Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2018 - zeszyt 10
Porzeczka czarna - uprawa ekologiczna i właściwości prozdrowotne
Blackcurrant - Organic Production and Healing Properties
10.15199/2.2018.10.1
Roman PRAŻAK
Anna Krzepiłko
nr katalogowy: 116424
10.15199/2.2018.10.1
Streszczenie
Uprawa porzeczki czarnej cieszy się popularnością wśród plantatorów w Polsce, co czyni nasz kraj potęgą w jej produkcji nie tylko w Europie, ale i na świecie. Produkcja porzeczki czarnej i powierzchnia jej uprawy wahają się znacznie, w zależności od warunków pogodowych. Opłacalność uprawy czarnej porzeczki zależy nie tylko od poniesionych wydatków, ale przede wszystkim od ceny skupu i wielkości plonów. Cena wyprodukowanej ekologicznie porzeczki czarnej jest dwa razy wyższa niż cena porzeczki z uprawy konwencjonalnej, stąd ten rodzaj uprawy, mimo niższych zbiorów, może być alternatywą dla upraw konwencjonalnych. W artykule omówiono biologiczne i prozdrowotne właściwości porzeczki czarnej i agrotechnikę stosowaną w jej uprawie ekologicznej.
Abstract
Blackcurrant cultivation has been enjoying popularity among planters in Poland, what makes our country a giant in its production not only in Europe but in the world as well. Both production of this fruit and the growing area were fluctuating in a range depending on the weather conditions. The profitability of growing blackcurrant depends, not only, on expenses incurred, but also primarily, on the purchase prices and yields quantity. The price of organic produced blackcurrant is twice as high as conventional hence this type of cultivation, despite lower harvest numbers, could be the alternative to conventional crops. Biology and healing properties of blackcurrant, agro-techniques used in its organic cultivation were discusses in this paper.
Słowa kluczowe
Ribes nigrum L.
uprawa ekologiczna
biologiczne i lecznicze właściwości
Keywords
Ribes nigrum L.
organic cultivation
biology and healing
Bibliografia
[1] W. Grochowski 1986. Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa. [2] K. Kulpiński 2009. Edwarda Janczewskiego kolekcja porzeczek w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Rocznik Polskiego Towarzystwa Dendrologicznego, 57, 85-94. [3] R. Kazimierczak, E. Hallman, E. Rembiałowska, A. Brodzka 2009. Porównanie zawartości związków polifenolowych i witaminy C w dżemach z owoców wybranych odmian porzeczki czarnej z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Warszawa, 54 (3), 123-129. [4] D. Paszko 2015. Tendencje w uprawie. Jagodnik, 5(23), 84-87. [5] T. Werner 2015. Porzeczkowe scenariusze. Jagodnik 5(23), 82-84. [6] E. Makosz 1986. Rośliny jagodowe. PWRiL, Warszawa. [7] J. Tabart, C. Kevers, J. Pincemail, J-O. Defraigne, J. Dommes 2006. Antioxidant capacity of black currant varies with organ, season and cultivar. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(17), 6271-6276. [8] J. Zheng, B Yang, S. Tuomasjukka, S. Ou, H. Kallio 2009. Effect of latitude and weather conditions of sugars, fruit acids and ascorbic acid in black currant (Ribes nigrum). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(7), 2977-2987. [9] J. Zheng, B. Yang, V. Ruusunen, O. Laaksonen, R. Tahvonen, J. Hellsten, H. Kallio 2012. Compositional differences of phenolic compounds between black currant (Ribes nigrum L.) cultivars and their response to latitude and weather conditions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 6581-6593. [10] H. Kaldmäe, A-V. Libek, L. Arus, A. Kikas, A. 2013. Genotype and microclimate conditions influence ripening pattern and quality of blackcurrant (Ribes nigrum L.) fruit. Zemdirbyste / Agriculture,100 (2), 167-174. [11] M. Vagiri, A. Ekholm, E. Öberg, E. Johansson, S. Andersson, K. Rumpunen 2013. Phenols and ascorbic acid in black currants (Ribes nigrum L.): Variation due to genotype, locations and year. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61, 9298-9306. [12] T. L. Woznicki, O. M. Heide, A. Sonsteby, A. B. Wold, S. F. Remberg 2015. Effects of controlled post-flowering temperature and daylength on chemical composition of four black currant (Ribes nigrum L.) cultivars of contrasting origin. Sciencia Horticulturae., 197, 627-636. [13] T. L. Woznicki, O. M. Heide, A. Sonsteby, A. B. Wold, S. F. Remberg 2015. Yield and fruit quality of black currant (Ribes nigrum L.) are favoured by precipitation and cool summer conditions. Acta Agriculturae Scandinavica. Section B - Soil Plant Science, 65, 702-712. [14] G. J. Bordonaba, L. A. Terry 2008. Biochemical profiling and chemometric analysis of seventeen UK-grown blackcurrant cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(16), 7422-7430. [15] I. D. Ochmian, A. Dobrowolska, P. Cheùpiñski 2014. Physical parameters and chemical composition of fourteen blackcurrant cultivars (Ribes nigrum L.). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 42(1), 160-167. [16] M. E. Senderski 2016. Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie. Wyd. Mateusz A. Senderski, Podkowa Leśna. Druk Zakłady Graficzne "MOMAG" SA, Tomaszów Mazowiecki. [17] S. Pluta 2010. Porzeczka czarna nie tylko dla przetwórstwa. Warzywa, 11, 40-43. [18] K. E. Hummer, D. L. Barney 2002. Currants. Horticulture Technology, 12 (3), 377-387. [19] R. Kazimierczak, E. Hallmann, A. Rusaczonek, E. Rembiałkowska, E. 2008. Antioxidant concentration in black currants from organic and conventional cultivation. Journal of Polish Agricultural Universities, 11(2), 28. [20] P. Raudsepp, H. Kaldmäe, A. Kikas, A-V. Libek, T. Püssa 2010. Nutritional quality of berries and bioactive compounds in the leaves of black currant (Ribes nigrum L.) cultivars evaluated in Estonia. Journal of Berry Research, 1, 53-59. [21] J. Tabart, C. Kevers, D. Evers, J. Dommes 2011. Ascorbic acid, phenolic acid, flavonoid, and carotenoid profiles of selected extracts from Ribes nigrum. Journal of Agricultural and. Food Chemistry, 59 (9), 4763-4770. [22] A. Kikas, K. Kahu, L. Arus, H. Kaldmäe, R. Rätsep, A. Libek 2017. Qualitative properties of the fruits of blackcurrant Ribes nigrum L. genotypes in conventional and organic cultivation. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Section B, vol. 71 no. 3 (708), pp. 190-197. [23] C. E. Lister, P. E. Wilson, K. H. Sutton, S. C. Morris 2002. Understanding the health benefits of blackcurrants. Acta Horticulturae, 585, 443-449. [24] E. Kruger, H. Dietrich, M. Hey, C. D. Patz 2011. Effects of cultivar, yield, berry weight, temperature and ripening stage on bioactive compounds of black currants. Journal of Applied Botany and Food Quality, 84, 40-46. [25] P. Wawrzyńczak 2008. Zakładanie sadów i plantacji roślin jagodowych. Owoce, Warzywa, Kwiaty, 14, 34-37. [26] J. Danek, K. Pierzga 2002. Najlepsze krzewy owocowe. Działkowiec, 4, 51-52. [27] B. Błaszczyńska 2010. Uprawa porzeczek. Hortpress, Warszawa. [28] J. Błażej 2011. Zasady uprawy roli i nawożenie. [W:] Kompendium rolnictwa ekologicznego, red. J. Błażej, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów. [29] B. Łabanowska, A. Bielenin, D. Gajek, J. Gwozdecki, J. H. Lisek, J. Mochecki, W. Treder 2010. Metodyka integrowanej produkcji porzeczki czarnej i czerwonej. Wyd. PIORiN, Warszawa. [30] Z. Gruca 2007. Sadzonki do zakładania plantacji jagodowych. Warzywa, 11, 39-40. [31] J. Grajkowski 2011. Studia nad wzrostem, plonowaniem i walorami użytkowymi porzeczki czarnej i czerwonej poddanych cięciu odmładzającemu. Rozprawy Naukowe 422, Poznań. [32] M. Golinowska 2013. Rozwój rolnictwa ekologicznego. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław. [33] A. Kupracz A. 2014. Ochrona roślin w ekologii. Aktualności Rolnicze, 2, 41-43. [34] R. Kazimierczak, E. Hallman, E. Rembiałowska 2008. Zawartość antyoksydantów w wybranych odmianach czarnych porzeczek pochodzących z różnych upraw w kontekście profilaktyki prozdrowotnej. Postęp Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Wyd. Wyższej Szkoły Menedżerskiej, Warszawa, 2, 26-32.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116424 "Porzeczka czarna - uprawa..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH