Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 3
Zastosowanie proszku z owadów jadalnych celem zwiększania wartości odżywczej produktów zbożowych
The possibilities of using edible insect powder to improve the nutritional value of cereals products
10.15199/61.2024.3.6
Radosław Bogusz
Małgorzata Latoszewska
Agata Marzec
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 148950
10.15199/61.2024.3.6
Streszczenie
Produkty na bazie zbóż, zwłaszcza pieczywo, są istotną częścią codziennej diety człowieka. Z tego powodu poszukiwane są rozwiązania prowadzące do zwiększenia różnorodności asortymentowej produktów, ale również poprawy ich wartości żywieniowej. W tym celu można zastosować dodatek owadów w formie sproszkowanej. Literatura wskazuje, że zastosowanie owadów do produktów na bazie zbóż poprawia wartość odżywczą zwiększając zawartość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Jednak dodatek sproszkowanych owadów w zbyt dużej ilości (powyżej 10%) skutkuje ciemną barwą produktów zbożowych, a także gorszymi właściwościami teksturalnymi oraz obniżoną akceptowalnością przez konsumentów
Abstract
Cereal-based products, especially bread, are an important part of people’s daily diets. For this reason, solutions aimed at increasing the diversity of product assortments and improving their nutritional value are being sought. To achieve this, insect additives in powdered form can be applied. Literature indicates that the use of insects in cereal-based products enhances their nutritional value by increasing protein content, unsaturated fatty acids, and dietary fiber. However, adding powdered insects in excessive amounts (above 10%) results in darkening the color of cereal products, as well as poorer textural properties and reduced consumer acceptability
Słowa kluczowe
owady jadalne
produkty na bazie zbóż
wzbogacanie żywności
wartość odżywcza
Keywords
edible insects
cereal-based products
food fortification
nutritional value
Bibliografia
[1] Azzollini D., A. Derossi, V. Fogliano, V. Lakemond, C. Severini 2018. Effects of formulation and process conditions on microstructure, texture and digestibility of extruded insect-riched snacks. Innovative Food Science and Emerging Technologies 45: 344–353. [2] Çabuk B. 2021. Influence of grasshopper (Locusta migratoria) and mealworm (Tenebrio molitor) powders on the quality characteristics of protein rich muffins, nutritional, physicochemical, textural and sensory aspects. Journal of Food Measurement and Characterization 15: 3862–3872. [3] Çabuk B., B. Yılmaz 2020. Fortification of traditional egg pasta (erişte) with edible insects, nutritional quality, cooking properties and sensory characteristics evaluation. Journal of Food Science and Technology 57: 2750–2757. [4] Duda A., J. Adamczak, P. Chełmińska, J. Juszkiewicz, P. Kowalczewski. 2019. Quality and nutritional/textural properties of durum wheat pasta enriched with cricket powder. Foods 8(2): 46. [5] Gantner M., K. Król, A. Piotrowska, B. Sionek, A. Sadowska, K. Kulik, M. Wiącek 2022. Adding mealworm (Tenebrio molitor L.) powder to wheat bread: Effects on physicochemical, sensory and microbiological qualities of the end-product. Molecules 27(19): 6155. [6] García-Segovia P., M. Igual, A.T. Noguerol, J. Martínez-Monzó 2020. Use of insects and pea powder as alternative protein and mineral sources in extruded snacks. European Food Research and Technology 246: 703–712. [7] González C.M., R. Garzón, C.M. Rosell 2019. A comparison study of H. Illucens, A. domestica and T. molitor flours. Innovative Food Science & Emerging Technologies 51: 205–210. [8] Internet 1. https://foodfakty.pl/owady-wunijnym-wykazie-nowej-zywnoscinadchodzi-rewolucja-w-branzy-spozywczej dostęp: 13.05.2024. [9] Kowalczewski P.Ł., M. Gumienna, I. Rybicka, B. Górna, P. Sarbak, K. Dziedzic, D. Kmiecik 2021. Nutritional value and biological activity of gluten-free bread enriched with cricket powder. Molecules 26(4): 1184. [10] Kowalski S., A. Mikulec, B. Mickowska, M. Skotnicka, A. Mazurek 2022. Wheat bread supplementation with various edible insect flours. Influence of chemical composition on nutritional and technological aspects. LWT-Food Science And Technology 159: 113220. [11] Osimani A., V. Milanović, F. Cardinali, A. Roncolini, C. Garofalo, F. Clementi, M. Pasquini, M. Mozzon, R. Foligni, N. Raffaelli, F. Zamporlini, L. Aquilanti 2018. Bread enriched with cricket powder (Acheta domesticus): A technological, microbiological and nutritional evaluation. Innovative Food Science & Emerging Technologies 48: 150–163. [12] Roncolini A., V. Milanović, F. Cardinali, A. Osimani, C. Garofalo, R. Sabbatini, F. Clementi, M. Pasquini, M. Mozzon, R. Foligni, N. Raffaelli, F. Zamporlini, G. Minazzato, M.F. Trombetta, A. Van Buitenen, L. Van Campenhout, L. Aquilanti 2019. Protein fortification with mealworm (Tenebrio molitor L.) powder: Effect on textural, microbiological, nutritional and sensory features of bread. PLoS One 14(2): 0211747. [13] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/169 z dnia 8 lutego 2022 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek mrożonej, suszonej i sproszkowanej postaci mącznika młynarka (larw Tenebrio molitor) jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470. [14] Severini C., D. Azzollini, M. Albenzio, A. Derossi 2018. On printability, quality and nutritional properties of 3D printed cereal based snacks enriched with edible insects. Food Research International 106: 666–676. [15] Smarzyński K., P. Sarbak, P.Ł. Kowalczewski, M.B. Różańska, I. Rybicka, K. Polanowska, M. Fedko, D. Kmiecik, Ł. Masewicz, M. Nowicki, J. Lewandowicz, P. Jeżowski, M. Kačániová, M. Ślachciński, T. Piechota, H.M. Baranowska 2021. Low-field NMR study of shortcake biscuits with cricket powder, and their nutritional and physical characteristics. Molecules 26(17): 5417. [16] Sriprablom J., S. Kitthawee, M. Suphantharika 2022. Functional and physicochemical properties of cookies enriched with edible insect (Tenebrio molitor and Zophobas atratus) powders. Journal of Food Measurement & Characterization 16(3): 2181–2190. [17] Szulc K. 2023. Edible insects: A study of the availability of insect-based food in Poland. Sustainability 15(20): 14964. [18] Tzompa-Sosa D.A., K. Dewettinck, X. Gellynck, J.J. Schouteten 2021. Replacing vegetable oil by insect oil in food products, Effect of deodorization on the sensory evaluation. Food Research International 141: 110140. [19] Zielińska E., U. Pankiewicz, M. Sujka 2021. Nutritional, physiochemical, and biological value of muffins enriched with edible insects flour. Antioxidants 10(7): 1122. [20] Zielińska E., U. Pankiewicz 2020. Nutritional, physiochemical, and antioxidative characteristics of shortcake biscuits enriched with Tenebrio molitor flour. Molecules 25(23): 5629.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-3 , nr katalogowy 148950
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH