Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 10
Listeria monocytogenes wyzwaniem dla przemysłu spożywczego - jak radzić sobie z trwałym zagrożeniem mikrobiologicznym w środowisku przetwarzania i/lub produkcji żywności?
Listeria monocytogenes a challenge for the food industry - how to deal with a persistent microbiological hazards in the food processing and/or production environment?
10.15199/65.2024.10.1
Anna NIEPSUJ-WÓJKOWSKA
nr katalogowy: 150981
10.15199/65.2024.10.1
Streszczenie
Zakażenia wywołane przez Listeria monocytogenes w obrębie łańcucha żywnościowego są poważnym zagrożeniem dla zdrowia konsumentów. Mamy coraz więcej dowodów, coraz więcej opinii naukowców na utrzymywanie się Listeria monocytogenes w środowisku przetwarzania i/lub produkcji żywności przez miesiące, a nawet lata. Jest to ważny czynnik w przenoszeniu patogenu przez żywność i główna przyczyna wielu epidemii listeriozy. W związku z tym, że czas inkubacji w przypadku inwazyjnej postaci listeriozy jest długi i wynosi nawet kilka tygodni, zazwyczaj trudno jest ustalić powiązanie pomiędzy przypadkami i dotrzeć do źródła, co więcej zidentyfikować nośnik zakażenia. Jednocześnie nie można wykluczyć nowych przypadków zachorowań, dopóki nie zostanie zidentyfikowane miejsce zakażenia.
Abstract
Infections caused by Listeria monocytogenes in the food chain are a serious threat to consumer health. We have more and more evidence, more and more scientific opinions on the persistence of Listeria monocytogenes in the food processing and/or production environment for months or even years. This is an important factor in the transmission of the pathogen through food and the main cause of many listeriosis epidemics [6]. Due to the fact that the incubation time in the case of invasive listeriosis is long and can even last several weeks, it is usually difficult to establish a link between cases and to reach the source, what is more, to identify the carrier of infection [6, 17]. At the same time, new cases of disease cannot be ruled out until the site of infection is identified [6].
Słowa kluczowe
Listeria monocytogenes
listerioza
trwałe zagrożenia mikrobiologiczne
monitoring środowiska
Keywords
Listeria monocytogenes
listeriosis
persistent microbiological hazards
environmental monitoring
Bibliografia
[1] Brussels, XXX SANTE/10580/2021 for feedback (POOL/G5/2021/10580/10580-EN.docx) […](2024) XXX draft COMMISSION REGULATION (EU) …/… of XXX amending Regulation (EC) No 2073/2005 as regards Listeria monocytogenes. EUR-Lex – Ares(2024)2627325 – P L – E UR-Lex (europa.eu) [2] Brussels, XXX SANTE/10580/2021 ANNEX for feedback (POOL/G5/2021/10580/10580-EN ANNEX. docx) […](2024) XXX draft ANNEX to the COMMISSION REGULATION (EU) …/… of XXX amending Regulation (EC) No 2073/2005 as regards Listeria monocytogenes. EUR-Lex – Ares(2024)2627325 – PL – E UR-Lex (europa.eu) [3] Brouillette R. 2018. The Importance of Hygienic Zoning to Prevent Product Contamination. Food Safety Magazine, June 20. https://www.food-safety.com/articles/5848-the-importance-of-hygienic-zoning -to-prevent-product-contamination [4] de Noordhout Ch. M., B. Devleesschauwer, F. J. Angulo, G. Verbeke, J. Haagsma, M. Kirk, A. Havelaar, N. Speybroeck. 2014. The global burden of listeriosis: a systematic review and meta-analysis. Europe PMC Funders Group Author Manuscript 14(11):1073-1082. DOI:10.1016/S1473-3099(14)70870-9. [5] D ecker S. 2017. A comprehensive environmental monitoring program can mitigate your recall risk. Food Safety Magazine, October 11. https://www.food-safety.com/articles/60-a-comprehensiveenvironmental- monitoring-program-can-mitigate-your-recall-risk [6] E FSA Panel on Biological Hazards (BIO HAZ); Koutsoumanis K., A. Allende, D. Bolton, S. Bover-Cid, M. Chemaly, A. De Cesare, L. Herman, F. Hilbert, R. Lindqvist, M. Nauta, R. Nonno, L. Peixe, G. Ru, M. Simmons, P. Skandamis, E. Suffredini, E. Fox, R. B. Gosling, B. M. Gil, T. Møretrø, B. Stessl, M. T. da Silva Felício, W. Messens, A. C. Simon, A. Alvarez-Ordóñez. 2014. “Persistence of microbiological hazards in food and feedproduction and processing environments”. EFSA Journal 2024;22:e8521. DOI: 10.2903/j. efsa.2024.8521. [7] E nvironmental Monitoring Handbook for the Food and Beverage Industries 1st Edition, 3M & Cornell University. [8] E URL Lm TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT on sampling the food processing area and equipment for the detection of Listeria monocytogenes, Version 4, 3 October 2023 [9] FAO and WHO. 2022. Listeria monocytogenes in ready-to-eat (RTE) foods: attribution, characterization and monitoring – M eeting report. Microbiological Risk Assessment Series No. 38. Rome. https://doi. org/10.4060/cc2400en [10] Grassmann D. 2019. Hygienic Zoning in Food Manufacturing Factories. Food Safety Magazine October 17 https://www.food-safety.com/articles/6361-hygienic-zoning-in-food-manufacturing-factories [11] Hamlett J. 2022. Determining sanitation effectiveness with a robust environmental monitoring Program”. Food Safety Magazine, December 11. https://www.food-safety.com/articles/8203-determiningsanitation- effectiveness-with-a-robust-environmental-monitoring-program [12] Holah J. 2012. Identifying and controlling microbiological cross-contamination. Food Safety Magazine, February 1. https://www.food-safety.com/articles/3801-identifying-and-controlling-microbiologicalcross- contamination [13] Jemmi T., R. Stephan. 2006. Listeria monocytogenes: food-borne pathogen and hygiene indicator. Revue Scientifique et Technique (International Office of Epizootics), 25(2):571-580. DOI:10.20506/ RST.25.2.1681 [14] K omunikaty Instytucji, Organów i Jednostek Organizacyjnych Unii Europejskiej; Komisja Europejska; Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących programy warunków wstępnych i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniając ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych (2016/C 278/01) [15] Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska. 2008. Mikrobiologia techniczna Tom 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Warszawa: Wydawnictwo PWN. [16] Liu D., M.L. Lawrence, A. J. Ainsworth, F. W. Austin. 2005. Comparative assessment of acid, alkali, and salt tolerance in Listeria monocytogenes virulent and avirulent strains. FEMS Microbiology Letters 243: 373-378. DOI:10.1016/j.femsle.2004.12.025 [17] Listeria monocytogenes story map (arcgis.com) Last updated on 12.12.2023 [18] M olenda J. 2010. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [19] PN -EN ISO 11290-1:2017-07, Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. – Część 1: Metoda wykrywania [20] PN -EN ISO 18593:2018-08, Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalne metody pobierania próbek z powierzchni [21] RASFF Window – Search (europa.eu) [dostęp:18.09.2024] [22] R ozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. U. UE L 338/1 z 22.12.2005) z późniejszymi zmianami. [23] The European Union One Health 2020 Zoonoses Report. EFSA Journal. 2021;19(12):6971. DOI:10.2903/j. efsa.2021.6971 [24] The European Union One Health 2021 Zoonoses Report. EFSA Journal. 2022;20(12):7666. DOI:10.2903/j. efsa.2022.7666 [25] The European Union One Health 2022 Zoonoses Report. EFSA Journal. 2023;21:e8442. DOI:10.2903/j. efsa.2023.8442 [26] Z achorowania na wybrane choroby zakaźne w P olsce od 1 stycznia do 31 grudnia 2022 r. oraz w porównywalnym okresie 2021 r. Liczba zachorowań I zapadalność na 100 tys. Ludności. Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych INadzoru NIZP PZ H-PIB Departament Przeciwepidemiczny i O chrony Sanitarnej Granic GIS
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH