Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 2
Najnowsze metody analityczne w mikrobiologii browarniczej i ich zastosowanie
10.15199/64.2017.2.3
Magdalena Tomaszewicz
nr katalogowy: 104086
10.15199/64.2017.2.3
Na tle obecnie dostępnych metod analitycznych omówiono najnowsze techniki, mające znaczenie w dalszym rozwoju mikrobiologii browarniczej. Wzięto pod rozwagę takie czynniki, jak szybkość i wydajność metod, a także cenę analiz oraz niezbędnego sprzętu. Szczególną uwagę poświęcono biologii molekularnej oraz sekwencjonowaniu nowej generacji, które przecierają szlaki w browarnictwie. Poznawanie genomu drożdży browarniczych oraz bakterii psujących piwo jest istotnym elementem, pozwalającym na szybką identyfikację mikroorganizmów. Dzięki temu możliwe jest rozpoznanie ewentualnej kontaminacji na ścieżce produkcyjnej piwa i jej eliminacja. Dalszą część artykułu poświęcono alternatywnym metodom polegającym przede wszystkim na badaniu składu, budowy i żywotności komórek mikroorganizmów czyli MALDI-ToF MS oraz cytometrii przepływowej. Techniki te wykorzystywane są m.in. przy badaniu inokulum drożdżowego oraz zmian, jakim ono ulega podczas kolejnych zaszczepień brzeczki. Korzyści, jakie płyną ze współpracy laboratoriów naukowych i firm przemysłu fermentacyjnego, napędzają rozwój nowych technik, tym samym wprowadzają mikrobiologię browarniczą na wyższy poziom.Wstęp Kamieniem milowym w poznaniu mikroorganizmów było odkrycie Antoniego van Leeuvenhoeka, który, używając skonstruowanego przez siebie mikroskopu, jako pierwszy zaobserwował komórki drożdży w próbce piwa. Obecnie wachlarz metod pozwalających na badanie zarówno cech morfologicznych, biochemicznych, jak i genetycznych mikroorganizmów cały czas poszerza się wraz z rozwojem nauki, ale także potrzeb producentów piwa. Najprężniej rozwijającą się dziedziną jest biologia molekularna, która oferuje coraz nowsze modyfikacje metod, a co za tym idzie - sprzęty i zestawy odczynników służących do izolacji, oczyszczania, amplifikacji oraz sekwencjonowania kwasów nukleinowych. Jednak jednocześnie rozwijają się konkurencyjne techniki pozwalające na monitorowanie całych populacji mikroorganizmów, niewyma[...]
Bibliografia
[1] Baran Jarosław. 2008. "Nowa epoka cytometrii przepływowej - przewodnik po współczesnych cytometriach i ich zastosowanie". Postępy Biologii Komórki 35 (24) : 3-15. [2] Barszczewski Wojciech, Małgorzata Robak. 2004. "Differentiation of contaminating yeast in brewery by PCR-based techniques". Food Microbiology 21(2): 227-231. [3] Brown Terence A. 2001. W Genomy, transkryptomy i proteomy. W "Genomy", 55-59. Polskie Wydawnictwo Naukowe. [4] Bühligen Franziska, Patrick Lindnerb, Ingo Fetzera, Frank Stahlb, Thomas Scheperb, Hauke Harmsa, Susann Müller. 2014. "Analysis of aging in lager brewing yeast during serial repitching". Journal of Biotechnology 187 : 60-70. [5] Caporaso Gregory J., Christian L. Lauber, William A. Walters, Donna Berg-Lyons, Catherine A. Lozupone, Peter J. Turnbaugh, Noah Fierer, Rob Knight. 2011. "Global patterns of 16S rRNA diversity at a depth of millions of sequences per sample". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 108 : 4516-4522. [6] Croxatto Antony, Guy Prod’hom, Gilbert Greub. 2012. "Applications of MALDI-TOF mass spectrometry in clinical diagnostic microbiology". FEMS Microbiology Reviews 36 : 380-407. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2/2017 PIWOWARSTWO 18 [7] De León-Medina Patricia Marcela, Ramiro Elizondo-González, Luis C. Damas-Buenrostro, Jan-Maarten Geertman, Marcel Van den Broek, Luis Jesus Galán-Wong, Rocio Ortiz-López, Benito Pereyra-Alférez. 2016. "Genome annotation of a Saccharomyces sp. lager brewer’s yeast". Genomics Data 9 : 25-29. [8] Hutter Karl Josef. 2002. "Flow cytometry: a new tool for direct control of fermentation processes". Journal of the Institute of Brewing 108 : 48-51. [9] Juvonen R., Koivula T., Haikara A. 2008. "Group-specific PCR-RFLP and real-time PCR methods for detection and tentative discrimination of strictly anaerobic beer-spoilage bacteria of the class Clostridia". International Journal of Food Microbiology 125 : 162-169. [10] Kern Carola C., Rudi F. Vogel, Jürgen Behr. 2014. "Differentiation of Lactobacillus brevis strains using Matrix-Assisted-Laser-Desorption-Ionization-Time-of-Flight Mass Spectrometry with respect to their beer spoilage potential". Food Microbiology 40 : 18-24. [11] King C., Scott-Horton T. 2008. "Pyrosequencing: a simple method for accurate genotyping". Journal of Visualized Experiments 11, pii: 630. [12] Kobayashi Michiko, Hiroshi Shimizu, Suteaki Shioya. 2007. "Physiological analysis of yeast cells by flow cytometry during serial-repitching of low-malt beer fermentation". Journal of Bioscience and Bioengineering 103(5) : 451-456. [13] Kutumbaka Kirthi K., Joshua Pasmowitz, James Mategko, Dindo Reyes, Alex Friedrich, Sukkyun Han, Willm Martens-Habbena, Jason Neal-McKinney, Harish K. Janagama, Cesar Nadala, Mansour Samadpour. 2015. "Draft Genome Sequence of the Beer Spoilage Bacterium Megasphaera cerevisiae Strain PAT 1T". Genome Announcements 3(5): e01045-15. [14] Lieckfeldt Elke, Wieland Meyer, Thomas Börner. 1993. "Rapid identification and differentiation of yeasts by DNA and PCR fingerprinting". Journal of Basic Microbiology 33 (6) : 413-426. [15] Mardis Elaine R. 2008. "Next-generation DNA sequencing methods". Annual Review of Genomics and Human Genettics 9 : 387-402. [16] Müller Susann, Karl-Josef Hutter, Thomas Bley, Lorenz Petzold, Wolfgang Babel. 1997. "Dynamics of yeast cell states during proliferation and nonproliferation periods in a brewing reactor monitored by multidimensional flow cytometry". Bioprocess Engineering 17 : 287-293. [17] Müller Susann, Andreas Lösche, Michael Schmidt, Wolfgang Babel. 2001. "Optimisation of high gravity and diet beer production in a German brewery by flow cytometry". Journal of the Institute of Brewing 107 (6): 373-382. [18] Nakao Yoshihiro, Yukiko Kodama, Norihisa Nakamura, Takehiko Ito, Masahira Hattori, Tomoo Shiba, Toshihiko Ashikari. 2003. "Whole genome sequence of a lager brewing yeast". Proceedings of 29th Congress European Brewery Convention in Dublin 48 : 524-530. [19] Ness Frederique, Francois Lavallee, Denis Dubourdieu, Michel Aigle, Laurent Dulaub. 1993. "Identification of Yeast Strains Using the Polymerase Chain Reaction". Journal of the Science of Food and Agriculture 62: 89-94. [20] Priha Outi, Mari Raulio, Johanna Maukonen, Anna-Kaisa Vehviläinen, Erna Storgårds. 2016. "Bacterial populations on brewery filling hall surfaces as revealed by next generation sequencing". Biofouling 32(5) : 571-581. [21] Robinson Paul J., Gary L. Bowlin, Gary E. Wnek. 2004. W "Flow Cytometry. Encyclopedia of Biomaterials and Biomedical Engineering". Indiana 630-639. Marcel Dekker. [22] Roepstorff Peter. 1993. "Mass spectrometry of proteins". Trends in Analytical Chemistry 12(10) : 413-421. [23] Sanger Frederic, Steve Nicklen, Alan R. Coulson. 1977. "DNA sequencing with chain-terminating inhibitors". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 4(12) : 5463-5467. [24] Schurr Benjamin C., Jürgen Behr, Rudi F. Vogel. 2015. "Detection of acid and hop shock induced responses in beer spoiling Lactobacillus brevis by MALDI-TOF MS". Food Microbiology 46: 501-6. [25] Snauwaert Isabel, Sanne P. Roels, Filip Van Nieuwerburg, Anita Van Landschoot, Luc De Vuyst, Peter Vandamme. 2016. "Microbial diversity and metabolite composition of Belgian red-brown acidic ales". International Journal of Food Microbiology 221: 1-11. [26] Stein Richard A. A. 2008. "Next-Generation Sequencing Update". Genetic Engineering and Biotechnology News 28 (15). [27] Tornai-Lehoczki Judit, Denes Dlauchy. 2000. "Delimination of brewing yeast strains using different molecular techniques". International Journal of Food Microbiology 62 : 37-45. [28] U’Ren Jana M., Jennifer H. Wisecaver, Andrew L. Paek A, Barbara L. Dunn, Bonnie L. Hurwitz. 2015. "Draft genome sequence of the ale-fermenting Saccharomyces cerevisiae strain GSY2239". Genome Announcements 3(4) : e00776-15. [29] Wieme Anneleen D., Freek Spitaels, Maarten Aerts, Katrien De Bruyne, Anita Van Landschoot, Peter Vandamme. 2014. "Identification of beer-spoilage bacteria using matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry". International Journal of Food Microbiology 185 : 41-50. [30] Wieme Anneleen D., Freek Spitaels, Peter Vandamme, Anita Van Landschoot. 2014. "Application of matrix-assisted laser desorption/ ionization time-of-flight mass spectrometry as a monitoring tool for in-house brewer’s yeast contamination: a proof of concept". Journal of the Institute of Brewing 120 : 438-443. [31] Wieser Andreas, Lukas Schneider, Jette Jung, Sören Schubert. 2012. "MALDI-TOF MS in microbiological diagnostics-identification of microorganisms and beyond (mini review)". Applied Microbiology and Biotechnology 93 : 965-974. [32] Wood Valerie, Kim M. Rutherford, Andreas Ivens, M. A. Ragjandream, Bart G. Barell. 2001. "A re-annotation of the Saccharomyces cerevisiae genome". Comparative and Functional Genomics 2(3) : 143-154.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104086 "Najnowsze metody analityc..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH