Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Invasive and Non-Invasive Glucose Monitoring Systems: A Review and Comparative Study
Huda D. Bader
Mohammed S. Jarjees
Bassam T. Ahmed
nr katalogowy: 146206
10.15199/48.2023.11.20
Invasive
Non-invasive
Glucose
Optical
pomiar glukozy
nieinwazyjny pomiar
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-5
Applied a Non-invasive Method to Blood Glucose Monitoring by Hand Skin Image Based on Gray Level Co-occurrence Matrix (GLCM) and Artificial Neural Networks (ANN)
Usman Umar
Syafruddin Syarif
Ingrid Nurtanio
Indrabayu
nr katalogowy: 143190
10.15199/48.2023.05.01
Glucose
Non-Invasive
GLCM
ANN.
Stężenie glukozy we krwi
nieinwazyjna
macierz współwystępowania poziomu szarości.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-5
Applied a Non-invasive Method to Blood Glucose Monitoring by Hand Skin Image Based on Gray Level Co-occurrence Matrix (GLCM) and Artificial Neural Networks (ANN)
Usman Umar
Syafruddin Syarif
Ingrid Nurtanio
Indrabayu
nr katalogowy: 143190
10.15199/48.2023.05.01
Glucose
Non-Invasive
GLCM
ANN.
Stężenie glukozy we krwi
nieinwazyjna
macierz współwystępowania poziomu szarości.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-5
Applied a Non-invasive Method to Blood Glucose Monitoring by Hand Skin Image Based on Gray Level Co-occurrence Matrix (GLCM) and Artificial Neural Networks (ANN)
Usman Umar
Syafruddin Syarif
Ingrid Nurtanio
Indrabayu
nr katalogowy: 143190
10.15199/48.2023.05.01
Glucose
Non-Invasive
GLCM
ANN.
Stężenie glukozy we krwi
nieinwazyjna
macierz współwystępowania poziomu szarości.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Effect of poplar (Populus sp.) biomass pretreatment on the yield of its enzymatic hydrolysis Wpływ obróbki wstępnej biomasy z topoli (Populus sp.) na wydajność hydrolizy enzymatycznej
Monika M. Marchwicka
Andrzej Radomski
Andrzej Antczak
Jan Szadkowski
Anna Lewandowska
Dominika Szadkowska
Tomasz Zielenkiewicz
Michał Drożdżek
Ewa I. Archanowicz
nr katalogowy: 91336
10.15199/62.2015.5.34
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Wpływ 100-procentowego soku owocowego na parametry metaboliczne i stan zdrowia
nr katalogowy: 142039
sok owocowy
100% sok
glikemia
indeks glikemiczny
fruit juice
100% fruit juice
glycemia
glycemic index
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Wpływ 100-procentowego soku owocowego na parametry metaboliczne i stan zdrowia
nr katalogowy: 142039
sok owocowy
100% sok
glikemia
indeks glikemiczny
fruit juice
100% fruit juice
glycemia
glycemic index
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Effect of enzymatic hydrolysis conditions of ligno-cellulosic raw materials on the glucose yield Wpływ warunków enzymatycznej hydrolizy surowców lignino-celulozowych na wydajność uzyskiwanej glukozy
Joanna Kawa-Rygielska
Grzegorz Wcisło
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 87208
10.12916/przemchem.2014.1739
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Effect of furfural on the enzyme activity during enzymatic hydrolysis of cellulose isolated from poplar wood (Populus sp.) Wpływ furfuralu na aktywność enzymu podczas hydrolizy celulozy wyodrębnionej z drewna topoli (Populus sp.)
Janusz Zawadzki
Dominika Szadkowska
Andrzej Antczak
Piotr Elbe
Andrzej Radomski
Michał Drożdżek
Tomasz Zielenkiewicz
Teresa Kłosińska
nr katalogowy: 95005
10.15199/62.2015.11.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Scanning calorimetry as a method for testing safety hazards connected with ammonium nitrate-involving chemical reactions. Kalorymetria skaningowa jako metoda badania zagrożeń bezpieczeństwa powodowanych reakcjami chemicznymi z udziałem azotanu amonu
Dariusz Popławski
Józef Hoffmann
Dawid Grzesiak
Renata Kędzior
Adam Hałat
Piotr Falewicz
nr katalogowy: 81277
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The sugars isolated from fast-growing poplar biomass (Populus sp.) as a raw material for production of bioethanol Cukry wyodrębnione z biomasy szybko rosnących topoli (Populus sp.) jako surowiec do otrzymywania bioetanolu
Andrzej Antczak
Kamila Ziętek
Monika Marchwicka
Beata Tylko
Artur Gawkowski
Jakub Gawron
Michał Drożdżek
Janusz Zawadzki
nr katalogowy: 100778
10.15199/62.2016.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Efektywność enzymatycznej konwersji biomasy sorgo i konopi do glukozy
Aleksandra Wawro
Jolanta Batog
Weronika Gieparda
nr katalogowy: 129567
10.15199/62.2020.12.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Efektywność enzymatycznej konwersji biomasy sorgo i konopi do glukozy
Aleksandra Wawro
Jolanta Batog
Weronika Gieparda
nr katalogowy: 129567
10.15199/62.2020.12.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Efektywność enzymatycznej konwersji biomasy sorgo i konopi do glukozy
Aleksandra Wawro
Jolanta Batog
Weronika Gieparda
nr katalogowy: 129567
10.15199/62.2020.12.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Modelowanie numeryczne procesu fermentacji ukierunkowanej na produkcję biowodoru
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 137687
10.15199/62.2022.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Modelowanie numeryczne procesu fermentacji ukierunkowanej na produkcję biowodoru
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 137687
10.15199/62.2022.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-1
Badanie wykrywania mieszanin węglowodanów metodą nieliniowego chemicznego fingerprintu
Feng Ding
Jirui Li
Yuanyuan She
Timing Zhang
Shu Cheng
Yizeng Liang
Shihui Si
nr katalogowy: 118317
10.15199/62.2019.1.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Ocena zawartości wybranych sacharydów w półtwardych serach dojrzewających dostępnych na polskim rynku
Karolina Szymańska
Magdalena Baniewska
Mariusz Śliwiński
Monika Małkowska-Kowalczyk
nr katalogowy: 145689
10.15199/65.2023.10.6
laktoza
galaktoza
glukoza
ser
bezlaktozowe produkty mleczne
lactose
galactose
glucose
cheese
lactose-free dairy products
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Wpływ wstępnej obróbki słomy kukurydzianej gorącą wodą na jej skład chemiczny i hydrolizę enzymatyczną
Florentyna Akus-Szylberg
Andrzej Antczak
Olga Bytner
Andrzej Radomski
Krzysztof Krajewski
Janusz Zawadzki
nr katalogowy: 117210
10.15199/62.2018.11.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-10
Bezpośrednia synteza oktafluoropentyloglukozydu z glukozy i perfluoroalkoholu metodą Fischera
JANUSZ NOWICKI
nr katalogowy: 54885
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Technological characteristics of microbiological processes carried out in a hybrid fluidized-bed bioreactor Charakterystyki technologiczne procesów mikrobiologicznych w hybrydowym bioreaktorze fluidalnym
Bolesław Tabiś
Dominika Boroń
nr katalogowy: 101526
10.15199/62.2016.10.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Study on odour emission on industrial plants Badanie emisji odorów z obiektu przemysłowego
Maria Skrętowicz
Izabela Sówka
Piotr Sobczyński
Urszula Miller
nr katalogowy: 85681
10.12916/przemchem.2014.1128
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
A method for selection of operating conditions for circulating fluidized bed bioreactor with external aerator Metoda doboru warunków pracy cyrkulacyjnego bioreaktora fluidyzacyjnego z zewnętrznym napowietrzaniem
Bolesław Tabiś
Wojciech S. Stryjewski
nr katalogowy: 85674
10.12916/przemchem.2014.1096
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-9
Nanocząstki złota na modyfikowanych materiałach SBA-15 - selektywne katalizatory utleniania glukozy
Klaudia Odrozeka
Katarzyna Maresz
Julita Mrowiec-Białoń
nr katalogowy: 70943
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Katalizatory Pd-Te/nośnik do selektywnego utleniania glukozy do kwasu glukonowego w fazie ciekłej
Izabela Witońska
Stanisław Karski
Magdalena Frajtak
nr katalogowy: 58226
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-2
Właściwości trójkomorowego mikrobiologicznego ogniwa paliwowego
Marta Gabryszewska
Krzysztof W. Szewczyk
nr katalogowy: 57600
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Suitability of biomass from waste wood composites for liquid biofuel production Możliwość wykorzystania biomasy poużytkowych tworzyw drzewnych w technologii ciekłych biopaliw
Dominika Szadkowska
Andrzej Radomski
Monika Marchwicka
Anna Lewandowska
Jan Szadkowski
Janusz Zawadzki
Michał Drożdżek
Radosław Auriga
nr katalogowy: 94439
10.15199/62.2015.10.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-1
Znaczenie żywieniowe owsa i jego przetworów
Alicja Sułek
nr katalogowy: 96585
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Acid hydrolysis of poplar wood (Populus sp.) Hydroliza kwasowa drewna topoli (Populus sp.)
Andrzej Antczak
Natalia Spyszewska
Adrian Michałuszko
Teresa Kłosińska
Ewa Archanowicz
nr katalogowy: 86116
10.12916/przemchem.2014.1428
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Selektywność i stabilność katalizatorów Pd-Te/Al2O3 w reakcji utleniania glukozy w fazie ciekłej
Magdalena Frajtak
Izabela Witońska
Stanisław Karski
nr katalogowy: 65843
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-7
Multisensor system for monitoring human psycho-physiologic state with the use of microwave sensor
Krzysztof Różanowski
Tadeusz Sondej
Jarosław Lewandowski
Mariusz Łuszczyk
nr katalogowy: 69643
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości
Jan Oszmiański
Paulina Nowicka
Paweł Rubiński
nr katalogowy: 61770
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Badania nad przydatnością odpadów przemysłu piekarniczego do produkcji bioetanolu
Joanna Kawa-Rygielska
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 60229
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Hydrotermalny rozkład w wodzie w stanie podi nadkrytycznym celulozy jako substancji modelowej dla biomasy pochodzenia roślinnego
Hanna Pińkowska
Paweł Wolak
Adrianna Złocińska
nr katalogowy: 58218
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Assesment of the possibility and accuracy of computational predictions of biofilm morphology in continuous bioreactors Ocena możliwości i dokładności numerycznego przewidywania morfologii błon biologicznych w bioreaktorach przepływowych
Szymon Skoneczny
Bolesław Tabiś
nr katalogowy: 93015
10.15199/62.2015.8.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-1
Application and assesment of an one-parameter structured model for dynamic analysis of stirred tank bioreactor Zastosowanie i ocena jednoparametrowego modelu strukturalnego do analizy dynamiki bioreaktora zbiornikowego
Bolesław Tabiś
Wojciech S. Stryjewski
nr katalogowy: 88959
10.15199/62.2015.1.6
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-2
Elektroceutyczne metody w leczeniu cukrzycy typu 2
Andrzej KRAWCZYK
Ewa KORZENIEWSKA
Józef MRÓZ
nr katalogowy: 136097
10.15199/48.2022.02.37
cukrzyca 2 typu
pole elektrostatyczne
pole magnetostatyczne
terapia
type 2 diabetes
electrostatic field
magnetostatic field
therapy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-2
Elektroceutyczne metody w leczeniu cukrzycy typu 2
Andrzej KRAWCZYK
Ewa KORZENIEWSKA
Józef MRÓZ
nr katalogowy: 136097
10.15199/48.2022.02.37
cukrzyca 2 typu
pole elektrostatyczne
pole magnetostatyczne
terapia
type 2 diabetes
electrostatic field
magnetostatic field
therapy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-2
Elektroceutyczne metody w leczeniu cukrzycy typu 2
Andrzej KRAWCZYK
Ewa KORZENIEWSKA
Józef MRÓZ
nr katalogowy: 136097
10.15199/48.2022.02.37
cukrzyca 2 typu
pole elektrostatyczne
pole magnetostatyczne
terapia
type 2 diabetes
electrostatic field
magnetostatic field
therapy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-3
Eliminacja chlorfenwinfosu z oczyszczonych ścieków komunalnych w procesach zaawansowanego utleniania
Piotr Zawadzki
nr katalogowy: 130840
10.15199/62.2021.3.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-3
Eliminacja chlorfenwinfosu z oczyszczonych ścieków komunalnych w procesach zaawansowanego utleniania
Piotr Zawadzki
nr katalogowy: 130840
10.15199/62.2021.3.11
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe
Greta Adamczyk
Inna Bobel
nr katalogowy: 141705
związki fenolowe
pieczywo
wyroby ciastkarskie
obróbka cieplna
phenolic compounds
bread
pastry products
heat treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Parametry reologiczne cieczy modelowych wykorzystywanych do opracowania charakterystyk pomp zębatych
Agata Bieńczak
Anna Ptaszek
nr katalogowy: 113847
10.15199/62.2018.5.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Badania adsorpcji białek na powierzchni biomasy w procesie enzymatycznej hydrolizy słomy kukurydzianej do fermentowalnych cukrów prostych
Katarzyna Dąbkowska
Paweł Sobieszuk
Maciej Pilarek
nr katalogowy: 110745
10.15199/62.2017.11.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Recykling enzymów w procesie hydrolizy biomasy miskanta olbrzymiego lub cukrowego
Marcin Walter
Marek Adamczak
Bartosz Brzozowski
nr katalogowy: 132189
10.15199/62.2021.6.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Recykling enzymów w procesie hydrolizy biomasy miskanta olbrzymiego lub cukrowego
Marcin Walter
Marek Adamczak
Bartosz Brzozowski
nr katalogowy: 132189
10.15199/62.2021.6.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-2
Chemical synthesis of 7-ethyl-10-hydroxycamptothecin derivative
Hao Kuang
Jisheng Wang
Zhiming Hong
Haisong Li
nr katalogowy: 147404
10.15199/62.2024.2.6
camptothecin
7-ethyl-10-hydroxy-camptothecin
ethylene glycol
chemical synthesis
click reaction
kamptotecyna
7-etylo-10-hydroksykam
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-2
Chemical synthesis of 7-ethyl-10-hydroxycamptothecin derivative
Hao Kuang
Jisheng Wang
Zhiming Hong
Haisong Li
nr katalogowy: 147404
10.15199/62.2024.2.6
camptothecin
7-ethyl-10-hydroxy-camptothecin
ethylene glycol
chemical synthesis
click reaction
kamptotecyna
7-etylo-10-hydroksykam
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-1
Smart wound dressings
Ewa KORZENIEWSKA
Artur SZCZĘSNY
Jakub STANIEWSKI
Andrzej KRAWCZYK
Józef MRÓZ
Małgorzata SERWACH
nr katalogowy: 147140
10.15199/48.2024.01.60
elektronika noszona
opatrunek medyczny
inteligentne tekstylia
wearable electronics
smart dressings
smart textiles
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Wykorzystanie bezglutenowego ziarna miłki abisyńskiej (teff) jako surowca w piekarstwie
Bogdan Achremowicz
Tadeusz Haber
nr katalogowy: 110956
ziarno miłki abisyńskiej
pieczywo bezglutenowe
hydrokoloidy
polepszacze enzymatyczne
teff grain
gluten free bread
hydrocolloids
enzyme improvers
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-11
Wpływ immobilizacji biofilmu na właściwości stacjonarne i technologiczne fluidyzacyjnego hybrydowego bioreaktora airlift
Dominika Boroń
Bolesław Tabiś
nr katalogowy: 123304
10.15199/62.2019.11.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Właściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 150450
10.15199/65.2024.9.2
Cukrzyca
hiperglikemia
berberyna
pokrzywa
morwa biała
gorzki melon
Diabetes
hyperglycemia
berberine
nettle
white mulberry
bitter melon
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Przygotowanie ekstraktów polisacharydowych pyłku chryzantemy i ich wpływ na komórki in vitro raka jelita grubego
Zhongping Fang
Rui Luo
Ming Jiang
Guangfu Jiang
Maosong Fu
Shangwu Chen
Xianghong Lai
nr katalogowy: 116812
10.15199/62.2018.10.20
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Nauka obala mit, że cukier z owoców i soków jest tak samo szkodliwy jak ten zawarty w słodyczach
nr katalogowy: 142843
owoce
warzywa
sok owocowy
100% sok
węglowodany
glukoza
fruktoza
fruits
vegetables
fruit juice
100% juice
carbohydrates
glucose
fructose
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Nauka obala mit, że cukier z owoców i soków jest tak samo szkodliwy jak ten zawarty w słodyczach
nr katalogowy: 142843
owoce
warzywa
sok owocowy
100% sok
węglowodany
glukoza
fruktoza
fruits
vegetables
fruit juice
100% juice
carbohydrates
glucose
fructose
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Badania nad wykorzystaniem biomasy skrobiowej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej
Alicja Michalczyk
Anna Cieniecka-Rosłonkiewicz
Sylwia Gar baczewska
Bolesław Morytz
Arkadiusz Białek
nr katalogowy: 124469
10.15199/62.2020.1.13
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-7
Patch antenna based on spiral split rings for bone implants
Rula Alrawashdeh
nr katalogowy: 126990
10.15199/48.2020.07.24
Bone implants
ISM
MedRadio
Spiral split ring
implanty kości
antena
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
ANALIZA PORÓWNAWCZA wybranych sekwencji parwalbumin z mięsa w aspekcie możliwości uwalniania z nich bioaktywnych peptydów
Justyna Bucholska
nr katalogowy: 145094
białka
parwalbuminy
biologicznie aktywne peptydy
profil potencjalnej aktywności biologicznej
proteoliza
analiza bioinformatyczna
proteins
parvalbumins
biologically active peptides
profile of potential biological activity
proteolysis
bioinformatic analysissis
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-4
High order Sliding control with High order observer applied on a bioreactor
MESSABIH Mohamed
DAAOU Bachir
KACIMI Abderrahmane
nr katalogowy: 148135
10.15199/48.2024.04.35
Sliding Control
Sliding Observer
High Sliding Control
Super-Twist Observer
Bioreactor
Kontrola przesuwania
Obserwator przesuwania
Kontrola wysokiego poślizgu
Super-Twist Observer
Bioreaktor
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Wpływ zmiennego pola elektromagnetycznego na biofilm utworzony przez Candida albicans
Marek OSTAFIN
Paulina LASATOWICZ
Anna MIERNIK
Piotr NAWARA
Paweł KIEŁBASA Tomasz DRÓŻDŻ Urszula MALAGA-TOBOŁA
nr katalogowy: 117324
10.15199/48.2018.12.27
biofilm
drożdże
Candida albicans
pole elektromagnetyczne
solenoid
biofilm
yeast
Candida albicans
electroimagnetic field
solenoid
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-7
Corrosion resistance of fixed orthodontic appliance components in Ringer's solution
Jacek G. Chęcmanowski
Jan Masalski
Tomasz Ogiński
Marcin Mikulewicz
Bogdan Szczygieł
nr katalogowy: 107490
10.15199/40.2017.7.3
orthodontic appliance
Ringer’
s solution
corrosion
SEM
EDS
ICP
aparat ortodontyczny
roztwór Ringera
korozja
SEM
EDS
ICP
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2024-1
Źródła cukrów prostych w żywności
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 147588
cukry proste
dwucukry
słodycz
spożycie
otyłość
cukrzyca
próchnica
zamienniki cukrów
poliole
sztuczne substancje słodzące
simple sugars
disaccharides
sweetness
consumption
obesity
diabetes
tooth decay
sugar substitutes
polyols
artificial sweeteners
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Charakterystyka – β-glukanu zbóż
Magdalena Wiśniewska
Anna Fraś
Marlena Gzowska
Anna Kondej
nr katalogowy: 148049
10.15199/61.2024.2.2
β-glukan
jęczmień
owies
nieskrobiowe polisacharydy
składniki bioaktywne
β-glucan
bioactive ingredients
barley
oats
nonstarch polysaccharides
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-10
An Efficient Key Management and Authentication Protocol for IoT Networks
Alumuru Mahesh Reddy
Dr.M.Kameswara Rao
nr katalogowy: 145795
10.15199/48.2023.10.30
Internet of Things (IoT)
AVISPA
RFID
Wireless Sensor Networks (WSN)
Mutual Authentication
ToT
besprzewodowa sieć czujników
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-8
Micro bial fuel cell with Ni-Co cathode
BARBARA WŁODARCZYK
PAWEŁ P. WŁODARCZYK
nr katalogowy: 108939
10.15199/67.2017.8.3
microbial fuel cell
Ni-Co alloy
cathode
wastewater treatment
renewable energy sources
environmental engineering
clean technology
mikrobiologiczne ogniwa paliwowe
katoda
stop Ni-Co
oczyszczanie ścieków
odnawialne źródła energii
ochrona środowiska
inżynieria środowiska
czyste technologie
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-1
Development of Low-Cost IoT-Based Wireless Healthcare Monitoring System
M. S. I. M. Zin
M. A. K. Mustafah
F. Arith
A. A. M. Isa
L. Barukang
G. Markarian
nr katalogowy: 135379
10.15199/48.2022.01.48
Internet of Things
IoT
Healthcare
Wireless Monitoring
Internet Rzeczy IoT
ochrona zdrowia
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH