Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 7
Wpływ ozonowania na zawartość olejku eterycznego i aktywność biologiczną surowca Mentha × piperita L.
Effect of ozonation on the content of essential oil and biological activity of the Mentha × piperita L. raw material
10.15199/62.2018.7.4
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Sebastian Balant
Grzegorz Maj
Wiesław Piekarski
Paweł Krzaczek
nr katalogowy: 114922
10.15199/62.2018.7.4
Streszczenie
Wykazano, że ozonowanie wpływa na obniżenie ilości olejku eterycznego w zielu Mentha × piperita L. i powoduje wzrost zawartości jedenastu składników olejku. Zastosowanie ozonowania nie powodowało większych strat zawartości substancji biologicznie aktywnych odpowiadających za wartość surowca Mentha × piperita L. i zwiększyło zawartość niektórych polifenoli. Flawonoidy, kwasy fenolowe i suma polifenoli była również wyższa w su-rowcach ozonowanych w porównaniu z surowcami nieozonowanymi. Związki te badano pod względem aktywności wychwytywania rodnika 1,1-difenylo-2-pikrylohydrazylowego i zdolności do hamowania utleniania. Nieco większą aktywność przeciwutleniającą miały ekstrakty z surowców poddanych zabiegowi ozonowania. Wykazano, że ozon może być stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i zielarskim w celu wzmocnienia statusu antyoksydacyjnego powietrznie suchych przypraw.
Abstract
Mentha × piperita. L. herb was treated with O3 at 22°C and relative air humidity 60–70% for 90 min and subjected steam distn. to recover the essential oil. The oil was studied by gas chromatog. for chem. compn. and treated with 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical to det. the radical scavenging activity of the oil. Terpenes, flavonoids, phenolic acids and polyphenols were main components of the oil. The ozonation resulted in decreasing both the oil yield and contents of individual oil components (except for short exposition to O3 for less than 15 min). The content of metabolities in the oil showed a max. after 60 min long ozonation. The antioxidn. activity of the oil increased slightly after ozonation.
Bibliografia
[1] G. Iscan, N. Kirimer, M. Kurkcuoglu, K.H.C. Baser, F.J. Demirci, J. Agr. Food Chem. 2002, 50, 3943. [2] A. Najda, Postępy Fitoter. 2017, 18, 251. [3] O.Y. Celiktas, E.E.H. Kocabas, E. Bedir, F.V. Sukan, T. Ozek, K.H.C. Baser, Food Chem. 2007, 100, 553. [4] A.E. Edris, Phytother. Res. 2007, 21, 308. [5] El.K. Bairi, M. Ouzir, A. Najda, L. Khalki, R. Karaman, Biomed. Pharmacother. 2017, 90, 479. [6] A. Najda, Zmienność ontogenetyczna mięty (Mentha species) czynnikiem warunkującym zawartość składników bioaktywnych w surowcu. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Rozprawa habilitacyjna, 2017 r. [7] WHO regional publications, Guidelines for the appropriate use of herbal medicines, Western Pacific Series No. 23, Manila 1998. [8] K.U. Ravi, Curr Trends Biomed. Eng. Biosci. 2017, 4, nr 5, 555648, DOI: 10.19080/CTBEB.2017.04.555648. [9] A.J. Brodowska, K. Śmigielski, Biotechnol. Food Sci. 2013, 77, 37. [10] E.K. Bairi, A. EL-Kenawy, H. Rahman, A. Guaadaoui, A. Najda, Tumor Biology 2016, 37, 14513. [11] K. Seidler-Łożykowska, Mat. Konf. Salvere - Regional workshop in Poland, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań, 2009, 45. [12] S. Burt, Int. J. Food Microbiol. 2004, 94, 223. [13] M. Sokmen, J. Serkedjieva, D. Daferera, M. Gulluce, M. Polissiou, B. Tepe, i in., J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 3309. [14] M. Sokovic, L.J.L.D. van Griensven, Eur. J. Plant Pathol. 2006, 116, 211. [15] A.I. Hussain, F. Anwar, S.T.H. Sherazi, R. Przybylski, Food Chem. 2008, 108, 986. [16] M.P. Elless, M.J. Blaylock, J.W. Huang, C.D. Gussman, Food Chem. 2000, 71, 181. [17] G. Miliauskas, P.R. Venskutonis, T.A. van Beek, Food Chem. 2004, 85, 231. [18] A. Djeridane, M. Yousfi, B. Nadjemi, D. Boutassouna, P. Stocker, N. Vidal, Food Chem. 2006, 97, 654. [19] C.M. Kaefer, J.A. Milner, J. Nutr. Biochem. 2008, 19, 347. [20] A. Najda, Post. Fitoter. 2017, 18, 331. [21] K.Y. Hakan, S. Velioglu, S. Nas, Toxin Reviews 2010, 29, 51. [22] M.Y. Akbas, M. Ozdemir, J. Sci. Food Agric. 2006, 86, 2099. [23] M.A. Abdel-Wahhab, A.F. Sahab, F.R. Hassanien, Sh.E. El-Nemr, H.A. Amra, H.A. Abdel-Alim, IJNRS, 2011, 2, nr 4, 1. [24] J.M. Jay, M.J. Loessner, D. A. Golden, Modern food microbiology, Springer, New York 2005. [25] K.Y. Hakan, S. Velioglu, S. Nas, Toxin Reviews 2010, 29, 51. [26] EPA (Environmental Protection Agency), Alternative disinfectants and oxidants guidance manual, USA, Publ. 815 R 99014, 1999. [27] B.S. Walton, [w:] The biochemistry and physiology of the lemon, (red. B.S. Walton), University of California, Division of Agriculture and Natural Resources, California, USA, 1984, 218. [28] R. Tisserland, T. Balacs, [w:] Essential oil safety, (red. R. Tisserland, R. Young), Churchill Livingstone Co., London, UK, 1995. [29] Farmakopea Polska X, LUMINA Grupa Wyd., Warszawa 2014. [30] T. Swain, W.E. Hillis, J. Sci. Food Agric. 1959, 10, 63. [31] Farmakopea Polska V, Wyd. PTF-arm, Warszawa 1999. [32] Farmakopea Polska VI, Wyd. PTF-arm, Warszawa 2002. [33] J.H. Chen, C.T. Ho, J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 2374. [34] D. Joulain, W.A. König, The atlas of spectral data of sesquiterpene hydrocarbons, EB-Verlag, Hamburg, 1998. [35] R.P. Adams, Identification of Essential Oil Compounds by Gas Chromatography/Quadrupole Mass Spectroscopy, Allured Publishing Corporation, Carol Stream, III, USA, 2001. [36] R.C. Bortolin, F.F. Caregnato, A.M. DivanJunior, A. Zanotto-Filho, K.S. Moresc, A.O. de Oliveira Rios, A. de Oliveira Salvi, C.F. Ortmann, P. de Carvalho, F.H. Reginatto, D.P. Gelain, J.C.F. Moreira, Ecotoxicology Environm. Safety 2016, 129, 16. [37] Y. Wahyuni, A.R. Ballester, E. Sudarmonowati, R.J. Bino, A.G. Bovy, Phytochemistry 2011, 72, 1358. [38] G.A. González-Aguilar, R. Zavaleta-Gatica, M.E. Tiznado-Hernández, Postharvest Biology and Technology 2007, 45, nr 1, 108. [39] E.L. Camm, G.H.N. Towers, Phytochemistry 1973, 12, 961. [40] U. Maier-Maercker, W. Koch, Trees 1992, 6, 186. [41] K.Y. Hakan, S. Velioglu, S. Nas, Toxin Rev. 2010, 29, 51.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH