Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Produkty uboczne przetwórstwa zbóż na cele paszowe - ocena jakości i wymagania
Cereal by-products for feeding purpose - quality evaluation and requirements
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
nr katalogowy: 121646
Streszczenie
Celem pracy było przedstawienie wyników badań podstawowych składników odżywczych w otrębach pszennych jasnych na cele paszowe, wybranych aminokwasów w otrębach pszennych oraz zawartości sodu w ziarnie zbóż i produktów ubocznych. Badaniom poddano ogółem 83 próbki ziarna zbóż i ubocznych produktów młynarstwa. Zakres badań otrąb pszennych jasnych obejmował następujące składniki: sucha masa, popiół surowy, białko ogólne, tłuszcz surowy i włókno surowe oraz skrobię i cukry. Wykonano także badania włókna aNDF, ADF i ADL, a także oszacowano energię metaboliczną EM dla drobiu i świń na podstawie wyników badań. Wyniki badań składników pokarmowych, zwłaszcza włókna i skrobi oraz wartości energii metabolicznej w otrębach pszennych jasnych różniły się od danych tabelarycznych dla typowych otrąb pszennych. Średnie zawartości badanych aminokwasów: lizyny, metioniny, treoniny, argininy i tryptofanu w otrębach pszennych były zbliżone do danych tabelarycznych. Sprawdzono i skorygowano równanie regresji pozwalające szacować zawartości aminokwasów w otrębach pszennych na podstawie zawartości białka. Oznaczone zawartości sodu w ziarnie zbóż i produktach okazały się wielokrotnie niższe od zamieszczonych w tabelach składu chemicznego pasz.
Abstract
The aim of the paper was presentation of test results of basic nutrients in bright wheat bran for feeding purpose, some amino acids in wheat bran and sodium content in cereal grain and cereal by-products. Total number of 83 samples were tested. The scope of the study of bright wheat bran confirms following nutrients: dry matter, crude ash, crude protein, crude fat, crude fiber, starch and sugar. Analyses of aNDF, ADF and ADL fiber were also performed as well as metabolisable energy (ME) for poultry and swine, calculated on the basis of the test results. Results of basic nutrients, especially crude fiber and starch and ME of bright wheat bran were different from the data for typical of wheat bran in the tables of chemical composition of animal feed. Mean values of amino acids tested: lysine, methionine, threonine, arginine and tryptophan in wheat bran were similar to nutritional table data. The regression equations for evaluation of amino acid content on the basis of protein content in wheat bran were checked and corrected. Sodium contents determined in cereal grain and by-products were several times lower than sho wn in the nutr itional tables
Słowa kluczowe
produkty przetwórstwa zbóż
pasza
badanie
podstawowy skład chemiczny
aminokwasy
sód
Keywords
cereal by products
feed
testing
basic nutrients
amino acids
sodium
Bibliografia
[1] Brzóska F., J.A. Strzetelski, F. Borowiec, D. Jamroz. Zalecenia żywieniowe dla koni i tabele wartości pokarmowej pasz. Fundacja IZPIB Patronus Animalium, Kraków 2015 [2] Korol W., G. Bielecka, J. Rubaj, J. Markowski. 2016. Ocena jakości i bezpieczeństwa otrąb zbożowych na cele paszowe. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6: 36-40 [3] Korol W., G. Bielecka, J. Rubaj, J. Grajewski, M. Twarużek, B. Gnusowski, A. Nowacka, M. Raczkowski. 2017. Ocena jakości produktów ubocznych przetwórstwa zbóż na cele paszowe. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6: 18-21 [4] Korol W., G. Bielecka, J. Rubaj. 2018. Wyniki badań składu chemicznego i wartości pokarmowej otrąb pszennych i żytnich na cele paszowe. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6: 38-41 [5] E uropean Table of Energy Values for Poultry Feedstuffs, 3rd edition 1989. [6] Normy Żywienia Drobiu. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. IFŻZ, Jabłonna, 2005. [7] Raw Material Compendium. A compilation of worldwide data sources. Novus International, Brussels 1996. [8] Rozporządzenie Komisji (UE ) 2017/1017 zmieniające Rozporządzenie (UE ) nr 68/2013 w sprawie katalogu materiałów paszowych - Dz. Urz. UE L 159/48 z 21.6.2017. [9] Rozporządzenie Komisji (UE ) nr 691/2013 z dnia 19 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 152/2009 w odniesieniu do metod pobierania próbek i dokonywania analiz. [10] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 ustanawiające metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz. Dz. Urz. UE L 54/1 z 26.02.2009. [11] Rynek Pasz. Stan i perspektywy. Nr 40 - wrzesień 2018. IERiGŻ Warszawa. [12] Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia świń. Praca zbiorowa pod red. E.R. Greli i J. Skomiała, IFŻZ Jabłonna 2014. [13] Zalecenia żywieniowe dla przeżuwaczy i tabele wartości pokarmowej pasz. Fundacja IZPIB Patronus Animalium, Kraków 2018 [14] Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu. Praca zbiorowa pod red. S. Smulikowskiej i A. Rutkowskiego. IFŻZ, Jabłonna 2018 [15] Tabele składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz krajowych. Dane zawarte w Bazie Danych Pasz Krajowych, IZPIB Kraków - Balice 2015.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 70213 "Analiza porównawcza metod..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - e-zeszyt (pdf) 2012-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
400.00 zł
Do koszyka
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - papierowa prenumerata roczna
540.00 zł brutto
500.00 zł netto
40.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - pakowanie i wysyłka
14.00 zł brutto
11.38 zł netto
2.62 zł VAT
(stawka VAT 23%)
554.00 zł
Do koszyka
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
600.00 zł brutto
555.56 zł netto
44.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
600.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH