Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Peptydomika przetworzonych produktów mięsnych i ich autentyczność
10.15199/65.2016.11.5
Magdalena Montowska
nr katalogowy: 102268
10.15199/65.2016.11.5
W ciągu ostatniej dekady nastąpił gwałtowny rozwój nowoczesnych, zaawansowanych technik spektrometrii mas i narzędzi bioinformatycznych, dzięki którym peptydomika wyewoluowała z proteomiki jako nowa dziedzina wiedzy, zajmująca się nie tylko analizą białek, ale przede wszystkim pojedynczych peptydów w złożonych próbach biologicznych. Zaletą peptydomiki, opartej na technikach spektrometrii mas, jest możliwość różnicowania nie tylko pomiędzy gatunkami, ale również pomiędzy tkankami czy białkami w obrębie tego samego gatunku.Obecnie badania peptydomiczne prowadzi się m.in. w celu identyfikacji unikalnych markerów peptydowych mających zastosowanie w analizie autentyczności, inaczej mówiąc w wykrywaniu zafałszowań i uwierzytelnianiu przetworzonych produktów mięsnych. W artykule omówiono zasady, definicje i przedstawiono metody analityczne stosowane w peptydomice, a także jej możliwości w zakresie wykrywania zafałszowań produktów mięsnych na podstawie markerów peptydowych pochodzących z białek mięsa.Standardowe metody proteomiczne identyfikują setki białek w złożonych próbkach biologicznych, ale peptydomika zapewnia lepszy wgląd w białkowy skład próbki dzięki możliwości szybkiej analizy peptydów, czyli krótkich fragmentów białka o niskiej masie cząsteczkowej, na podstawie kolejności ułożenia (sekwencji) aminokwasów w łańcuchu peptydowym. Obecnie w nauce funkcjonuje pojęcie peptydomu, który jest zdefiniowany jako zestaw wszystkich peptydów obecnych w komórce, tkance lub danym organizmie. Pierwotnie badania peptydomiczne były ukierunkowane na analizę peptydów endogennych obecnych in vivo w danej próbie. Mają one często na celu jednoczesną analizę i identyfikację tysięcy małych peptydów obecnych w złożonych próbkach biologicznych, otrzymanych w wyniku procesu trawienia białek znajdujących się w próbie, za pomocą enzymów proteolitycznych egzogennych lub endogennych, najczęściej trypsyny. W efekcie w medycynie klinicznej [...]
Bibliografia
[1] Carrera M., B. Cañas, D. López-Ferrer, C. Piñeiro, J. Vázquez, J.M. Gallardo. 2011. "Fast monitoring of species-specific peptide biomarkers using high-intensity-focused-ultrasound- assisted tryptic digestion and selected MS/MS ion monitoring". Anal. Chem. 83 : 5688-5695. [2] Dallas D.C., A. Guerrero, E.A. Parker, R.C. Robinson, J. Gan, J.B. German, D. Barile, C.B. Lebrilla. 2015. "Current peptidomics: applications, purification, identification, quantification, and functional analysis". Proteomics 15 : 1026-1038. [3] Edwards R.L., A.J. Creese, M. Baumert, P. Griffiths, J. Bunch, H.J. Cooper. 2011. "Hemoglobin variant analysis via direct surface sampling of dried blood spots coupled with high-resolution mass spectrometry". Anal. Chem. 83 : 2265-2270. [4] Harris G.A., A.S. Galhena, F.M. Fernández. 2011. "Ambient sampling/ionization mass spectrometry: applications and current trends". Anal. Chem. 83 : 4508-4538. [5] Hoog de C.L., M. Mann. 2004. "Proteomics". Annu. Rev. Genomics Hum. Genet. 5 : 267- 293. [6] Kertesz V., G.J. Van Berkel. 2010. "Fully automated liquid extraction-based surface sampling and ionization using a chip-based robotic nanoelectrospray platform". J. Mass Spectrom. 45 : 252-260. [7] Leitner A., F. Castro-Rubio, M.L. Marina, W. Lindner. 2006. "Identification of marker proteins for the adulteration of meat products with soybean proteins by multidimensional liquid chromatography-tandem mass spectrometry". J. Proteome Res. 5 : 2424-2430. [8] Mallick P., B. Kuster. 2010. "Proteomics: a pragmatic perspective". Nat. Biotech. 28 : 695-709. [9] Montowska M., E. Pospiech. 2011. "Authenticity determination of meat and meat products on the protein and DNA basis". Food Reviews Int. 27 : 84-100. [10] Montowska M., E. Pospiech: 2013. "Species-specific expression of various proteins in meat tissue: proteomic analysis of raw and cooked meat and meat products made from beef, pork and selected poultry species". Food Chem. 136 : 1461-1469. [11] Montowska M., W. Rao, M.R. Alexander, G.A. Tucker, D.A. Barrett. 2014. "Tryptic digestion coupled with ambient desorption electrospray ionization and liquid extraction surface analysis mass spectrometry enabling identification of skeletal muscle proteins in mixtures and distinguishing between beef, pork, horse, chicken, and turkey meat". Anal. Chem. 86 : 4479-4487. [12] Montowska M., M.R. Alexander, G.A. Tucker, D.A. Barrett. 2014. "Rapid detection of peptide markers for authentication purposes in raw and cooked meat using ambient liquid extraction surface analysis mass spectrometry". Anal. Chem. 86 : 10257-10265. [13] Montowska M., M.R. Alexander, G.A. Tucker, D.A. Barrett. 2015. "Authentication of processed meat products by peptidomic analysis using rapid ambient mass spectrometry". Food Chem. 187 : 297-304. [14] Montowska M., E. Pospiech. 2016. "Processed meat protein and heat stable peptide marker identification workflow using microwave-assisted tryptic digestion". Food Technol. Biotechnol. doi: 10.17113/ftb.54.04.16.4540. [15] Park Z.Y., D.H. Russell. 2000. "Thermal denaturation: a useful technique in peptide mass mapping". Anal. Chem. 72 : 2667-2670. [16] Sarsby J., N.J. Martin, P.F. Lalor, J. Bunch, H.J. Cooper: 2014. "Top-down and bottom- -up identification of proteins by liquid extraction surface analysis mass spectrometry of healthy and diseased human liver tissue". J. Am. Soc. Mass Spectrom. 25 : 1953-1961. [17] Takáts Z., J.M. Wiseman, B. Gologan, R.G. Cooks. 2004. "Mass spectrometry sampling under ambient conditions with desorption electrospray ionization". Science 306 : 471- 473.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102268 "Peptydomika przetworzonyc..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH