Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 12
Wykorzystanie hodowli komórkowych do alternatywnej produkcji mięsa
Use Of Cell Cultures for Alternative Meat Production
10.15199/65.2022.12.3
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 141291
10.15199/65.2022.12.3
Streszczenie
Mięso stanowi jedno z najbogatszych źródeł białka w diecie człowieka, dlatego na przestrzeni wielu lat odnotowuje się ciągły wzrost zapotrzebowania na mięso oraz wyroby mięsne. Wraz ze zwiększoną konsumpcją mięsa rosną również obawy, czy będzie możliwe zaspokojenie popytu na nie tylko z konwencjonalnego chowu zwierząt. Tym samym wzrasta zainteresowanie alternatywnymi metodami produkcji „sztucznego mięsa”, w tym hodowlą in vitro z komórek macierzystych. Ze względu na to, że jest to stosunkowo nowa technologia, budzi ona wiele obaw związanych z jej bezpieczeństwem, wpływem na środowisko i akceptowalnością konsumentów.
Abstract
Meat is one of the richest sources of protein in the human diet. For many years, there has been a continuous increase in the demand for meat and meat products. As the demand for meat increases, there are also growing concerns about whether it will be possible to meet the demand for it through conventional livestock farming. Thus, there is growing interest in alternative methods of producing “artificial meat”, including in vitro cultivation from stem cells. As a relatively new technology, it raises many concerns regarding its safety, environmental impact and consumer acceptability.
Słowa kluczowe
mięso in vitro
alternatywna produkcja
komórki macierzyste
bezpieczeństwo żywności
Keywords
meat in vitro
alternative production
stem cells
food safety
Bibliografia
[1] Alexander P., C. Brown, A. Arneth, C. Dias, J. Finnigan, D. Moran. 2017. „Could consumption of insects, cultured meat or imitation meat reduce global agricultural land use?” Global Food Security 15 : 22-32. DOI: 10.1016/j.gfs.2017.04.001. [2] Bhat Z.F., H. Bhat. 2011a. „Animal-free meat biofabrication”. American Journal of Food Technology 6 : 441-459. DOI: 10.3923/ajft.2011.441.459. [3] Bhat Z.F., H. Bhat. 2011b. „Prospectus of cultured meat advancing meat alternatives”. Journal of Food Science and Technology 48 : 125-140. DOI: 10.1007/s13197-010-0198-7. [4] Bhat Z.F., H. Bhat, V. Pathak. 2014. „Prospects for In Vitro Cultured Meat – A Future Harvest”. W: Principles of Tissue Engineering. Elsevier Publications. DOI: 10.1016/B978-0-12-398358-9.00079-3. [5] Bhat Z.F., S. Kumar, H. Fayaz. 2015. „In vitro meat production: Challenges and benefits over conventional meat production” Journal of Integrative Agriculture 14 (2) : 241-248. DOI: 10.1016/S2095-3119(14)60887-X. [6] Bhat Z.F., S. Kumar, H. Fayaz. 2017. „In vitro meat: A future animal-free harvest”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57 (4) : 782-789. DOI: 10.1080/10408398.2014.924899. [7] Biesalski H.-K. 2005. „Meat as a component of a healthy diet — are there any risks or benefits if meat is avoided in the diet?” Meat Science 70 (3) : 509-524. DOI: 10.1016/j.meatsci.2004.07.017. [8] Cai Y., J. Wang, K. Zou. 2020. „The progresses of spermatogonial stem cells sorting using fluorescence-activated cell sorting”. Stem Cell Reviews and Reports 16 : 94-102. DOI: 10.1007/s12015-019-09929-9. [9] Campo M.M., G.R. Nute, J.D. Wood, S.J. Elmore, D.S. Mottram, M. Ensera. 2003. „Modelling the effect of fatty acids in odour development of cooked meat in vitro: Part I – Sensory perception”. Meat Science 63 : 367-375. DOI: 10.1016/S0309-1740(02)00095-5. [10] Carrel A., C.A. Lindbergh. 1935. „The culture of whole organs”. Science 81 : 621-623. DOI: 10.1126/ science.81.2112.621. [11] Choudhury D., T.W. Tseng, E. Swartz. 2020. „The Business of Cultured Meat”. Trends in Biotechnology 38 (6) : 573-577. DOI: 10.1016/j.tibtech.2020.02.012. [12] Datar I., M. Betti. 2010. „Possibilities for an in vitro meat production system”. Innovative Food Science & Emerging Technologies 11 (1) : 13-22. DOI: 10.1016/j.ifset.2009.10.007. [13] Dennis R., P.E. Kosnik. 2000. „Excitability and isometric contractile properties of mammalian skeletal muscle constructs engineered in vitro”. In Vitro and Cellular Developmental Biology (Animal) 36 : 327-335. DOI: 10.1290/1071 2690(2000)036<0327:EAICPO>2.0.CO;2. [14] European Commission REG (EC) No835/2004. 2002 Regulation (2004). EUOJ L139/55. [15] Gerber P.J., H. Steinfeld, B. Henderson, A. Mottet, C. Opio, J. Dijkman, A. Falcucci, G. Tempio. 2006. „Tackling Climate Change through Livestock - A Global Assessment of Emissions and Mitigation Opportunities”. FAO Rome, Italy. [16] Główny Urząd Statystyczny „Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2021 r.” 31.08.2022 r. [17] Hadi J., G. Brightwell 2021. „Safety of Alternative Proteins: Technological, Environmental and Regulatory Aspects of Cultured Meat, Plant-Based Meat, Insect Protein and Single-Cell Protein”. Foods 10 : 1226. DOI: 10.3390/foods10061226. [18] INSRJ. 2006. „Tabela de Composição de Alimentos”. Lizbona. [19] Jarosz M., E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. 2020. „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie”. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny ISBN: 978-83-65870-28-5. [20] Janowska S. 2019. „Mięso z laboratorium – nadzieja na przyszłość bez cierpienia zwierząt?” Dostęp online: https://biotechnologia.pl/biotechnologia/mieso-z-laboratorium-nadzieja-na-przyszlosc-bez -cierpienia-zwierzat [dostęp: 6.10.2022]. [21] Komisja Europejska. Rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i pasz. https:// eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2003.268.01.0001.01.EN-G&toc=OJ%3AL%3A2003%3A268%3ATOC [dostęp: 6.10.2022]. [22] Komisja Europejska. Rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie identyfikowalności i znakowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz identyfikowalności żywności i produktów paszowych wytwarzanych z organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Dostępne online: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3A-OJ.L_.2003.268.01.0024.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2003%3A268%3ATOC [dostęp: 6.10.2022]. [23] Kosnik P.E., R.G. Dennis, H.H. Vandenburgh. 2003. „Tissue engineering skeletal muscle”. W: Functional Tissue Engineering, 377-392. Springer-Verlag. DOI: 10.1007/0-387-21547-6_28. [24] Lynch J., R. Pierrehumbert. 2019. „Climate impacts of cultured meat and beef cattle”. Frontiers in Sustainable Food Systems 3. DOI: 10.3389/fsufs.2019.00005. [25] Post M.J., S. Levenberg, D.L. Kaplan, N. Genovese, J. Fu, C.J. Bryant, N. Negowetti, K. Verzijden, P. Moutsatsou. 2020. „Scientific, Sustainability and Regulatory Challenges of Cultured Meat”. Nature Food 1 (7) : 403-415. DOI: 10.1038/s43016-020-0112-z. [26] Ritchie H., M. Roser. 2018. „Meat and Seafood Production & Consumption”. Our World in Data. [27] Tuomisto H.L., M. de Mattos. 2021. „Environmental Impacts of Cultured Meat Production”. Environmental Science & Technology 45 (14) : 6117-6123. DOI: 10.1021/es200130u. [28] United Nations Department of Economic and Social Affairs. World Population Projected to Reach 9.8 Billion in 2050, and 11.2 Billion in 2100. Dostępne online: https://www.un.org/development/desa/en/ news/population/world-population-prospects-2017.html [dostęp 06.10.2022]. [29] United States Department of Agriculture. USDA and FDA Announce a Formal Agreement to Regulate Cell-Cultured Food Products from Cell Lines of Livestock and Poultry. Dostępne online: https://www. usda.gov/media/press-releases/2019/03/07/usda-and-fda-announce-formal-agreement-regulate-cell-cultured-food (6 października 2022 r.). [30] Seale P., M.A. Rudnicki. 2000. „A new look at the origin, function, and «stem-cell» status of muscle satellite cells”. Developmental Biology 218 : 115-124. DOI: 10.1006/dbio.1999.9565. [31] Vandenburgh H., M. Del Tatto, J. Shansky, J. Lemaire, A. Chang, F. Payumo, P. Lee, A. Goodyer, L. Raven. 1996. „Tissue-engineered skeletal muscle organoids for reversible gene therapy”. Human Gene Therapy 7 : 2195-2200. DOI: 10.1089/hum.1996.7.17-2195. [32] Van der Weele C., P. Feindt, A.J. van der Goot, B. van Mierlo, M. can Boeke. 2019. „Meat alternatives: an integrative comparison”. Trends in Food Science & Technology 88 : 505-512. DOI: 10.1016/j.tifs.2019.04.018. [33] Zarzyńska J., R. Zabielski. 2022. „Czy sztuczne mięso może uratować ludzkość?” Życie Weterynaryjne 97 (6) : 371-378. [34] Zhang Ch., X. Guan, S. Yu, J. Zhou, J. Chen. 2022. „Production of meat alternatives using live cells, cultures and plant proteins”. Current Opinion in Food Science 43 : 43-52. DOI: 10.1016/j.cofs.2021.11.002.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-12 , nr katalogowy 141291
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH