Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 7
Wykorzystanie systemów informatycznych w logistyce
The Use of IT Systems in Logistics
10.15199/65.2020.7.5
Magdalena Kownacka
nr katalogowy: 127237
10.15199/65.2020.7.5
Streszczenie
Przemysł rolno-spożywczy jest specyficznym sektorem gospodarki, który zajmuje się produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumenta często niezbędne okazuje się spełnienie restrykcyjnych wymagań na wszystkich etapach „od pola do stołu”. Gwarantem skutecznego prowadzenia skomplikowanych procesów w całym łańcuchu żywnościowym jest odpowiednie wsparcie logistyczne, które ma za zadanie zoptymalizowanie przepływu towarów i informacji. Usprawnienie działań logistycznych jest możliwe dzięki zastosowaniu nowych technologii, w tym systemów informatycznych (e-Logistyki), np.ERP, SCM, WMS czy CRM, które sprzyjają obniżeniu kosztów logistycznych i zwiększeniu konkurencyjności firmy na rynku. Wykazano, że poziom zaawansowania systemów informatycznych rośnie wraz ze wzrostem wielkości zatrudnienia w przedsiębiorstwie. Najbardziej kompleksowe i popularne systemy to ERP (planowanie zasobów przedsiębiorstwa). W 2019 r. odsetek przedsiębiorstw przemysłu spożywczego wykorzystujących tego typu systemy wynosił ok. 28,5%, przy czym był niemalże 4-krotnie wyższy niż w 2009 r. Wysokie koszty implementacji systemów informatycznych znacznie ograniczają skalę ich wykorzystania w małych przedsiębiorstwach. Szansą dla takich firm okazuje się oprogramowanie na żądanie oraz rozwiązania chmurowe dostępne za pośrednictwem Internetu.
Abstract
The agri-food industry is a specific sector of the economy that deals with the production, processing and distribution of food. To ensure consumer the health safety of consumers, it is often necessary to meet restrictive requirements at allstages„fromfarmtofork”.The guarantee of effective conduct of complex processes throughout the entire food chain is suitable logistic support, which is designed to optimize the flow of goods and information. Improving logistics is possible through the use of new technologies, including IT systems (e-Logistics), e.g. ERP, SCM, WMS or CRM, which contribute to reducing logistics costs and increasing the company’s competitiveness on the market. It has been shown that the level of advancement of IT systems increases with the increase in employment in the enterprise. The most comprehensive and popular systems are ERP (Enterprise Resource Planning). In 2019, the percentage of food industry enterprises using this type of systems was approximately 28.5%, which was almost 4 times higher than in 2009. The high costs of implementing IT systems significantly reduce the scale of their use in small enterprises. The opportunity for such companies is on-demand software and cloud-based solutions accessible via the Internet.
Słowa kluczowe
logistyka
łańcuch żywnościowy
zarządzanie
systemy informatyczne
ERP
Keywords
logistics
food chain
management
IT systems
ERP
Bibliografia
[1] Baran J. 2011.„Logistyka w przedsiębiorstwach agrobiznesu”. Logistyka 3 : 17-22. [2] BPSC (Biuro Projektowania Systemów Krajowych). 2020.„ERP Impuls EVO – Oprogramowanie ERP dla firm produkcyjnych”, https://www.bpsc.com.pl/erp-impuls-evo [dostęp: 29.06.2020]. [3] CiszewskiT.,J. Wojciechowski.2012.„Logistycznezastosowaniasystemówinformacyjnych”.Logistyka3:349-352. [4] Chwesiuk K. 2011.„Analiza zastosowań systemów informatycznych klasy ERP w logistyce”. Logistyka 4 : 162-171. [5] Comarch. 2020.„Comarch ERP XL”, https://www.comarch.pl/erp/xl/ [dostęp: 29.06.2020]. [6] Dane GUS (Głównego Urzędu Statystycznego). Wykorzystanie technologii informacyjno-telekomu- nikacyjnych w przedsiębiorstwach w latach 2009-2019, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ /nauka-i-technika-spoleczenstwo-informacyjne [dostęp: 29.06.2020 r.]. [7] Dubas M. 2011.„Systemy i Technologie Informatyczne w logistyce”. Raport Flextronics Logistics Poland. [8] Dudek T. 2013. „Nowe trendy w komputerowym wspomaganiu zarządzania łańcuchem dostaw”. Współczesne Problemy Zarządzania 1 : 21-32. [9] Dynamics. 2020. „Microsoft Dynamics 365 Business Central”, https://www.dynamicsdc.com/pl/o- produkcie [dostęp: 29.06.2020]. [10] Intelligence. 2020.„ERP SAP S/4HANA”, https://itelligencegroup.com/pl/ [dostęp: 29.06.2020]. [11] Jałowiecki P., E. Jałowiecka. 2014. „Ocena zaawansowania systemów logistycznych w polskich przed- siębiorstwach produkcji żywności”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w War- szawie. Problemy Rolnictwa Światowego 29 (2) : 90-97. [12] Kanicki T. 2011.„Systemy informatyczne w logistyce”. Ekonomia i Zarządzanie 4 : 87-97. [13] Klepacki B. 2008.„Rozwój logistyki jako czynnik wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw agrobizne- su”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 10 (3) : 307-311. [14] Kott I. 2014. „Rola systemów informatycznych we wspomaganiu przepływów produktów żywnościo- wych w centrach logistycznych”. Logistyka 6 : 41-42. [15] Latała D. 2018.„Charakterystyka systemu klasy ERP”. Autobusy: Technika, Eksploatacja, Systemy Trans- portowe 19 (6) : 1221-1224. [16] Leleń P. 2015.„Trendy zmian w organizacji transportu w obrocie produktami żywnościowymi na przy- kładzie warzyw i owoców”. Prace Naukowe Politechniki Warszawskiej, Transport 107 : 69-82. [17] Maśloch P. 2005.„Logistyka i jej rozwój na przestrzeni lat – od koncepcji cesarza Leontosa VI do wsparcia logistycznego operacji Pustynna Burza”. Logistyka i Transport 1 : 35-45. [18] Microsoft Azure. 2020. „Co to jest SaaS?”, https://azure.microsoft.com/pl-pl/overview/what-is-saas/ [dostęp: 29.06.2020]. [19] Mroczko F. 2016. „Informatyczne wspomaganie procesów logistycznych”. Prace Naukowe WSZiP: Wał- brzych. Logistyka, 235-236.. [20] Nowotyńska I., Trzepieciński T. 2016.„Wykorzystanie systemów informatycznych w branży logistycznej”. Autobusy: Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe 17 (12) : 1647-1650. [21] Piechura W. 2016.„Współczesne koncepcje systemów logistycznych”. Otwarta Innowacja 1, www.ope- nin.pl [dostęp: 30.06.2020]. [22] Sledgianowski D., M.H.A. Tafti, J. Kierstead. 2008. „SME ERP system sourcing strategies: a case study”. Industrial Management & Data Systems 108 (4) : 421-436. [23] SułkowskiŁ.,P.Morawski.2012.„Wirtualizacjaprocesówlogistycznychzwykorzystaniemnowoczes- nych rozwiązań teleinformatycznych (e-Logistyka)”. Przedsiębiorczość i Zarządzanie 13 (16) : 141-158. [24] Śliwczyński B. 2007.„e-Logistyka”. Logistyka 5 : 12-14. [25] Vaaland T.I., M. Heide 2007.„Can the SME survive the supply chain challenges?”. Supply Chain Manage- ment: An International Journal 12 (1) : 20-31. [26] Wajszczuk K., R. Baum, B. Pepliński. 2011.„Rola zarządzania procesami logistycznymi w zrównoważo- nym rozwoju przedsiębiorstw rolnych (cz. 1)”. Logistyka 6 : 22. [27] Wicki L., P. Jałowiecki. 2010.„Zróżnicowanie poziomu organizacji logistyki w wybranych branżach agro- biznesu”. Logistyka 3 : 1-21. [28] Ząbkowski T., P. Jałowiecki. 2011. „Rozwiązania informatyczne w logistyce małych i średnich przedsię- biorstw sektora rolno-spożywczego”. Logistyka 3 : 62-65.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-7 , nr katalogowy 127237
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH