Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Sterole roślinne w żywieniu i przemyśle spożywczym
10.15199/65.2017.4.7
Izabela Podgórska
Ewa Solarska
nr katalogowy: 105775
10.15199/65.2017.4.7
Prawidłowe żywienie jest jedną z najważniejszych metod utrzymania dobrego stanu zdrowia oraz profilaktyki wielu groźnych chorób, w tym chorób układu krążenia. Jak wskazują liczne badania naukowe żywność funkcjonalna, głównie w postaci margaryny wzbogacanej w stanole i sterole roślinne, skutecznie obniża poziom cholesterolu frakcji LDL. Naturalnie fitosterole w największych ilościach występują w olejach roślinnych, jednak ich spożycie w tradycyjnej diecie jest dosyć niskie. W związku z tym asortyment żywności wzbogaconej o sterole roślinne gwałtownie rośnie. Obecnie oprócz margaryny fitosterole dodawane są m.in. do napojów mlecznych, jogurtów, majonezu, produktów mięsnych oraz wyrobów cukierniczych.Ryzyko powstawania wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, związane jest ze sposobem żywienia. W Polsce i innych krajach świata ponad 50% wszystkich zgonów jest skutkiem chorób układu krążenia. Nadmierne spożycie cholesterolu i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego prowadzi do zwiększania ryzyka powstawania złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Miażdżyca jest stanem patologicznym naczyń krwionośnych, który rozwija się jako narastająca dysfunkcja komórek ściany naczyń, śródbłonka i mięśniówki gładkiej oraz jako zaburzenia w układzie monocyty - makrofagi. Uszkodzenie śródbłonka indukuje proces zapalny, w ścianach naczyń krwionośnych zwiększa się liczba blaszek miażdżycowych, które z czasem ulegają zwapnieniu i stwardnieniu. Skutkiem tego jest zwężenie światła naczyń i zmniejszenie zdolności organizmu do zaopatrywania tkanek w substancje odżywcze oraz tlen. Realizacja zaleceń żywieniowych dotyczących profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego napotyka na wiele trudności. Wprowadzanie na rynek produktów spożywczych wzbogaconych w składniki bioaktywne, o udowodnionym korzystnym oddziaływaniu prozdrowotnym, może okazać się pomocne w dążeniu do poprawy zdrowia. Liczne badania naukowe wykazują, że sterole i stanole r[...]
Bibliografia
[1] Cichosz Grażyna, Hanna Czeczot. 2006. "Cholesterol "pokarmowy a zagrożenie miażdżycą". Przegląd Mleczarski 12 : 8-12. [2] Gonzalez-Larena Marina, Guadalupe Garcia-Llatas, Gonzalo Clemente, Reyes Barberá, María Jesús Lagarda. 2015. "Plant sterol oxides in functional beverages: Influence of matrix and storage". Food Chemistry 173 : 881-889. [3] Grajeta Halina. 2004. "Żywność funkcjonalna w profilaktyce chorób układu krążenia". Advances in Clinical and Experimental Medicine 13, 3 : 503-510. [4] Grattan Bruce J. 2013. "Plant sterols as anticancer nutrients: evidence for their role in breast cancer". Nutrients 5 (2) : 359-387. [5] Gylling Helena, Pekka Puska, E. Vartiainen, Tatu A. Miettinen. 1999. "Retinol, vitamin D, carotenes and alpha-tocopherol in serum of a moderately hypercholesterolemic population consuming sitostanol ester margarine". Atherosclerosis 145 : 279-85. [6] Gylling Helena, Rajaratman Radhakrishnan, Tatu A. Miettinen. 1997. "Reduction of serum cholesterol in postmenopausal women with previous myocardial infarction and cholesterol malabsorption induced by dietary sitostanol ester margarine: women and dietary sitostanol". Circulation 96 : 4226-4231. [7] Gylling Helena, Tatu A. Miettinen. 2000. "Plants sterols in nutrition". Scandinavian Journal of Nutrition 44 : 155-157 [8] Jenkins D.J., C.W. Kendall, T.H. Nguyen, A. Marchie, D. A. Faulkner, C. Ireland, A.R. Josse, E. Vidgen, E.A. Trautwein, K.G. Lapsley, C. Holmes, R.G. Josse, L.A. Leiter, P.W. Connelly, W. Singer. 2008. "Effect of plant sterols in combination with other cholesterol-lowering foods". Metabolism 57 : 130-9. [9] Kopeć Aneta, Estera Nowacka, Ewa Piątkowska, Teresa Leszczyńska. 2011. "Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (76) : 5-14. [10] Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata, Andrzej Tykarski. 2011. "Rola żywności funkcjonalnej wzbogaconej o stanole roślinne w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo- naczyniowego na tle miażdżycy". Choroby Serca i Naczyń 8 (1) : 25-30. [11] Lagarda María Jesús, Guadalupe Garcia-Llatas, R. Farré. 2006. "Analysis of phytosterols in food". Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis 41 (5) : 1486-1496. [12] Mettlin C. 1997. "Clinical oncology update: prostate cancer. recent developments in the epidemiology of prostate cancer". European Journal of Cancer 33 : 340-347. [13] Miettinen Tatu A., Helena Gylling. 2005. "Effect of statins on noncholesterol sterol levels: implications for use of plant stanols and sterols". The American Journal of Cardiology 96 (1A) : 40D-46D. [14] Nguyen T.T., L.C. Dale, K. von Bergman, I.T. Croghan. 1999. "Cholesterol - lowering effect of stanol ester in a US population of mildly hypercholesterolaemic men and women: a randomized controlled trial". Mayo Clin Proceedings 74 : 1198-206. [15] Nowak Anna. 2011. "Fitosterole w codziennej diecie". Postępy Fitoterapii 1 : 49-51. [16] Przysławski Juliusz, Marta Stelmach. 2009. "Rola i znaczenie steroli roślinnych w żywieniu człowieka". Bromatologia. Chemia. Toksykologia XLII 1 : 1-9. [17] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 608/2004 z dnia 31 marca 2004 r. Dziennik Urzędowy L 097, 01/04/2004 P. 0044-0045. [18] Szymańska Renata, Jerzy Kruk. 2007. "Fitosterole - występowanie i znaczenie dla człowieka". Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 56, 1-2 (274-275) : 107-114. [19] Włodarek Dariusz. 2005. "Stanole - znaczenie w leczeniu hipercholesterolemii". Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 1 (2) : 31-34. [20] Włodarek Dariusz. 2007. "Mechanizm działania fitosteroli w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi". Roczniki PZH 58 (1) : 47-51.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105775 "Sterole roślinne w żywien..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH