Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 9
Właściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego
Antidiabetic properties of selected plant components
10.15199/65.2024.9.2
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 150450
10.15199/65.2024.9.2
Streszczenie
w artykule omówiono rosnące znaczenie naturalnych składników roślinnych w leczeniu cukrzycy typu 2, która stanowi coraz większe wyzwanie zdrowotne na świecie. wraz z przewidywanym wzrostem zachorowań na tę chorobę do 2045 roku, rosną także koszty związane z jej leczeniem. z tego względu coraz większą uwagę zwraca się na możliwość wsparcia terapii farmakologicznej poprzez zastosowanie naturalnych rozwiązań. w artykule przedstawiono różne produkty roślinne i obecne w nich składniki bioaktywne, które mogą odgrywać istotną rolę w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi oraz poprawie wrażliwości komórek na insulinę. omówiono działanie pokrzywy zwyczajnej, morwy białej, berberyny, gorzkiego melona, czarnuszki, kozieradki oraz czosnku.
Abstract
This article discusses the growing importance of natural plant ingredients in the treatment of type 2 diabetes, a growing global health challenge. As the incidence of the disease is expected to increase by 2045, the costs associated with its treatment are also rising. For this reason, increasing attention is being paid to the possibility of supporting drug therapy with natural solutions. This article presents various plant products and the bioactive components present in them that may play an important role in controlling blood glucose levels and improving insulin sensitivity. The effects of nettle, white mulberry, berberine, bitter melon, nigella, fenugreek and garlic are discussed.
Słowa kluczowe
Cukrzyca
hiperglikemia
berberyna
pokrzywa
morwa biała
gorzki melon
Keywords
Diabetes
hyperglycemia
berberine
nettle
white mulberry
bitter melon
Bibliografia
[1] Askari G., m.H. rouhani, e. Ghaedi, A. Ghavami, m. Nouri, H. mohammadi. 2019. effect of Nigella sativa (black seed) supplementation on glycemic control: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 33(5):1341-1352. doi:10.1002/ptr.6337. [2] Bandala C., J. Carro-rodríguez, N. Cárdenas-rodríguez et al. 2024. Comparative effects of Gymnema sylvestre and Berberine on Adipokines, Body Composition, and metabolic Param eters in obese Patients: A randomized study. Nutrients. 16(14):2284. Published 2024 Jul 16. doi:10.3390/nu16142284. [3] Chehri A., r. Yarani, z. Yousefi z et al. 2022. Anti-diabetic potential of Urtica Dioica: current knowledge and future direction. J Diabetes Metab Disord. 21(1):931-940. Published 2022 Jan 13. doi:10.1007/ s40200-021-00942-9. [4] Gong J., K. Fang, H. Dong, D. wang, m. Hu, F. Lu. 2016. effect of fenugreek on hyperglycaemia and hyperlipidemia in diabetes and prediabetes: A meta-analysis. J Ethnopharmacol. 194:260-268. doi:10.1016/j.jep.2016.08.003. [5] Haxhiraj m., K. white, C. Terry. 2024. The role of Fenugreek in the management of Type 2 Diabetes. Int J Mol Sci. 25(13):6987. Published 2024 Jun 26. doi:10.3390/ijms25136987. [6] Hossain m. J., m. Al-mamun & m.r. islam. 2024. Diabetes mellitus, the fastest growing global pub lic health concern: early detection should be focused. Health science reports, 7(3), e2004. https://doi. org/10.1002/hsr2.2004. [7] Jeong H.i., s. Jang, K.H. Kim. 2022. morus alba L. for Blood sugar management: A systematic re view and meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 9282154. Published 2022 may 23. doi:10.1155/2022/9282154. [8] Kim J., w. Noh, A. Kim, Y. Choi, Y.s. Kim. 2023. The effect of Fenugreek in Type 2 Diabetes and Prediabetes: A systematic review and meta-Analysis of randomized Controlled Trials. Int J Mol Sci. 24(18):13999. Published 2023 sep 12. doi:10.3390/ijms241813999. [9] Koperska A., m. moszak, A. seraszek-Jaros, P. Bogdanski, m. szulinska. 2024. Does berberine impact an thropometric, hepatic, and metabolic parameters in patients with metabolic dysfunction-associated fatty liver disease? randomized, double-blind placebo-controlled trial. J Physiol Pharmacol. 75(3):10.26402/ jpp.2024.3.06. doi:10.26402/jpp.2024.3.06. [10] Kulczyński B., A. Gramza-michałowska, D. Kmiecik, J. Kobus-Cisowska. 2017. właściwości prozdrowotne gorzkiego melona. Problemy Higieny i Epidemiologii, 98(3): 233-239. [11] Nazari A., z.r. Ghotbabadi, K.s. Kazemi et al. 2014. The effect of Berberine supplementation on Glycemic Control and inflammatory Biomarkers in metabolic Disorders: An Umbrella meta-analysis of randomized Controlled Trials. Clin Ther. 46(2):e64-e72. doi:10.1016/j.clinthera.2023.10.019. [12] Nie Q., m. Li, C. Huang C et al. 2024. The clinical efficacy and safety of berberine in the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: a meta-analysis and systematic review. J Transl Med. 22(1):225. Published 2024 mar 1. doi:10.1186/s12967-024-05011-2. [13] Peter e.L., F.m. Kasali, s. Deyno et al. 2019. momordica charantia L. lowers elevated glycaemia in type 2 diabetes mellitus patients: systematic review and meta-analysis. J Ethnopharmacol. 231:311-324. doi:10.1016/j.jep.2018.10.033. [14] richter e., T. Geetha, D. Burnett, T.L. Broderick, J.r. Babu. 2023. The effects of momordica charantia on Type 2 Diabetes mellitus and Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 24(5):4643. Published 2023 Feb 28. doi:10.3390/ijms24054643. [15] samakar B., s. mehri, H. Hosseinzadeh. 2022. A review of the effects of Urtica dioica (nettle) in metabolic syndrome. Iran J Basic Med Sci. 25(5):543-553. doi:10.22038/iJBms.2022.58892.13079 https://doi. org/10.22038/iJBms.2022.58892.13079. [16] sanie-Jahromi F., z. zia, m. Afarid. 2023. A review on the effect of garlic on diabetes, BDNF, and VeGF as a potential treatment for diabetic retinopathy. Chin Med. 18(1):18. Published 2023 Feb 17. doi:10.1186/ s13020-023-00725-9. [17] shabil m., G. Bushi, P.K. Bodige et al. 2023. effect of Fenugreek on Hyperglycemia: A systematic review and meta-Analysis. Medicina (Kaunas) 59(2):248. Published 2023 Jan 27. doi:10.3390/ medicina59020248. [18] sun H., P. saeedi, s. Karuranga et al. 2022. iDF Diabetes Atlas: Global, regional and country-level dia betes prevalence estimates for 2021 and projections for 2045. Diabetes Res Clin Pract. 183:109119. doi:10.1016/j.diabres.2021.109119. [19] Tabrizi r., e. sekhavati, P. Nowrouzi-sohrabi et al. 2022. effects of Urtica dioica on metabolic Profiles in Type 2 Diabetes: A systematic review and meta-analysis of Clinical Trials. Mini Rev Med Chem. 22(3):550-563. doi:10.2174/1389557521666210929143112. [20] Thaipitakwong T., o. supasyndh, Y. rasmi, P. Aramwit. 2020. A randomized controlled study of dose-find ing, efficacy, and safety of mulberry leaves on glycemic profiles in obese persons with borderline diabe tes. Complement Ther Med. 49:102292. doi:10.1016/j.ctim.2019.102292. [21] Utami A.r., i.P. maksum & Y. Deawati. 2023. Berberine and its study as an Antidiabetic Compound. Biology, 12(7), 973. https://doi.org/10.3390/biology12070973. [22] wang H.Y., w.C. Kan, T.J. Cheng, s.H. Yu, L.H. Chang, J.J. Chuu. 2014. Differential anti-diabetic effects and mechanism of action of charantin-rich extract of Taiwanese momordica charantia between type 1 and type 2 diabetic mice. Food Chem Toxicol. 69:347-356. doi:10.1016/j.fct.2014.04.008. [23] Xie w., F. su, G. wang et al. 2022. Glucose-lowering effect of berberine on type 2 diabetes: A system atic review and meta-analysis. Front Pharmacol. 13:1015045. Published 2022 Nov 16. doi:10.3389/ fphar.2022.1015045. [24] zhang X., Y. zhao, Y. song, m. miao. 2024. effects of momordica charantia L. supplementation on glyce mic control and lipid profile in type 2 diabetes mellitus patients: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Heliyon. 10(10):e31126. [25] zhao X., T. Cheng, H. Xia, Y. Yang, s. wang. 2024. effects of Garlic on Glucose Parameters and Lipid Profile: A systematic review and meta-Analysis on randomized Controlled Trials. Nutrients. 16(11):1692. Published 2024 may 29. doi:10.3390/nu16111692.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-9 , nr katalogowy 150450
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH