Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 5
Krajowa podaż ziarna zbóż jako baza surowcowa do produkcji pasz dla drobiu
Domestic grain supply as a raw material base for the production of poultry feed
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 128437
Streszczenie
Ziarno zbóż wykorzystywane jest na cele konsumpcyjne (głównie młynarstwo i piekarstwo) i paszowe. Plony zbóż i podaż ziarna na rynku mają bezpośrednie przełożenie na cenę paszy, bowiem ziarno różnych gatunków zbóż stanowi 50-75% składu recepturowego mieszanek paszowych. Natomiast sama pasza stanowi około 70% kosztów produkcji zwierzęcej. Akcesja Polski do unii europejskiej spowodowała zmianę struktury gatunkowej tego sektora gospodarki rolnej. Zauważalny jest stały, coroczny wzrost produkcji drobiarskiej. Drób to zróżnicowana gatunkowo grupa ptactwa domowego, do którego zalicza się głównie kurczęta brojlery oraz kury nioski, a także indyki, kaczki, gęsi, perlice, przepiórki oraz gołębie. Polska jest liderem w produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Nasz kraj zajmuje pod tym względem pierwsze miejsce w ue. Również pod względem produkcji mięsa indyczego oraz gęsiego Polska zajmuje wysokie miejsce. Drugim bardzo ważnym kierunkiem produkcji drobiarskiej jest pozyskiwanie jaj konsumpcyjnych. Znaczny wzrost pogłowia drobiu spowodował konieczność zaopatrzenia branży paszowej w odpowiednie surowce do produkcji pasz dla różnych gatunków i kierunków użytkowania drobiu. Stabilna produkcja drobiarska związana jest z efektywnością ekonomiczną i produkcją ziarna zbóż. Krajowe plony i nadwyżka ziarna stymulują wzrost produkcji i pogłowia drobiu, który notuje stałą dynamikę wzrostu [15]. Wpłynęło to na zmiany w zapotrzebowaniu zakładów paszowych na poszczególne gatunki ziarna zbóż. Wpływ na to miała efektywność stosowania i ograniczenia wynikające ze specyfiki i różnorodności gatunkowej drobiu. Celem opracowania jest omówienie problematyki uprawy i wykorzystania poszczególnych gatunków zbóż, jako bazy surowcowej do produkcji pasz dla drobiu. W pracy skoncentrowano się na głównych gatunkach zbóż paszowych: pszenicy, pszenżycie, jęczmieniu, owsie, życie oraz kukurydzy.
Abstract
Cereal grains are intended for consumption (mainly for milling and baking purposes) as well as forage use. Cereal yields and grain supply on the market have a direct impact on the price of feed, as the grain of various types of cereals accounts for 50-75% of the formula of the compound feed. In contrast, feed alone accounts for around 70% of animal production costs. Poland’s accession to the structures of the European Union caused a change in the species structure of this agricultural sector. A constant annual growth trend in poultry production is noticeable. It is a varied group of domestic birds, which mainly includes broiler chickens and laying hens, as well as turkeys, ducks, geese, guinea fowls, quails and pigeons. Poland is a leader in the production of broiler chicken meat, ranking first in the EU in this respect. Poland is also a significant producer of turkey and goose meat. Obtaining consumption eggs is another very important direction of poultry production. The significant increase in the poultry population also resulted in the need to supply the feed industry with appropriate raw materials for the production of feed for various species and directions of use of poultry. Stable poultry production is associated with economic efficiency and cereal grain production. Domestic crops and surplus grains stimulate the increase in poultry production and stock, which has a constant growth rate of stock [14]. However, this resulted in changes in the demand of feed plants for particular types of cereal grains. It was influenced by the efficiency of use and restrictions resulting from the specifics and species diversity of poultry. The aim of the study is to discuss the problems of cultivation and use of particular cereal species as a raw material base for the production of poultry feed. The work focuses on the main species of feed grains: wheat, triticale, barley, oats, rye and corn.
Słowa kluczowe
zboża
pasz
drób
pszenica
pszenżyto
jęczmień
owies
żyto
kukurydza
Keywords
cereals
feed
poultry
wheat
triticale
barley
oats
rye
corn
Bibliografia
[1] Achremowicz B., A. Ceglińska, H. Gambuś, T. Haber, M. Obiedziński. 2014. Technological applicability of triticale grain. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1: 113-120. [2] Arczewska-Włosek A., S. Świątkiewicz, D. Bederska-Łojewska, S. Orczewska-Dudek, W. Szczurek, D. Boros, M. Kwiecień. 2019. The efficiency of Xylanase in Broiler Chickens Fed with Increasing Dietary Levels of Rye. Animals, 9(2), 46-57. Doi:org/10.3390/ani9020046 [3] Arroyo J., L. Fortun-Lamothe, J. P. Dubois, F. Lavigne, M. Bijja, C. Molette. 2014. The influence of choice feeding and cereal type (corn or triticale) during the finishing period on performance of mule ducks. Poultry Science, 93(9): 2220-2226, doi:.org/10.3382/ps.2013-03669 [4] Barteczko J., O. Lasek, R. Augustyn. 2008. Energy utilization and nutritive value of maize grain cultivars for broiler chickens. Journal of Central European Agriculture, 9(1), 209-212. [5] Barteczko J., O. Lasek, F. Borowiec. 2010. Digestibility of crude protein and amino acids of different wheat cultivars in laying hens. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 544: 35-43. [6] Barzegar S., S. B. Wu, J. Noblet, R. A. Swick. 2019. Metabolizable energy of corn, soybean meal and wheat for laying hens. Poultry Science, pez333, doi:org/10.3382/ps/pez333 [7] Bederska-Łojewska D., A. Arczewska-Włosek, S. Świątkiewicz, S. Orczewska-Dudek, T. Schwarz, M. Puchała, P. Rajtar. 2019. The effect of different dietary levels of hybrid rye and xylanase addition on the performance and egg quality in laying hens. British Poultry Science, doi: 10.1080/00071668.2019.1605149 [8] Belcar J., J. Gorzelany, G. Witek, N. Matłok, M. Dziura, M. Kotlicka. 2018. Evaluation of physicochemical parameters of wheat grain feed supplied to the SR San purchase in Głuchów in the years 2015-2016. Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania: 8-17. [9] Brzóska F., B. Szymczyk, A. Szołkowska, B. Śliwiński, M. Pietras. 2017. Amino acid composition, fatty acid profile and nutritive value of oat grain in Poland. Roczniki Naukowe Zootechniki, 44 (2): 247–264. [10] COBORU. 2019. Gatunki, których odmiany wpisane są do krajowego rejestru (kr) http://www.co-boru.pl/Polska/Rejestr/gat_w_rej.aspx. [accessed 20-29.05.2019] [11] Czakowski D. 2015. Resources and effectiveness conditions of poultry and egg production in Poland from the perspective of accession to the european Union. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomi- stów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(2): 20-25. [12] Duncan E. G., C. A. O’Sullivan, M. M. Roper, J. S. Biggs, M. B. Peoples. 2018. Influence of co-application of nitrogen with phosphorus, potassium and sulphur on the apparent efficiency of nitrogen fertiliser use, grain yield and protein content of wheat. Field Crops Research, 226: 56-65, doi:or- g/10.1016/j.fcr.2018.07.010 [13] Dziura M., J. Gorzelany, D. Migut, N. Matłok, J. Belcar. 2017. Evaluation of Physicochemical Parameters of wheat Grain Supplied to the SR San Purchase in Głuchów in the years 2015-2016. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3(23): 14-18. [14] Figura M. 2015. Changes In the surface and the structure of sown crops and livestock In Poland In 2000-2010. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 2(80): 56-66. [15] Figura M. 2017. Zmiany w użytkowaniu ziarna zbóż na paszę w Polsce w latach 2008-2012 w porównaniu z sezonem 1999/2000. Wydawca: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu, 1:56-65. [16] Grabiński J, G. Hołubowicz-Kliza, F. Brzóska. 2007. Uprawa i wykorzystanie żyta ozimego. Instrukcja upowszechnieniowa IuNG-PIB Puławy, 138: 1-80. [in Polish] [17] Grużewska A. 2006. Effect of Price Change of Live Chickens and Feed on the Optimal Length of Broiler Chicken Growing in Low-Scale Production. Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2: 25-35. [18] GUS. 2017. Statistical yearbook of Agriculture. Warszawa. [accessed 24.04.2019] [19] GUS. 2018. Statistical yearbook of Agriculture. Warszawa. [accessed 21.05.2019] [20] Horn P. 2018. Some strategic aspects of animal protein production. Acta Agraria Debreceniensis, 150: 11-19, doi:org/10.34101/actaagrar/150/1698. [21] Jaśkiewicz B. 2017. Factors shaping the feed value of triticale grain. Pasze Przemysłowe, 2: 65-76. [22] Jaśkiewicz B., A. Sułek. 2017. Directions of changes of grains production in Poland. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19(1): 66-73 doi:10.5604/01.3001.0009.8340. [23] Jaśkiewicz B., A. Sułek. 2018. Economic evaluation of Production Technology of Winter Triticale At Different Level of Intensity. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 20(5): 69-73, doi: 10.5604/01.3001.0012.6683. [24] Józefiak D., A. Rutkowski, B. B. Jensen, R. M. Engberg. 2007. Effect of dietary inclusion of triticale, rye and wheat and xylanase supplementation on growth performance of broiler chickens and fermentation in the gastrointestinal tract. Anim. Feed Science and Technology. 132: 79-93, or- g/10.1016/j.anifeedsci.2006.03.011. [25] Kłopotek E. 2018. Influence of the physical form of oat grain on the fattening results and carcass quality of White Kołuda geese. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 14(1): 23-36. [26] Kłopotek E., F. Brzóska. 2018. Production, chemical composition and nutritive value of oat grain fed to fattening geese. Wiadomości Zootechniczne, R. LVI, 4: 178-187. [27] Kobylyanskij V. D., O. V. Solodukhina, I. V. Lunegova, S. P. Novikova, O. P. Farm, T. Region, V. I. Makarov. 2017. Rye breeding for low-pentosans and possibility of its use in animal feeding. Proceedings on Applied Botany, Genetics and Breeding, 1(178):31-40. [28] Kokoszyński D., M. Kotowicz, D. Piwczyński, Z. Bernacki, Z. Podkówka, P. Dorszewski, M. Saleh. 2018. Effects of feeding whole-grain triticale and sex on carcass and meat characteristics of common pheasants. Italian Journal of Animal Science, 17(4), 1083-1093, do- i:org/10.1080/1828051X.2018.1443028 [29] Kopiński J. 2016. The changes in the polish economy of feed production in the period of 2004– 2014. Polish Journal of Agronomy, 26: 44-55. [in Polish summary in english] [30] Koreleski J. 1992. żywienie drobiu w warunkach zmniejszonej produkcji zbóż na skutek suszy. Polskie Drobiarstwo, 2:24-25. [31] Lamp A. E., A. M. Evans, J. S. Moritz. 2015. The effects of pelleting and glucanase supplementation in hulled barley based diets on feed manufacture, broiler performance, and digesta viscosity. Journal of Applied Poultry Research, 24(3): 295-303, doi:org/10.3382/japr/pfv028 [32] L?zaro R., M. Garcia, P. Medel, G. G. Mateos. 2003. Influence of enzymes on performance and digestive parameters of broilers fed rye-based diets. Poultry Science, 82: 132-140, doi:org/10.1093/ ps/82.1.132 [33] Leszczyńska D. 2015. Regional differentiation of barley production in Poland. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(6): 151-156. [34] Matyka S., J. Rubaj. 2004. Wpływ zastosowania kompleksu enzymatycznego na wartość energetyczną pszenżyta w mieszankach dla kurcząt brojlerów. Roczniki Naukowe Zootechniki, 20: 213–217. [35] McNab J.M. 1991. Factors affecting the nutritive value of wheat for poultry. HGCA; London: Project Report No. 43. [36] Michalak M., E. Makarska, A. Lipiec, M. Wesołowska-Trojanowska. 2003. The effect of the system of spring barley cultivation on the percentage changes of crude fibre fraction. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 228: 95-103. [37] Mierzejewski M., M. Lampart. 2018. Analysis of Business Cycles in the Breeding of Pigs, Cattle and Poultry and their Relationship to the Causality of Wheat and Rye Cultivation in Poland. Problems of World Agriculture, 18(2): 218-227, doi: 10.22630/PRS.2018.18.2.49 [38] Mroczek J. 2017. Przemysł mięsny i drobiarski w :Przetwórstwo produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce w latach 2010-2016. Instytut ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. [39] Mroczek R. 2018. Red and poultry meat industry. Development, challenges and hazards. Przemysł Spożywczy, 72 (3): 2-7, doi: 10.15199/65.2018.3.1. [40] Muszyński S., S. Świątkiewicz, A. Arczewska-Włosek, P. Dobrowolski, J. L. Valverde Piedra, M. B. Arciszewski, A. Tomczyk-Warunek. 2019. Analysis of mechanical properties of bones and tendons shows that modern hybrid rye can be introduced to corn-wheat based diet in broiler chickens as an alternative energy source irrespective of xylanase supplementation. Poultry Science, pez323, doi:org/10.3382/ps/pez323 [41] Noworolnik K., B. Jaśkiewicz. 2018. Influence of various soil conditions on yielding of winter triticale cultivars. Fragmenta Agronomica, 35(1): 62-71. [42] Osek M., A. Milczarek, A. Janocha, Z. Turyk. 2006. Jakość mięsa kurcząt brojlerów żywionych mieszankami z olejem lnianym i różnym dodatkiem witaminy e. Rocz. Inst. Przem. Mięsnego i Tłuszczowego. T. XLIVII: 207-215. [43] Pasińska D. 2015. Trends in polish international trade in live poultry. Competitiveness of Agro-Food and Environmental Economy, 13:44-54. [44] Pasińska D. 2018. Polish Foreign Trade in Chicken Products from 2012-2017. Problemy Rolnictwa Światowego, 18(4): 38–49, doi: 10.22630/ PRS.2018.18.4.95. [45] Perera W. N. U., M. R. Abdollahi, V. Ravindran, F. Zaefarian, T. J. Wester, G. Ravindran. 2019. Nutritional evaluation of two barley cultivars, without and with carbohydrase supplementation, for broilers: Metabolisable energy and standardised amino acid digestibility. British Poultry Science, doi: 10.1080/00071668.2019.1605151 [46] Piwowar A. 2013. Feed industrial market in the years 2005-2011. Journal of Agribusiness and Rural Development. 3(29): 111-119. [in Polish summary in english] [47] Podolska G. 2008. Effect of nitrogen fertilization doses and way of its application on yield and technological quality of winter wheat cultivars grain. Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 7(1): 57-65. [48] Pranczk C., I. Kosieradzka. 1997. Wyniki produkcyjne kurcząt brojlerów żywionych mieszanką zawierającą owies nagi i dodatek enzymów. Zeszyty Naukowe. Przegląd Hodowlany, 32: 340-341. [49] Ravindran V. 2013. Poultry feed Availability and Nutrition in Developing Countries. Poultry Development Review: 60-63, FAO. [50] Rybka K., Z. Nita. 2015. Nowoczesne fenotypy zbóż dla areałów zagrożonych suszą. Biuletyn IHAR nr 273:55-72. [51] Saki A. A. 2005. Effect of wheat and barley viscosity on broiler performance In Hamadan Province. International Journal of Poultry Science. 4: 7-10. [52] Serbester U. 2013. Determination of boron level in feeds used in cattle nutrition in regions of central Anatolia and mediterranean of Turkey. Kahramanmaraş Sütçü Imam Üniversitesi Doga Bilimleri Dergisi, 16(4): 25-27. [53] Siegert W., J. Boguhn, H. P. Maurer, J. Weiss, T. Zuber, J. Möhring, M. Rodehutscord. 2017. Effect of nitrogen fertilisation on the amino acid digestibility of different triticale genotypes in caecectomised laying hens. Journal of the Science of Food and Agriculture, 97(1): 144-150, doi: org/10.1002/jsfa.7701. [54] Silva S. S. P., R. R. Smithard. 2002. Effect of enzyme supplementation of a rye-based diet on xylanase activity in the small intestine of broilers, on intestinal crypt proliferation and nutrient digestibility and growth performance of the birds. British Poultry Science, 2 (43): 274-282, doi:o rg/10.1080/00071660120121508. [55] Skarżyńska A., ł. Pietrych. 2018. Projection of Profitability of Cereal Crops in Poland in 2022 against the Forecast of Cereal Production in the European Union in 2030. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, 18 (1): 224-234, doi: 0.22630/PRS.2018.18.1.21 [56] Smulikowska S., A. Rutkowski. 2018. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN. [57] Stankiewicz C. 2005. Effect of the sowing density and herbicides on the composition of amino acids and biological value of spring triticale protein. Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 4(1): 127-139. [58] Sułek A., B. Jaśkiewicz. 2015. Regional diversity of wheat production in Poland. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(4): 308-313. [59] Sułek A. 2017. Economic evaluation of winter wheat production from different utility groups depending on the intensity of technology. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19(2): 226-231. doi: 10.5604/01.3001.0010.1195. [60] Syp A. 2015. Projected changes in grain maize yields in Poland and European Union in 2030. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(3): 373-378. [61] Trajer M., J. Kossakowska, M. Włodarczyk. 2013. Poziom i struktura zużycia zbóż w Polsce. Biuletyn Informacyjny ARR, 4: 14-21. [62] Urban S. 2015. Changes on the concentrate feedstuff production in Poland. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(5): 307-311. [63] Utnik-Banaś K., J. Krawczyk. 2016. Poultry production in aspect of bioeconomy basic principles. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18(2): 278-283. [64] Utnik-Banaś K., J. Żmija. 2016. Influence of Chosen Factors on Broiler Livestock Price in 1995-2015. Problemy Rolnictwa Światowego, 2(16): 344-352. [65] Utnik-Banaś K. 2018. The Dynamics of World Production of Poultry Meat from 1965-2016. Problemy Rolnictwa Światowego, 4(18): 473-480, doi: 10.22630/PRS.2018.18.4.135. [66] Yin D., X. yin, X. Wang, Z. Lei, M. Wang, Y. Guo, J. Yuan. 2018. Supplementation of amylase combined with glucoamylase or protease changes intestinal microbiota diversity and benefits for broilers fed a diet of newly harvested corn. Journal of Animal Science and Biotechnology, 81: 9-24, doi:10.1186/s40104-018-0238-0 [67] Yin Y., S. K. Baidoo, J. L. L. Boychuk, H. H. Simmins. 2001. Performance and carcass characteristics of growing pigs and broilers fed dietst containing micronized barley, ground barley, wheat and maize. Journal of. Scicienc Food Agriculture, 81: 1487-1497, doi: org/10.1002/jsfa.964 [68] Zarghi H., A. Golian. 2009. Effect of triticale replacement and enzyme supplementation on performance and blood chemistry of broiler chickens. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8 (7): 1316–1321. [69] Zuber T., T. Miedaner, P. Rosenfelder, M. Rodehutscord. 2016. Amino acid digestibility of different rye genotypes in caecectomised laying hens. Archives of Animal Nutrition, 70(6): 470-487, doi:org/10.1080/1745039X.2016.1226035
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-5 , nr katalogowy 128437
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2020-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH