Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 12
Żywność tradycyjna klasy premium na święta Bożego Narodzenia
Traditional Premium Food for Christmas
Tomasz Krzywiński
Grzegorz Tokarczyk
Sylwia Przybylska
nr katalogowy: 111085
Streszczenie
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. To czas odpoczynku, relaksu, a przede wszystkim spotkań z rodziną i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Na te szczególne dni przygotowujemy wyjątkowe dania, którymi będziemy mogli sprawić kulinarną przyjemność sobie i swoim bliskim. Oprócz świątecznych potraw z ryb nie może zabraknąć wysokogatunkowych wędlin przeznaczonych wyłącznie na tę okazję. Miło jest postawić na bożonarodzeniowym stole szynki, kiełbasy czy wędzonki, których smak i aromat pamiętamy z dzieciństwa. Ich swojski, a zarazem wyszukany smak będzie z pewnością doceniony przez współbiesiadników.
Abstract
Christmas is coming soon. It is time to rest, relax and most of all to meet with family and feasting at table. On these special days we prepare unique dishes, that we will be able to make culinary pleasure for ourselves and our loved ones. Besides Christmas fish dishes, you can’t forget about high quality cold cuts made exclusively for this occasion. It is nice to put hams,sausages or smoked meats on a Christmas table, the taste and aroma of which we remember from our childhood. Their homely and sophisticated taste will surely be appreciated by family and guests.
Słowa kluczowe
święta Bożego Narodzenia
karp
wędliny premium
gęsina
wartość odżywcza drobiu
Keywords
Christmas
carp
premium meats
goose
nutritional value of poultry
Bibliografia
[1] Anonim. 2004. „Kumpiak – regionalny przysmak, oferta Zakładów Mięsnych w Białymstoku”. Gospodarka Mięsna (12) : 69. [2] Anonim. 2005. „Pasturma – powrót legendy”. Gospodarka Mięsna (3) : 49. [3] Anonim. 2006. „Wędliny”. Hurt & Detal 7 (9) : 14. [4] Bortnowska G. 2000. „Egzotyczny jesiotr na współczesnym stole”. Magazyn Przemysłu Rybnego 4 (16) : 28, 60. [5] Bortnowska G. 2001. Ryby słodkowodne w kuchni staropolskiej i regionalnej. W Receptury domowe potraw z ryb słodkowodnych. Materiały z kursów szkoleniowych organizowanych przez Fundusz Współpracy ds. Rozwoju Wsi, Program „Agrolinia 2000”, 28-33. Słupsk: Zakład poligraficzny Grawipol, [6] Krzywiński T., G. Tokarczyk. 2015. „Gęsina – siła i mądrość tradycji. Cz. 1”. Przemysł Spożywczy 69 (12) : 20-23. [7] Krzywiński T., G. Tokarczyk. 2016. „Gęsina – siła i mądrość tradycji. Cz. 2”. Przemysł Spożywczy 70 (1) : 27-29. [8] Kuchowicz Z. 1975. Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku. Wydawnictwo Łódzkie. [9] Masal T. 2009. „Wędliny z wyższej półki”. Hurt & Detal 12 (46) : 28-33. [10] Sendal K. 2008. „Wędliny na świąteczny stół”. Hurt & Detal 11 (33) : 26-27. [11] Sylwiak A. 2007. „Wędliny – segment Premium”. Hurt & Detal 12 (22) : 20-21. [12] Sylwiak A. 2007. „Wędliny na świąteczny stół”. Hurt & Detal 11 (21) : 34-35. [13] Szczypka J. 1980. Kalendarz Polski. Warszawa: Instytut Wydawniczy PAX. [14] Śleżańska M. 1932. Kucharz polski. 635 praktycznych przepisów smacznych, tanich, wystawnych obiadów. Wydanie ósme poprawione i powiększone. Katowice: Księgarnia J. Leitgebera i S-ka. [15] www.biznes.newseria.pl/news/polacy_jedza_coraz,p238461011 [16] www.karpmilicki.pl/index.php?dzial=5&kat=10 [17] www.kulinaria.trojmiasto.pl/Perliczka-szlachecki-przysmak-n57082.html [18] www.trzyznakismaku.pl/produkty/karp-zatorski [19] www.zagrodowy.pl [20] Zin J. 2005. „Szanse dla regionalnych i tradycyjnych przetworów mięsnych”. Gospodarka Mięsna (11) : 26-28.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111085 "Żywność tradycyjna klasy ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH