Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 4
Zastosowanie kwiatów jadalnych o różnym zabarwieniu do produkcji innowacyjnych wyrobów ciastkarskich
Application of edible flowers of different colors in the production of innovative pastry products
10.15199/61.2024.4.5
Beata Chmielewska
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 149826
10.15199/61.2024.4.5
Streszczenie
Celem pracy była ocena wpływu dodatku suszonych kwiatów jadalnych o intensywnym zabarwieniu pomarańczowym, czerwonym i niebieskim na cechy jakościowe wyrobów ciastkarskich. Do ciastek kruchych i biszkoptowych wprowadzono 2% dodatek kwiatów, a następnie uzyskane produkty badano pod względem barwy (instrumentalnie) oraz cech organoleptycznych (skala 5-cio punktowa). Z badań wynika, że otrzymane ciastka kruche cechują się mniej intensywną barwą w porównaniu do ciastek biszkoptowych, jednakże jest ona bardziej akceptowalna przez konsumentów. Zaobserwowano również, że dodatek kwiatów suszonych do ciastek biszkoptowych wpływa negatywnie na odbiór ich tekstury, jak również następuje zmiana odcienia barwy, niekiedy odmienna niż barwa dodanych kwiatów. Za najlepszy dodatek do wyrobów ciastkarskich uznano kwiaty o zabarwieniu pomarańczowym.
Abstract
The purpose of this study was to evaluate the effect of the addition of dried edible flowers of intense orange, red, blue and purple color on the quality char acteristics of pastry products. A 2% addition of flowers was introduced into shortcakes and sponge cakes, and then the obtained products were tested for color (instrumentally) and organoleptic characteristics (5-point scale). The study shows that the obtained shortcakes are characterized by a less intense color compared to sponge cakes, however, it is more acceptable to consumers. It was also observed that the addition of dried flowers to sponge cakes neg atively affects the perception of their texture, as well as there is a change in the hue of the color, sometimes different from the color of the added flowers. Orange-colored flowers are considered the best addition to cookie products.
Słowa kluczowe
suszone kwiaty jadalne
ciastka kruche
ciastka biszkoptowe
cyfrowa analiza barwy
cechy organoleptyczne
Keywords
dried edible flowers
shortbread cookies
sponge cookies
digital color analysis
organoleptic characteristics
Bibliografia
[1] Ab Rashid S., W. yenn Tong, C. Ring Le ong, N.M.A. Ghazali, M.A. Taher, N. Ah mad, W.e. Tan, S.h. Teo. 2020. Anthocy anin microcapsule from Clitoria ternatea: potential bio-preservative and blue col orant for baked food products. Arabi an Journal for Science and Engineering 46:65-72. [2] Białek M., J. Rutkowska. 2013. Potencjalne wykorzystanie prozdrowotnych surowców roślinnych do zwiększania wartości od żywczej wyrobów ciastkarskich. Episteme 21:187-206. [3] Bołonkowska O., A. Pietrosiuk, K. Sykłow ska-Baranek. 2011. Roślinne związki barw ne i ich właściwości biologiczne oraz moż liwości wytwarzania w kulturach in vitro. Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego WUM 1:1-27. [4] Caleja C., L. Barros, A.L. Antonio, N. Ca rocho, M. Oliveira, I.C.F.R. Ferreira. 2016. Fortification of yogurts with different anti oxidant preservatives: a comparative study between natural and synthetic additives. Food Chemistry 210:161-168. [5] Fernandes L., S. Casal, J.A. Pereira J.A., Sara iva J.A. Ramalhosa e. 2017. edible flowers: A review od the nutritional, antioxidant, antimicrobial properties and effects on human health. Journal of Food Composi tion and Analysis 60:38-50. [6] Fernandes L., e. Ramalhosa, J.A. Pereira, J.A. Saraiva, S. Casal. 2018. The unexplored potential of edible flowers lipids. Agricul ture 8(10):1-23. [7] Gerłowicz A., A. Marzec, h. Kowalska, e. Domian. 2018. Ocena wybranych wła ściwości fizycznych ciasta i ciastek biszkop towych z dodatkiem naturalnych koncen tratów barwiących. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 595:41-49. [8] Grzesiuk A., h. Dębski, M. horbowicz, M. Saniewski. 2007. Występowanie, bio synteza i akumulacja antocyjanów w rośli nach. Postępy Nauk Rolniczych 5:65-78. [9] Grzeszczuk M., A. Stefaniak, A. Pachlow ska. 2016. Biological value of various edi ble flower species. Acta Scientarium Polo norum Hortorum Cultus 15(2):109-119. [10] Kelley K.M., B.K. Behe, J.A. Biernbaum, K.L. Poff. 2001. Consumer preference for edible flower color, container size and price. Hort Science 36(4):801-804. [11] Kohajdová Z., J. Karovičová, M. Jurasová, K. Kukurová. 2011. effect of the addition of commercial apple fibre powder on the baking and sensory properties of cookies. Acta Chimica Slovaca 4(2):88-97. [12] Kołodziej B., K. Drożdżal. 2011. Właściwo ści przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu na turalnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4(77):36-44. [13] Kusińska e., A. Starek. 2011. Właściwości mechaniczne tekstury ciasta biszkop towo-tłuszczowego. Inżynieria Rolnicza 5(130):157-164. [14] Mikołajczak N., D. Sobiechowska, M. Tańs ka. 2020. edible flowers as a new source of natural antioxidants for oxidative protec tion of cold-pressed oils rich in omega-3 fatty acids. Food Research International 134, 109216. [15] Pastuszak W. 2000. Barwa w grafice kom puterowej. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. [16] Polska Norma, PN-A-74252:1998, Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Metody badań. [17] Rop O., J. Mlcek, T. Jurikova, J. Neugebauero va, J. Vabkowa. 2012. edible flowers – A new promising source of mineral elements in human nutrition. Molecules 17:6672- 6683. [18] Skrajda-Brdak M., G. Dąbrowski, I. Konop ka. 2020. edible flowers, a source of valu able phytonutrients ant their pro-healthy effects – A review. Trends in Food Science & Technology 103:179-199. [19] Szajdek A., J. Borowska. 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4(41):5-28. [20] Szakiel A. 2015. Roślinne substancje lotne – budowa, biosynteza i rola w oddziaływa niach środowiskowych. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 3(308):501-511. [21] Tańska M., B. Roszkowska, S. Czaplicki, e.J. Borowska, J. Bojarska, A. Dąbrowska. 2016. effect of fruit pomace addition on shortbread cookies to improve their phys ical and nutritional values. Plant Foods for Human Nutrition 71:307-313. [22] Uman M., S. Ahmad, A. Mehmood, M. Bilal, P.J. Patil, K. Akram, U. Farooq. 2020. effect of apple pomace on nutrition, rheology of dough and cookies quality. Journal of Food Science and Technology 57(10):3244-3251. [23] Wołosiak R., M. Piątek, M. Ciecierska, D. Der wiaka, B. Drużyńska, J. Kowalska, e. Majew ska. 2017. Właściwości przeciwutleniające ekstraktów związków fenolowych kwiatów jadalnych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 590:73-82. [24] Zalewski S. 2009. Podstawy technologii gastronomicznej. Wydawnictwo Nau kowo- -Techniczne, Warszawa. [25] Zamłyńska A., A. Przybylska. 2015. Spo soby ulepszania jakości wyrobów ciast karskich dodatkami prozdrowotnymi. Za gadnienia aktualne poruszane przez mło dych naukowców 4. Creativetime, Kraków, ISBN 978-83-63058-51-7, 100-101.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-4 , nr katalogowy 149826
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH