Przeprowadzono ciągły pomiar stężenia metanu i dziennej wymiany powietrza w chlewni. Obliczona dzienna emisja CH4 wyniosła 3,89 kg, a dzienny współczynnik emisji wyniósł 162,08 g w przeliczeniu na dużą jednostkę produkcyjną. Najwyższe stężenie CH4 odnotowano o 8 rano, a najniższe po południu i w nocy.
Abstract
Continuous measurements of MeH concn. and the daily air exchange in the piggery were carried out. The calcd. daily MeH emission was 3.89 kg and the daily emission factor was 162.08 g per large prodn. unit. The highest concn. of MeH was recorded at 8 in the morning and the lowest in the afternoon and at night.
Obecna w atmosferze w dominującej ilości para wodna wchodząc w pozytywne sprzężenie zwrotne z pozostałymi gazami, w tym głównie z CO2, wzmaga globalne zmiany klimatyczne. Badania nad emisją gazów cieplarnianych z ferm trzody chlewnej są prowadzone od wielu lat. Wśród gazów tych wymienia się ditlenek węgla, metan i amoniak. Szacuje się, że krajowa emisja gazów cieplarnianych przeliczona na ekwiwalent CO2 dla metanu wynosi prawie 46 941 Gg. W odniesieniu do roku bazowego wielkość ta uległa wyraźnemu zmniejszeniu. Dominującą rolę odgrywa CO2 (ok. 81%), udział CH4 jest znacznie mniejszy i w 2016 r wynosił ok. 11%. W porównaniu z rokiem bazowym emisja tego gazu była mniejsza o 33,8%. W UE cel redukcyjny na kolejny okres zobowiązań nie może przekroczyć przyznanej emisji AAU (assigned amount unit)1). Na obszarze UE powstaje ok. 20% światowej produkcji wieprzowiny. Głównymi jej producentami są Niemcy, Hiszpania, Francja, Dania i Holandia, dając łącznie ok. 70% produkcji europejskiej. Uwzględniając dane na poziomie regionalnej produkcji, można określić problemy emisji środowiskowych. Metan powstaje w przyrodzie w warunkach beztlenowego rozkładu materii organicznej i jest głównym składnikiem "gazu błotnego". Przedostając się do stratosfery, uczestniczy pośrednio w katalitycznym rozkładzie ozonu. W fermach bydła jest uwalniany w procesie fermentacji jelit [...]
Prenumerata
Bibliografia
[1] Krajowy Raport Inwentaryzacyjny 2018, KOBiZE, Warszawa 2018.
[2] A. Roszkowski, Probl. Inż. Rol. 2011, 2, 83.
[3] Krajowy Raport Inwentaryzacyjny 2012, KOBiZE, Warszawa 2012.
[4] Y.L. Gong, J.B. Liang, M.F. Jahromi, Y.B. Wu, A.G. Wright, X.D. Liao,
Animal 2018, 12, 239.
[5] B. Nowakowicz-Dębek, Ł. Wlazło, B. Stasińska, M. Kułażyński,
M. Ossowski, P. Krzaczek, H. Bis-Wencel, Przem. Chem. 2017, 96, 2353.
[6] P. Mielcarek, W. Rzeźnik, I. Rzeźnik, Probl. Inż. Rol. 2014, 27, nr 1, 83.
[7] I. Richardson, C.A. Duthie, J. Hyslop, J. Rooke, R. Roehe, Meat Sci.
2019, 153, 51.
[8] I.A. Aboagye, M. Oba, K.M. Koenig, G.Y. Zhao, K.A. Beauchemin,
J. Anim. Sci. 2019, 97, nr 5, 2230.
[9] Krajowy Raport Inwentaryzacyjny 2014, KOBiZE, Warszawa 2014.
[10] Raport z projektu "Dobry klimat dla powiatów", Fundacja Instytut na
rzecz Ekorozwoju, Warszawa 2015.
[11] Revised 1996 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories,
Reference Manual, Intergovernmental Panel for Climate Change 1997.
[12] Ł. Wlazło, M. Ossowski, B. Nowakowicz-Dębek, P. Krzaczek,
M. Kułażyński, G. Maj, Przem. Chem. 2019, 98, 7, 1075.
[13] Ł. Wlazło, B. Nowakowicz-Dębek, J. Kapica, M. Kwiecień, H. Pawlak,
J. Environ. Manage. 2016, 183, 722.
[14] Ł. Wlazło, B. Nowakowicz-Dębek, M. Kułażyński, W. Wnuk, M. Ossowski.
Przem. Chem. 2018, 97, 645.
[15] Y. Hou, G.L.Velthof, O. Oenema, Global Change Biol. 2015, 21, 1293.