Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 12
Wpływ ozonowania nasion rzepaku przed ich przechowywaniem na jakość otrzymanego oleju
Effect of ozonation of rapeseeds before their storage on the quality of the rapeseed oil
10.15199/62.2019.12.27
Monika Sachadyn-Król
Monika Bojanowska
Marzena S. Brodowska
nr katalogowy: 123977
10.15199/62.2019.12.27
Streszczenie
Dokonano oceny parametrów jakościowych oleju z nasion rzepaku poddanych ozonowaniu w aspekcie czasu ich przechowywania (liczba jodowa, nadtlenkowa i anizydynowa oraz barwa i profil kwasów tłuszczowych). Proces ozonowania nie spowodował zmian jakości oleju dyskwalifikujących go do spożycia. Przechowywanie nasion w warunkach silosowych do 9 miesięcy spowodowało jedynie nieznaczne zmiany parametrów opisujących jakość oleju, a wstępne ozonowanie nie wpłynęło na powstawanie znacznych różnic podczas magazynowania.
Abstract
The rapeseeds (humidity 7%) were ozonated before their 9 month long storage under silo conditions (O3 doses 0.05 μg/L) and then pressed at 50°C to recover the rapeseed oil. The oil was studied for I, peroxide and anisidine values by std. methods and for its color change. The fatty acid compn. as well as contents of chlorophyls and caretonoids were also detd. The O3 treatment of the seed did not result in any significant changes of the oil quality.
Bibliografia
[1] J. Tys, R.T. Rusinek, K. Gładkowski, M. Korbas, E. Jajor, P. Olejarski, Suszenie i przechowywanie rzepaku. Teraz rzepak, teraz olej, t. 5, 2011. [2] F. Jian, D.S. Jayas, N.D.G. White, Agric. Res. 2013, 2, nr 1, 1. [3] S. Sadło, E. Szpyrka, B. Piechowicz, P. Antos, M. Balawejder, Ozone Sci. Eng. 2017, 39, nr 2, 97. [4] R. Botondi, F. De Sanctis, N. Moscatelli, A.M. Vettraino, C. Catelli, F. Mencarelli, Food Chem. 2015, 188, 641. [5] I. Jackowska, M. Bojanowska, M. Staszowska-Karkut, M. Sachadyn- -Król, Int. J. Food Sci. Technol. 2019, doi:10.1111/ijfs.14251. [6] PN-EN ISO 3961:2006, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby jodowej. [7] PN-EN ISO 3960, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. [8] PN-EN ISO 6885, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby anizydynowej. [9] PN-A-86934, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Spektrofotometryczne oznaczanie barwy ogólnej. [10] PN-EN ISO 12966-2, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Część 2: Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych. [11] K. Skalska, S. Ledakowicz, J. Perkowski, H. Fidos, B. Sencio, Przem. Chem. 2006, 85, nr 8-9, 1307. [12] A. Sega, I. Zanardi, L. Chiasserini, A. Gabbrielli, V. Bocci, V. Travagli, Chem. Phys. Lipids 2010, 163, 148. [13] E.R. De Alencar, L.R.D. Faroni, N.F.F. Soares, M.C.S. Carvalho, K.F. Pereira, Rev. Bras. Eng. Agríc. Ambiental 2011, 15, nr 2, 154. [14] L.R.D. Faroni, A.M. Pereira, A.H. Sousa, M.T.C. Silva, W.I. Urrichi, IOA Conf. Exhibition. 2007. 1, 1. [15] M.F. Díaz, I.R. Hernández, G. Martínez, G. Vidal, M. Gómez, H. Fernández, R. Garcés, J. Braz. Chem. Soc. 2006, 17, 403. [16] J. Sadowska, B. Johansson, E. Johannessen, R. Friman, L. Broniarz- Press, J.B. Rosenholm, Chem. Phys. Lipids 2008, 151, 91. [17] M. Wroniak, A. Chlebowska-Śmigiel, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2013, 89, nr 4, 133. [18] M. Tynek, R. Pawłowicz, J. Gromadzka, R. Tylingo, W. Wardecki, G. Karlovits, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2012, 114, 357. [19] M. Wroniak., K. Krygier, M. Kaczmarczyk, Pol. J. Food Nutr. Sci. 2008, 58, 85. [20] D. Rotkiewicz, I. Konopka, Rośl. Oleiste 1998, 19, 583. [21] M. Tańska, M. Ambrosewicz-Walacik, K. Jankowski, D. Rotkiewicz, Int. J. Food Prop. 2017, 20, nr S3, 2379. [22] J.K. Daun, J. Am. Oil Chem. Soc. 2003, 80, 119. [23] W. Strobel, J. Tys, A. Sujak, M. Gagoś, W. Żak, A. Kotlarz, R. Rybacki, Rośl. Oleiste 2005, 26, nr 2, 479. [24] D. Ribeiro, M. Freitas, A.M.S. Silva, F. Carvalho, E. Fernandes, Food Chem. Toxicol. 2018, 120, 681. [25] A.J. Young, G.M. Lowe, Arch. Biochem. Biophys. 2001, 385, nr 1, 20. [26] C.A. Howitt, B.J. Pogson, Plant Cell Environ. 2006, 29, 435. [27] B.J. Pogson, H.M. Rissler, H.A. Frank, Photosystem II. The water/ plastoquinone oxidoreductase in photosynthesis (red. T. Wydrzynski, K. Satoh), Springer, Dordrecht, 2006. [28] J. Tys, A. Sujak, A. Bogdan, Int. Agrophys. 2002, 16, 307. [29] R. Zadernowski, H. Nowak-Polakowska, H. Pieńkowska, S. Czaplicki, Rośl. Oleiste 2002, 23, 471. [30] K. Krygier, M. Wroniak, S. Grześkiewicz, M. Obiedziński, Rośl. Oleiste 2000, 21, 587. [31] J. Lamorska, J. Tys, Acta Agrophys. 2011, 196. [32] P. Górnaś, A. Siger, K. Juhnevica, G. Lacis, E. Sne, D. Seglina, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2014, 116, 563. [33] L.K. Henry, N.L. Puspitasari-Nienaber, M. Manuel Jarén-Galán, R.B.V. Breemen, G.L. Catignani, S.J. Schwartz, J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 5008. [34] Z. Guzel-Seydim, A.K. Greene, A.C. Seydim, Lebensmittel-Wissenschaft Technol. 2004, 37, 453. [35] B.K. Tiwari, C.P.O Donnell, P.J. Cullen, Trends Food Sci. Technol. 2009, 20, 180. [36] F. Mendez, D.E. Maier, L.J. Mason, C.P. Woloshuk, J. Stored Prod. Res. 2003, 39, nr 1, 33. [37] S. Ibanoglu, J. Food Eng. 2000, 48, 345. [38] A.D. Prudente, J.M. King, J. Food Sci. 2002, 67, nr 8, 2866.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH