Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 7
Herbaty czarne jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające
Sensory Quality and Antioxidant Properties of Black Teas
10.15199/65.2018.7.8
Przemysław Dmowski
Karol Zakrzewski
nr katalogowy: 115043
10.15199/65.2018.7.8
Streszczenie
W artykule przedstawiono wpływ marki herbaty oraz zastosowanego aromatu na wyniki konsumenckiej oceny jakości sensorycznej herbat czarnych aromatyzowanych, a także na właściwości przeciwutleniające i parametry barwy mierzonej w systemie CIEL*a*b* w stosunku do herbat czarnych bez dodatków. W pracy podjęto również próbę wyznaczenia takich atrybutów smaku, posmaku i barwy, które wykazują statystycznie istotny wpływ na stopień pożądalności naparów herbat aromatyzowanych w zależności od ich smakowitości i barwy. Wykazano, że dodatek substancji aromatyzujących nie wpłynął znacząco na aktywność przeciwutleniającą. Konsumenci jako najbardziej pożądane pod względem smakowitości wskazali napary herbat z dodatkiem aromatów jeżyny, czarnej porzeczki, jagody i maliny. Najniższym stopniem pożądalności charakteryzował się napar herbaty cynamonowej, który oceniono jako najbardziej cierpki. Wykazano, że głównie smak słodki może wpływać na ocenę stopnia pożądalności naparów w aspekcie ich smakowitości.
Abstract
The present paper is set to analyze an influence of the brand of tea and flavour additive on the evaluation of sensory quality attributes, assessed by tea consumers and also on antioxidant activity and colour parameters (CIEL*a*b*). An attempt has also been made to designate attributes such as taste, aftertaste and color which reveal a statistically significant effect on the desirability of flavoured teas in terms of their tastiness and appearance. It was found, that the addition of the aromatic substances did not statistically significant influence on the antioxidative activity of researched samples of tea. The flavoured tea beverages with aroma additives of blackberry, blackcurrant, blueberry and raspberry were the most attractive for consumers. The lowest degree of desirability was characterized by the beverages of tea with aroma additives of cinnamon that was noted as the most astringent one. It was found that among the sensory quality attributes, the sweet flavour was indicated as the most important determinant of the sensory properties, being attractive of flavoured tea beverages.
Słowa kluczowe
aromatyzowana herbata czarna
przeciwutleniacze
ocena konsumencka
barwa
Keywords
flavoured black tea
antioxidants
consumer evaluation
colour
Bibliografia
[1] Baryłko-Pikielna Barbara, Irena Matuszewska. 2009. Sensoryczne badania żywności. Podstawy - Metody-Zastosowania. Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. [2] Brand-Williams W, Marie Elisabeth Cuvelier, Claudette Berset. 1995. “Use of Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity". LWT - Food Science and Technology 28(1) : 25-30. [3] CIE Draft Standard, 014-4.3/E:2007. Colorimetry - Part 4: CIE 1976 L*a*b* colour space. [4] Dmowski Przemysław, Maria Śmiechowska, Elżbieta Sagan. 2014. "Wpływ czasu parzenia i stopnia rozdrobnienia herbaty czarnej na barwę naparu i jego właściwości przeciwutleniające". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5(96): 206-216. [5] Dmowski Przemysław, Sylwia Sieńkowska. 2015. "Konsumencka ocena jakości sensorycznej herbaty czarnej dostępnej na trójmiejskim rynku". Handel Wewnętrzny 2 (355): 101-114. [6] Efenberger-Szmechtych Magdalena, Agnieszka Nowak, Dorota Kręgiel. 2016. "Chemometria w kontroli jakości produktów spożywczych. Cz. II. Napoje i żywność pochodzenia roślinnego". Przemysł Spożywczy 5(70) : 26-29. [7] Ferruzzi Mario G. 2010. “The influence of beverage composition on delivery of phenolic compounds from coffee and tea". Physiology & Behavior 100: 33-41. [8] Forbes. 21.01.2014. "Przegoniliśmy Japonię". www.forbes.pl/przegonilismy-japonie- -w-piciu-herbaty, artykuły,169841,1,1.html dostęp: 15.04.2017]. [9] Gramza-Michałowska Anna. 2010. "Herbata - aromatyczny napój czy superantyoksydant?". Przemysł Spożywczy 64 : 32-36. [10] GUS 2016. "Rocznik Statystyczny Handlu Zagranicznego 2016". Zakład Wydawnictw Statystycznych. Warszawa. [11] Han-Seok Seo, MinWoo Lee, Young-Jeong Jung, Inkyeong Hwang. 2009. “A novel method of descriptive analysis on hot brewed coffee: time scanning descriptive analysis". European Food Research and Technology 228 : 931-938. [12] ISO 14502-1:2005, Determination of substances characteristic of green and black tea. Part 1: Content of total polyphenols in tea. Colorimetric method using Folin-Ciocalteu reagent. [13] Jeszka-Skowron Magdalena, Magdalena Krawczyk, Agnieszka Zgoła-Grześkowiak. 2015. “Determination of antioxidant activity, rutin, quercetin, phenolic acids and trace elements in tea infusions: Influence of citric acid addition on extraction of metals". Journal of Food Composition and Analysis 40 : 70-77. [14] Nobuyuki Hayashi, Tomomi Ujihara, Ronggang Chen, Kazue Irie, Hidekazu Ikezaki. 2013. “Objective evaluation methods for the bitter and astringent taste intensities of black and oolong teas by a taste sensor". Food Research International 53 : 816-821. [15] Okinda Owuor P., Obanda M., Nyirenda H.E., Mandala W.L. 2008. “Influence of region of production on clonal black tea chemical characteristics". Food Chemistry 108. 263-271. [16] Pasquet Romain, Igor Karp, Jack Siemiatycki, Anita Koushik. 2016. “The consumption of coffee and black tea and the risk of lung cancer". Annals of Epidemiology 26 : 757-763. [17] Perera Gardhi Arachchilage Aruna Ranjith, Amarakoon Mudiyanselage Tissa Amarakoon, Dona Chamara Kumari Illeperuma, Palavinnage Krishantha Pushpakumara Muthukumarana. 2015. “Effects of raw material on the chemical composition, organoleptic properties, antioxidant activity, physical properties and the yield of instant black tea". LWT - Food Science and Technology 63 : 745-750. [18] PN-ISO 3103:1996. Herbata. Przygotowanie naparu do badań sensorycznych. [19] Qin Ouyang, Yan Liu, Quansheng Chen, Zhengzhu Zhang, Jiewen Zhao, Zhiming Guo, Hang Gu. 2017. “Intelligent evaluation of color sensory quality of black tea by visible-near infrared spectroscopy technology: A comparison of spectra and color data information." Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy 180 : 91-96. [20] Rie Kusano, Yosuke Matsuo, Yoshinori Saito, Takashi Tanaka. 2015. “Oxidation mechanism of black tea pigment theaflavin by peroxidase". Tetrahedron Letters 56 : 5099--5102. [21] Samotyja Urszula. 2016. Znaczenie badań nad trwałością żywności w aspekcie zapewnienia jej jakości i bezpieczeństwa konsumenta. Poznań. Wydawnictwo UEP w Poznaniu. [22] Stańczyk Anna. 2010. "Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLIII (4 ): 498-504. [23] Wierzejska Regina. 2014. "Wpływ picia herbaty na zdrowie - aktualny stan wiedzy". Przegląd Epidemiologiczny 68 : 595-599. [24] Zihan Qin, Xueli Pang, Dong Chen, Huan Cheng, Xiaosong Hu, Jihong Wu. 2013. “Evaluation of Chinese tea by the electronic nose and gas chromatography - mass spectrometry: Correlation with sensory properties and classification according to grade level". Food Research International 53 : 864-874.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 115043 "Herbaty czarne jakość sen..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH