Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8
Bóbr - nietypowe źródło mięsa
Beaver - untypical source of meat
10.15199/2.2019.8.2
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 121731
10.15199/2.2019.8.2
Streszczenie
Bóbr – (Castor fiber) jest największym przedstawicielem rodziny gryzoni. W świetle obowiązujących przepisów prawnych w Polsce gatunek ten jest zaliczany do zwierząt objętych częściową ochroną. System prawny precyzuje sposoby pozyskiwania bobrów. Ze względu na dobrą jakość tuszy i mięsa zwierzęta te, po restytucji, mogą być wykorzystane do celów użytkowych. Bobry charakteryzują się zadowalającą wydajnością rzeźną (54,5%) i bardzo dużym udziałem mięsa w tuszy (73%). Mięso bobrowe wyróżnia się dużą zawartością białka (od 21% do 22,8%), typową dla mięsa zwierząt łownych. Na uwagę zasługuje mały udział kolagenu w ogólnej ilości białek (ok. 4%). Tłuszcz mięśniowy odznacza się dużym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (16,51%). Surowiec ten charakteryzuje się dużą zawartością składników mineralnych, wśród nich żelaza.
Abstract
Beaver – (Castor fiber) is the largest representative of the rodent family. In the light of the applicable legal regulations in Poland, this species belongs to animals that are partially protected. The legal system specifies the methods of obtaining beavers. Due to the good quality of carcass and meat, these animals, after restitution, can be used for utility purposes. Beavers are characterized by satisfactory slaughtering efficiency (54.5%) and a very large share of meat in the carcass (73%). Beaver meat is characterized by a high content of protein (from 21% to 22.8%), typical for game meat. Noteworthy is the low proportion of collagen in the total amount of proteins (about 4%). Muscle fat is characterized by a high proportion of polyunsaturated acids (16.51%). This raw material is characterized by a high content of minerals, including iron.
Słowa kluczowe
bóbr
wydajność rzeźna
skład tkankowy tuszy
skład chemiczny mięsa
Keywords
beaver
slaughter value
tissue composition
chemical composition
Bibliografia
[1] Dzierżyńska-Cybulko B., B. Fruziński. 1997. Dziczyzna jako źródło żywności. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Poznań. [2] Podstawy łowiectwa. Podręcznik dla nowo wstępujących do PZŁ. pod red. Biały K. 1994. Wydawnictwo Łowiec Polski, Warszawa. [3] Janiszewski P., W. Misiukiewicz. 2012. Bóbr europejski Castor fiber. BTL Works, Warszawa. [4] Bereszyński A., E. Homan. 2007. Występowanie bobra europejskiego (Castor fiber Linnaeus, 1758) w Poznaniu. Nauka Przyroda Technologie, 1, 2, #38, 1-43. [5] Korzeniowski W., A. Kwiatkowska, B. Jankowska, T. Żmijewski. 2002a. Wpływ masy i płci bobrów na ilość i jakość uzyskanego z nich mięsa. Technologia Alimentaria, 1 (1), 75-83. [6] Korzeniowski W., T. Żmijewski., B. Jankowska, A. Kwiatkowska. 2002b. Ocena wartości użytkowej bobrów z hodowli fermowej. Technologia Alimentaria, 1 (1), 67-73. [7] Główny Urząd Statystyczny. 2017. Mały Rocznik Statystyczny Polski. Warszawa. [8] Wieteska S. 2012. Zagrożenia spowodowane przez niektóre zwierzęta dzikie, gady, owady w polskim obszarze terytorialnym. Acta Universitatis Lodziensis, Folia Oeconomica, 274, 141-152. [9] Dyrektywa Rady 92/43/EWG z dnia 21 maja 1992 r. w sprawie ochrony siedlisk przyrodniczych oraz dzikiej fauny i flory (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 15/t. 2). [10] Bóbr europejski zwierzęciem chronionym, ale... 2016. Wielkopolska Izba Rolnicza - serwis informacyjny, 4. [11] Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz. U. 2016 poz. 2183). [12] Nowak D. 2008. Mięso zwierząt egzotycznych, nietypowe źródło białka. Przemysł Spożywczy, 3, 17-20. [13] Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (Dz. U. 2004 Nr 92 poz. 880). [14] Rudy M., M. Zin, R. Stanisławczyk. 2008. Wartość odżywcza i skład chemiczny mięsa wybranych gatunków zwierząt i karpi. Towaroznawstwo i higiena produktów rolno-spożywczych. Monografie nr 26, Wydawnictwo Amal Serwis, Warszawa, 53-62
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121731 "Bóbr - nietypowe źródło m..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2019-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH