Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5
Wybrane chemiczne i fizyczne właściwości liofilizowanych, potencjalnie probiotycznych fermentowanych napojów mleczarskich oraz ocena ich rehydracji
Selected chemical and physical properties of freeze-dried, potentially probiotic fermented milk beverages and their rehydration assessment
10.15199/62.2018.5.12
Franciszek Kluza
Marek Domin
Dariusz Góral
Katarzyna Kozłowicz
Sybilla Kłapsia
Marek Szmigielski
Beata Zdybel
nr katalogowy: 113857
10.15199/62.2018.5.12
Streszczenie
Wykazano istotne statystycznie różnice wartości pH produktów świeżych i ich rehydrowanych liofilizatów. Liofilizacja w sposób statystycznie istotny wpływała na zawartość tłuszczu w badanych produktach, powodując jej obniżenie. Zmiany zawartości białka były statystycznie nieistotne. Najwyższą wartość siły cięcia (7,07 N) wykazały jogurty, a najniższą maślanka i kefir (0,55–0,71 N). Ocena organoleptyczna rehydrowanych liofilizatów badanych produktów wykazała brak statystycznie istotnego wpływu liofilizacji na ich smak, zapach i barwę.
Abstract
Fresh com. buttermilk, kefir, natural yogurt and drinking yogurt and their rehydrated lyophilizates were tested to det. the effect of the treatment applied on changes in fat and protein content, pH values as well as on their taste, smell and color. The lyophilization resulted in a statistically significant redn. in fat content and pH values in the tested products.
Bibliografia
[1] E. Trafalska, K. Grzybowska, Wiad. Lek. 2004, 57, nr 9-10, 491. [2] M. Ruszczyński, H. Szajewska, Pediatr. Współ. Gastroenterol. Hepatol. Żywienie Dziecka 2008, 10, 96. [3] F. Gruaner, J.-R. Malagelada, Lancet 2002, 360, 512. [4] Z. Libudzisz, Żywienie Dziecka 2002, 4, nr 1, 19. [5] J.E. Teitelbaum, W.A. Walker, Ann. Rev. Nutr. 2002, 22, 107. [6] U. Rychlik, A. Marszałek, Diagn. Lab. 2013, 49, nr 1, 71. [7] G. Jahreis, H. Vogelsang, G. Kiessling, Food Res. Int. 2002, 35, 133. [8] A.L. D’Souza, C. Rajkumar, J. Cooke, BMJ 2002, 324, 1361. [9] B.S. Sheu, J.J. Wu, C.Y. Lo, Aliment. Pharmacol. Ther. 2002, 16, 1669. [10] S. Górska, A. Jarząb, A. Gamian, Post Hig. 2009, 63, 653. [11] J. Schrezenmeir, M. De Vrese, Adv. Biochem. Eng. Biot. 2008, 111, 1. [12] E. Krajewska-Kamińska, Z. Śmietana, K. Bohdziewicz, Przem. Spoż. 2007, 61, nr 5, 36. [13] A. Kuśmierska, M. Fol, Probl. Hig. Epidemiol. 2014, 95, nr 3, 529. [14] M. Jurkowski, M. Błaszczyk, Kosmos Ser. A 2012, 61, nr 3, 493. [15] J. Gajewska, M.K. Błaszczyk, Post. Mikrob. 2012, 51, nr 1, 55. [16] I. Steinka, Ann. Acad. Med. Gedan. 2011, 41, 97. [17] H. Szajewska, Pediatr. Współ. Gastroenterol. Hepatol. Żywienie Dziecka 2005, 7, 53. [18] M. Drakes, T. Blanchard, S. Czinn, Infect. Immun. 2004, 72, nr 3, 299. [19] K. Skrzypczak, W. Gustaw, A. Waśko, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2015, 5, nr 102, 61. [20] D. Witrowa-Rajchert, K. Samborska, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2002, 2, nr 31, 5. [21] M. Kramer, N. Obermajer, B. Bogovič-Matijašić, I. Rogelj, V. Kmetec, Appl. Microbiol. Biot. 2009, 84, nr 6, 1137. [22] E.E. Tymczyszyn, A. Gomez-Zawaglia, E.A. Disalvo, J. Appl. Microbiol. 2007, 102, nr 3, 845. [23] A. Raulta, C. Béala, S. Ghorbala, J.C. Ogierb, M. Bouixa, Cryobiology 2007, 55, nr 1, 35. [24] B. Dola, D. Jaishree, M. Sandeep, World. J. Dairy Food. Sci. 2009, 4, nr 2, 160. [25] T. Heidebach, P. Först, U. Kulozik, J. Food Eng. 2010, 98, nr 3, 309. [26] M. Guldas, R. Irkin, Mljekarstvo 2010, 60, nr 4, 237. [27] S. Fasoli, M. Marzotto, L. Rizzotti, F. Rossi, F. Dellaglio, S. Torriani, Int. J. Food. Microbiol. 2003, 82, nr 1, 59. [28] PN-A-86130:1975, Mleko i przetwory mleczarskie. Napoje mleczne. Metody badań pH i SH. [29] PN-EN ISO 8968-4:2016-06E, Mleko i przetwory mleczne. Oznaczanie zawartości azotu. Oznaczanie zawartości azotu białkowego i niebiałkowego oraz obliczanie zawartości białka właściwego. [30] PN-ISO 11870:2016-07P, Mleko i przetwory mleczne. Oznaczanie zawartości tłuszczu. Ogólne wytyczne dotyczące stosowania metod butyrometrycznych. [31] PN-ISO 13580:2017-03, Jogurt. Oznaczanie zawartości całkowitej suchej masy. [32] L. Bøgh-Sørensen, Recommendations for the processing and handling of frozen foods, IIF-IIR, Paris 2006. [33] PN-ISO 1026:2000, Produkty owocowe i warzywne. Oznaczanie zawartości suchej substancji w wyniku suszenia przy obniżonym ciśnieniu i zawartości wody w wyniku destylacji azeotropowej. [34] J. Dobrzycki, N. Baryłko-Pikielna, Instrumentalne metody pomiaru tekstury żywności, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1986. [35] M.C. Bourne, Food texture and viscosity. Concept and measurement, Acad. Press, New York 2002. [36] PN-ISO 22935-2:2013-07P, Mleko i przetwory mleczne. Analiza sensoryczna. Zalecane metody oceny sensorycznej. [37] J. Danielczuk, A.G. Hałasińska, S. Skąpska, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2016, 4, nr 107, 141. [38] N. Baryłko-Pikielna, I. Matuszewska, Sensoryczne badania żywności. Podstawy. Metody. Zastosowania, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2014. [39] ISO 4121:2003, Sensory analysis. Guidelines for the use of quantitative response scales. [40] G. Papavasiliou, Y. Kourkoutas, A. Rapti, V. Sipsas, M. Soupioni, A.A. Koutinas, Int. Dairy J. 2008, 18, 247. [41] J.M. Sung, Y.B. Kim, J.S. Kum, Y.S. Choi, D.H. Seo, H.W. Choi, J.D. Park, Korean J. Food Sci. An. 2015, 35, nr 6, 807. [42] R. Danków, J. Teichert, J. Pikul, N. Osten-Sacken, Nauka Przyr. Technol. 2015, 9, nr 2, 1. [43] J. Chutrtonga, Procedia Soc. Behav. Sci. 2015, 191, 2219. [44] P.A. Maragkoudakis, K.C. Mountzouris, C. Rosu, G. Zoumpopoulou, K. Papadimitriou, E. Dalaka, E. Tsakalidou, Int. J. Food. Microbiol. 2010, 141, 109.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH