Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2016 - zeszyt 6
Mikrobiota jelitowa i stan naszego umysłu
10.15199/2.2016.6.6
Piotr Skubała
nr katalogowy: 98884
10.15199/2.2016.6.6
Rośnie liczba dowodów wskazujących na ścisłą zależność między mikrobiotą jelitową i stanem naszego umysłu. Większość badań przeprowadzono na myszach, ale nie brak też dowodów, że bakterie jelitowe wpływają na nasz nastrój, pamięć i zdolności poznawcze. Poznano, w jaki sposób produkty metabolizmu mikrobioty wpływają na funkcjonowanie mózgu.Ciało człowieka jest dzisiaj opisywane jako biologiczna sieć, złożona z komórek gospodarza i bilionów mikroorganizmów [1]. W różny sposób autorzy opisują, czym jest nasze ciało. Jedni patrzą nań jak na archipelag wysp Galapagos [8]. Inni traktują ludzi jak koralowce, zbiorowiska form życia mieszkających razem [7]. Martin Blaser z New York University zwraca uwagę, że każda część ciała to odrębny ekosystem [9]. Z kolei Barnett Kramer, z National Cancer Institute, akcentuje, że ludzie są zbudowani głównie z drobnoustrojów i z punktu widzenia naszego mikrobiomu, służymy im po prostu jako opakowania [7]. Kilkakrotnie zwracałem uwagę, jak złożone są powiązania między komórkami ludzkimi i mikroorganizmów, jak ważne funkcje spełnia mikrobiota w naszym życiu (AURA 4/2014, 3/2016, 4/2016). Lista chorób, na jakie możemy zachorować, jako efekt zaburzeń mikrobiomu, jest długa. Okazuje się, że mikroorganizmy w naszym ciele wpływają także na to, jak się rozwijamy, czujemy, zachowujemy, a nawet na nasze kontakty społeczne [1]. Biochemik z Londynu Jeremy Nicholson w trakcie światowego kongresu poświęconego mikrobiocie jelitowej podkreślał, że zaburzenia w składzie bakterii jelitowych mogą być przyczyną zaburzeń neurologicznych, a nawet psychicznych, jak autyzm [4]. W świecie trwają obecnie badania w ramach różnych projektów badawczych, których celem jest poznanie właśnie tego aspektu wpływu mikrobioty na nasze ży[...]
Bibliografia
[1] S. R. Bordenstein, K. R. Theis 2015. Host Biology in Light of the Microbiome: Ten Principles of Holobionts and Hologenomes. “PLoS Biology" 13(8): e1002226. doi:10.1371/journal. pbio.1002226 [2] G. De Palma, P. Blennerhassett, J. Lu, Y. Deng, A. J. Park, W. Green, E. Denou, M. A. Silva, A. Santacruz, Y. Sanz, M. G. Surette, E. F. Verdu, S. M. Collins, P. Bercik 2015. Microbiota and host determinants of behavioural phenotype in maternally separated mice." Nature Communications" 6: 7735. doi: 10.1038/ncomms8735 [3] R. Diaz Heijtz, S. Wang, F. Anuar, Y. Qian, B. Björkholm, S. Samuelsson, M. L. Hibberd,H. Forssberg, S. Pettersson 2011. Normal gut microbiota modulates brain development and behaviour." Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America" 108 (7): 3047‒3052. [4] Eksperci: mikroflora jelitowa to ważny organ, o który trzeba dbać: http://wiadomosci.onet. pl/nauka/eksperci-mikroflora-jelitowa-towazny- organ-o-ktor, 1,5078490,wiadomosc. html, dostęp 30 maja 2015 [5] A. C. Ford, M. Thabane, S. M. Collins, P. Moayyedi A. X. Garg, W. F. Clark, J. K. Marshall 2010. Prevalence of uninvestigated dyspepsia 8 years after a large waterborne outbreak of bacterial dysentery: a cohort study." Gastroenterology" 138:1727-1736. [6] E. Y. Hsiao, S. W. McBride, S. Hsien, G. Sharon, E. R. Hyde, T. McCue, J. A. Codelli, J. Chow, S. E. Reisman, J. F. Petrisino, P. H. Patterson, S. K. Mazmanian 2013. Microbiota Modulate Behavioral and Physiological Abnormalities Associated with Neurodevelopmental Disorders." Cell" 155(7):1451-63. doi: 10.1016/j. Bakterie troszczą się o nasz nastrój cell.2013.11.024 [7] G. Kolata 2012. In Good Health? Thank Your Trillion Bacteria. New York Times, June 13. http://www.nytimes.com/2012/06/14/health/ human-microbiome-project-decodesour- 100-trillion-good-bacteria.html, dostęp 20.04.2016 [8] W. B. Nutting 1985. Prostigmata-Mammalia: validation of coevolutionary significance. In: K. C. Kim (ed.). Coevolution of parasitic arthropods and mammals. Wiley-Interscience: New York, 569-640. [9] M. Philips, R. Kelley, K. Springen 2007. Drobnoustroje." Newsweek" 45 (07): 60. [10] S. Reardon 2014. Gut-brain link grabs neuroscientists." Nature" 515: 175‒177. doi: 10.1038/515175a [11] K. Tillisch, J. Labus, L. Kilpatrick, Z. Jiang, J. Stains, B. Ebrat, D. Guyonnet, S. Legrain- Raspaud, S. Trotin, B. Naliboff, E. A. Mayer 2013. Consumption of Fermented Milk Product With Probiotic Modulates Brain Activity." Gastroenterology" 144 (7): 1394‒1401. e4; DOI: http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro. 2013.02.043
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 98884 "Mikrobiota jelitowa i sta..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2016-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH