Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Napoje roślinne mlekopodobne charakterystyka i analiza dostępności w Polsce
Plant-Based Milk Beverages - Characteristics and Availability in Poland
10.15199/65.2017.10.3
Zuzanna Walczak
Anna Florowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 110159
10.15199/65.2017.10.3
Streszczenie
Coraz częstsze występowanie alergii na mleko zwierzęce, rozwój chorób cywilizacyjnych oraz znaczna liczba osób rezygnujących ze spożycia produktów odzwierzęcych powodują, że na rynku zwiększa się dostępność napojów roślinnych, które mają zastąpić mleko krowie. Surowcami przeznaczonymi do produkcji napojów roślinnych są m.in.: soja, migdały, orzechy laskowe, ryż, owies i kokos. Napoje roślinne mogą być uważane za zamiennik mleka krowiego, bo zawierają mniej tłuszczu, w tym więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej cukrów, są zdrowsze i mają niższą wartość energetyczną. W przeciwieństwie do mleka nie zawierają laktozy ani cholesterolu, a co więcej, stanowią źródło błonnika. Światowy rynek napojów roślinnych rozwija się bardzo dynamicznie. Pojawiają się produkty w różnych wersjach smakowych oraz napoje wzbogacane m.in. w wapń i witaminy D, B12, B2, a także produkty instant. Polski rynek napojów roślinnych, zgodnie z prognozami, w najbliższych latach czeka dynamiczny rozwój.
Abstract
The increasing incidence of allergy to milk, the development of civilization diseases and the large number of people who refuse to consume animal-origin products cause the increasing availability of vegetable drinks. Raw materials for the production of vegetable beverages include soybeans, almonds, hazelnuts, rice, oats and coconuts. Vegetable drinks can be considered as a healthier and less calorie alternative to cow’s milk because they contain less fat, including more unsaturated fatty acids and less sugars. Unlike milk, they do not contain lactose and cholesterol and, moreover, they are the source of fiber. The world market of vegetable beverages is growing very dynamically. There are products in various flavors, as well as drinks enriched with, among others, in calcium and vitamin D, B12, B2, or instant products. The Polish vegetable beverage market is expected to grow rapidly in the coming years.
Słowa kluczowe
napoje roślinne
substytuty mleka
badanie rynku
Keywords
plant-based beverages
milk substitutes
market research
Bibliografia
[1] Abagoshu Nezif Abachebsa, Ali Mohammed Ibrahim, Tilahun Abera Teka, Techale Birhan Mekonnen. 2016. "Effect of soybean varieties and processing methods on nutritional and sensory properties of soymilk". Journal of Food Processing and Preservation 41 (1) : 1-9. [2] Anonim. 2011. "Migdały dla zdrowia". Przegląd Piekarski i Cukierniczy 8 : 70-71. [3] Anonim. 2014. "Health in a nutshell". Beverage Industry 11 : 12-14. [4] Bawa Sa’eed. 2010. "Mleko sojowe a krowie cz. I". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 11 : 40-41. [5] Bernat Neus, Malte Cháfer, Amparo Chiralt, Chelo González-Martinez. 2014. "Vegetable milks and their fermented derivative products". International Journal of Food Studies 3 : 93-124. [6] Bogusz-Kaliś Wioletta. 2010. "Znakowanie produktów mlecznych". Przemysł Spożywczy 64 (10) : 12-19. [7] Ciemniewska Hanna, Krzysztof Krygier. 2012. "Orzechy - charakterystyka technologiczna". Przemysł Spożywczy 66 (12) : 26-29. [8] Czerwińska Dorota. 2005. "Ryżowe pole do popisu". Przegląd Gastronomiczny 7-8 : 8. [9] Flaczyk Ewa, Joanna Kobus-Cisowska. 2010. "Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka". Przemysł Spożywczy 64 (12) : 26-30. [10] Gibiński Marek, Dorota Gumul, Jarosław Korus. 2005. "Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 45 (4) : 49-57. [11] Hajirostamloo Bahareh, Peiyman Mahastie. 2008. "Comparison of Soymilk and Cow Milk Nutritional Parameter". Research Journal of Biological Sciences 3 (11) : 1324-1326. [12] Hoffmann Monika, Eliza Kostyra. 2015. "Jakość sensoryczna i wartość odżywcza wegańskich substytutów mleka krowiego". Postępy Techniki Przemysłu Spożywczego 1 : 52-57. [13] Internet 1: http://www.milk.co.uk/page.aspx?intPageID=71, dostęp w dniu: 14.12.2016. [14] Internet 2: http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/the-amazing-world-of-plantbased- milks-hazelnut-milk-choices/, dostęp w dniu: 17.12.2016. [15] Jaworska Grażyna, Aleksandra Olczak. 2010. "Napoje bezalkoholowe - nowe tendencje w produkcji". Przemysł Spożywczy 64 (7-8) : 39. [16] Jooyandeh Hossein. 2011. "Soy products as healthy and functional foods". Middle-East Journal of Scientific Research 7 (1) : 71-80. [17] Lim T. K. 2012. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants. Dordrecht: Springer Science+Business Media B.V. [18] Liu KeShun. 1997. Soybeans. Chemistry, Technology and Utilization. Dordrecht: Springer Science+Business Media B.V. [19] Mepba H. D., Simeon Chituru Achinewhu. 2003. "Effects of processing on protein nutritive quality of coconut Cocos nucifera products". Plant Foods for Human Nutrition 58 : 15. [20] Prado Flávera C., Jose L. Parada, Ashok Pandey, Carlos R. Soccol. 2008. "Trends in non-dairy probiotic beverages". Food Research International 41 : 111-123. [21] Szafulera Wiesława. 2012. "Niedoceniony owies". Przegląd Piekarski i Cukierniczy 11 : 10. [22] Woodside Jayne V., Michael S. Morton. 2004. Are Soy-Milk Products Viable Alternatives to Cow’s Milk? W Beverages in Nutrition and Health, 223-231. New York: Springer Science+Business Media. [23] Zagaja Stanisław, Zbigniew Suski. 1983. Orzech włoski i leszczyna. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. [24] Zaręba Dorota, Emilia Trebnio, Małgorzata Ziarno. 2012. "Składniki mineralne mleka i jego przetworów". Przemysł Spożywczy 66 (4) : 30-34. [25] Ziarno Małgorzata, Dorota Zaręba. 2008. "Ryż - cenny składnik żywności". Przemysł Spożywczy 62 (5) : 23-26.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110159 "Napoje roślinne mlekopodo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH