiome
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2011-4
Bezwrzecionowe przędze mieszankowe z bawełny i kotoniny lnianej po obróbce w ultradźwiękach
Jerzy Mańkowski
Waldemar Cierpucha
Zdzisław Czaplicki
Jacek Kołodziej
Tomasz Mańkowski
nr katalogowy: 59086
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-2
Sposoby zwiększania wartości odżywczej białka produktów zbożowych Cz. II . Odpowiednie łączenie produktów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 65581
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-7
Mikrobiom - nowy "organ" w ciele człowieka?
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 99149
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-1
Badanie i symulacja oddziaływania zmiennego pola elektromagnetycznego na rozwój mikroorganizmów
Henryk NOGA
Dominika OLSZEWSKA
Paweł PTAK
Tomasz PRAUZNER
Piotr MIGO
nr katalogowy: 111550
10.15199/48.2018.01.19
MES
symulacja komputerowa
mikroorganizmy
pole elektromagnetyczne
FEM
computer simulation
microorganisms
electromagnetic field
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-3
Wpływ genetyki na żywność - szansa czy zagrożenie?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 58073
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Wybrane aspekty jakości mleka surowego w ujęciu sezonowym
Antoni Stanisław Pluta
Emilia Piętka
nr katalogowy: 128774
10.15199/65.2020.10.3
jakość mleka
skład chemiczny
sezonowość produkcji
LKS
milk quality
chemical composition
production seasonality
SCC
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Wybrane aspekty jakości mleka surowego w ujęciu sezonowym
Antoni Stanisław Pluta
Emilia Piętka
nr katalogowy: 128774
10.15199/65.2020.10.3
jakość mleka
skład chemiczny
sezonowość produkcji
LKS
milk quality
chemical composition
production seasonality
SCC
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-2
Wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej własności przemiałowe
nr katalogowy: 24130
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-2
Kukurydza część 1. Właściwości fizyczne
HenryK GąSioroWSKi
nr katalogowy: 24129
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-7
Wpływ wybranych parametrów procesowych na efektywność uwalniania związków organicznych w wyniku mechanicznej dezintegracji osadów ściekowych
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 77641
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2005-1
Otrzymywanie farb odpornych na działanie mikroorganizmów
H. Kuczyńska
A. Ślusarczyk S. Kubica
W. Fediuk
E. Brzezicka
nr katalogowy: 10803
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2005-1
Otrzymywanie farb odpornych na działanie mikroorganizmów
H. Kuczyńska
A. Ślusarczyk S. Kubica
W. Fediuk
E. Brzezicka
nr katalogowy: 10803
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2015-8-9
MODELOWANIE MECHANIZMÓW RÓWNOWAŻENIA OBCIĄŻENIA W SAMOOPTYMALIZUJĄCYCH SIE˛ SIECIACH KOMÓRKOWYCH 4G
Mariusz Głąbowski
Sławomir Hanczewski
Damian Kmiecik
nr katalogowy: 93780
10.15199/59.2015.8-9.71
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Wykorzystanie hodowli komórkowych do alternatywnej produkcji mięsa
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 141291
10.15199/65.2022.12.3
mięso in vitro
alternatywna produkcja
komórki macierzyste
bezpieczeństwo żywności
meat in vitro
alternative production
stem cells
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Wykorzystanie hodowli komórkowych do alternatywnej produkcji mięsa
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 141291
10.15199/65.2022.12.3
mięso in vitro
alternatywna produkcja
komórki macierzyste
bezpieczeństwo żywności
meat in vitro
alternative production
stem cells
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Wykorzystanie hodowli komórkowych do alternatywnej produkcji mięsa
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 141291
10.15199/65.2022.12.3
mięso in vitro
alternatywna produkcja
komórki macierzyste
bezpieczeństwo żywności
meat in vitro
alternative production
stem cells
food safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-4
DIETA BEZMIĘSNA wpływa na depresję
nr katalogowy: 142890
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-7
Polacy nie ufają alternatywnym źródłom białka
nr katalogowy: 149404
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2024-4
Polacy nie ufają alternatywnym źródłom białka
nr katalogowy: 150004
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-10
Wartość odżywcza wędlin
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 54645
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-1
Sposoby zwiększania wartości odżywczej białka produktów zbożowych Cz. I. Wzbogacanie w produkty będące źródłem aminokwasów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 64965
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2006-7
Alergia na białka mleka a procesy technologiczne. Mleko krowie jest bardzo zdrowe, ale nie dla wszystkich
M. Ziarno
nr katalogowy: 20772
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-5
Jakie substancje konserwujące można stosować do wyrobów ciastkarskich?
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 67461
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
Stopień wejściowy fotoodbiornika na zakres 2...4 nm
JANUSZ MIKOŁAJCZYK
nr katalogowy: 35632
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-3
Czynniki sprzyjające rozwojowi mikroflory w mięsie i produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 66666
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2021-6
Z PRASY TECHNICZNEJ
nr katalogowy: 132077
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-10
Wpływ dodatków białkowych na jakość makaronów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 79517
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-12
Ocena podatności sufitów napinanych na wzrost mikroorganizmów
Anna Wiejak
Alicja Abram
nr katalogowy: 111230
10.15199/33.2017.12.04
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Efekty stosowania nanocząstek srebra i miedzi w nawozach dolistnych
Iwona Jaskulska
Dariusz Jaskulski
nr katalogowy: 124848
10.15199/62.2020.2.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Modelling the process for digestate hygienization with chemicals
Justyna Bauza-Kaszewska
Beata Szala
Barbara Breza-Boruta
Anna Ligocka
Zbigniew Paluszak
nr katalogowy: 110060
10.15199/62.2017.10.1
AURA 2007-9
Doskonalenie biologicznego oczyszczania ścieków
KLAUDIUSZ GRŰBEL
ALICJA MACHNICKA
JAN SUSCHKA
nr katalogowy: 29535
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
NANOKRZEMIONKA IMMOBILIZOWANA NANOCZĄSTKAMI MIEDZI JAKO INNOWACYJNY PRODUKT GRZYBO- I BAKTERIOBÓJCZY
Kępska Blanka
Jeziórska Regina
Zielecka Maria
Bujnowska Elżbieta
nr katalogowy: 70886
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne surowców ziołowych
Alina Kunicka-Styczyńska
Krzysztof Śmigielski
nr katalogowy: 60534
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-5
Stabilność mikrobiologiczna wybranych piw niefiltrowanych i niepasteryzowanych
Małgorzata Makarewicz
Aleksander Poreda
Iwona Drożdż
Marek Zdaniewicz
nr katalogowy: 60289
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-10
Bakterie kwasu mlekowego - "nowa" mikroflora do fermentacji brzeczki piwnej
Aneta Walczak
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 94399
10.15199/64.2015.10.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-4
Mleczne napoje fermentowane wybrane aspekty zdrowotne
Stanisław Zmarlicki
nr katalogowy: 51252
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Kefir pod lupą
Katarzyna Turek
Monika Wszołek
Jacek Domagała
nr katalogowy: 118824
10.15199/65.2019.2.8
kefir
ziarna kefirowe
mikroorganizmy
drożdże
kefir
kefir grains
microorganisms
yeast
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-12
Perspektywy rozwoju biotechnologii w Polsce
LIDIA PAŚŚ-DZIĘGIELEWSKA
nr katalogowy: 108010
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2008-1
Jakich filtrów powietrza używać w szpitalu w salach operacyjnych?
KRZYSZTOF PIOTR KACPERSKI
nr katalogowy: 32262
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-10
Warunki anoksji mikroorganizmów dla procesu biodegradacji aerobowej w aparacie barbotażowym
BOLESŁAW TABIŚ
nr katalogowy: 28605
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-6
Zastosowanie półprzewodnikowego oświetlacza do obiektywnego naświetlania żywych linii komórkowych HUVEC w procedurach LLLT
Justyna Szymańska
Łukasz Gryko
Krzysztof Góralczyk
Andrzej Zając
Marian Gilewski
nr katalogowy: 77256
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-2
Genetyczne metody identyfikowania, klasyfikacji i różnicowania mikroorganizmów
Agnieszka Olejnik-Schmidt
Justyna Broniarczyk
Marcin Schmidt
nr katalogowy: 41827
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-11
Peptydy biologicznie aktywne jako składniki żywności funkcjonalnej
Małgorzata Darewicz
Justyna Borawska
Piotr Minkiewicz
Anna Iwaniak
nr katalogowy: 80681
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-12
Zawartość białka a ilość glutenu - na podstawie badań ZPZiP IBPRS
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 72901
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-10
Wpływ materiałów kontaktujących się z wodą wodociągową na rozwój mikroorganizmów w systemie zaopatrzenia w wodę
Joanna Bąk
Wojciech Dąbrowski
nr katalogowy: 71553
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-7
Pasteryzacja soków
Mariusz Goca
nr katalogowy: 100968
10.15199/65.2016.7.6
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-1
Ocena ryzyka zdrowotnego w efekcie zmian stabilności mikrobiologicznej wody w systemie dystrybucji
Izabela Zimoch
Ewa Szymura
nr katalogowy: 89066
10.15199/17.2015.1.5
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-9
Kondensatory grzebieniowe z miedzi do monitorowania funkcji życiowych komórek hodowlanych
Andrzej KOCIUBIŃSKI
Dawid ZARZECZNY
Maciej SZYPULSKI
nr katalogowy: 115814
10.15199/48.2018.09.15
kondensator grzebieniowy
miedź
ECIS
pomiar impedancji komórek
MEMS
Comb capacitor
Copper
ECIS
Cell impedance measurement
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-7
Czy lody wysokobiałkowe oraz bez dodatku cukrów zagoszczą na stałe w witrynach z lodami rzemieślniczymi?
Katarzyna Laure-Lewandowska
nr katalogowy: 138268
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-11
W świecie nauki
nr katalogowy: 55367
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2007-11
Nie tylko na Święto Dziękczynienia
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 31174
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Próby wykorzystania do produkcji pasz białka pochodzącego z owadów
Andrzej Tyburcy
nr katalogowy: 102723
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-5
Comparison of single and sequential thresholding applied to segmentation of a cell cluster at Ki-67 staining
Tomasz MARKIEWICZ
nr katalogowy: 59964
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Toxicity of hydroxyfullerene C60(OH)x, x > 30, in the context of biomedical and cosmetic applications Toksyczność hydroksyfulerenu C60(OH)x, x > 30, w kontekście zastosowań biomedycznych i kosmetycznych
Anna Lichota
Marta Łysio
Anita Krokosz
nr katalogowy: 102388
10.15199/62.2016.11.8
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2020-3
Wpływ metody produkcji rur preizolowanych na użytkowe właściwości preizolowanych sieci cieplnych
nr katalogowy: 125451
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-3
Produkcja wyrobów makaronowych z dodatkiem mąki żytniej
nr katalogowy: 33832
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-2
Zarodki pszenne
HENRYK GĄSIOROWSKI
nr katalogowy: 14002
AURA 2014-1
Prawda o bakteriach - prebiotyki i probiotyki
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 81797
CHŁODNICTWO 2013-3
Zastosowanie techniki ozonowania w inaktywacji mikroflory stanowiącej zanieczyszczenie urządzeń chłodniczych
Anna Szosland-Fałt yn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 75521
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
The antimicrobial properties of polylactide films covered with ZnO nanoparticles-containing layers Właściwości antybakteryjne folii polilaktydowych pokrytych powłokami z nanocząstkami ZnO
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
Marek Jotko
Iga Chodzyńska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 92505
10.15199/62.2015.7.26
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-2
Doświadczenia własne w poszukiwaniu optymalnych warunków do wykształcenia biofilmu na złożu ruchomym Część I. Metodyka realizacji badań
Jolanta Podedworna
Monika Żubrowska-Sudoł
Katarzyna Sytek
Sylwia Grzywna
Joanna Stochowska
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 89562
10.15199/17.2015.2.7
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-2
Oddziaływanie płaskiej fali elektromagnetycznej z metapowierzchnią złożoną z rezonatorów SRR 2,5 GHz
Magdalena BUDNAROWSKA
Jerzy MIZERACZYK
nr katalogowy: 130174
10.15199/48.2021.02.10
rezonator
metamateriały
harwester elektromagnetyczny
pole elektromagnetyczne
metapowierzchnia
wizualizacja komputerowa
resonator
metamaterials
harvester
electromagnetic field
metasurface
computer visualization
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2014-14
Wydrukuj sobie serce
Maciej Kamyk
nr katalogowy: 85296
AURA 2014-4
Wyrok Trybunału z 19 grudnia 2013 r. w sprawie transpozycji przez Polskę przepisów o mikroorganizmach genetycznie zmodyfikowanych, C-281/11
Adam Habuda
nr katalogowy: 83367
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2004-5
Białka serwatkowe - zdrowie i funkcjonalność
K. Grabiński
M. Przedpełski
nr katalogowy: 7081
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-9
Wykorzystanie glutenu witalnego w piekarstwie
nr katalogowy: 79009
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Fermentowany napój sojowy o właściwościach prozdrowotnych
Dorota Zielińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 56553
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-11
Peptydomika przetworzonych produktów mięsnych i ich autentyczność
Magdalena Montowska
nr katalogowy: 102268
10.15199/65.2016.11.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Białka rzepaku możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Elżbieta Dłużewska
Anna Florowska
Magdalena Maszewska
nr katalogowy: 110549
10.15199/65.2017.11.5
białka rzepaku
wartość odżywcza
właściwości funkcjonalne
izolowanie białek
rapeseed’
s protein
nutritional value
functional properties
protein isolations
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-5
Zarodki jęczmienne i owsiane - cennym źródłem witamin i składników odżywczych
nr katalogowy: 59407
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-2
Porównanie systemów tekstronicznych ograniczających rozwój bakterii
Ewa ŁADA-TONDYRA
Adam JAKUBAS
nr katalogowy: 124702
:10.15199/48.2020.02.29
promieniowanie ultrafioletowe
tekstronika
sterylizacja
dzianina dystansowa
ultras-violet radiation
textronics
sterilization
warp-knitted spacer fabric
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WPŁYW ZASOLENIA WODY NA WYTRZYMAŁOŚĆ I STABILNOŚĆ WYBRANYCH NOŚNIKÓW HYDROŻELOWYCH ORAZ PRZEŻYWALNOŚĆ KOMÓREK PSEUDOMONAS AERUGINOSA
Małgorzata Mizielińska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70863
CHŁODNICTWO 2005-3
Mięso ryb jest nie tylko źródłem białka
Ryszard Rywotycki
nr katalogowy: 8634
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-11
Utrzymać ciepło
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 116974
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-8
Ograniczenia dotyczące algorytmu sterowania oraz struktury przekształtników wielokomórkowych
Mieczysław GRAD
nr katalogowy: 61623
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-10
Jaja - bezcenny surowiec
Danuta Jaworska
nr katalogowy: 71369
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2005-2
BADANIA DEGRADACJI MEMBRAN POLIPROPYLENOWYCH W BIOREAKTORZE MEMBRANOWYM
Marek Gryta
Agata Markowska-Szczupak
nr katalogowy: 70843
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-2
Higiena i bezpieczeństwo w procesie wytwarzania żywności
Anna Koziróg
nr katalogowy: 66170
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Dieta a skóra (cz. 1)
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 134228
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2009-5
Wpływ modyfikacji powierzchni tytanowych warstwami SiO2-TiO2 na adhezję komórek bakteryjnych
ANNA BELCARZ
JAROSŁAW BIENIAŚ
BARBARA SUROWSKA
GRAŻYNA GINALSKA
nr katalogowy: 47826
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH