Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Zastosowanie metody analizy sensorycznej w ocenie jakości wody
Application of the sensory analysis method in assessment of water quality
10.15199/17.2018.4.7
Paweł Turek
Artur Jachimowski
nr katalogowy: 113380
10.15199/17.2018.4.7
Streszczenie
W artykule przedstawiono przykład wykorzystania metody różnicowej do oceny sensorycznej wody wodociągowej Krakowa. Głównym celem badania było stwierdzenie, czy pomiędzy ocenianymi próbkami wody istnieje zauważalna sensoryczna różnica. Spośród różnych dostępnych technik różnicowych wybór padł na metodę trójkątową. Do badań sensorycznych wody wykorzystano próbki pobrane z czterech krakowskich zakładów uzdatniania wody i odpowiadających im punktów w sieci wodociągowej. W ocenie organoleptycznej wody pitnej do porównań wykorzystano również wodę butelkowaną znanej marki. Z przeprowadzonych badań wynika, że konsumenci nie są w stanie odróżnić wody kranowej od butelkowanej, gdy spełnia ona wymogi krajowe i europejskie stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Abstract
The article presents an example of the use of the differential method for the sensory evaluation of tap water in Krakow. The main purpose of the study was to determine whether there was a noticeable difference between the water samples tested. From among various differential techniques available, the triangle test was selected. The samples were taken from four water treatment plants and their corresponding points in the water supply network in Krakow. In the organoleptic assessment of the tap water, the bottled water of a well-known brand was also used for comparisons. The results of the study show that consumers are not able to distinguish the bottled water from the tap water when the latter meets the national and European requirements for human consumption.
Słowa kluczowe
woda pitna
jakość wody
analiza sensoryczna wody
metoda trójkątowa
Keywords
drinking water
water quality
sensory analysis of water
triangular method
Bibliografia
[1] Adamczyk Wacław, Artur Jachimowski. 2012. "Drinking water quality in the city of Kraków in the years 2007 - 2010". [w:] Żuchowski J., R. Zieliński [red.] "Rola innowacyjności w kształtowaniu jakości". Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB. Radom : 188-200. [2] Baryłko-Pikielna Nina, Irena Matuszewska. 2014. "Sensoryczne badania żywności. Podstawy - Metody - Zastosowania". Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. [3] Biłozor Sławomir, Jacek Nawrocki, Urszula Raczyk-Stanisławiak, Joanna Świetlik. 2010. "Charakterystyka jakościowa wód naturalnych". [w:] Nawrocki Jacek [red.] "Uzdatnianie wody: procesy fi zyczne, chemiczne i biologiczne". Cz.1. Wyd. 2. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe. [4] Centralne Laboratorium MPWIK S.A. 2015. Wyniki analiz laboratoryjnych wskaźników jakości wody wodociągowej wykonane w Centralnym Laboratorium w latach 2007 - 2014. Opracowanie własne. Kraków. [5] Dobra woda prosto z kranu w Twojej szkole! http://wodociagi.krakow.pl/ edukaja-ekologiczna/kampania/kampania-w-twojej-szkole.html (dostęp 20 maj 2017) [6] Dojlido Jan. 1995. "Chemia wód powierzchniowych". Białystok: Wydaw. Ekonomia i Środowisko. [7] Dyrektywa 98/83/WE Rady Unii Europejskiej z dnia 3 listopada 1998 roku w sprawie jakości wody do spożycia przez ludzi (Dz. U. L 330 z 5.12.1998). (http://gis.gov.pl/ckfi nder/userfi les/fi les/BW/98_83_WE.pdf), [dostęp 17- 06-2015]. [8] ISO 4120 Sensory analysis. Methodology. Triangle test. [9] ISO 5492 Sensory analysis. Vocabulary. [10] ISO 6658 Sensory analysis. Methodology. General guidance. [11] Jędryka Tadeusz. 2001. "Metody sensoryczne". Kraków: Akademia Ekonomiczna w Krakowie. [12] Lawless Harry, Hildegarde Heymann. 2010. "Sensory Evaluation of Food". Springer. New York. [13] Macioszczyk Aleksandra. 1987. "Hydrogeochemia". Warszawa: Wydawnictwa Geologiczne. [14] Raport z wyników badania jakości wody z kranu w Polsce w 2010 r., Brita Polska Sp. z.o.o. (http://www.sng.com.pl/), [dostęp 15-06-2014]. [15] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2015 poz. 1989), (http:// isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001989), [dostęp 10-01-2016]. [16] Traczewska Teodora. 2005. "Wpływ bioróżnorodności środowiska wodnego na właściwości organoleptyczne wody". Ochrona Środowiska 27 (4): 13-18.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113380 "Zastosowanie metody anali..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
360.00 zł
Do koszyka
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
552.00 zł brutto
511.11 zł netto
40.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
552.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH