Wyniki 1-8 spośród 8 dla zapytania: authorDesc:"Piotr Kulik"

Systemy odkładania i przeładunku bułek na blachy

Czytaj za darmo! »

Bułki doskonale wpasowują się we współczesny model życia, gdyż można z nich przygotowywać szybko smakowite, urozmaicone kanapki. Konsumentom oferuje się różnorodne drobne pieczywo: kajzerki, cięte, bułki kwadratowe, rolowane, kornspitz, graham itp. Wyborne smaki, gotowe do natychmiastowego spożycia i ogólna dostępność powodują, że bułki stały się świetną przekąską, a ich produkcja z roku na rok systematycznie rośnie. Olbrzymie zapotrzebowanie na bułki stwarza konieczność inwestowania w linie automatyczne z najkorzystniejszym sposobem logistyki wypieku.Produkcja bułek nie nastręcza problemów posiadaczowi odpowiedniej linii np. Werner & Pfl eiderer. Problemy pojawiają się w momencie odbioru bułki z linii, jej odłożenia na blachę i wypieku w piecu, zwłaszcza wsadowym (klienci cz[...]

Nowa jakość krojenia - najnowsze rozwiązania i trendy

Czytaj za darmo! »

Wciągu ostatnich kilku lat sprzedaż pieczywa krojonego i pakowanego systematycznie rośnie. Czy ten trend się utrzyma? Czy się zmieni? Niewiarygodne, a jednak, tendencje obserwowane na rynku światowym i europejskim powoli trafi ają również do naszego kraju. Przed kilkoma laty nikt nie odważyłby się powiedzieć, że przyjdą takie czasy, kiedy klient sam będzie kroił pieczywo w punkcie zakupu. Globalizacja robi swoje, ludzie częściej podróżują, obserwują, szukają czegoś podobnego u siebie, na własnym podwórku. W Europie od paru lat intensywnie rozwijaj się też sprzedaż - często bardzo urozmaiconych - kanapek, kawy, ciepłej pizzy no i przede wszystkim krojonego na jego oczach (lub skrojonego osobiście) pieczywa. Klienci są różni: jeden będzie poszukiwał chleba najtańszego, inn[...]

Rollmatic - wałkowarki do ciast dla wymagających!

Czytaj za darmo! »

Każdy, nawet najmniejszy zakład cukierniczy czy piekarski rozszerzając swoją ofertę o drożdżówki, rogaliki czy ciastka na bazie ciasta francuskiego, musi w pewnym momencie zdecydować - jaką wałkowarkę wybrać? Nasza oferta w tym zakresie umożliwia trafną inwestycję w wysokiej jakości sprzęt, który będzie idealnie dopasowany do Państwa potrzeb i oczekiwań. Rollmatic to fi rma z dużym doświadczeniem, produkująca wałkowarki od 1986 roku, dostarczając je do piekarni i cukierni na całym świecie. Nawet niektórzy znani producenci wałkowarek w Europie zlecają Rollmaticowi produkcję wałkowarek, sprzedając je następnie pod własnym logo. Wałkowarki dla zakładów rzemieślniczych Ze względu na częsty brak miejsca oraz stosunkowo mały zakres zastosowania wałkowarek, dla zakładów rzemieślniczy[...]

DEDY GmbH - Profesjonalna zabawa z czekoladą!

Czytaj za darmo! »

Według specjalistów rynek wyrobów czekoladowych pozostaje, pomimo widocznego wokół kryzysu, w fazie ciągłego, stabilnego wzrostu. Zdaniem niektórych producentów, spowolnienie gospodarcze może nawet mu pomóc, ponieważ konsumenci w pierwszej kolejności oszczędzają na zakupach produktów większych i droższych, a w mniejszym stopniu obserwuje się oszczędności na żywności i stylu życia. Wystarczy spojrzeć na statystyki, żeby wyciągnąć odpowiednie wnioski. Podczas, gdy statystyczny Polak zjada średnio 3,6 kg czekolady w ciągu roku, w Wielkiej Brytanii na głowę przypada 7,2 kg, w Austrii oraz Holandii po 8 kg, natomiast przeciętny mieszkaniec Szwajcarii konsumuje rocznie ok. 10 kg czekolady. Ponieważ na polskim rynku pralin cały czas widać dysproporcje w stosunku do Europy należy mi[...]

Wypiek chleba formowego - właściwy wybór jest tylko jeden!


  W dobie popularyzacji zasad zdrowego żywienia oraz rosnącej świadomości konsumenckiej i zasobności portfela - coraz trudniej jest zaspokoić oczekiwania konsumentów w stosunku do oferowanego pieczywa. Poszukują oni chlebów gatunkowych: żytnich, razowych, z ziarnami, na zakwasie itp., a te można wypiec w zasadzie tylko w formie. Wspomniana świadomość konsumencka nakłada na producenta konieczność zaoferowania produktu o wysokiej jakości zarówno pod względem żywieniowym, jak i estetycznym - wszak nie od dziś wiadomo, że "kupuje się oczami"! Odwiedzając polskie piekarnie zauważyłem, że w zdecydowanej większości przy produkcji chleba formowego zwraca się uwagę głównie na jego walory żywieniowe. To bardzo ważne, ale co z estetyką chleba, z jego właściwą "formą", równomiernym kolorem, właściwą czystością spodu i boków? Od początku lat 90. prawie wszystkie sprzedawane w Polsce formy do wypieku chleba były wykonane z aluminium lub stali czarnej oksydowanej, które nie są najlepsze pod względem trwałości i odporności na środowisko, w którym pracują. Podczas wypieku aluminium staje się miękkie, co powoduje deformację formy [...]

Z czekoladą za pan brat...


  Doświadczenie zdobywa się ciężko, jeżeli próbuje się je zdobywać samodzielnie odkrywając kolejne tajniki zagadnienia. Czy wyobrażają sobie Państwo poziom edukacji i kompetencji kogoś, kto zupełnie nie znając zagadnienia próbuje samodzielnie wyważać kolejne drzwi dostępu do wiedzy, zwłaszcza technicznej czy technologicznej? Otóż obranie takiej drogi musi równać się klęsce w mniejszym lub większym stopniu, uzależnionej jedynie od stopnia skomplikowania tematu, który chce się zgłębić. My obraliśmy inną drogę! Bazując na ponad 60-letnim już doświadczeniu producenta, niemieckiej firmy DEDY GmbH, wprowadziliśmy w naszym kraju wyjątkowo cenione w Niemczech, Europie oraz Całym Świecie OBLEWARKI I KOMPLETNE LINIE DO CZEKOLADY DEDY. Ta założona w 1946 roku rodzinna firma ceniona jest zarówno przez rzemieślniczych producentów pralin czy innych produktów oblewanych czekoladą, jak również przez półprzemysłowych i przemysłowych producentów wyrobów z marcepanu i z dużym udziałem prawdziwej czekolady. Skąd ta popularność i uniwersalizm maszyn? Przyjrzyjmy się oblewarkom i tunelowi chłodzącemu firmy Dedy. I. Konstrukcja oblewarki Oblewarka do [...]

RINGOPLAST - produkty z tworzywa dla piekarni i cukierni

Czytaj za darmo! »

Firma Ringoplast GmbH została założona w 1985 r. i od początku jej specjalizacja była ukierunkowana na przemysł spożywczy w szczególności produkcję koszy piekarskich i cukierniczych, koszy dla przemysłu mięsnego, rybnego czy mlecznego oraz kast, koszyków i innych produktów, które można wykonać z tworzywa sztucznego. Nadruk czy tłoczenie? Jak poważnym problemem jest upilnowanie "swoich" skrzynek, zwłaszcza, gdy produkty dostarcza się do nie swoich sklepów spożywczych wie każdy producent pieczy- Przegląd Piekarski i Cukierniczy wrzesień 2009 55 wa i ciast [...]

 Strona 1