Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 9
Walory zdrowotne gorzkiej czekolady i kakao
Health Benefits of Dark Chocolate and Cocoa
10.15199/65.2023.9.6
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 145292
10.15199/65.2023.9.6
Streszczenie
Kakao igorzka czekolada to produkty zaliczane do superfoods, które wykazują szeroki, pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Za sprawą obecnych w nich flawanoli iflawonoli, regularne ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Włączenie do diety kakao igorzkiej czekolady poprawia funkcjonowanie układu krążenia, reguluje gospodarkę węglowodanową, zmniejsza ryzyko depresji, pomaga zredukować stan zapalny, a także poprawia funkcje poznawcze. Z uwagi na niewiele działań niepożądanych związanych ze spożywaniem kakao igorzkiej czekolady, produkty te można uznać za ważny element zwyczajowej diety
Abstract
Cocoa and dark chocolate are products categorized as superfoods, which show wide-ranging positive impact on human health. Due to the flavanols and flavonols present in them, their regular consumption is associated with anumber of health benefits. Including cocoa and dark chocolate in the diet improves the functioning of cardiovascular, regulates carbohydrate metabolism, reduces the risk of depression, helps reduce inflammation, and improves cognitive function. Given the few side effects associated with the consumption of cocoa and dark chocolate, these products can be considered an important part of ahabitual diet.
Słowa kluczowe
gorzka czekolada
kakao
polifenole
teobromina
Keywords
dark chocolate
cocoa
polyphenols
theobromine
Bibliografia
[1] Amoah I., J.J. Lim, E.O. Osei, M. Arthur, P. Tawiah, I. N. Oduro, M.S. Adauma-Larbi, S.T. Lowor, E. Rush. 2022. „Effect of cocoa beverage and dark chocolate consumption on blood pressure in those with normal and elevated blood pressure: a systematic review and meta-analysis”. Foods 11 (13) : 1962. DOI: 10.3390/foods11131962. [2] Andres-Lacueva C., M. Monagas, N. Khan, M. Izguierdo-Pulido, M. Urpi-Sarda, J. Permanyer, R.M. Lamuela-Raventos. 2008. „Flavanol and flavonol contents of cocoa powder products: influence of the manufacturing process”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56 (9) : 3111-3117. DOI: 10.1021/ jf0728754 [3] Crozier S.J., A. Preston, J. Hurst, M. Payne, J. Mann, L. Hainly, D. Miller. 2011. „Cacao seeds are a «super fruit»: acomparative analysis of various fruit powders and products”. Chemistry Central Journal 5 : 5. DOI: 10.1186/1752-153X-5-5. [4] Darand M., M.H. Oghaz, A. Hadi, M. Atefi, R. Amani. 2021. „The effect of cocoa/dark chocolate consumption on lipid profile, glycemia, and blood pressure in diabetic patients: A meta-analysis of observational studies”. Phytotherapy Research 35 (10) : 5487-5501. DOI: 10.1002/ptr.7183. [5] Desch S., J. Schmidt, D. Kobler, M. Sonnabend, I. Eitel, M. Sareban, K. Rahimi, G. Schuler, H. Thiele. 2010. „Effect of cocoa products on blood pressure: systematic review and meta-analysis”. American Journal of Hypertension 23 (1) : 97-103. DOI: 10.1038/ajh.2009.213. [6] Ellulu M.S., H. Samouda. 2022. „Clinical and biological risk factors associated with inflammation in patients with type 2 diabetes mellitus”. BMC Endocrine Disorders 22 (1) : 16.DOI: 10.1186/s12902-021- 00925-0. [7] Field D.T., C.M. Williams, L.T. Butler. 2011. „Consumption of cocoa flavanols results in an acute improvement in visual and cognitive functions”. Physiology & Behavior 103 (3-4) : 255-260. DOI: 10.1016/j. physbeh.2011.02.013. [8] Francis S.T., K. Head, P.G. Morris, I.A. Macdonald. 2006. „The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to acognitive task in healthy young people”. Journal of Cardiovascular Pharmacology 47 Suppl 2 : 215-220. DOI: 10.1097/00005344-200606001-00018. [9] Giuseppe R., A Di Castelnuovo, F. Centritto, F. Zito, A. De Curtis, S. Costanzo, B. Vohnout, S. Sieri, V. Krogh, M.B. Donati, G. de Gaetano, L. Iacoviello. 2008. „Regular consumption of dark chocolate is associated with low serum concentrations of C-reactive protein in ahealthy Italian population”. Journal of Nutrition 138 (10) : 1939-1945. DOI: 10.1093/jn/138.10.1939. [10] Greten F.R., S.I. Grivennikov. 2019. „Inflammation and cancer: triggers, mechanisms, and consequences”. Immunity 51 (1) : 27-41. DOI: 10.1016/j.immuni.2019.06.025. [11] Haghighat N., A. Rostami, S. Eghtesadi, F. Shidfar, I. Heidari, A.F. Hoseini. 2013. „The effects of dark chocolate on lipid profile, apo-lipoprotein A-1, apo-lipoprotein B and inflammation in type-2 diabetic patients: A randomized clinical trial”. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology 8 (2) : 21-30. [12] Henein M.Y., S. Vancheri, G. Longo, F. Vancheri. 2022. „The Role of Inflammation in Cardiovascular Disease”. International Journal of Molecular Sciences 23 (21) : 12906. DOI: 10.3390/ijms232112906. [13] Jackson S.E., L. Smith, J. Firth, I. Grabovac, P. Soysal, A. Koyanagi, L. Hu, B. Stubbs, J. Demurtas, N. Veronese, X. Zhu, L. Yang. 2019. „Is there arelationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross-sectional survey of 13,626 US adults”. Depression and Anxiety 36 (10) : 987-995. DOI: 10.1002/da.22950. [14] Jafarirad S., N. Ayoobi, M. Karandish, M.T. Jalali, M.H. Haghighizadeh, A. Jahanshani. 2019. „Dark chocolate effect on serum adiponectin, biochemical and inflammatory parameters in diabetic patients: arandomized clinical trial”. International of Preventive Medicine 9 : 86. DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_339_17. [15] Kawakami Y., Y. Watanabe, M. Mazuka, N. yagi, A. Sawazaki, M. Koganei, M. Natsume, K. Kuriki, T. Morimoto, T. Asai, H. Arai. 2021. „Effect of cacao polyphenol-rich chocolate on postprandial glycemia, insulin, and incretin secretion in healthy participants”. Nutrition 85 : 111128. DOI: 10.1016/j. nut.2020.111128. [16] Kuebler U., A. Arpagaus, R.E. Meister, R. von Kanel, S. Huber, E. Ehlert, P.H. Wirtz. 2016. „Dark chocolate attenuates intracellular pro-inflammatory reactivity to acute psychosocial stress in men: A randomized controlled trial”. Brain, Behavior, and Immunity 57 : 200-208. DOI: 10.1016/j.bbi.2016.04.006. [17] Larsson S.C., A. Akesson, B. Gigante, A. Wolk. 2016. „Chocolate consumption and risk of myocardial infarction: a prospective study and meta-analysis”. Heart 102 (13) : 1017-1022. DOI: 10.1136/heartjnl-2015-309203. [18] Ludovici V., J. Barthelmes, M. P. Nagele, F. Enseleit, C. Ferri, A. J. Flammer, F. Ruschitzka, I. Sudano. 2017. „Cocoa, blood pressure, and vascular function”. Frontiers in Nutrition 4 : 36. DOI: 10.3389/ fnut.2017.00036. [19] MacDonald C.J., A.L. Madika, F. Bonnet, G. Fagherazzi, M. Lajous, M.C. Boutron-Ruault. 2020. „Consumption of cocoa-containing foods and risk of hypertension in French women”. European Journal of Epidemiology 35 (5) : 465-469. DOI: 10.1007/s10654-020-00603-w. [20] Montagna M.T., G. Diella, F. Triggiano, G. Rita Caponio, O. De Giglio, G. Caggiano, A. Di Ciaula, P. Portincasa. 2019. „Chocolate, «Food of the gods»: history, science, and human health”. International Journal of Environmental Research and Public Health 16 (24) : 4960. DOI: 10.3390/ijerph16244960. [21] Morze J., C. Schwedhelm, A. Bencic, G. Hoffman, H. Boeing, K. Przybylowicz, L. Schwingshackl. 2020. „Chocolate and risk of chronic disease: asystematic review and dose-response meta-analysis”. European Journal of Nutrition 59 (1) : 389-397. DOI: DOI: 10.1007/s00394-019-01914-9. [22] Nehlig A. 2013. „The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance”. British Journal of Clinical Pharmacology 75 (3) : 716-727. DOI: 10.1111/j.1365- 2125.2012.04378.x. [23] Nemoto K., K. Kokubun, Y. Ogata, Y. Koike, T. Arai, Y. Yamakawa. 2022. „Dark chocolate intake may reduce fatigue and mediate cognitive function and gray matter volume in healthy middle-aged adults”. Behavioural Neurology 2022 : 6021811. DOI: 10.1155/2022/6021811. [24] Nowaczewska M., M. Wiciński, W. Kaźmierczak, H. Kaźmierczak. 2020. „To eat or not to eat: areview of the relationship between chocolate and migraines”. Nutrients 12 (3) : 608. DOI: 10.3390/nu12030608. [25] Osakabe N., S. Baba, A. Yasuda, T. Iwamoto, M. Kamiyama, T. Tokunaga, K. Kondo. 2004. „Dose-response study of daily cocoa intake on the oxidative susceptibility of low-density lipoprotein in healthy human volunteers”. Journal of Health Science 50 (6) : 679-684. DOI: 10.1248/jhs.50.679. [26] Parsaeyan N., H. Mozaffari-Khosravi, A. Absalan, M.R. Mozayan. 2014. „Beneficial effects of cocoa on lipid peroxidation and inflammatory markers in type 2 diabetic patients and investigation of probable interactions of cocoa active ingredients with prostaglandin synthase-2 (PTGS-2/COX-2) using virtual analysis”. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders. 13 (1) : 30. DOI: 10.1186/2251-6581-13-30. [27] Razola-Diaz M.C., M. J. Aznar-Ramos, V. Verardo, S. Melgar-Locatelli, E. Castilla-Ortega, C. Rodriguez-Perez. 2023. „Exploring the nutritional composition and bioactive compounds in different cocoa powders”. Antioxidants (Basel) 12 (3) : 716. DOI: 10.3390/antiox12030716. [28] Shin J.H., C.S. Kim, L. Cha, S. Kim, S. Lee, S. Chae, W.Y. Chun, D.M. Shin. 2022. „Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial”. Journal of Nutritional Biochemistry 99 : 108854. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2021.108854. [29] Sumiyoshi E., K. Matsuzaki, N. Sugimoto, Y. Tanabe, T. Hara, M. Katakura, M. Miyamoto, S. Mishima, O. Shido. 2019. „Sub-chronic consumption of dark chocolate enhances cognitive function and releases nerve growth factors: a parallel-group randomized trial”. Nutrients 11 (11) : 2800. DOI: 10.3390/ nu11112800. [30] Surdea-Blaga T., D.E. Negrutiu, M. Palage, D.L. Dumitrascu. 2019. „Food and gastroesophageal reflux disease”. Current Medicinal Chemistry 26 (19) : 3497-3511. DOI: 10.2174/0929867324666170515123807. [31] Tanghe A., E. Heyman, K. Wyngaert, A. Van Ginckel, B. Celie, E. Rietzschel, P. Calders, S. Shadid. 2021. „Evaluation of blood pressure lowering effects of cocoa flavanols in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis”. Journal of Functional Foods 79 : 104399. DOI: 10.1016/j.jff.2021.104399. [32] Tanwar S., F. Rhodes, A. Srivastava, P.M. Tembling, W.M. Rosenberg. 2020. „Inflammation and fibrosis in chronic liver diseases including non-alcoholic fatty liver disease and hepatitis C”. World Journal of Gastroenterology 26 (2) : 109-133. DOI: 10.3748/wjg.v26.i2.109. [33] Vongraviopap S., P. Asawanonda. 2016. „Dark chocolate exacerbates acne”. International Journal of Dermatology 55 (5) : 587-591. DOI: 10.1111/ijd.13188. [34] West S.G., M. D. Mclntyre, M.J. Piotrowski, N. Poupin, D.L. Miller, A.G. Preston, P. Wagner, L.F. Groves, A.C. Skulas-Ray. 2014. „Effects of dark chocolate and cocoa consumption on endothelial function and arterial stiffness in overweight adults”. British Journal of Nutrition 111 (4) : 653-661. DOI: 10.1017/ S0007114513002912. [35] Yuan S., X. Li, Y. Jin, J. Lu. 2017. „Chocolate consumption and risk of coronary heart disease, stroke, and diabetes: a meta-analysis of prospective studies”. Nutrients 9 (7) : 688. DOI: 10.3390/nu9070688.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-9 , nr katalogowy 145292
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH